×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Доставката на осемте нови F-16 за родните ВВС вероятно ще закъснее


Доставката на осемте нови F-16 за родните ВВС вероятно ще закъснее
Модернизирането на ВВС може да зацикли
22 Декември 2021, Сряда, 19:30 ч.
Автор: Флагман.БГ

Забавянето се дължи на ковид-19 и ще е с поне година

"Много важен приоритет за следващото правителство трябва да бъде да се осигури пълна готовност за приемането на закупените и вече заплатени бойни самолети F-16 и постигането на пълна оперативна способност много бързо, след като те дойдат - да кажем, към 2024-2025 г. Но тя трябва да бъде постигната в хоризонта на следващото правителство."

Това обяви в петък по време на политическите консултации на тема "Национална сигурност" бившият служебен министър на отбраната Тодор Тагарев, който в момента е експерт по военните въпроси на водещата парламентарна партия "Продължаваме промяната". Бързото постигане на тази цел е ключово, тъй като новите натовски изтребители ще бъдат платформата, върху която трябва да стъпи реформирането и модернизацията на военновъздушните ни сили (ВВС) като цяло, пише pan.bg.

С тях е пряко свързано и придобиването на нови трикоординатни натовски радари и евентуално в близко бъдеще - подмяната на зенитно-ракетните комплекси на армията, които са съветско производство и трудно ще могат да работят в синхрон с натовски изтребители.

Какви са рисковете за ВВС в момента?

Пълната оперативна готовност обаче едва ли наистина ще се случи в периода 2024-2025 г., както би желал ексминистър Тагарев. Причината е, че сглобяването на изтребителите се бави заради пандемията и заради проблеми с външни подизпълнители по логистичната верига, както признава Грег Улмър, вицепрезидент на американската корпорация Lockheed Martin, която произвежда F-16 в Грийнвил, Южна Каролина, пред изданията Aviation Week и Breaking Defense. Досегашната цел на компанията беше да предаде първата машина от новия модел Block 70 за нуждите на ВВС на Бахрейн в края 2022 г. Според изказване на вицемаршала на бахрейнската авиация шейх Хамад бин Абдула ал Халифа по време на авиошоуто в Дубай обаче доставките на първите изтребители за страната му ще се забавят до 2024 г. "В момента сме назад с графика с около 12 месеца", потвърждава и Грег Улмър от Lockheed Martin. От корпорацията не съобщават точно кой задграничен подизпълнител бави производството на изтребителите. Знае се обаче, че компоненти за фюзелажа на F-16 Block 70 трябва да се правят от индийския индустриален гигант Tata, а крилата - от израелската държавна отбранителна корпорация IAI.

"Продължаваме да взимаме проактивни мерки съвместно с програмния офис на F-16, нашите доставчици и международните ни партньори, за да смекчим въздействието и да увеличим ефективността на производството, включително като наемем повече от 300 служители в нашия завод в Грийнвил, Южна Каролина", коментираха за "Капитал" от Lockheed Martin, без да дават повече подробности за забавянето и евентуалните нови срокове за доставка. От компанията допълват само, че вече са добавили за нуждите на програмата още доставчици на компоненти, като например фабриката на концерна в Джонстаун, Пенсилвания, и PZL Mielec в Полша.

От българското Министерство на отбраната неофициално коментираха за "Капитал", че до момента не са получавали нотификация от САЩ, че може да се стигне до забавяне на доставките за България и че се надяват американската корпорация да успее да навакса графика с вътрешно преразпределение на ресурсите. Това обаче няма да е лесно, тъй като преди българските осем машини Lockheed Martin трябва да произведе 16 броя за Бахрейн и 14 за Словакия. По договора ни със САЩ бойните самолети трябваше да бъдат предадени на българската страна 48 месеца след сключването на споразумението, което бе ратифицирано в края на юли 2019 г. В контекста на актуалните развития около пандемията изглежда обаче доставката физически няма как да стане през 2023 г. По план страната ни трябваше да получи две готови машини през есента на 2023 г., четири - през пролетта на 2024 г., и последните две - през лятото на същата година. За това говори наскоро и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Също така в случая има един тънък момент - "предаване на българската страна" не значи моментално приемане на въоръжение, камо ли пък преминаване към пълни оперативни способности. Преди това да се случи, изтребителите F-16 трябва да преминат от няколко седмици до няколко месеца тестове в реални условия в САЩ и облитане от страна на българските пилоти, които в момента се обучават за използването им в академията на американските ВВС.
Евентуални политически последствия

Евентуалното забавяне в производствените срокове на българските F-16 може да повлече след себе си и още политически последствия на българска земя. Причината е, че служебното правителство вече задвижи процедурата по евентуалното закупуване на втората партида от осем изтребителя, които страната ни по принцип се е ангажирала да придобие. В края на лятото служебният военен министър Георги Панайотов изпрати до Вашингтон т.нар. Letter of Request for Letter of Offer and Acceptance (LoR for LOA) - писмо-заявка за подготовка на проектодоговор, в което има "прецизна разбивка на стойностите по компоненти, системи, услуги и т.н.". По информация на "Капитал" отговорът от американската страна се чака някъде в края на февруари или началото на март.

Важно е да се отбележи, че параметрите на въпросната щатска обвързваща оферта ще важат само за определен срок от порядъка на 3-4 месеца, в които правителството и българският парламент ще трябва да преценят дали да сключат нов междудържавен договор със САЩ или не. В края на управлението на Борисов от Lockheed Martin обявиха, че ако страната ни бързо поръча и втората осмица F-16, евентуално ще ги получи накуп с първата поръчка. Но ако офанзивата за нов договор за поръчка на още изтребители съвпадне с признания от американска страна, че има затруднения с навременната доставка на първата партида, този факт вероятно ще даде повече и по-убедителни аргументи на противниците на последващата сделката. Още повече прокарването на каквито и да е мащабни военни проекти в условията на предизвиканата от пандемията икономическа и социална криза ще е изключително сложно и политически "трудно продаваемо" на българските данъкоплатци. Особено когато страната ни е предплатила 2.2 млрд. лв. за изтребители, които не е сигурно точно кога ще получи.

И още спънки

Постигането на пълната оперативна способност на новите F-16 ще е проблематично и заради забавянията около ремонта и модернизацията на инфраструктурата в авиобаза "Граф Игнатиево". Според разкрития на служебния военен министър Панайотов предишното правителство е раздало и предплатило огромни суми на "свои любими фирми" (от порядъка на поне 184 млн. лв.), които обаче протакат или дори не изпълняват ангажиментите си. По негови думи това в най-добрия случай ще забави приключването на проекта и сертифицирането на авиобазата с 6-8 месеца, което от своя страна може да попречи новите натовски изтребители да бъдат навреме приети от българските ВВС.

Превъоръжаването с F-16 най-вероятно също ще повлече след себе си и реформа в зенитно-ракетните войски. За нещо подобно намекна по време на политическите консултации за новото правителство Велизар Шаламанов - бивш служебен министър на отбраната и настоящ експерт по национална сигурност на "Демократична България". "Нужна е незабавна смяна на зенитните комплекси, защото няма как F-16 да лети в българското въздушно пространство, ако работи с комплекси от типа, които имаме. През 1999 г. НАТО ни помоли да ги изключим всички, за да прелитат техните F-16", каза той по време на разговорите.

По принцип военното министерство е разработило технически спецификации за евентуална поръчка на нова противовъздушна отбрана, но подобен проект нито е обсъждан в парламента, нито е вкарван в групата на най-приоритетните за финансиране модернизационни програми на армията. Закупуването на нови зенитно-ракетни комплекси би струвало между няколкостотин милиона и няколко милиарда в зависимост от типа системи, техния радиус на действие и количествата, които сме готови да придобием. Възможно е страната ни първоначално да се ориентира към по-лоукост вариант, като използва системи за наземно изстрелване на далекобойните противовъздушни ракети AMRAAM, които по принцип и без това сме поръчали за въоръжаването на новите F-16. Подобни системи обаче ще са само базово решение, тъй като са предназначени само за близки и средни дистанции, т.е. имат по-скоро оперативно-тактическо, отколкото стратегическо значение за отбрана на източния фланг на НАТО.


В категории: Бизнес


13
Коментара
Флагман.БГ Трус с магнитуд 4,7 разлюля Северна Турция Трус с магнитуд 4,7 разлюля Северна Турция 18/04/2024, Четвъртък 11:40 0
Флагман.БГ Във Варна е страшно, изсипа се голям дъжд Във Варна е страшно, изсипа се голям дъжд 18/04/2024, Четвъртък 10:57 2
13
Коментара по темата
13.
А ся да Ва видя!!!
23.12.2021 13:00:45
0
0
Пузнайти кой гу пльосна тоз виц за македонското фърчило?
Имати 423600000000 опита да пузнайти?
Койт пузнай пичели гулямата награда-капанчи за мишки или звънец за кулело по избор.
12.
Аз
23.12.2021 07:38:37
1
6
За един ПРЕАТЕЛ питам:

НЕУСТОЙКИ ЩЕ ПЛАТЯТ ЛИ???

Може и да не ми отговаряте!

Никога няма да ни ги доставят!!!
11.
_nib_
23.12.2021 01:29:09
2
9
Тези барутници, които нашите продажници купиха с нши пари, сигурно са при украинеца...Мръсните англосаксонци провокират руснака.
10.
Ъъъъ..
22.12.2021 22:15:03
2
25
Румъния даде 350 млн. за 32 ф-ки 2-ра ръка. А банкянския дебил даде сумати кинти за 8 бройки.
Мега прост тип.
9.
DJARO
22.12.2021 22:01:08
1
16
Ф-16..........е псевдо-самолет от Падането на ЙЕРУСАЛИМ......1960г. пак каквито и Подобрения да има даже в днешно време......Нищо НЯМА ДА НИ ДАДАТ .....ТЕ АМЕРИКАНЦИТЕ САМО ВЗЕМАТ......НИЩО НЕ ДАВАТ.....за това кинтите се дават НАПРЕД$$$$$$$$$.....НАЙ-ГОЛЕМИТЕ НИ ДУШМАНИ СА АМЕРИКА И АНГЛИЯ И ЕС.
8.
Саракацанов
22.12.2021 20:56:01
2
22
Няма значение, нали ги платихме!
Ама сме хитри! И да искат не могат да развалят сделката
7.
Хпхпхшхшхцпхпхпх
22.12.2021 20:39:43
3
20
ЧЕКМЕДЖЕТА....КАСКЕТИ....САМОЛЕТИ........БАБИТЕ С. МАЛКИ. ПЕНСИИ.....СКОРО. ЩЕ. ВЗЕМАТ......ПИСТОЛЕТИ....
6.
Кондйо
22.12.2021 20:32:12
2
21
Язе смятам че требе вече да спрем да плащаме дълга си към МВФ щото било пандемия лихвите ще ги пратим на бай дон
5.
Пеевски
22.12.2021 20:11:33
4
32
Боко Банкянската Мутра плати самолетите на 100%. За да може слугинажът му да опъне комисионните сега и веднага, а доставкана е Божа работа. Парите са усвоени.
4.
:)
22.12.2021 20:01:17
5
21
И като дойдат перфектните американски изтребители, сложете изискване да ги управляват само ваксинирани и само с файзер пилоти!
3.
Не сме най-зле!
22.12.2021 19:59:14
4
19
Информация в македонските медии от последните минути: “Хвърчило падна в Охридското езеро, Македония вече не разполага с военновъздушни сили.”
2.
Варшавски договор
22.12.2021 19:42:09
10
24
Не се притеснявайте братя янки !
Не бързайте.
На вашето закъснение ние ще отвърнем с нова поръчка за нови 8 самолета.
За по сигурно доведете повечко войници у нас да ни пазите и да ни продавате свободно скъпият си американски ток.
Скъп за нас де, вие и от това печелите.
А може и да ни го турите ваш реактор в Козлодуй.
От Б.Б. взехте и за терминала за втечнен американски газ в гръцко няколко милиарда ама за тях никой биля не помни.
Все пак партньори сме.
Съюзници в синергия от векове за векове.
Браво Радев.
1.
vazmuten telqk
22.12.2021 19:41:27
8
33
И какъв е смисъла от тези бараки, 16 бройки... ми то ако някой ни напада само за протокола Турция има към 500 изтребителя, Гърция сигурно 300, Румъния 100, а за по-далечните държави да не говорим, пълен смях сме ще ни унищожат още преди да са излетели нашите
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Петя Банкова вече е обвиняема и за принуда Петя Банкова вече е обвиняема и за принуда Днес Софийският апелативен съд трябва да реши дали да остави Банкова в ареста окончателно ГЕРБ, ДПС и мошениците от "Харвард" започнаха подмолна война срещу "Синя България" ГЕРБ, ДПС и мошениците от "Харвард" започнаха подмолна война срещу "Синя България" Даваме възможност на българите, за които консервативните ценности са приоритет, да бъдат представлявани в Народното събрание и за нас ПП"Възраждане" не може да е партньор, те са против всичко, което ние подкрепяме Срам за ПП и ДБ - Дани Митов е от тях, дойде в ГЕРБ, за да е мост между партиите, обяви Борисов Срам за ПП и ДБ - Дани Митов е от тях, дойде в ГЕРБ, за да е мост между партиите, обяви Борисов Съдебната реформа и промените в Конституцията били "провал" Във Варна е страшно, изсипа се голям дъжд Във Варна е страшно, изсипа се голям дъжд По първоначални данни няма пострадали, но из града има много наводнени пътни участъци, както и неработещи светофари Главчев държи Митов да стане външен министър, иначе Радев поемал отговорността Главчев държи Митов да стане външен министър, иначе Радев поемал отговорността Служебният премиер обаче бил винаги готов на диалог с президента Къде отиде след сватбата с милионера бившата на Рачков Къде отиде след сватбата с милионера бившата на Рачков Двамата с богаташа са на сватбено пътешествие и съпругът й изобщо не се е скъпил и е избрал да заведе невестата си в един от най-хубавите и скъпарски ризорти Бурята събори дърво върху лек автомобил в бургаския ж.к."Изгрев" Бурята събори дърво върху лек автомобил в бургаския ж.к."Изгрев" Силният вятър нанесе и други поражения в Бургас Министрите разкрачени между президентството и парламента? Министрите разкрачени между президентството и парламента? Румен Радев не хареса ограничаването и през цялото време ще показва, че тази процедура е несъстоятелна, коментира доц. Наталия Киселова Шофьорка на бургаско „Пежо“ изпусна завоя до жп гарата, заби се в уличен стълб Шофьорка на бургаско „Пежо“ изпусна завоя до жп гарата, заби се в уличен стълб Пътният инцидент стана рано тази сутрин Трети опит да гледат мярката за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров Трети опит да гледат мярката за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров  Той и бившия директор на Агенция "Митници" са обвинени за пране на пари и подкупи
Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Хамидин Моктар Кан завършва висше икономическо образование у нас - в УНСС Гърция въвежда 6-дневна работна седмица Гърция въвежда 6-дневна работна седмица В същото време на служителите ще се изплащат допълнително 40% от дневното им възнаграждение за шестия ден, а ако е празник – 115% ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран Причината е атаката с дронове срещу Израел Потопът ли започна? Дубай е под водата Потопът ли започна? Дубай е под водата Стотици пътници са блокирани на летището в емирството заради пороите Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти  Полицията разгони протестиращи
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори