×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Видеоразходка из Модерен театър и Стария Бургас, за който киносалон с 1200 места не стигаше


Видеоразходка из Модерен театър и Стария Бургас, за който киносалон с 1200 места не стигаше
Екипът на Флагман.бг ще Ви разкаже историята на единственото кино в Бургас, запазено в своя автентичен вид, което до ден-днешен има уникална акустика
17 Декември 2021, Петък, 18:59 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА, Видео: Георги РУСЧЕВ

Идеята за Модерен театър се появява преди повече от век – в далечната 1913 г., а днес това място отново е културно средище

Екипът на Флагман.бг ще Ви разкаже историята на единственото кино в Бургас, запазено в своя автентичен вид, което до ден-днешен има уникална акустика и съхранява духа на Стария Бургас. Идеята за Модерен театър се появява преди повече от век – в далечната 1913 г. Днес това място отново е културно средище, благодарение на директора на „Арт Ателие“ Маруся Русева и фамилия Хаджипетрови, които с радост прегръщат нейната идея.

Бургазлии може би си спомнят останалите кина, които в днешно време или са игрални зали, или търговски центрове. А разликата от тогава и сега в Модерен театър е само в това, че са демонтирани седалките на партера и на балкона. Фреските по стената са запазени, фасадата е в автентичен вид и дори лирата най-горе на покрива все още навява за кипящия културен живот отпреди век, а акустичните панели правят залата уникална.

Но нека се върнем в далечната 1913 г., времето, когато 1200 места не са били достатъчни, за да поберат любителите на кинопрожекциите. Това е второто кино в Бургас и е построено заради огромната нужда на града ни.

През 1913 г. собственикът на първото и единствено дотогава кино в града Борислав Йорданов се обръща към предприемача Иван Хаджипетров и му казва, че неговата зала е крайно недостатъчна за всички бургазлии, които искат да посещават прожекциите. Двамата влизат в съдружие и превръщат в кино съществуващия хан на ул. „Милин камък“ в Бургас. Проектът е възложен на Рикардо Тоскани, който е архитектът на Стария Бургас.

През 1927 г. кино „Модерен театър“ отваря врати. За времето си сградата е абсолютно оборудвана и предвидена за духовния живот, който ѝ предстои. Тя има два входа – един за гостите към балкона и друг за публиката в пространството пред сцената. Вратите и прозорците и цялата външна фасада са запазени в автентичен вид и до днес. Помислено е дори за котелното и специално отделение за въглищата. Не се е налагало те да бъдат пренасяни на ръка, а отстрани на сградата има отвор, през който те са изсипвани директно в отделението, предвидено за тях.

Може би едно от най-големите и значими събития от тогава е от 1933 г., когато гостува световноизвестната немска кинозвезда Евелине Холд. Идването й в Бургас е предизвикало истински фурор. Централната ул. „Александровска“ е била блокирана от хора, желаещи да я видят и да се докоснат до нейното изкуство. От Автогарата до хотел „Империал“, който е бил на гърба на Модерен театър и актрисата отсяда там, буквално няма как да се премине от публиката. По време на гостуването си в морския град Евелине Холд присъства на две прожекции на нейни филми, а в антракта тя се среща със своите почитатели, изпълнява няколко песни, дори като подарък представя и българската народна песен „Богдане, Бог да те убие“.

„Модерен театър“ работи до 1945 г., когато е национализирано и става кино „Христо Смирненски“.

„Бургазлии помнят, че тук се гледаха филми с висока художествена стойност. Тук се показваше по-различен тип кино. Тук е бил и единственият път, когато като малка съм ходила с баща си на кино“, спомня си Маруся Русева.

Според фамилия Хаджипетрови, последните прожекции са били през 1992 г., когато сградата на киното им е върната, тъй като тя е била частна собственост. Те не са имали възможност да продължат да работят като кино и няколко години по-късно залата е превърната в бинго. Тогава е направена и топлата връзка вътре – стълбите от партера към балкона. След като игралната зала затваря, за няколко години салонът стои заключен и празен.

През 2014 г. обаче млади хора създават клуб „Revolution“. „Той просъществува една година и аз успях да направя тук няколко събития. След това 5-6 години мястото отново затвори, докато миналата година се обърнах към фамилия Хаджипетрови с идеята отново да възродим Модерен театър, като аз държах да върнем автентичното му име и духа, който притежава“, споделя Маруся Русева.

Към тази сграда с чудесна локация в града през годините е имало много апетити, но по-скоро са били за изграждането на търговски центрове. Хаджипетрови обаче прегръщат идеята на Маруся и заедно опитват да върнат старата слава на Модерен театър.

Една от най-интересните истории, които Маруся Русева споделя от сегашния живот на Модерен театър като културна институция, е с маестро Стефан Диомов, който миналото лято влиза в залата, пляска с ръце и буквално ахва. „Господин Диомов седна вътре, защото навън бе много горещо и пляскайки с ръце, остана много изненадан. Акустиката тук, според него и според музикантите, които са ни гостували, буквално е уникална, тъй като акустичните плочи в залата са запазени в автентичен вид зад винилите“, казва Маруся Русева.

В рамките на една година тук се случиха доста събития – театър, джаз, рок, поп, хаус. Тук имаше събития за любителите на всички жанрове. Модерен театър бе домакин на два литературни и кино фестивала.

„Миналата година киното се върна обратно в киното. Идеята е да има регулярни прожекции от време на време, но за съжаление техниката, която ни е необходима, е с доста висока цена. Смятам, че с течение на времето и това ще се случи.

Предстоят много интересни събития. Идеята е всички бургазлии и гости на града от 5 до 85 години да намерят тук своето събитие. Дали ще се получи, времето ще покаже, но целият екип на клуба правим това с огромно желание“, завършва нашият разговор с Маруся Русева.

Какво предстои до края на декември – ВИЖТЕ ТУК.

 


В категории: Ретро Флагман


От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
5
Коментара по темата
5.
*********
21.10.2023 01:03:24
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
4.
Стан
21.12.2021 10:09:15
0
0
2 пъти съм се пробвал да ходя на събитие там и винаги се е пушело вътре, да не говорим, че отношението на персонала е под всякаква критика. И аз се възхищавам на Маруся за всичко, което прави, но няма да стъпя там, докато вътре се разпореждат сегашните наематели.
3.
Пецата
18.12.2021 10:47:31
1
3
Ясно, търсят наемател.
Парите започнаха да намалят и идва глад а данъците са доста сериозни за тея имоти ,сигурно става въпрос за десетки хиляди.
Както се вижда внуците на големия предприемач не са предприемачи а живеят от наеми, тоест това не е талант а просто късмет , внуците, правнуците ще изядат и ще разпродадат всичко а праправнуците ще гладуват и ще им остане само фамилията
2.
Бург
18.12.2021 09:28:15
1
5
Браво за начинанието, дано съществува още век!
1.
Мнение
17.12.2021 21:36:38
0
20
Детето ми имаше концерт във въпросния театър. Маруся, на чиято енергия се възхищавам и която уважавам, защото се опитва да обогатява културния живот на града ни с интересни постановки, я нямаше. Вътре във въпросното кино командваше някакъв странджански качур. Една отегчена сервитьорка пушеше като комин, направо не повярвах на очите си, че в затворено пространство, пълно с репетиращи деца, някой си позволява да пуши! Тя ми направи изречение, че "и други пушели досега", визирайки качура и някаква негова придружителка. Всички родители, които бяхме влезли вътре (единствените посетители заради концерта на децата) бяхме грубо овикани имали ли сме билети! Само дето не ни подкара с тоягата към изхода! Естествено, че освен нас нямаше кой да купи билети, нито да им консумира в заведението!
С подобно селско поведение не предричам успех на това място. Аз лично няма да стъпя никъде, където не се спазва забраната да пушене и с мен се държат все едно са на грудовския стадион. Публиката на културните събития не е чоплещата семки на стадиона и пущеща където й падне.
Желая успех на Маруся, дано прочете това и си вземе бележка.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори