×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Основателят и лидер на форума в Давос Клаус Шваб се оттегля
  • Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно Сумска област
  • Русия показа новите коли "Волга", които всъщност са изцяло китайски
  • Подобрява се състоянието на жената, пострадала при катастрофата на входа на Аксаково с автомобил на НСО
  • Прокурорската колегия освободи апелативния прокурор на София Радослав Димов и го награди
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Паметник на Капитан Петко войвода тържествено ще бъде открит в Созопол


15 Декември 2021, Сряда, 10:33 ч.
Автор: Флагман.БГ

Събитието е по повод 177-та година от неговото рождение
 

Бюст-паметникът на легендарния български войвода, пред чиито подвизи прекланят глава всички балкански народи, е дарение от акад. Наско Гелимачев и ще бъде разположен на площад "Черно море".

Петко Киряков е роден през 1844 г. в  с. Доганхисар, а житейската му история сякаш е извадена от някоя народна песен, изпълнена със страдание и героизъм. 

Голяма е ролята и значимостта на Петко войвода и за тракийското движение, и за тракийската организация. По инициатива на него и други родолюбиви българи се основава тракийско (Одринско) емигрантско дружество „Странджа“ с цел защита интересите на българското население, останало след Освобождението в пределите на Османската империя. С него се поставя началото на освободителната организация на българските бежанци от Тракия.

Община Созопол кани гражданите на 18.12.2021 г. (събота) в 10:30 ч. на площад "Черно море" на официалното откриване на бюст-паметника и поднасяне на цветя в памет на великия български войвода.


В категории: Созопол


15
Коментара
15
Коментара по темата
15.
Тракиец
18.12.2021 21:07:57
0
5
Идеята е добра. Паметникът е ок, но място е много тъпо. Освещават паметник, а отзад гащи се веят. ОС пак се изложиха. Мн са тъпи едно нормално място не можаха да изберат. И лятото като турят една количка с царвица пред бюста, картинката ще е пълна. Иначе в Созопол има много тракийци. Честит паметник. Ние сме Созопол.
14.
*********
17.12.2021 22:36:04
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
13.
до 11
17.12.2021 22:27:43
0
4
Паметника на Левски в София е на мястото на обесването му !

до 12
В огледалото ли се гледаш ?
Що за самочувствие да съдиш и даваш оценки на съгражданите си споделили своето мнение несъвпадащо с това на властимащите в момента ?

И ДА мястото на този бюст е изключително неподходящо !
12.
Наблюдател
16.12.2021 21:40:15
6
5
"Това не е народ , а мърша". Това не са граждани на хилядолетен град , а простаци,клюкари и вечно недоволни подобия а хомосапиенс, които са ниско интелигентни , завистливи и некомпетентни бадараци.
11.
острия
16.12.2021 21:30:46
8
3
Не бил на подходящо място. Изходихте се отзад. Ходили ли сте някъде освен в околните села на Созопол. Та паметника на В.Левски е на най оживеното място в центъра на София. За какво е паметник ако никой не го вижда. Само за да кажете нещо злобно. Разбирачи прос-и.
10.
ВЪЗМУТЕН
16.12.2021 14:52:01
1
11
Е няма ли най- после да се чуе и мнението на гражданите в този град?!Иначе има Обществен съвет, дето и той не знае какво трябва да прави!Да бяха направили допитване.Кой капацитет от многото такива реши паметник да има и да бъде точно там? Общински съвет ли го гласува?
Много, много ниско ниво, демонстрирате.
9.
Истината
16.12.2021 11:09:56
2
5
Пишештите тук "созополии, счупиха тъпомера.
8.
до 7
15.12.2021 17:15:07
5
3
Прав си ! Не са гърци а гърчоляндци. Демек гърчеещи се, защото дори не са и елиногласни. Трудно ще откриеш човек говорещ свободно гръцки.
Гърците са се изнесли по между правителствени споразумения на няколко вълни и реално от тях са останали след Световната война няколко семейства. Всичко останало са бежанци от Беломорска и турска Тракия.
Ама прекалено силно се слуша Даларас а и защото се наливат драхми и няколко поколения по късно това е резултата. Българска работа.
7.
до 2
15.12.2021 16:46:14
4
7
Къде видя тракийци в Созопол? Че те там са от Гърчоландия
6.
в очите
15.12.2021 15:05:39
2
9
Както е казал народа : подарен паметник назад не се връща !
Миналата година гуруто Шри Чинмой ни одари с паметна плоча за Дървото на Мира, тази цял академик Гелимачев от Академията по информатизация към Социалния и Икономически съвет на ООН (?!?) който явно има обсесия и непрекъснато подарява бюстове и паметни плочи на Петко войвода.
А политици желаещи с чужда пита майчин помен да направят винаги се намират.
И няма значение помена на кое вероизповедание е.
5.
Йепаа
15.12.2021 15:04:25
2
6
Петкооольооо - Капииитааанине, Петкоольоооо - Комааандиииринееее ! Поклон !
4.
Аман от паметници
15.12.2021 14:31:59
3
7
Време е да направим паметник на тъпотата...
3.
нормално
15.12.2021 13:23:20
8
6
Петок Войвода е бил виден турист. И за това Созопол му прави паметник. Старите созополлии още помнят как бай Петко и четата му са порили вълните с водни колела, а вечерта са пяли патриотични песни из таверните в градчето. Отскачал е и до шоф. плаж за нуди туризъм, но това е друга тема. А иначе созополчани са смеска от гръцкото население основало града като полис и снабдителна база и приселници от къде ли не от войните. Та по тази логика и за това и му издигат паметник на Воеводата...щото човека едва ли е стъпвал в областта и да е знаел за селото в онова време...освен ако не е порил вълните на водно колело с четата си де.
2.
до 1
15.12.2021 12:04:51
5
14
Много неща свързват Кап. Петко войвода със Созопол !
Но най-важното е, че и той както созополчаните е тракиец и са от един край.
Произхода на преобладаващата част от сегашните созополчани е с. Манастир в Родопите, в непосредствена близост до родното му място с. Доган Хисар.

Но мястото където да се постави бюста е неподходящо и не знам, кой и кога го реши това ?

Да сложиш такъв паметник в оживена градска зона е глупост !!!
В момента на 1 м. зад гърба на бюста буквално има плакат на негърски задник рекламиращ бански.

Поне да бяхте направили обществено обсъждане.
За такива паметници им трябва зеленина, парк, спокойствие, пешеходна зона и т.н. и т.н

В градската градина на Созопол има паметна плоча "100 години БЗНС" !?!
БЗНС вече го няма.
Да бяхте махнали тази простотия и да сложите Петко войвода там.
1.
Някой да подскаже
15.12.2021 11:00:21
9
14
Какво свързва Капитан Петко Войвода със Созопол?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
EЦБ ни удари за еврозоната, инфлацията ни е висока EЦБ ни удари за еврозоната, инфлацията ни е висока "Сивият списък" за пране на пари не бил сред критериите от Маастрихт Кон нахапа пияни мъже, те пък нападнаха медиците от спешното Кон нахапа пияни мъже, те пък нападнаха медиците от спешното Дежурният екип ги изпратил в болница, те сипели ругатни Ще стане ли 1080 лв. минималната заплата от 2025 г. Ще стане ли 1080 лв. минималната заплата от 2025 г. Възможно ли е това? От 1 юли в цялата страна: Цената на парното пада с 5 на сто От 1 юли в цялата страна: Цената на парното пада с 5 на сто Топлофикации искат поскъпване, няма основание, смята Кремен Георгиев Медийни публикации пречели на компетентните органи спокойно да установят има ли нарушения на "Порт Европа" Медийни публикации пречели на компетентните органи спокойно да установят има ли нарушения на "Порт Европа" Конфронтация между мен и ръководството на МВР-Бургас само ще пречи на бързото и точно изясняване на ситуацията по сигнала за контрабанда Лъсна голяма измама около Сузанита: Майка й източила 70 бона от... Лъсна голяма измама около Сузанита: Майка й източила 70 бона от... От известно време насам бившата жена на Орхан Мурад събира пари в интернет чрез профила си в Тик Ток Дядо ми я приготвяше като малка, а сега аз я правя на сина си – супа с праз, вкусна и полезна Дядо ми я приготвяше като малка, а сега аз я правя на сина си – супа с праз, вкусна и полезна Ето какво ви е нужно Проектът за Националната детска болница - ето какво предстои Проектът за Националната детска болница - ето какво предстои В консултантския екип влизат служители от дивизия „Здравеопазване“ на Европейската инвестиционна банка За 10 г. продължителността на живота е намаляла с 1 г. За 10 г. продължителността на живота е намаляла с 1 г. Мъжете не успяват да достигнат дори 70 г. средна продължителност Ново 20: Емили Тротинетката сега подкара влак Ново 20: Емили Тротинетката сега подкара влак Транс инфлуенсърката се похвали, че машинисти ѝ давали да управлява влака
Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Настоящите географски координати, установени от Съвета на министрите на СССР през 1985 г., „не отговарят напълно на сегашното географско положение“, твърдят авторите на проекта Той задмина по богатство майка си Той задмина по богатство майка си Имението Сандригам и замъкът Балморал са най-ценните активи Рейтингът на Джо Байдън се срива Рейтингът на Джо Байдън се срива Падна до най-ниското си равнище за последните две години Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Кирил Логвинов коментира плана за подаряване на Украйна печалбите от замразените руски активи  Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно части от Сумска област. Очаква се и там настъпление на окупаторите Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Хороскоп за деня – 22 май 2024, сряда Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия Почина известен журналист Почина известен журналист Погребението ще бъде от 14 часа утре на гробищата на "Рогошко шосе" Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня - Разделихме се с жената!
- Вземи бутилка, да "удавиш" мъката!
- Не става!
- Защо, пари ли нямаш?!
- Пари има, мъка НЯМА!...
Виц на деня Виц на деня -Както казва Кобилкина: Има два вида рускини - вменяеми и невменяеми.
По време на с*ксове едните викат "в меня", а другите - "не в меня".
Статус във фейсбук Статус във фейсбук 9. Наистина харесвам обувките си. Удобни са, когато тъпчеш хората.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори