×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Представиха четири важни проекта за Бургас


Представиха четири важни проекта за Бургас
Зам.-кметът по европейски политики Весна Балтина представи проектите в една от залите на новата библиотека днес
14 Декември 2021, Вторник, 16:41 ч.
Автор: Флагман.бг

Те надграждат постигнатото в сферата на околната среда и опазването на нематериалното културно наследство

Четири важни проекта за Бургас с европейско финансиране бяха представени днес от зам.-кмета по европейски политики Весна Балтина. Те надграждат постигнатото в сферата на околната среда и опазването на нематериалното културно наследство. Подробности за тяхното изпълнение бяха представени днес.

През настоящата година успешно приключи изпълнението на дейностите по проект "Закриване, рекултивация и мониторинг на депо за неопасни отпадъци - Братово", финансиран по Оперативна Програма „Околна среда 2014-2020г.“, съфинансиран от ЕФРР. Общинското депо е въведено в експлоатация през 1982 г. и обслужва общините Камено и Бургас. През 2015 г., след прилагане на регионалния принцип за управление на отпадъците, то е спряно от експлоатация и се предприемат мерки за неговата рекултивация. Дейностите обхванаха 117,48 дка площ, която е с нарушена структура. Рекултивацията цели максимално да ограничи неблагоприятното въздействие на натрупаните отпадъци върху околната среда.

Извършени са дейности по оформяне на новата повърхност чрез предепониране на отпадъци и почистване на съседни терени. Изградени са съоръжения за третиране на филтрационни води, както и система за улавяне и извеждане на депонийния газ. Чрез рекултивацията се предотвратява замърсяване на атмосферния въздух и повърхностните води, проникването на вода в тялото на депото, осигуряват се подходящи условия за опазване на околната среда. Проектът допринася за изпълнението на европейската директива за депониране на отпадъци.

Междувременно стана ясно, че е завършило изграждането на клетка 2 на регионалното депо. Чрез нея се осигурява капацитет от 400 000 тона, като е предвидена възможност той да може да се увеличава.

Продължават дейностите по изграждане на модерна анаеробна инсталация за преработка на разделно събрани биоразградими отпадъци на територията на Бургаски регион. Основният метод в работата на съоръжението е процесът на суха метанизация. Чрез получавания биогаз ще се произвежда електричество, топлинна енергия и компост.

При третирането на отпадъците чрез анаеробна технология се намаляват парниковите газове в атмосферата, които се отделят при процесите на гниене. От друга страна ще се намали делът на отпадъците, които постъпват на регионалното депо.

В инсталацията е предвидено да се обработват около 30 000 тона годишно разделно събрани биоразградими отпадъци от домакинствата и други източници. При максимално натоварване на своя капацитет, инсталацията ще може да произвежда 5 300 000 kWh електроенергия. До момента е изградена основната част от подземните конструкции на анаеробната инсталация и административната сграда. Доставени са съоръженията за преработка на биогаза и производството на електроенергия. Анаеробната инсталация се реализира по проект "Изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци на територията на регион Бургас". Той се осъществява с безвъзмездна финансова помощ и собствено финансиране от общините Бургас, Несебър и Камено.

Тази година успешно стартира нова услуга по извозване на стари мебели, изхвърлени от домакинствата на територията на общината. Тя е разработена по добри практики от Германия, като целта ѝ е намаляване количеството на едрогабаритните отпадъци от бита. Чрез услугата старите мебели, след малък ремонт, ще може да бъдат използвани отново. До този момент са събрани 417 тона непотребни вещи от домашно обзавеждане. В рамките на проект "Прилагане на модел за управление на едрогабаритни отпадъци от бита на територията на Община Бургас", беше обновена и оборудвана общинска работилница за ремонт и подготовка за повторна употреба на стари мебели, намираща се в Южна промишлена зона. Първата партида ремонтирани мебели ще бъде изложена още този месец в шоурум, който също така беше обновен по проекта, и се намира в жк „Изгрев“.

Община Бургас изпълни поредица от дейности за съхранение на местните традиции.


В категории: Бургас


7
Коментара по темата
7.
*********
14.12.2021 18:30:15
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
6.
До 5
14.12.2021 18:01:19
12
10
И ти вероятно ще си новият гл прокурор! И един мармот завива шоколада Своге...! С моите 53 лета, през последните 31 години видях толкова политици в затвора, колкото можеш да видиш нещо през крива тръба! Е, един политик от герб доста си полежа в ареста! А едни олигарси и видни приватизатори излязоха след 18 месеца, други са още там! Това което Гешев направи, други само обещаваха! Все е нещо! А ти си пий ракийката ..
5.
мислещ
14.12.2021 17:47:04
5
26
Съвсем скоро всички проекти на община Бургас ще бъдат представени пред една друга институция! Нека само да сменят Гешев и ще стане толкова забавно в нашата прекрасна община!
4.
Някой
14.12.2021 17:20:02
5
14
Нова спортна зала?
3.
*********
14.12.2021 17:17:53
4
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
2.
*********
14.12.2021 16:57:39
4
12
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
1.
До кмета
14.12.2021 16:50:18
0
28
Ела да видиш в северна промишлена зона до Нова кар как работят хората. Кошмааар. Тънем в кал. Дупки по 30 см. Натоварени коли много трудно минават. Гадна община
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите Концесионер: Новите наредби за брой медицински лица на плаж са проблем за Лято 2024 Концесионер: Новите наредби за брой медицински лица на плаж са проблем за Лято 2024 Кадрите от морски плажове по Южното Черноморие, заснети в Несебър и Созопол, демонстрират грижата, която се полага целогодишно за опазването крайбрежието Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ VI блок работи съгласно графика за електропроизводство „Сиела Норма“ ще осигури машинния вот за изборите на 9 юни „Сиела Норма“ ще осигури машинния вот за изборите на 9 юни  Тя беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата Спипаха контрабандни цигари до сексуални стимуланти на ГКПП-Лесово Спипаха контрабандни цигари до сексуални стимуланти на ГКПП-Лесово Камионът бил отклонен за сканиране с рентген - били забелязани зони с подозрителна плътност Главчев сезира прокуратурата и ДАНС заради скандала „Мама и Аз“ Главчев сезира прокуратурата и ДАНС заради скандала „Мама и Аз“ Решението на министър-председателя било в отговор на широкия обществен отзвук, свързан с проекта Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Една от причините за по-високата инфлация у нас са и банките, които доста ентусиазирано кредитират жилищното строителство, каза Левон Хампарцумян 
НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария  Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Изнудвала го за пари, а адвокатът й бил замесен и в други подобни мръсни сделки със знаменитости  Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм”
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори