×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как да противодействаме на Омикрон


13 Декември 2021, Понеделник, 10:40 ч.

Като общество и като отделни индивиди

Четвъртата ковид вълна едва започна бавно да отминава, а вече се тревожим за скорошното идване на пета вълна, предвид новопоявилата се новата мутация на ковид вируса Омикрон.

Проф. Радка Аргирова, председател на Българското Дружество по Медицинска Вирусология и член на Експертния Съвет по Вирусология при Министерството на Здравеопазването, коментира новия развой на ковид пандемията и какви са полезните ходове за отделния индивид и за цялото общество в новата ситуация.

Проф. Аргирова пледира да запазим спокойствие и да изчакаме няколко седмици до изясняване на конкретните факти и специфики на новия щам, за да се избегнат неоснователни спекулации и всяване на паника.

Конкретни, сигурни до момента са няколко факта – Омикрон има над 50 мутации, като повече от тях са съсредоточени в „шипчестия протеин“, който осъществява навлизането  на вируса в човешките клетки, т.е. заразяването. Част от мутациите са вече извести на учените от алфа и делта вариантите на вируса и за тях има яснота за симптоматиката, която провокират, предава vesti.bg.

Новият щам се разпространява около 3 пъти по-бързо от предишни варианти, например Делта, конкретно сред  млади хора и  неваксинирани, защото вирусът търси уязвими гостоприемници, в които да се размножава. Експертът вирусолог подчерта, че заради мутациите в S-гена, кодиращ шипчестия протеин на вируса, са възможни ре-инфекции дори на вече ваксинирани хора. Затова е важно е да се тестват всички пристигащи /особено от Южна Африка, но не само/ , дори преболедували и ваксинирани, да се правят PCR тестове и секвениране на положителните проби, за да се проследи движението на Омикрон и момента на влизането му в България.

Предположение на проф. Аргирова е, че ваксинираните хора ще имат добра защита при среща с новия вариант Омикрон, защото част от мутациите му са характерни за по-„старите“ алфа и делта варианти. Предстои да се проучи и ефективността на наличните лекарства за COVID при новия щам – част от тях ще са напълно работещи, а за друга част от тях ефектът им ще се изследва допълнително. Работи се активно и по няколко нови типа лекарства -и такива, които ще се прилагат при първи симптоми, за да се предотврати развитие на заболяването, а и такива които ще са адресирани към хора, които не образуват антитела при ваксинация /или ги образуват много по-бавно от останалите/. Това са хора с трансплантирани органи, пациенти на кортикостероидна терапия, както и здрави хора, които не реагират с антитела при ваксинация, около 3% от населението.

Имаме и качествено нов факт в световната COVID ситуация – вече са на финала клиничните изпитания с  нови формули лекарства – за лечение в домашни условия, с висок процент ефикасност за предотвратяване на тежко протичане и хоспитализация, и медикаменти за профилактика на контактни лица и общото население, изложено на риск.

Междувременно, преди новите лекарства да са одобрени от Агенциите по лекарствата по света и България, и преди тези медикаменти да са налични и достъпни за всички, проф. Аргирова препоръчва няколко хода за предпазване. На първо място -  да се ваксинираме масово, за да предотвратим възможна поява на нова, „българска“ мутация на вируса. Второ – да се постави трета бустерна доза при някои групи от населението – на възрастни над 60 години, хора при които първата ваксинация е поставена в началото на годината (преди 8-10 месеца), на лица при които концентрацията на антитела е под 150 BAU/ml, лесно проследимо с кръвен тест. А при децата, освен дистанция, хигиена и дезинфекция да се използват и бариерни защитни средства, като спрея ВируПротект.

Според проф. Аргирова, ВируПротект е подходящ  за възрастни и особено за деца, за чиято имунизация сме по-резервирани, макар тя вече да е възможна и за ранната възраст от 5 до 11 години. ВируПротект е спрей, който се прилага в устната кухина/в гърлото, защото точно в тази зона вирусите са концентрирани при заразяването и оттам слизат към долните дялове на дихателната система. Една от активните съставки на медицинското изделие  ВируПротект - трипсинът – ензим добит от риба треска, атакува белтъчната обвивка на вируса и я разрушава. С така увредена белтъчна мантия, вирусът не може да навлезе в клетката и да осъществи заразяването. Препоръчително е ВируПротект  да се използва преди или след рисков контакт или посещение на затворено пространство с повече хора.

Проф. Аргирова препоръчва прилагането на ВируПротект при деца най-вече преди и след посещение на градина, училище, занималня, пътуване в градски транспорт и детски събирания. Основната полза от пръскането на бариерния спрей в гърлото, е вероятността за предпазване от вирусни инфекции и от други вируси – тези на настинки, грип, та до COVID инфекцията.

ВируПротект може да подейства изключително ефикасно и когато е приложен при първи симптоми на вирусна инфекция. В тези случай ВируПротект спомага да се съкрати периода на боледуване с 3-4 дни, и да се облекчaт симптомите. Проф. Аргирова препоръчва бариерния спрей ВируПротект и като профилактика, и като допълнение към терапията при вирусна инфекция. Не на последно място, спреят е с висок профил на безопасност и мек, приятен вкус, което улеснява прилагането му при деца.

В допълнение, проф. Аргирова препоръчва и строг контрол на вече предприетите мерки – дистанция, дезинфекция и маски на закрито. С упражняване на контрол и с реално спазване на епидемиологичните мерки имаме шанс да омекотим предстоящия удар от новия вариант Омикрон.




4
Коментара
Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
4
Коментара по темата
4.
Култът Ковид
13.12.2021 14:28:11
0
4
Най-добрият и ефективен начин на противодействие на Омикрон варианта и въобще на Ковид истерията е изключването на телевизора (или поне смяната на пропагандните канали) и нечетенето на медии в интернет,също част от пропагандата и зомбирането.Това ще повлияе чудесно най-вече на психическото здраве на индивида,което в последствие би дало и физическо проявление.
А ако случайно засечете някъде из пространството някой представител на сектата на Ковидианците от 19-тата година с пяна на уста,предричащ Апокалипсис и "досега не ви уби,ама новия щам ще го направи" и почне да ви дава акъли за здраве,социални контакти и как да си вършете работата му теглете една хубава и здрава българска майна,така,че да я усети още докато е на стола в поредното ТВ студио което посещава за седмицата,докато вие не можете да отидете на кафе,ресторант,магазин или да си вършите работата като хората,понеже ви искат "сертификат", че не сте болни от нещо с грипоподобни симптоми,които се виждат с просто око.
Добра мярка ще е и локдауна на телевизионните предавания от всякакъв тип,включително и новинарските емисии.Могат да вървят само като надписи,хората са грамотни,не им трябва да гледат и слушат Юксел и Ани Салич по половин час,заедно с останалите дръжки на микрофоните.Нека поне месец,докато спадне кривата,разбира се да са всичките журналистутки в неплатен отпуск.Да усети и техният бизнес малко от "лекарстовото" на останалите.Все пак миналата година затвориха съдилищата за месец.Какво пречи и с медиите?
Това за начало са добри,бих казал отлични мерки за справяне с Омикрона и с цялата Ковид секта,така,де,криза!
3.
mma
13.12.2021 12:18:07
0
5
Как да противодействаме ли? Като всички дружно си преместим макарона в другия крачол.
2.
_nib_
13.12.2021 12:03:27
0
5
Локдаун за националните продажни телевизии....6 месеца....само химна да върви.Всички останали да почнат да си вършат работата,барабар с лекарите и до една година ще бъдем най-здравата нация в света.
1.
Спокойствие
13.12.2021 11:05:15
0
9
Спокойно, не се притеснявайте. Пускайте новия щам, той е 70% по безопасен и много по заразен. Стига сме го влачили тоя вирус.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре Май ще е прекрасен за 4 зодии Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Ето кои са те  Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Отговорът на председателя на образователната комисия НС Красимир Вълчев Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света Държавната хазна излиза от релсите Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Ето как да използвате репелент
Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори