×
Парламентарни избори 2022 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тютюнът и алкохолът са начело на причините за рак в света, сочи проучване
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Разбиха фабрика за докторантури


10 Декември 2021, Петък, 14:39 ч.
Автор: Флагман.бг

Учител по химия в основата на схемата

Дипломиран учител по химия се превърна в Остап Бендер на българското висше образование, след като само за няколко години представи четири дисертации и над 1600 научни публикации и с главозамайваща скорост се изстреля до званието „професор”.През тези години той успя да причини главоболия на няколко ректори на висше учебно заведения у нас, пише вестник Монитор.

Става дума за Венелин Терзиев, за когото през юли 2021 г. министър Николай Денков възлага на Комисията по академична етика проверка за плагиатство и автоплагиатство в дисертациите му.

Венелин Кръстев Терзиев е роден през 1970 г. в Севлиево. През 1996 г. той завършва бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров” в Бургас с химическа специалност „Технология на полимерите” и научна степен „магистър”. А на следващата година придобива и учителска правоспособност по химия. Според биографията му следват няколко завършени курсове за професионална квалификация в Стопанска академия Свищов, Технически университет – Габрово, и Русенския университет „А. Кънчев”. Въпросните квалификации са по английски език, компютърна грамотност, педагогика – андрагогика и психология на общуването с етнически групи, счетоводство и контрол, системи за управление на качеството, ефективно управление на персонала на фирмата. Въпросните квалификации са добити само за три години, в периода 1996-1997 г. Наред с това в периода 2000-2002 г. Терзиев придобива и квалификации от университети в Лисабон, Португалия, Комотини, Гърция, Букурещ, Румъния и Великобритания.

От 2012 започва зашеметяващата научна кариера

на Венелин Терзиев. През 2014 г. той защитава едновременно две докторски степени: по политическа икономия в Свободен университет Варна и по национална сигурност в Националния военен университет във Велико Търново. А на следващата година защитава дисертация и получава научната степен „доктор” и по социално осигуряване в Стопанската академия в Свищов.

Трудовата кариера на Венелин Терзиев също е доста интересна. Започва като главен специалист в отдел по заетостта и началник на бюро по труда във Ветово. След това заема длъжностите: началник на Регионалната служба по заетостта в Русе, зам.-изпълнителен директор на Националната агенция по заетостта.

В началото на XXI век той заема длъжността изп. директор на фирмата „Скални материали“ и издател на вестник „Форум”.

Фирмата му участва в строителни дейности на територията на Великотърновския университет. През 2018 г. „Скални материали” запорира сметките на ВТУ заради неплатени задължения в размер на 80 хил. лв. За да не фалира университетът, се наложи държавата да се намеси и да осигури средства на търновския ВУЗ.

През 2012 г. името на Венелин Терзиев отново изплува в грандиозен скандал, свързан с областната болница във Велико Търново

При извършено прокурорско разследване по сигнал е било установено, че инж. Терзиев е бил назначен от тогавашния болничен шеф д-р Людмил Гецов за зам.-директор на болницата с работно време два часа на ден. По същото време, докато Терзиев е зам.-шеф, управляваната от него фирма печели обявените обществени поръчки за строително-ремонтни работи в болницата. Едва ли е необходимо да се коментира крещящият и противозаконен конфликт на интереси. Разследващите са установили, че от поръчките на здравното заведение са били нанесени вреди в общ размер надхвърлящ 93 хил. лв.

През 2015 г. започва и сериозната и зашеметяваща „научна” кариера на дипломирания учител по химия. Тогава той е назначен за професор по професионално направление „Архитектура, строителство и геодезия” в Русенския технически университет. А още на следващата година „чудото на българската наука” вече е професор и в направлението „Национална сигурност” в Националния военен университет във Велико Търново.

„Посочените тематични направления очертават широк кръг на научните интереси на кандидата. Изследваните проблеми са актуални. В публикациите се демонстрира отлична теоретична подготовка и ерудирано позоваване на релевантната научна литература в България и в чужбина”, пише в рецензията за кандидата за заемане на академичната длъжност „професор” в НВУ Венелин Терзиев. Рецензията е изготвена от проф. д-р Маргарита Богданова, ръководител на катедра в Стопанска академия Свищов. Наред с трите професорски титли, дипломираният учител по химия е обявен и за член-кореспондент на Руската академия по естествознание

В официалния руски Портал на докторантите и аспирантите се отправя предупреждения, че въпросната „академия” всъщност е една от над стоте псевдонаучни частни формирования, които раздават фалшиви дипломи за професори и член-кореспонденти.

През 2019 г. комисия експерти от Министерството на образованието и науката прави проверка на Русенския университет и Националния военен университет. Предмет на проверката е спазването на изискванията по процедурите за заемане на академичната длъжност „професор” от Венелин Терзиев. След проверката експертите обявяват, че по отношение на процедурата не са били констатирани нарушения. „При изследване на 4-те дисертационни труда на Венелин Терзиев (един за придобиване на образователната и научна степен „доктор” и три за придобиване на научната степен „доктор на науките” в 4 различни висши училища), чрез прилагане на системата за откриване на плагиатство Strike Plagiarism е установено, че във всеки следващ дисертационен труд на Венелин Терзиев процентът автоплагиатство се увеличава

Авторът на четири дисертации има изключително впечатляващото количество от 4000 цитати, което в сериозната наука е белег за по-голяма степен на научност на изследването.

Проверката на МОН обаче по категоричен начин установява, че една голяма част от тези цитати обаче са автоцитати.

След придобиване на научните звания „професор” Венелин Терзиев чете лекции в три висши учебни заведения: Висшето училище по пощи и телекомуникации – София, Технически университет – Русе, и Национален военен университет – Велико Търново.

Днес той все още има отношения с НВУ, които обаче далеч не са прекрасни. Началникът на военния университет, бригаден генерал Иван Маламов е изпратил сигнал до МОН, МО, президента, ДАНС и Военна полиция.

Причината са два доклада на Терзиев, които той е представил на научни форуми в Истанбул и Владивосток. Докладите са написани в съавторство и засягат образованието на курсантите в НВУ и за психологическите аспекти и причините, които довеждат до тяхното напускане. „Г-н Терзиев си е позволил да публикува доклад и е намесил името на НВУ. Аз като началник не съм съгласен с това. Тези неща са притеснителни и трябва да се вземат мерки”, заявява ген. Маламов пред БНР. Поради спецификата си информация от Военния университет може да се дава само след разрешение на неговия началник, които пък на свой ред трябва да има разрешение от ръководството Министерството на отбраната. В този смисъл намесата на името на НВУ, още повече в научен форум извън България, е абсолютно недопустимо.

Бригаден генерал Маламов е разпоредил проверка за цялостната дейност на Терзиев. Който като че ли не е особено притеснен от това, тъй като в момента едновременно тъче на три стана: преподавател във Военна академия, изп. директор на „Реставрация” ЕАД в Министерството на културата и главен научен секретар на русенска болница. През 2020 г. тогавашният министър на културата Боил Банов награждава Терзиев с почетна значка „Златен век” за значимия му принос в развитието и популяризирането на българската култура.

Междувременно скандалите около името на Венелин Терзиев все повече имат и леко политически привкус. В информация, публикувана в русенския в. „Утро“, се съобщава, че спечелването на конкурса за професор в Русенския технически университет се дължи в голяма степен на благословията на Божидар Лукарски, който по това време е министър във второто правителство на Бойко Борисов. Също така се говори, че Терзиев е помогнал на български политици да се сдобият с докторантури, без дори да знаят темите им.
Слънце по морето
Слънце по морето 19/08/2022, Петък 09:17 0
5
Коментара по темата
5.
Капса
12.12.2021 09:21:51
1
7
Егати пауъра... Тоз' е като оназ'... Бургаското Бг Барби с хипернадутите джуки. ,,
4.
възмутен от реалното в страната ни
11.12.2021 06:41:42
1
11
Проверете връзката на този ,,алпинис" с бившата евродепутатка от Бургас,висша деятелка от БСП, която му подаваше арпинисткото въже и ще ви стане ясно за негевото израстване.Така парастват галениците на червената буржуазия.Тази алпинистка му беше преподавателка в университета и цялостната му кариера дължи на нея.
3.
Мунчо
11.12.2021 06:17:53
0
14
Ами проверете какъв "професор" е станал Б. Юруков в ЮЗУ и какви "доктори" пак там се гласят да стават Каскета и бившият МВР министър на Боко и ще видите, че това е повсеместно в БГ университетите, пълни с калинки, които чупят клона!
2.
Кондйо
10.12.2021 17:47:03
1
16
То момчето не е само администрацияга е пълна с такива псевдо професори
1.
пак полуистини...
10.12.2021 15:15:35
9
12
Флагман, насаждате идеята, че министъра на ББ е виновен, но не пишете, че настоящата икономическата министърка май също е в схемата...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Мис България проговори за връзката си с бившия на Емануела! Вижте истината Мис България проговори за връзката си с бившия на Емануела! Вижте истината Според клюката столичният бизнесмен се е похвалил пред свои авери, че е имал интимна връзка с Мис България 2020 Задържаха собственик на 45 имота, занимавал се с детска порнография Задържаха собственик на 45 имота, занимавал се с детска порнография Мъжът (62 г.) използвал информационни технологии, за да разпространява порнографски материали, за създаването на които са заснети деца на възраст под 14 години В Бургас вече плащат паркирането в Синя и Зелена зона и през Вайбър В Бургас вече плащат паркирането в Синя и Зелена зона и през Вайбър Иновативното решение бе предложено от ръководството на ОП „Транспорт” преди година, вече е реалност Алкохолът и цигарите - причина за половината случаи на рак Алкохолът и цигарите - причина за половината случаи на рак Превенцията трябва да се придружава и от достатъчно ранна диагноза и от ефикасни лечения, посочват специалисти Асен Меджидиев: През последната година ремонтите в спешната помощ са били силно неглижирани Асен Меджидиев: През последната година ремонтите в спешната помощ са били силно неглижирани Ако не се продължат проектите, страната ни ще трупа само негативи, дори и от финансова гледна точка, каза служебният министър на здравеопазването 19-годишен блъсна дете с колело и избяга, издирват го 19-годишен блъсна дете с колело и избяга, издирват го Пострадалото момче е настанено в болница с опасност за живота Шанс за Шенген през ноември, но трябва да убедим Европа, че не ни управлява мафията Шанс за Шенген през ноември, но трябва да убедим Европа, че не ни управлява мафията  Има вероятност да разрешим проблеми със Северна Македония, които са съществували от години, каза външният министър  Тласкат към фалит държавни фирми, назначили много „калинки“ без стаж Тласкат към фалит държавни фирми, назначили много „калинки“ без стаж Като дойде новото ръководство във ВМЗ-Сопот, ще ги уволни, а обезщетенията ще са за стотици хиляди левове, каза министър Стоянов   Радост в Своге: Река Искрецка потече отново, но водата в чешмите е мътна Радост в Своге: Река Искрецка потече отново, но водата в чешмите е мътна В продължение на три дни хората разчитаха на водоноски Бялото братство посреща в Рила Слънчевата нова година Бялото братство посреща в Рила Слънчевата нова година Последователите на Дънов се събраха за паневритмия
Трус от 3,7 по Рихтер разлюля Централна Гърция Трус от 3,7 по Рихтер разлюля Централна Гърция То е било усетено в няколко града Замесиха Пласидо Доминго в скандал с проституция Замесиха Пласидо Доминго в скандал с проституция Името му излезе при разследване в Аржентина Япония иска младите хора да пият повече алкохол, за да стимулират икономиката Япония иска младите хора да пият повече алкохол, за да стимулират икономиката Потреблението на чист алкохол на човек от населението в Япония е 8,81 литра годишно Краен срок за втечнения газ от САЩ Краен срок за втечнения газ от САЩ До 18:00 часа властите трябва да кажат какво количество ще купим Взривове в Крим, военновъздушната база край Севастопол в пламъци Взривове в Крим, военновъздушната база край Севастопол в пламъци Губернаторът разкри, че е свален дрон, а от ISW намекват, че експлозиите са от украински атаки Коя е валутата в света, която е най-защитена от инфлацията Коя е валутата в света, която е най-защитена от инфлацията Биткойн категорично отрича съществуващата икономическа динамика, според която търсенето и предлагането влияят на цената Пандемията приключи? Край на масовото тестване, на карантините и на зелените сертификати Пандемията приключи? Край на масовото тестване, на карантините и на зелените сертификати Две години и половина по-късно, със закъснение или не, животът поне в САЩ се връща към нормалното по препоръка на същата институция, която го съсипа с локдауни Гърция няма да връща COVID мерките при нова вълна Гърция няма да връща COVID мерките при нова вълна Атина получи и ваксина срещу маймунска шарка Финландската премиерка в центъра на бурно парти Финландската премиерка в центъра на бурно парти Сана Марин е напът да забърка голям скандал след изтекли кадри на шумен купон Мистериозно се самоуби латвийски баровец, критик на Путин Мистериозно се самоуби латвийски баровец, критик на Путин Освен подкрепата си за Навални, който в момента е в руски затвор и през последните дни беше преместен в изолатор, покойният Дан Рапопорт беше твърдо проукраински настроен
Слави Трифонов Слави Трифонов В Римската република Петков и Василев биха сложили Брут за водач на листите си Виц на деня Виц на деня - Шерифе, от градския затвор е избягал опасен престъпник със силна диария!
- Добре, разбрах! Тръгвам веднага по горещата следа!
Виц на деня Виц на деня - За бившата си, говоря само хубави работи.
- Що, още ли я обичаш?
- Не, ама нали трябва и някой друг да се прецака!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Добрият любовник е като добрия прах за пране... Ухае приятно, прониква в дълбочина и не оставя следи от петна след себе си.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори