×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Пет мистерии, които науката все още не е разгадала


Пет мистерии, които науката все още не е разгадала
Ключови думи: мистерии, флагман, наука
08 Декември 2021, Сряда, 20:19 ч.
Автор: Флагман.бг

Лекарите и учените не могат напълно да обяснят тези събития

Има дълъг списък от ежедневни неща, които науката не е разбрала и много необичайни мистерии, които карат учените да си блъскат главите в области, вариращи от метеорология до медицина. Ето няколко от тях:

1. Защо някои хора се събуждат от кома, говорейки чужд език

През април 2010 г. тийнейджърка в Хърватия се събуди от мистериозна 24-часова кома. Но тогава се случи странно нещо: 13-годишното момиче не можеше да говори с родителите си на родния хърватски. Тя разбираше езика, но можеше да отговаря само на необяснимо гладък немски, език, който току-що бе започнала да изучава в училище. Тя се нуждае от преводач, за да може да комуникира със семейството си, а лекарите са зашеметени.

Случаят с тази мистериозна размяна на хърватско-германски език не е единственият пример за мозъчни промени, водещи до необясними езикови феномени. През 2013 г. австралиец се събуди от автомобилна катастрофа, говорейки перфектен мандарин. През 2016 г. тийнейджър от Атланта се събуди от кома, говорейки свободно испански, но имаше проблеми с говоренето на родния си английски.

Лекарите и учените не могат напълно да обяснят тези събития. Ролята на езиковото развитие в мозъка е динамично поле, но не е ясно как може да засегне определени хора толкова драстично.

2. Какво е причинило Тунгуското събитие

На 30 юни 1908 г. мощна експлозия унищожава гора в Сибир близо до река Подкаменная Тунгуска. Огнено кълбо, за което се смята, че е било с ширина до 100 метра, изригва в небето, като поваля около 80 милиона дървета и убива стотици северни елени. Експлозията е толкова мощна, че жителите на най-близкия град, който е на около 55 мили, усещат топлината на експлозията. Смята се, че експлозията, която става известна като Тунгуското събитие, е произвела около 185 пъти повече енергия от атомната бомба, хвърлена над Хирошима.

При събитие с такъв размер и интензивност се очаква източникът да е ясен. Но повече от сто години по-късно учените все още не знаят какво го е причинило. Най-често срещаното обяснение е метеорит. В околността обаче не е намерен кратер от удар или доказателства за някакъв вид извънземен обект в околността. Някои учени по-късно заключават, че това е комета, която е влязла в нашата атмосфера.

Експедиция в района от 1958 г. открива някои обещаващи глобули, които сочат към метеоритен произход. Това се предполага, че ще сложи край на мистерията на Тунгуска, но някои учени все още не бяха убедени. Документ от 1973 г. предполага, че Земята се е сблъскала с черна дупка, което е довело до масивната експлозия, но бързо е оспорено. По-нататъшните проучвания предполагат, че случката наистина е била някакъв вид метеорна експлозия, но окончателно заключение все още не е намерено, а теориите за катастрофи на НЛО или ядрени експлозии все още съществуват.

3. Как се е образувал кратерът Патом

Тунгуското събитие не е единственото мистериозно нещо, което се е случило в Сибир. Има още едно необяснимо нещо, скрито сред дърветата в района на Иркутск: кратерът Патом , известен още като гнездо на огнения орел, е голямо скално образувание. Кратерът е с диаметър около 160 м и височина 40 метра, с пръстеновидна корона. Открит е през 1949 г. от геолог на име Вадим Колпаков, но вероятно е на около 350 години.

Регионът е дом на якутите, тюркска група, която обитава района от поколения. Според якутската легенда кратерът е зло място и дори елените не смеят да се доближат до него.

Учените първоначално се опитват да обяснят кратерите като резултат от някакъв вид извънземно въздействие. Някои обаче смятат, че това може да е резултат от избухването на природен газ през повърхността на земята. Има толкова много спекулации за образуването в геологичния свят, че през 2010 г. се провежда цяла конференция, посветена на това, подходящо наречена Конференция за кратера Патом. Участниците в конференцията постигнаха консенсус: По тяхна оценка кратерът Патом не е резултат от никакъв метеорит. Те предполагат, че е било създадено от някакъв вид геоложки процес, но в момента това обяснение все още е само предположение.

4. Как действа Плацебо ефектът

Когато учените искат да проучат ново лекарство, те често го тестват в сравнение с плацебо. Като минимум, лекарството трябва да даде по-добри резултати спрямо плацебо, за да се счита за ефективно. Странно обаче, самите плацебо често могат да предизвикат промени в изследваните субекти, въпреки че няма физиологичен механизъм, който да отчита промяната. Истинското, измеримо въздействие от това, което по същество е "фалшиво" лечение, е известно като плацебо ефект.

Идеята за плацебо ефект съществува поне от 18-ти век, но учените не я разбират напълно. Те знаят, че мозъкът може да извършва сложни невробиологични реакции, само защото очаква резултати, като освобождаване на ендорфини или допамин, когато вярва, че получава антидепресант. Но това не означава, че знае защо го прави. Изследователи от Харвард изучават отрицателните и положителните ефекти на плацебо ефекта и го смятат за холистично преживяване.

Няма обаче обяснение защо плацебо ефектът не винаги работи или защо е по-ефективен при определени хора или ситуации. Засега това е само една от многото уникални и объркващи черти на мозъка.

5. Източникът на звука “Upsweep”

В света на необясними явления има цяла категория мистериозни звуци. Някои идват от космоса, други от отдалечени части на пустинята, а някои особено зловещи от дълбините на океана. Един такъв звук е "upsweep".

Upsweep съществува поне от 1991 г., когато Тихоокеанската лаборатория за морска околна среда започва да записва SOSUS, която е била подводна съветска система за наблюдение с множество станции за слушане по целия свят. Звукът „се състои от дълга серия от теснолентови извиващи се звуци с продължителност няколко секунди всеки“, съобщават от лабораторията. 

Източникът на звука е около половината път между Австралия и Южна Америка. Любопитното е, че звукът на покачване се променя със сезоните. Най-силно е през пролетта и есента, но учените не знаят защо. Водещата теория зад този мистериозен звук? Вулканична дейност.

Източник: Профит.бг


В категории: Животът


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Паруш Парушев получи подкрепата на днешната общинска конференция  Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година
Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори