Три съвета за това как да извличате максимума от ежедневното си кафе
Според проучването служителите, които работят дистанционно, пият повече повече кафе от колегите си в офиса, консумирайки 3.1 чаши на ден спрямо 2.5 чаши
Кафето е постоянна, почти свещена част, от сутрините на много хора, независимо дали го приготвят сами вкъщи или очакват с нетърпение ежедневната разходка до кварталното кафене.
В някои отношение продължаващата пандемия от коронавирус задълбочи отношенията (и зависимостта) ни с кафето и кофеина. През септември от Cinch Home Services са разговаряли с над 1 000 почитатели на кафето в САЩ. 34% от участниците в проучването са заявили, че пият повече напитки с кофеин по време на пандемията, като кафето е техният основен избор.
Според проучването служителите, които работят дистанционно, пият повече повече кафе от колегите си в офиса, консумирайки 3.1 чаши на ден спрямо 2.5 чаши.
Starbucks и The Coffee Bean & Tea Leaf са посочени като най-популярните марки сред почитателите на кафето. Някои американци обаче посягат към втората или третата си чаша кафе за деня не заради горчивия вкус или прилива на кофеин — според проучването 28% от участниците казват, че кафето ги прави по-продуктивни на работа.
Има стъпки, които можете да предприемете, за да максимизирате навика си по отношение на кафето и да бъдете по-продуктивни, ако работите от вкъщи. От CNBC са разговаряли със специалист по кафето и експерт по продуктивността, за това как човек може да извлече максимална полза от сутрешното си кафе.
Не пийте кафе веднага след като станете
Мисълта за чаша кафе може да е единствената ви мотивация да станете от леглото в някои сутрини, но консумацията на кафе веднага след ставане, може да притъпи естествените нива на енергия в тялото ви.
В своята книга експертът по управленски и поведенчески науки Даниел Пинк пише, че въз основа на данните от няколко проучвания, най-доброто време за първата чаша кафе за деня е около 60-90 минути след като се събудим. Това е така, защото кофеинът си пречи с отделянето на кортизол, хормонът, който сигнализира на тялото ви, че трябва да бъде будно и готово да реагира. Според проучването, кортизолът обикновено достига пикови нива около 8:30 часа сутринта.
“Хората пият чаша кафе сутрин по един угоднически и пристрастяващ начин,” казва Пинк. “Много по-добре е обаче да позволим на кортизола да достигне пикови нива по естествен начин, а след това, когато той започне да намалява, да се включим и да подпомогнем тялото с доза кофеин.”
Избирайте подходящите съставки
Зърната на кафето съдържат различни нива на кофеин, в зависимост от това как се пекат. Ако се чувствате мудни и искате по-силен приток на енергия, Майк Балдерама, регионален преподавател в Counter Culture Coffee препоръчва кафето с етикет “леко печено”. “Колкото по-тъмно изпичате кафето, толкова по-голяма част от кофеина изгаря,” обяснява той.
Важно е също така да се обръща внимание на това сезонът на кои кафета е, за да се възползваме от най-добрия вкус и кофеиново съдържание. Страните по света прибират реколтата си от кафе по различно време от годината, но с наближаването на зимата в САЩ, Балдерама казва, че почитателите на кафето трябва да очакват да видят по рафтовете в магазините кафета от държави като Папуа Нова Гвинея, Кения, Колумбия и Гватемала.
Идеалната чаша кафе, според Балдерама, зависи по-малко от зърната, които използвате и повече от една различна съставка - водата. “Над 98% от съдържанието на филтърното кафе е вода, така че ако водата ви не е добра, няма да имате и добро кафе,” казва той. Според него винаги би трябвало да използвате филтрирана вода. “Гледайте водата, която използвате във вашето кафе, да е филтрирана, дори и тази за леда в айс кафето, защото това ще подобри безкрайно качеството на кафето ви,” казва Балдерама.
Опитайте “кафе и дрямка”
Кафето и дремките сами по себе си са страхотни, но взети заедно могат да бъдат силен инструмент за максимизиране на бдителността. Проучвания в Англия и Япония показват, че ако пиете кафе точно преди да подремнете и след това спите 20 минути или по-малко, можете да се фокусирате върху работата си по-добре отколкото ако се отдадете на обикновена дрямка или просто пиете кафе.
Научното обяснение за тази комбинация е просто: спането намалява в мозъка и тялото количеството на химикала аденозин, който ви кара да се чувствате изморени. Кофеинът, на който са необходими около 20 минути, за да подейства, помага за блокирането на аденозина. Като дремнете в продължение на 20 минути така намалявате количествата аденозин в тялото си, с които да се бори кофеина, което прави тази комбинация по-ефективна.
Пинк е голям привърженик на комбинацията от дрямка и кафе в ежедневието и препоръчва на хората, ако е възможно, да я практикуват между 14:00 и 16:00 часа, когато нивата на кортизола спадат. “Магическо е! Когато се събудите веднага усещате допълнителния прилив на кофеин,” обяснява той. “тя обаче може да се използва и като възстановителен ритуал, който да очаквате с нетърпение след като сте работили в продължение на няколко часа.”
Източник: Профит
Главен прокурор подаде оставка
Тежък разговор между Винисиус и боса на Реал
Баща и син, обвиняеми за трафик на жени, остават в ареста
Реал Мадрид се извини за огромен гаф
Почина член на легендарната група АББА
Млади лекари отново на протест
Преизбраха Петър Кънев за вицепрезидент на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество
Граждански арест в голям роден град
Китай с позиция относно войната, Си говори с Тръмп
42-годишен удари полицаи
19-годишна българка опита да се самоубие
Бербатов предизвиква възхищение в Леверкузен
