×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ваксинацията е много по-добра от преболедуването


Ваксинацията е много по-добра от преболедуването
проф. д-р Радка Аргирова, дмн
03 Декември 2021, Петък, 11:33 ч.
Автор: Флагман.бг

Омикрон се разпространява три пъти по-бързо от делта варианта,  към днешна дата имаме сведения, че протича сравнително леко

 

Какво знаем за новия вариант „Омикрон“ на SARS-CoV-2, определен от СЗО като „будещ безпокойствие“? Отговорите дава председателят на Българското дружество по медицинска вирусология и член на Експертния съвет по вирусология към министъра на здравеопазването - проф. д-р Радка Аргирова, дмн.

-Проф. Аргирова, Делта вариантът доминира и в момента в Европа. Преди броени дни се оказа, че вече има нов вариант. Защо се случва това?

-Процесът на репликация на вируса е такъв, че във всеки цикъл на своя жизнен път той мутира. Това е така, защото е РНК съдържащ вирус, а РНК е изменчива. Такава е природата на всички РНК съдържащи вируси, така че тук няма нищо странно. Затова не трябва да ни учудва, че вирусът мутира. Важно е обаче кога и къде го прави. Той мутира при всеки цикъл на репликация, но има възможност да го прави, само ако попадне в уязвими лица, в които може да се размножи. Това са хората, които не са ваксинирани. Цялата изменчивост на вируса на практика се подпомага от хората, които не са ваксинирани, т. е. нямат никакви антитела срещу него и така му позволяват да се развие.

-А какво представлява новият вариант Омикрон и има ли го вече в България?

-Националният център по заразни и паразитни болести докладва, че все още не е засечен в България. Иначе, това е поредният вариант, за който до момента знаем, че има твърде много мутации. Според някои източници са над 50, според други - 52, а някъде се говори и за 55. Голяма част от мутациите обаче са познати от Делта и Алфа вариантите и не са нови за нас. Има, разбира се, и нови такива. Много от тях са локализирани в т. нар. S-протеин, т. е. засегнат отново е S-генът. Това е белтък - гликопротеин, който осъществява рецепторната функция между вируса и клетката чрез ACЕ2 рецептора на клетката. Тъй като така започва цикълът на репликацията, точно по този начин се осъществява инфекцията. Ето защо, точно тези мутации много ни интересуват.

-По какво се отличава този вариант от своите предшественици? Разпространява ли се по-бързо, протича ли по-тежко, по-опасен ли е?

-Мога да кажа само това, което знаем, защото всеки ден и всеки час получаваме нов вид сведения. Това, което знаем до момента: Първо – той се разпространява три пъти по-бързо, отколкото, да кажем, Делта варианта. Колегите от Южна Африка вече са направили графика, която много ясно го показва. Това означава, че вирусът ще може да заразява много повече хора за кратко време, което ще доведе до бързото му разпространение. Второ, що се отнася до заразност, тези две характеристики често вървят ръка за ръка и може да се каже, че Омикрон е не по-малко от три пъти по-заразен. Засега не може да се каже, че е по-опасен по отношение на симптомите и начина на боледуване. Колежката, която наблюдава в Южна Африка пандемията, съобщава, че всички болни в южноафриканската провинция, в която този нов вариант е разпространен, боледуват съвсем леко и общо взето не ги приемат в болница. Така че, към днешна дата имаме сведения, че протича леко тази инфекция. Все още не може да се каже обаче дали това е така и за възрастните хора и хората с придружаващи заболявания. Очакваме сведения по този въпрос.

-Откриват ли го PCR тестовете и предпазват ли ни ваксините?

-Разбира се. Единственият случай, в който PCR не може да го открие, е, ако в теста единият от таргетните гени е S-генът, но мисля, че в България много малко хора работят с такъв таргет - S-гена. Във всички случаи, дори и в теста да има като контрола S-ген, той не може да бъде единствен. Така че, Омикрон се открива с PCR. По отношение на ваксините още не се знае доколко предпазват, но е факт, че хората, които са заразени, го прекарват леко. Все още не знаем дали всички те са ваксинирани. Това е важно, поради което призовавам за бустерна трета доза.

А доколко може да ни предпази от него спазването на противоепидемичните мерки като носене на маска, спазване на физическа дистанция, дезинфекцията и т. н.​​​​​​​?

- Във всички случаи апелирам за засилен контрол по спазването на противоепидемичните мерки. Никакви компромиси не трябва да се правят с маски, дезинфектанти, проветряване, миене на ръце, почистване - навсякъде.

-Доказа се, че ваксините предпазват от тежко боледуване, но има ли разлика между антителата, които те изграждат, и антителата след преболедуване? Кои ни осигуряват по-надеждна защита срещу заболяването и защо​​​​​​​?

-Когато човек се зарази по естествен начин, целият вирус влиза в неговия организъм. Вирусът има 29 белтъка и всички тях имунната система ги разпознава като чужди. Тя се старае да произведе антитела срещу тях, въпреки че не винаги срещу всички успява да направи това. Когато обаче се ваксинираме, ние инжектираме един или два точно определени белтъка - имуногени, срещу които искаме да се образуват антитела. Тези белтъци са специално подбрани, защото са ключови за репликацията на вируса. В случая те отговарят за навлизането на вируса в чувствителната клетка. Ето защо, ваксинацията е много важна за нас, за да може образуваните антитела да спрат евентуалното заразяване със следващ вирус.


В категории: COVID-19


14
Коментара по темата
14.
Митю с Питоня от Арбанаси
04.12.2021 06:50:33
1
1
След много алкохол и безсъние бих седнал върху това лице.
13.
me
03.12.2021 18:08:29
1
3
И за преболедувалите, ли оФцо? Майка ти непоръбена!
12.
Професорка е
03.12.2021 16:25:04
3
7
Тлъста лелка чиято шунда е със затихващи функции,плещеща плашещи тъпотии от екрана за някой лев.
11.
Пешо кура
03.12.2021 14:14:05
17
4
До всички по долу разбирачи,Стойте си без ваксини,смучете домашна шльокавица и не разсъждавайте Мисленето не ви се отдава.Без сертификат щеси стоите в калните дупки.
10.
2324
03.12.2021 13:55:54
1
14
Поредната порция дежурни опорки. - "Заразените го карали по-леко и не знаели дали били ваксинирани, т.е. не знаем, дали ваксината действа ефикасно и срещу този вариант, но пък призоваваме да се ваксинирате" -ей така заради спорта. Преболедуването създава антитела срещу голяма част от 29 белтъка, а ваксината само срещу един (или два)- баси професорката на догадките, но пък е по-ефикасна е кое и е по-ефикасното ? ...Ваксинираните карат по-леко,....а с какви болни са пълни болниците да не смогват във ваксаните държави на 75-80-100 % и кво му е лекото на карането с влизане в болница ? Всичката ви работа такава "ваксърската" нескопосана, изтъкана от догадки, откровени лъжи и съвсем малко опит и наука от набедени професори, академици, математици и т.н. платена гад. Резултата заради някой лев и няма и 10 % заразени, тормоз и ограничения за всички. По-добре оставете медиците да решават проблема, а не набедени платени крякачи.
9.
...
03.12.2021 13:33:41
1
8
Дъртата сега като извади и тя някой лев като оня ботукса ще се поопрай малко някой силиконови устни ще промени във външния си вид
8.
...
03.12.2021 13:31:34
2
10
Тая дъртата няма ли да джугяса
7.
Селянин
03.12.2021 12:49:50
1
24
Тази е от новите инфлуенсъри. Няма ли някой антиваксър в данъчното да и провери доходите последната година. Убеден съм, че ще излязат много интересни приходи...
В цял свят изследванията показват, че по-добро от естественият имунитет няма и че не се разчита само на антитела, ама и на други видове имунитет.
Обаче и ваксините трябва да се продават. Слушах Урсула. 150 милиона потенциални клиенти остават още в Европа. По две дози и една бустерна са си 450 милиона дози. По 10 евро на доза са 4.5 милиарда. 2% комисионна да се пусне по мотивационата верига общо са си 90 милиона. Като добавим и още поне 3% маркетинг бюджет от 135 милиона и ставя ясно защо политиците и медиите говорят това което говорят и защо всичко останало се крие и не се отразява.
6.
_nib_
03.12.2021 12:44:24
2
23
Дъртата госпожа като я гледам....старческия дом е по-добре за нея отколкото да се шири в собствено жилище.Конфискация на имота и с парите конпенсации за пострадали от експерименталните препарати.
5.
Рошко
03.12.2021 12:03:31
2
23
Аман, как сме още живи маааму диииииба
4.
Фарс и боц.
03.12.2021 11:59:31
4
16
Умриййй .
3.
2
03.12.2021 11:59:18
1
23
Ба маааму вече всички завършихме по една вирусология онлайн. То всеки ден ни правят обучение.
2.
МУХОМОРКА
03.12.2021 11:56:45
1
32
САМО КАТО ПРОЧЕТЕШ ЗАГЛАВИЕТО И ПОСЛЕДНИТЕ ПАСАЖИ ОТ СЛОВОБЛУДСТВАТА НА ТАЗИ БУХТА И ТИ СТАВА ЯСНО ,КОООЛКО ЖАААЛКА И ПРОДАЖНА ДУШИЧКА НОСИ!!!!!!
1.
pfff
03.12.2021 11:53:33
2
23
уахахахааххах пак ли този миндил ахахаххахахахха
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори