×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Лихвите по депозити тръгват нагоре, ипотеките поевтиняват още


29 Ноември 2021, Понеделник, 11:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Какво обаче означава това за ипотечен кредит с 20-годишен падеж?

Спестяванията в банките вече са колкото брутния вътрешен продукт на икономиката за една година Който има депозити в евро, вече усеща повишаването на доходността от спестените пари. Средната годишна лихва по новите депозити на домакинствата в евро се е вдигнала рязко до 0,47% за октомври. Това сочат последните данни на БНБ.

Сравнението показва, че увеличението е близо 7 пъти само за един месец - през септември доходността беше 0,01%, а през октомври е станала 0,07%. След това повишение доходността на евровите спестявания е най-висока от 4 години. Все още остава много ниска средната лихва по новите депозити, договорени в левове, въпреки, че се е увеличила леко - с 0,01 процентни пункта, спрямо предходния месец.

Дали предстои очакваната промяна в лихвените проценти?

Според повечето финансови анализатори вдигането на доходността от спестявания в банка ще започне именно от спестяванията, като очакванията са тяхната доходност да се вдига бавно, с около 0,2 на сто за шест месеца. 4-6 месеца след обръщането на лихвения тренд за спестяванията ще започне увеличението и на лихвите по заемите.

По-точна информация за евентуалната посока на лихвените проценти през 2022 г. обаче ще има най-рано през февруари. Причината е, че управителният съвет на Европейската централна банка на 20 септември 2021 г. отмени насроченото за 20 януари заседание по паричната политика и определи нова дата - 3 февруари 2022 г. Допусканията са, че заради инфлационната буря в цяла Европа ще има положително решение за размера на лихвите и монетарната политика на централните банки.

Въпреки ниската доходност, която е дори под инфлацията в момента, хората все още предпочитат банките като алтернатива за спестени пари. Общата сума на всички депозити възлиза на 100,6 млрд. лева, почти колкото е брутният вътрешен продукт, който произвежда икономиката ни за една година. За същия период кредитите продължават да поевтиняват.

Потребителските заеми през октомври са отпускани при средна цена от 8,19% срещу 8,40% месец преди това. Лихвата по ипотечните кредити е 2,67% при 2,68% за септември. Това е една от причините жилищното кредитиране да се увеличи с рекордните 16,5% на годишна база през октомври до общата сума от 13,7 млрд. лева. Ръст, макар и малко по-слаб, има и при потребителските заеми. При тях увеличението е с 10,1% на годишна база до 13,08 млрд. лева. “Запазването на настоящите нива на бърз растеж в кредитирането може да увеличи задлъжнялостта, което да доведе до увеличение на необслужваните кредити и обезценките.”

Това посочват от Българската народна банка в бюлетина “Банките в България” за второто тримесечие на тази година, предава 24 часа. “Въпреки че в краткосрочен план засилването на кредитната активност може да окаже благоприятен ефект върху финансовия резултат на банковия сектор, продължителното запазване на текущите нива на кредитен растеж създава предпоставки за нарастване на задлъжнялостта и за натрупване на циклични рискове, които могат да се материализират при икономически спад под формата на увеличение на необслужваните кредити и на обезценките”, предупредиха централните банкери.

Малко след това БНБ обяви, че ще вдигне антицикличния буфер от сегашните 0,5 на 1% от 1 октомври 2022 г. Решението на централната банка е, за да се минимизира опасността от увеличаване на лошите кредити. Това означава, че от тази дата за всеки отпуснат кредит банките ще трупат като резерв 1% от стойността му Това няма да се отрази на цената на заемите, категорични са банкери и финансисти. Ще продължи отпускането на евтин ресурс, за да се стимулират икономиката и потреблението.

А и конкуренцията между банките в момента няма да им позволи по-голямо оскъпяване на заемите. В комбинация с леко увеличаване на лихвите обаче, което така или иначе предстои, се налага внимателно кредитиране. Според повечето анализатори поскъпването на ипотеките няма да е значително - очаква се стъпката да е около 0,25%.

Какво обаче означава това за ипотечен кредит с 20-годишен падеж?

Да приемем, че той е в размер на 70 000 лв. и е отпуснат при 3,5% лихва. Това означава, че месечната му вноска е малко над 400 лв. Ако обаче лихвата нарасне с очакваните 0,25% до 3,75%, то тогава месечната вноска ще се вдигне до 418-420 лв., или с 240 лв. повече за една година. Ако и през следващите години растежът на лихвите продължи плавно, то може да се стигне и до вноска от 500 лв., което означава допълнително натоварване на личния бюджет с поне 1200 лв. годишно.

За да се избегнат сътресения, едно от основните правила е при вземането на по-голям заем за по-дълъг период сумата да не надхвърля 50 пъти нетните месечни приходи на кандидата за него. Това означава, че при доход от 2000 лв. на месец максималният размер на заема е подходящо да бъде не повече от 100 000 лв. Ако обаче човек има и други кредити, сметката е малко по-различна.

Например при 3000 лв. доход на месец и при 200 лева вноска по друг заем, разумният размер на ипотеката е до 120 000 лв. Това правило е съобразено с практиката на банките при отпускането на ипотечен заем да слагат 33% лимит върху дълг - доход, т.е. върху сумата от месечни вноски по всички кредити, разделена на сумата на месечните доходи на кредитополучателя. За да се минимизират още повече рисковете при изплащането на по-дълги заеми, може да се направи и застраховка за безработица. Така тя ще покрие част от вноските и няма да се стига до трупане на наказателни лихви и оскъпяване на кредита. Защита на банките и на получателите на заеми са и новите правила, които вече са в сила.

Според тях всеки, който е теглил заем след 30 юни 2019 г. и забави вноска, автоматично влиза в черен списък и получава най-висок рисков профил А това означава, че ако поиска да изтегли нов заем от която и да е банка, ще бъде одобрен много потрудно и ще му бъдат отказани преференциални лихви. За необслужвани креди вече се смятат вземанията, по които има просрочие, без значение колко дълъг е периодът на забавяне на плащането.

Кредитите на длъжници, които са редовни в плащанията, но финансовото им състояние се е влошило, също ще попаднат в тази група. Новите правила задължиха банките да правят рискови профили на кредитополучателите. Тези с най-слаб рейтинг ще бъдат следени непрекъснато от специални звена При свързани лица най-лошият рейтинг на някого от групата ще се присъжда за цялата група. Преструктуриране на лош ипотечен кредит ще се разрешава до 24 месеца, а ако е бил изтеглен за разработване на търговски обект - до 12 месеца.

Останалите разрешени опции за преструктуриране включват намаляване на погасителните вноски, но за много кратък период от време, още по-къс гратисен период, капитализация на дълга, намаляване на лихвата, удължаване на падежа, допълнително обезпечение, разсрочени плащания, конвертиране на валута, рефинансиране на дълга или неговото консолидиране.

За да се приложи всяка от тези възможности обаче, забавилият се кредитополучател трябва да отговаря на много допълнителни условия. Частично и пълно опрощаване на дългове вече ще има само след като се докаже, че нито една от другите опции не работи. Банката ще оферира различни възможности пред длъжника след 30 дни забавяне при потребителски и 90 при ипотечен заем.

Заради пандемията пък банките са въвели и още изисквания, които намаляват рисковете и за кредитора, и за кредитополучателя. Строгостта при отпускането на заеми бе усетена най-напред от кредитополучатели, чиито доходи са свързани с най-засегнатите браншове, както и такива, които обявяват, че основните им приходи са от наеми.

Повечето банки са внимателни при финансиране за българи, които работят в чужбина, тъй като обикновено чуждите работници са първите, които засяга евентуална криза. Трезорите вече правят задълбочен анализ на всеки инвеститор при отпускане на кредити за жилища в “груб строеж”, т.е. с акт 14 или акт 15. Доста от банките вече поставят условия част от кредита, обичайно минимум 10%, да се отпусне и плати на инвеститора едва след въвеждане в експлоатация на сградата. Данните на централната банка показват, че реална опасност от скок на необслужваните кредити няма.

Брутният им размер достига 5,4 млрд. лева към края на септември, или дял от 6,44% от общата сума. Те са намалели спрямо края на юни тази година, когато сумата е възлизала на 5,5 млрд. лева, или дял от 6,72%


В категории: Животът


3
Коментара
Закопчаха 29-годишен в Руен
Закопчаха 29-годишен в Руен 20/01/2022, Четвъртък 13:01 0
3
Коментара по темата
3.
Добри
29.11.2021 13:13:38
0
4
НА БЪЛГАРСКИТЕ ФИРМИ, ПРИТЕЖАВАНИ ОТ БЪЛГАРИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО на: защитно облекло, лекарства с доказана безопасност за пациента, храни, дрехи и обувки, електроника и софтуер, генератори за чиста свободна енергия, машини – 50 % НАМАЛЕНИЕ НА ДАНЪЦИТЕ ! 80% съкращаване на бюрократичния апарат в следващите 5 години с преквалификация и пренасочване на кадрите в материалното производство ! БЪЛГАРИЯ ОТ БАНАНОВА ТЕРИТОРИЯ – В ХАРМОНИЧНО РАЗВИТА СТРАНА ! Илия Вълков познат на света като Yull Brown създаде технологията на Брауновия газ. Той измина 1600 км с кола, оборудвана с две Браунови батерии, превръщащи водата от 4-литровия резервоар в гориво. След 1984 г. в Китай използват неговия Браунов генератор за неутрализиране на радиоактивни отпадъци. Инж. Чавдар Каменаров създаде „Технология за добив на Браунов газ и полиметали от морска вода“. Проф. Димитър Митев от ВХТИ “Асен Златаров“ Бургас създаде технология за получаване на чиста евтина енергия. И още хиляди открития събират прах, докато икономиката умира и българите мизеруват !!! Ако българските политици пречат за внедряване на постиженията на българските откриватели в българската икономика – защо получават заплати и пенсии и се наричат българи ?
2.
Фрусия Врачката
29.11.2021 12:56:24
0
5
От коя година е тая статия бре Флегмани??? 2222 г.
1.
zapoznat
29.11.2021 11:51:40
0
10
Какво тръгват нагоре лихвите, те, банките, депозити вече нови не откриват!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Каква е ковид ситуацията в Айтос и има ли много заразени ученици Каква е ковид ситуацията в Айтос и има ли много заразени ученици Общо 5 са карантинираните паралелки Зверско меле край Кроношпан в Бургас, Форд, Пежо и Шкода се помляха Зверско меле край Кроношпан в Бургас, Форд, Пежо и Шкода се помляха Водачите на Пежото и Шкодата са откарани в УМБАЛ-Бургас Майка на бебе с ковид: Къде е терористът Мангъров, за да поеме отговорност за лъжите? Майка на бебе с ковид: Къде е терористът Мангъров, за да поеме отговорност за лъжите? Блещи глупости по телевизиите, за политическа изгода, а негови колеги изнемогват да спасяват животи, казва жената Ще останат ли в ареста наглите младежи, които подлудиха бизнеса в Бургас с кражбите си Ще останат ли в ареста наглите младежи, които подлудиха бизнеса в Бургас с кражбите си Двамата се оказаха от Асеновград, спипани са преди няколко дни заради камера за видеонаблюдение с добра резолюция в подлеза на Операта Искане за прихващане или възстановяване на надвнесени суми вече може  да се подава и онлайн Искане за прихващане или възстановяване на надвнесени суми вече може  да се подава и онлайн Подаденото електронно искане се обработва в 30-дневен срок И област Кърджали се предаде, влезе в червената зона И област Кърджали се предаде, влезе в червената зона Заболеваемостта в региона е 273 на 100 000 души Депутатът Жечо Станков с приемен ден в Бургас на 24 януари Депутатът Жечо Станков с приемен ден в Бургас на 24 януари Записвания за приемния ден могат да се направят на място в офиса на ПП ГЕРБ или на телефон 088 901 0940 Инспекцията по труда проверява служители в хоум офис Инспекцията по труда проверява служители в хоум офис Ще бъдат инспектирани и работодатели Парадокс: "Топлофикация София" за трети път съди русенка за задължения за парно Парадокс: "Топлофикация София" за трети път съди русенка за задължения за парно Жената няма имот в София и никога не е живяла в кв. "Дружба" "Възраждане“ и "Шибанистан“ си спретнаха скандал в кулоарите на парламента "Възраждане“ и "Шибанистан“ си спретнаха скандал в кулоарите на парламента Вие сте майстор на цирка, г-н Костадинов, признавам Ви, обяви Симон Милков
Чехия отменя задължителната ваксинация Чехия отменя задължителната ваксинация Правителство все още смята ваксините за "най-доброто средство за борба с коронавируса ТВ водещ изпадна в истерия, изкара Джокович убиец ТВ водещ изпадна в истерия, изкара Джокович убиец Импулсивната му тирада предизвика истински фурор Гърция се сдоби с нови изтребители Гърция се сдоби с нови изтребители  Премиерът Кириакос Мицотакис каза, че те ще гарантират мир в района Байдън: Путин още не е решил дали да има война в Украйна Байдън: Путин още не е решил дали да има война в Украйна Подозирам, че има значение от коя страна на леглото става сутрин за това какво точно ще прави, каза американският президент  Ще се сбъдне ли пророчеството на Нострадамус за Трета световна война Ще се сбъдне ли пророчеството на Нострадамус за Трета световна война  Руски екстрасенс разкри, че описаните от френския астролог събития може да се реализират през тази година  Великобритания премахва зеления сертификат, маските и работата от вкъщи Великобритания премахва зеления сертификат, маските и работата от вкъщи Много е вероятно и в страната да не бъде продължен режимът на самоизолация заради COVID-19 след 25 март Шокиращо: Ученик в инвалидна количка отказа да седи с маска в час, изгониха го да стои отвън при минусови температури Шокиращо: Ученик в инвалидна количка отказа да седи с маска в час, изгониха го да стои отвън при минусови температури 9-годишното момче полага изпит седи до училищния прозорец и полага изпит, докато температурата навън по това време е -2 градуса по Целзий 2021 година се нарежда сред седемте най-топли в историята 2021 година се нарежда сред седемте най-топли в историята Средната температура на планетата миналата година беше с около 1,11 градуса по Целзий над прединдустриалните нива от 1850-1900 г. Ангела Меркел с предложение за работа в ООН Ангела Меркел с предложение за работа в ООН Предложението е от главния секретар на организацията Защо и как в СССР правели мумии от хора Защо и как в СССР правели мумии от хора Вижте кои са балсамираните руснаци  
Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ Никой не иска самолетна линия София - Скопие, само Кирил Петров я иска Виц на деня Виц на деня Пътуват си две мутри с G класата през пустинята. Единият: - Копеле, тука е валяло много сняг! - Що? - Я гледай как са опесъчили....! Виц на деня Виц на деня - Полет 507 вика кулата. Нямаме гориво! Всички уреди отказаха! Падаме!!! - Какво си се развикал, бе? Разбрах - няма да кацате! Задрасках ви! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Преди две години всичко започна от един прилеп в Китай. Сега там са намерили зародиш на динозавър... Не ми се мисли...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори