×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

След вълната „Кирил и Асен“: За първи път ГЕРБ, БСП и ДПС нямат мнозинство в парламента


След вълната „Кирил и Асен“: За първи път ГЕРБ, БСП и ДПС нямат мнозинство в парламента
ГЕРБ, БСП и ДПС ще имат 119 депутати в новия парламент, идеята на Йордан Цонев за общо управление на статуквото не може да се случи
25 Ноември 2021, Четвъртък, 20:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

През 2013 г. трите партии на статуквото имаха 217 депутати, т.е. над 90% от местата в НС, сега присъствието им ще е под 50%

Настъпва ли системна промяна в българската политика с нахлуващата вълна нови партии за сметка на старите сили на статуквото? Този въпрос се поставя с изненадващата изборна победа на набързо създадения проект „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев. Той бе предшестван от успехите на „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ на вотовете за парламент през април и юли т.г.

От друга страна, най-впечатляващ е продължаващият срив на Българската социалистическа партия. Това е една от най-старите политически сили у нас, управлявала 45 години под името БКП по времето на тоталитарния режим. БСП продължи да има водеща роля и през целия преход след това.

Символите на така нареченото статукво през последните 10-15 години са ГЕРБ, БСП и ДПС, които никога не са управлявали заедно, но винаги са имали нужното мнозинство за това. В някои парламенти – дори конституционно (повече от 160 депутати).

Една от новините от последните избори е, че за първи път трите партии няма да разполагат с повече от 50% присъствие, т.е. с мнозинство за управление от поне 121 депутати. (Народното събрание се състои от 240 народни представители.)

Това се дължи на спада в доверието към ГЕРБ и БСП, които ще имат съответно 59 и 26 народни представители в следващия парламент – печален рекорд и за двете формации.

За сметка на това ДПС повиши присъствието си и ще е с 34 депутати. Впрочем, в последния парламент Йордан Цонев от партията на Доган артикулира възможността ГЕРБ, БСП и ДПС да се обединят за управление, след като силите на промяната не могат да се разберат. Това обаче вече не може да се случи след вота на 14 ноември – трите партии сега ще имат само 119 депутати. С други думи, и да искат, партиите на статуквото не могат да управляват заедно, ако не намерят четвърти партньор.

Това не бе така дори в последните два парламента тази година, в които нахлуха т. нар. сили на промяната.

В 45-ото Народно събрание партията на Бойко Борисов ГЕРБ имаше 75 депутати, БСП – 43, ДПС – 30. Т.е. общо те разполагаха със 148 депутати.

В 46-ото ГЕРБ получиха 63 мандата, БСП – 36, ДПС – 29. Заедно те пак можеха да сформират управление със 128 депутати.

Ако се върнем по-назад в 44-ото Народно събрание, избрано през 2017 г., трите партии разполагаха с внушителните 201 депутати! ГЕРБ имаха 95, БСП – 80, ДПС – 26.

В 43-я парламент от 2014 г. те пак имаха конституционно мнозинство – 161 мандата. ГЕРБ бяха с 84 депутати, БСП – 39, ДПС – 38.

В 42-ото НС от 2013 г. е рекордът в сбора на депутатите на трите партии – 217! ГЕРБ имаха 97, БСП – 84, а ДПС – 36. Това би било мнозинство от над 90%. 

Първият парламент, в който партията на Бойко Борисов взе участие, бе през 2009 г. В 41-ото Народно събрание тя имаше 117 депутати, БСП – 40, а ДПС – 37. Общо трите партии тогава разполагаха със 194 депутати.

Макар и партия на статуквото БСП се очертава да е сериозен фактор в предстоящото 47-о Народно събрание. Предвид перманентно опозиционната й роля спрямо ГЕРБ и критичното й отношение спрямо ДПС през последната година, социалистите се оказват приемлив партньор за формациите на протеста „Продължаваме промяната“ (ПП), „Има такъв народ“ и „Демократична България“.

В следващия парламент ще има и още една нова сила – радикалната националистическа партия „Възраждане“ на Костадин Костадинов. Формациите на промяната заедно с нея биха имали крехко мнозинство от 121 депутатиПП обаче предпочете да изключи „Възраждане“ от коалиционния формат в полза на БСП.

Ако четирите преговарящи сили успеят да се съюзят за общо управление, то ще разполага със 134 депутати в 240-членния парламент, което си е комфортно мнозинство.

Тук трябва да се отбележи, че във всяко Народно събрание през годините се появяват поне няколко отцепници в различните групи, което може да доведе и до разпад на мнозинството.

Задача на президента е да свика 47-ото Народно събрание. По конституция срокът е до месец след изборите. Румен Радев тази седмица даде да се разбере, че няма да бърза заради нуждата от повече време на преговорите за управление.

 




29
Коментара по темата
29.
Хм...
26.11.2021 19:44:24
2
1
Идват много лоши дни. Дано тези, които ни ги натресоха, да пострадат най-много. Само така ще разберат какви са ги надробили.
28.
Престъпниците от ГЕРБ на среща по тъмна доба
26.11.2021 15:44:52
6
4
Да се завърнеш в Банкянската къща,
властта ти мутренска кога угасне,
и кой те види – да му се повръща,
и да му иде с нещо да те прасне…
Да ти тежи народната умора
от твойте кражби и от твойте гаври…
И да поемеш пътя към затвора…
… И всичко да разкажеш на бай Ставри…
27.
пенсионер
26.11.2021 13:03:39
4
1
Няма време за бавене свикването на 47 НС.
Ако искат да се провали тогава да го бавят свикванети и да го отложат .
26.
Мари
26.11.2021 11:14:29
8
9
Изборите бяха тест за интелигентност! Заслужихме си ги кирчо и кокорчо,както мадуро!! Само Герб имат експертизата да се справят с кризите! Вина за галямата смъртност е на радев и червения башибозук/ служебното му правителство/
25.
Престъпниците на среща по тъмна доба
26.11.2021 10:32:32
6
13
Тъмните дела и разпределяне на България се договарят на тъмно!
Къде са 5-те милиарда окрадени за 6 месеца от Радев и какви проценти от бъдещите кражби ще предложат на БСП?
Радевите Кирчо и Кокорчо, двамката харвардци посред нощите цъфнаха при Корнела.
За балъците остава иначе бля – бля „прозрачността“ на преговорите в МОЛ-а.
24.
Народът на Бг
26.11.2021 10:10:51
8
11
Тeжки Избoри зa гeрбeрунгитe и вoждa им бoкo Мутрaтa. Тежки мeceци зa жълтитe мeдии ( ПИК,Флaгмaн):
Дeтрoнирaхa Окончателно вoждa борисоФ.!
Oтнeхa му влacттa бeз кoятo тoй e никoй!
Oтнeхa му джипкaтa!
Oт ГEРБ ce гърчaт и квичaт.
Нa Aмбрaзурaтa ce хвърлят Гeрбeр, cлeд Гeрбeр, Мeдия, cлeд мeдия, нo вeчe e къcнo.
Вoждa бoриcoФ e пoлитичecки труп, a cкoрo мoжe дa cтaнe и клиeнт нa прoкурaтурaтa!
Блaгoдaря Ви гocпoдин Прeзидeнт.
Благодаря на Петков и Василев от ПП.
Блaгoдaря нa Cлужeбнoтo Прaвитeлcтвo!
Бoг дa пaзи Bg.!
23.
Габи
26.11.2021 09:39:45
4
7
Виновни за това са БСП, които "загубиха "гласовете си в полза на ПП. Голямата им любов към Радев също помогна за загуба на гласовете на мислещите и разумни комунисти.
22.
дрънканиците в мола
25.11.2021 23:12:50
6
22
Mасираното присъствие на агенти, доносници и служители на бившата Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Министерство на народната отбрана-РУМНО.
По-страшното е, че конците на тези некомпетентни в политиката момчета, се дърпат от ченгета от Държавна сигурност, стари муцуни, червени синове, зетьове и внуци, олигарси. Като тези, които дърпат конците на Румен Радев.
Пропорцията е точно същата като същите кадесари и доносници в Инициативния комитет на Румен Радев. Огледални са. Като скачени съдове. Това няма как да учудва някой. Любопитно е да се гледат пазарлъците на уж десните, антикомунисти, прозападни членове на ДБ с ченгетата като Хиновски, агент Хабов, Таско Ерменков, агент Радулов, провален разузнавач от РУМНО в Западен Берлин, сивият кардинал на българската енергетика Р.Овч., с офицера от ДС Николай Радулов и икономическият титан на Жан Виденов-Румен Гечев, агент на Първо главно управление на ДС с псевдонима „Економов“. Политическа перверзия.
21.
И кои остават...
25.11.2021 23:07:11
1
22
България да стане финансов хъб, вместо АЕЦ „Белене“ -централа на водород, нови агенции към досегашните, вицепремиер по климатичните промени !??, полицаите да говорят добре английски, четири магистрали на година….Това горе-долу е квинтесенцията на едноседмичните преговори между бъдещата четворна коалиция ПП, БСП, ИТН и ДБ. Новата „кръгла маса“ роди доста безумия и се опасявам, че ако пазарлъците се проточат още, накрая ще ни сервират и космодрум на Бузлуджа.
20.
А бе
25.11.2021 22:39:36
15
17
ГЕРБ са клиентелска партия. Спират им далаверата и...утре ги няма.
БСП ако не се отърват от Нинова, ще се борят за 4 %.
ДПС намаляват и намаляват. Като им резнат схемите и те са около 5 %.
Копейкин няма да го има в следващия парламент. Куха лейка е.
И кои остават...сами се сетете.
19.
От коментар 9
25.11.2021 22:26:44
10
24
Също ми е интересно кирето при все,че се доказа и се реши отнвисш съд че като служебен министър с двойно гражданство е било противоконституционнонда взима решения ,както и че ще трябва да връща на народа заплатите,които е получавал за това време дали ще ги върне??? Разбира се,никой не повдига този въпрос! А кокорко- защо никоя медия не пише повече за скандала,който лъсна покрай него лятото? Изведнъж се потулиха нещата, защо ли? А кокорко не знам дали някой не си е направил труда да му прочете биографията,но той също като кирето има двойно гражданство, швейцарско, дали се е отказал от него? Никъде не се упоменава, а трябва! И да, народът е прост и гласува за най-големите лъжци, а уж герб били такива, дали??? И да,ще достигнем Гърция,ми ще ги и надминем по външен дълг,до няколко години ще се молим за опрощение,но дали ще ни го дадат от Европа, е въпроса...
18.
Нинова пречи
25.11.2021 22:18:17
4
14
Дали Нинова ще бъде сменена с бесепарския вариант на «Кирчо и Кокорчо»!
Или БСП ще се върне към своите исторически и идеологически корени.
17.
444
25.11.2021 22:04:28
4
16
Ще ви видим колко пари струвате!!!
16.
Изчегъртване на изчегъртвачите
25.11.2021 21:51:44
5
23
Дааа, революцията изяжда децата си,
като резултат Кико, Кокорко, Пинокио, Славчо, Импексова и цялата компания,
ще изчегъртат радевите калинки-стръвници,
за да освободят места за своите, нови калинки :)
Схемата 8:5:3:2 трябва да освободи радевките за да има места за новата схема.
Кеф на бучки, Мунчо ще го духа...
15.
Чака ни
25.11.2021 21:51:01
7
27
Комунистическа зима, но това ще ви е финала.
14.
Ave Maria
25.11.2021 21:44:05
2
17
И четирите формации, които преговарят, нямат интерес от нови избори.
На ДСБ обаче ѝ е много трудно да седне на една маса да преговаря с Румен Гечев и Румен Овчаров.
Hовото правителство няма да маха кадри на ГЕРБ,
а тези от служебния кабинет, което ще доведе неминуемо до конфликт между държавния глава Румен Радев и евентуалния премиер Кирил Петков.
13.
Dimitar
25.11.2021 21:29:57
12
26
Йордан Цонев на САПУН
Схемаджия и продажник!!!
12.
до 9
25.11.2021 21:18:43
1
23
И колкото повече заеми, толкова повече "мерки"! Гърция защо е на това дередже...
11.
Продължаваме Подмяната
25.11.2021 21:05:21
8
33
Тепърва Радев ще трябва да отговаря на много въпроси – досега имаше лукса той да ги задава. Други ще лудуват – главно за своя сметка, а той ще трябва да адвокатства за тях. Това е неизбежно, той ги изстреля в ловните им полета, те са си негови избраници.
Скоро може да се окажат и неблагодарни синковци, които са се приютили под неговия юмрук, за да извършат преразпределение в позициите на местните олигарси.
10.
НФСБ патриоти
25.11.2021 21:04:21
22
23
НФСБ и Валери Симеонов имат голямо мнозинство гледам..Колко процента имат,че нещо не ги виждам?!
9.
Нинке
25.11.2021 21:01:56
15
39
Ти в час ли си ма? Боже опази ако котето и кокорко съставят правителство, то е ясно,че Радева зима идва и следващите 5г ще затъваме яко,ама и тези ако сформират правителство с итн и БСП, жална ни майка...продажници,чалгари и комунисти да ни управляват, теглене на дългове до безкрай и накрая и правнуците ни ще плащат тези пари... Както се казва, дупе да ни е яко,ама така е ,като сме прост народ така ще е,много хубаво каза бате Бойко на времето,че сме лош материал,сърдихме му се всички,ама много прав се оказа ....
8.
Валентин Шотев
25.11.2021 20:58:22
9
36
Бащата на водача на листата на „Продължаваме Промяната“ в 13-ти МИР-Пазарджик и вече избран депутат Ивайло Шотев, е бил ключова фигура в някогашния отдел на Второ главно управление на Държавна сигурност (ВГУ-ДС), който е разработвал американската легация и резидентурата на ЦРУ там през първата половина и средата на 80-те години на миналия век.
Малииии голямо шоу!!! Сина на стария измамник Вальо Шотев ще докара промяната в България!!!
7.
Агенти на ДС семейно ни яхнаха
25.11.2021 20:54:44
6
35
Освен за ПГУ бащата на президента е бил под командването на РУСКИ ВОЕННИ ОФИЦЕРИ от ГРУ/КГБ на които са предавани данните за НАТОвските офицери
Също като бащата на ИВО ХРИСТОВ-работел резидент РУМНО във БРЮКСЕЛ 1984-1986 по егида на руската служба ГРУ
ИВО ХРИСТОВ -първи съветник на президента и 1-ви в списъка на инициативния комитет за издигането на РАДЕВ за президент
6.
Ама
25.11.2021 20:50:25
23
18
Вие мислите ли че в тая шарена коалиция няма гербаджийски подводници ,пет депутата като станат независими и отиде им мнозинството,доган ще реже баницата както винаги !
5.
Тая "вълна"
25.11.2021 20:49:11
4
28
вече съвсем ще ни отнесе!
4.
Кико и Кокорчо крадци от класа
25.11.2021 20:42:26
13
37
Ключовата фраза за днешния ден е „Бях точен с парите“
Еманация на соросоидите и кРадев!
3.
Xaxaxa
25.11.2021 20:25:29
14
27
Таз пък и тя, какво са почнали тези соросоиди , ти добре ли си. По зле от тях няма как да са дори герб
2.
Карадайъ
25.11.2021 20:19:18
28
33
Канадец,ще ядеш рязания.
1.
Нина
25.11.2021 20:11:57
36
34
А следващият път и под 100 общо ще имат. Продължаваме Промяната почват много добре и ако продължават в този дух , на следващи избори ще имат над 35%.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори