×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Нова версия за трагедия край Боснек: Облак от изпарен дизел зашеметил пътниците преди пожара


Нова версия за трагедия край Боснек: Облак от изпарен дизел зашеметил пътниците преди пожара
По този участък, където се е запалил автобусът, са ставали доста катастрофи, каза инж. Васко Пиргов
24 Ноември 2021, Сряда, 08:00 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

 Инж. Васко Пиргов разкри как се е запалил автобуса

Облак от изпарен дизел вероятно е задушил или зашеметил пътниците в автобуса преди пожара на магистрала „Струма“. Това каза пред Нова телевизия секретарят на Областният съвет за сигурност в Перник инж. Васко Пиргов. Той е един от хората, отишли първи, заедно с полицаите и пожарникарите на мястото на инцидента.

Според него причината за тътенът, наподобяващ експлозия, след което възниква пожара и загиват 45 души, е срязаната гума. До резервната гума в предната част на превозното средство вероятно е имало туби с бензин. Искрите са го възпламенили, обясни експертът по ДВГ. 

„В 3:30 часа бях на около 100 метра от автобуса – убиец. Когато пристигнах, тук бяха служители от Областната дирекция на МВР – Перник и пожарникари с два автомобила. Около 3:40 часа дойде комисар Николов. По негови указания работеха униформените служители“, добавя той.

„Първото нещо, което ми направи впечатление, е липсата на спирачен път. Нямаше дори и един метър. Това навява на мисълта, че шофьорът не е натиснал спирачките“, коментира инж. Пиргов. 

„Шофьорът няма как да е заспал. Автобусът е произведен преди три години, което почти изключва вероятността за техническа неизправност. Може евентуално да са отказали спирачките“, добави той.

„Вчера чух версията за гръмнала бутилка със сгъстен въздух за спирачките. При това положение задните цилиндри на автобуса веднага блокират колелата и той не може да се движи. Това е направено с цел, когато няма въздух в системата, превозното средство да не се движи“, заяви експертът. 

„Този тътен, който се е чул от пазача на каменната кариера, е поради срязване на предната дясна гума. Качвайки се на бордюра, автобусът реже знака и металната табела изхвърчала на 45 метра напред“, добави той.

„Удряйки в мантинела, гърми гумата, набодена на кола и джантата на предното дясно колело започва да се движи по коловете. Първите колчета са обърнати затова наляво. Може би шофьорът се е опитал да овладее автобуса, но няма пак спирачен път на платното. Автобусът поднася и следващите колчета са обърнати в другата посока“, уточни Пиргов. 

„След около 150 метра автобусът се врязва в другата разделителната мантинела с убита скорост и спира по средата. Бил е добре зареден с гориво. Резервоарът се намира малко след предните гуми. Предполагам, че е пробит. Горивото изтича. Дизелът е трудно запалима течност, но от тези искри, които са се появили от триенето на метал в метал има нагряване, в следствие на което се получават пари“, добавя той.

„Създава се облак от изпарението на дизела. Предполагам, че това нещо, влизайки в купето, е задушило или зашеметило пътниците. Автобусът се пали отпред. Някои казват, че са видели туби. Това лесно може да се провери. В Турция инфлацията е голяма и там горивото е по-евтино. Може да е имало туби с бензин отпред, където е резервната гума. Бензинът се пали много лесно. От една искра се възпламенява“, обясни експертът. 

„Горенето на автобуса е продължило не повече от пет минути. Имали са толкова време да реагират. Тези, които са били на последната седалка, са счупили задното дясно стъкло и оттам са скочили“, добави той.

„По този участък, където се е запалил автобусът, са ставали доста катастрофи. Надолу има два големи кръста. Денивелацията на пътя е доста голяма. Трябва тук да има ограничение за 90 км/час и дори 60 до разклона за Старо село“, каза още инж. Пиргов. 

Илия Николов, който работи на обект на 500 метра от мястото на инцидента, разказа пред бТВ, че е чул силен гръм.

Заедно с колегите си той е нает да укрепва свлачище в близост до пътя. В злополучната вечер мъжът е спал в каравана на обекта.

„Чух един гръм, но не можах да разбера какво беше. Слязохме с колегата Благой надолу към Кулата и гледаме, че нещо в мантинелата гори. Гореше обаче леко, после виждаме как постепенно се усилва отзад“, разказва Илия.

„Приближихме се и искахме да помогнем, но нямаше как. Вече беше много горещо, не можехме да се приближим до автобуса“, продължава Илия.

По думите му вече е имало хора, които са излезли от автобуса в лявото платно на пътя. "Говореха на някакъв непознат език, не разбрах какви са", казва Илия.

Веднага след като разбират, че е катастрофирал автобус, неговият колега - охранителят Емил, подава сигнал на 112. Той пък взел прожектор и започнал да сигнализира и отклонява преминаващите коли. Много шофьори са спирали и също са се впускали да помагат на оцелелите.

„След 17-18 минути дойде полицията. Като дойде, ние си тръгнахме нагоре“, разказва Илия.

„Като отиваме надолу виждаме парчета гума, които горяха“, допълва работникът.


В категории: Животът


20
Коментара по темата
20.
Коментар
24.11.2021 15:27:13
0
0
Стига с тая нафта!Нафтата не се възпламенява и децата разбраха,че е имало бензин в багажното отделение,затова и другите му колеги не се върнаха да окажат помощ защото и те са превозвали бензин!
Шофьорът си е виновен за всичко!!!!!!!
19.
До 16
24.11.2021 13:43:54
0
1
Научи се да четеш, пъпеш неузрял точно това съм ти написал че нафтата трудно се възпламенява и вероятно са имали в автобуса бензин или друга бързо запалима течност.
18.
до 13
24.11.2021 13:24:44
2
5
Има едно хубаво видео на Димитър Илиев...
Изгледай го и тогава пиши глупости.
Истината е простичка. От май месец държавата е без ефективно управление. Калинки, малинки... Служебните правителства се юрнаха да се заминават с ваденето на кирливи ризи на ГЕРБ и забравиха, че трябва да управляват държавата. Ако си бяха вършили нормално работата, може би тази трагедия можеше да бъде избегната. Особено г-жа Комитова, която не е свършила реална работа за пет пари...
17.
мАЛЕЕ
24.11.2021 12:39:12
0
3
Наздраве инж. Пиргов. Кви глупости дрънкаш бе охльов? Какъв изпарен дизел, кви зашематявания кви глупости дрънкаш...или Флегмите си измислят.
16.
до 15
24.11.2021 12:06:18
1
5
Кажи къде да дойда,ще купя 2л нафта и бенгалски огън,ако я възпламениш с искра ти пълня резорвоара
15.
Е на тва
24.11.2021 11:34:52
1
6
Това с изпарената нафта е смешно. По вероятно е да са си купили бензин, ако изобщо е имало взрив. Най вероятно е да е гръмнала гумата, после да се е разпорил резервоара и да се е възпламенил от искрите. Единствено необяснима е скоростта с която се е разгорял. Възможно е да е имало бензин. Ако е заредил в Турция нафта до катастрофата трябва да е изразходил около 100 литра.
14.
до 12
24.11.2021 10:44:38
3
7
То бива да си прост,ама чак толкова,какви минни полета бе паляк,то баси сложната схема да сложиш 5-6 туби бензин в багажното,за 8 години са ми тарашели веднъж багажното преди 4г. в Унгария.Айде не се обаждайте неподготвени,тъпаци.Борисов не е мой лидер,ама виж английските медии какво пишат за новия ви месия,най вече за финансовия ;)
13.
Do 5
24.11.2021 10:38:29
12
8
Твоя Лидер, Крадеца и Престъпника Мутрата борисоф
Не е премиер от 6 месеца, но е
Заложил минни полета в България
За Шестдесет години напред!
12.
до 6
24.11.2021 10:36:23
1
7
Хахаха каква сложна схема бе човек,да те взема на един рейс с мен да видиш колко сложна е схемата,защо хора които не са минавали граница леят акъл незнам !
11.
ПРИКАЗКИ ПОД ШИПКОВИЯ ХРАСТ
24.11.2021 10:30:46
3
7
СТАЛИН ЗАПОВЯДВА РУСКИТЕ ТАНКОВЕ ДА СА С ДИЗЕЛОВИ МОТОРИ, ЗАЩОТО И ОТ СНАРЯД, ДИЗЕЛА ТРУДНО СЕ ПАЛИ ;)
10.
АСЕН ИЛИЕВ
24.11.2021 10:27:34
3
4
В КАЗАРМАТА БЕШЕ ЗАБРАНЕНО ДА СЕ ПРЕВОЗВАТ ВОЙНИЦИ В КАМИОНИ СЪС СПУСНАТ БРЕЗЕНТ ОТЗАД. ПО СЪОБРАЖЕНИЯ ЗА СИГУРНОСТ. Е, ОСВЕН КОГАТО КАРОСЕРИЯТА Е ПЪЛНА С УМРЕЛИ ВОЙНИЦИ И ИМА СЪДОВЕ С НАФТА ЗА ПО-ПЪЛНО ИЗГАРЯНЕ НА ТРУПОВЕТЕ :) ОБЛАК ОТ ИЗПАРЕНА НАФТА ;)
9.
ГРАД КОЗЛОДУЙ
24.11.2021 10:01:29
0
10
БОГ да прости загиналите ХОРА
СЪБОЛЕЗОВАНИЯ на БЛИЗИТЕ
8.
До 5
24.11.2021 09:57:10
14
9
Той може да не е премиер ама неговите калинки са си по местата все още, и още дълги години ще берем плодовете на некадърното му управление.
7.
292
24.11.2021 09:44:47
7
9
До 5. А ти наясно ли си, че ако сe превозва бензин в туби с пътнически автобуси през граница, това е сложна схема? А сложна схема за 6-7 месеца не се прави. А грешката на новите е, че не са я изчегъркали. Ама то кое по напред?
6.
До 3
24.11.2021 09:10:58
16
7
Ех този Бойко бееее,наясно ли си,че той не е премиер от 6-7 месеца???
5.
Xxxx
24.11.2021 09:08:54
7
5
Тътенът е бил от гръмналата гума,после може да са се запалили туби с бензин,то защото тубата с бензин не гърми.Облък от дизелови изпарения ги е задушил или зашематил,а те сигурно са стяли и са чакали да се запалят,защото той дизела въобще не мирише,ама тъпанар!
4.
До 2
24.11.2021 09:03:04
9
9
Възможно е защото това е България. Кажи ми една област в която някой да си върши добре работата, навсякъде калинки и корупция. Една държава в, която премиерът спи с пистолет на шкафчето това са напълно закономерни неща, които ще се случват.
3.
292
24.11.2021 08:48:44
2
18
Изпарена нафта!? Що пишете глупости, бе? Ако са пренасяли гориво с туби, това е било бензин. Удар в мантинелата, искрене и парите на бензина се запалва, и за секудни пламва всичкият бензин. За 2-3 минути всичко свършва. За толкова време даже да е разлят, газьолът няма да започне да гори интензивно, защото започва да се изпарява, респективно да гори интензивно, след достигане на определена температура. Въпросът е, практика ли е македонци да пренасят бензин в туби с пътнически автобуси. и ако да, защо е възможно, след като преминава поне през една граница.
2.
292
24.11.2021 08:17:12
0
6
Изпарен дизел? Ами то дизеловите двигатели ги има на белия свят, именно защото дизелът не се изпарява. За да се запали автобус и за изгори като факла за 2-3 минути, ако причината е пренасяно гориво, то е било бензин. Или спирт, който при катастрофата да се разлее, което е по-малко вероятно. При удара в мантинелата парите на бензина са пламнали в момента, в който се е получила искра. Въпросът е, практика ли е македонци да пренасят с пътничиски автобуси бензин в туби и ако да, защо това е възможно, при положение, че преминават поне една българска граница? И кой в системата е нареден на тази ясла.
1.
Пю
24.11.2021 08:10:07
3
25
Бах маааму знайни и незнайни експерти три дена получиха слава.Дебели лекички,чички с алкохолни физиономии се изказват,а белята става за секунди.Едно поглеждане в телефона или едно обръщане назад и излизаш от пътя.Минал е в дясно ударил е мантинелата после е навил волана на ляво и е спрял в средата,ако нямаше пожар даже и ранени нямаше да има.Но явно е имало туби с евтин бензин от Турция и са се възпламенили.Бог д прости хората.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Преди 5 години те убиха и разфасоваха богато семейство, но още не са осъдени Преди 5 години те убиха и разфасоваха богато семейство, но още не са осъдени Тревожна секс статистика сред мъжете ни: Един от десет не вдига самолета Тревожна секс статистика сред мъжете ни: Един от десет не вдига самолета При младите тя може да е в резултат на психологически проблем Глория катастрофира, автобус се вряза в белия й Мерцедес (СНИМКИ) Глория катастрофира, автобус се вряза в белия й Мерцедес (СНИМКИ) Няма ранени, има само материални щети Има ли съкращения на работници заради навлизането на изкуствения интелект у нас Има ли съкращения на работници заради навлизането на изкуствения интелект у нас Той е сравнително скъпа инвестиция – по голямата част от бизнеса все още се ориентира как да го приложи в своята работа, за да повиши продуктивността Студентите от Колежа по туризъм представиха великденски кулинарни изкушения Студентите от Колежа по туризъм представиха великденски кулинарни изкушения От следващата учебна година в Колежа се разкриват три нови бакалавърски специалности – „Мениджмънт на хотели и ресторанти“, „Туризъм и здравословно хранене“ и „Туризъм и предприемачество“ Община Средец предприема важни стъпки за решаването на най-наболелите проблеми на местните хора Община Средец предприема важни стъпки за решаването на най-наболелите проблеми на местните хора Предходната администрация е натрупала 1.8 млн.лв. задължения, може да ни блокират сметките, алармира кметът Не пускайте телевизора! Коктейл без грим, бижута и рокли тази седмица в „Ергенът“ Не пускайте телевизора! Коктейл без грим, бижута и рокли тази седмица в „Ергенът“ Кастингът за следващия сезон на романтичното риалити стартира днес Лозенец празнува своя вековен юбилей Лозенец празнува своя вековен юбилей 100 години от с. Ембелец до днешно с. Лозенец Кметът на Бургас пита жителите на жк. "Възраждане": Одобрявате ли тези терени за етажни паркинги Кметът на Бургас пита жителите на жк. "Възраждане": Одобрявате ли тези терени за етажни паркинги Община Бургас представя 5 локации, вижте ги  Стана ясно кой хвърли коктейли Молотов по техниката на известен бургаски предприемач Стана ясно кой хвърли коктейли Молотов по техниката на известен бургаски предприемач Причината за палежа е неуредени финансови отношения
Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници 
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори