×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо беше убита Евгения и как се стигна до разкриване на зловещото престъпление


20 Ноември 2021, Събота, 14:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Фактологията на едно жестоко убийство

Това е една зловеща семейна история. За една жена, която никога няма да се прибере у дома. За един мъж, който вероятно ще остане за дълги години в затвора и за едно дете, което остава без родители.

Припомня, че Евгения Владимирова е обявена за издирване на 14 октомври. Пред МВР съпругът й Орлин Владимиров обяснява, че е отишла на фитнес и никога повече не се е прибрала у дома.

Как се стига до разкриването на жестокото убийство - разказва Тина Ивайлова в Нова ТВ.20 дни, след като Евгения изчезва журналистката се свързва с Орлин по телефона. Провеждат следния разговор:

Имаше ли нещо съмнително в деня, в който жена ви изчезна?
-Ами правихме тренинги с работодателите ни. В  смисъл скучен ден, да го наречем. Не мога да го свържа с каквото и  да било.

Всъщност как разбрахте, че е изчезнала?
-Като не се прибра.

Вие за себе си какво мислите, че се е случило?
- Ами, честно казано нямам някаква версия, която да мога да кажа, че ми се струва истинска. Общо взето всякакви неща изкоментирахме, всичко завъртяхме. 

Уговаряме си среща с Орлин в центъра на София ден преди да бъде задържан и обвинен в убийството на Евгения. Разговорите и в двата случая са, след като вече знаем, че има доказателства, че той е убил съпругата си, а баща му Пламен е скрил тялото й. Бащата на Орлин – Пламен, е дългогодишен кадър на службите. Отговарял е за района на Перник като агент на ДАНС. Там той скрива и тялото на Евгения, след като синът му я е убил. Цял месец Орлин симулира, че търси съпругата си, наема и частен детектив, без да подозира, че случаят е разплетен още в първите дни. Той и баща му са  основните заподозрени. Причината да не бъдат задържани и обвинени още, след като младата жена е обявена за издирване, е именно липсващото тяло.

Криминалният психолог Тодор Тодоров и екипът му се включват в разследването още в самото начало. Говорихме и с него: 

През тези всичките дни Вие сте били убедени, че са те?
-Едно е да имаш вътрешно убеждение, друго е да намериш достатъчно доказателства за това. 

Доказателството е тялото най-категорично?
-Това е нещото, което може да се свърже по категоричен начин било с местопрестъпление, било с начин на извършване на престъплението. Доказано е научно, че когато има убийство, извършено чрез удушаване, задушаване или както искаш го наречи, в по-големия процент от случаите това се прави от близък.

Как се включи вашият екип в разследването?
 - Мисля, че на същата вечер или може би на следващия ден с мен се свърза една от приятелките на Евгения. Беше много притеснена. Беше странно да изчезне, защото има дете. И аз съответно говорих с колеги от СДВР. Дадох и моето мнение, че най-вероятно се касае за убийство и после разбрах, че и техните предположения са такива.

Един от първите заподозрени за убийството е съпругът й. Други заподозрени, освен него, имало ли е?
-По начина, по който сме обсъждали с неговите близки и роднини, и с колегиите от сектор “Убийства“, категорично се насочихме към него и към неговия баща.

Защо? Показанията ли ги издават?
-Не само това. Имаше доста несъответствия в техните показания. В нашия екип имаме криминален лингвист, който може от това, което е дадено като показания, и от това, което някой е говорил да извлече скрития смисъл в думите.

Криминалният лингвист, който хваща Орлин в лъжа, е Христина Шушкова.

„Речта на Орлин потвърди за нещастие подозренията, че Евгения не е жива. Той имаше един специфичен изказ, който се забелязва при хора, които имат виновно знание или участие в някакво престъпление. Силно се дистанцираше от нея. Финализираше работата на полицията постоянно, което говори за едно желание от негова страна повече да не се разследва. Търсеше информация, което беше неговия приоритет.

В 27-минутен разговор с Тина Ивайлова той веднъж не спомена Евгения по име. Тя беше: тя, тя, тя. Нямаше никаква емоционална свързаност с изчезналия човек, който се предполага, че би трябвало да му е много близък, трябва да се притеснява за нея. Нямаше такива индикатори при него. Това обикновено в 99% от случаите се случва при хора, които би трябвало да имат някакво участие в някакво такова престъпление“, обясни Шушкова.

Издирването започва на 14 октомври, вечерта преди това в дома на Орлин и Евгения са няколко от нейните приятели. Една от приятелките и получила смс от Евгения, че след тренировка ще се видят. Съобщението е изпратено, след като жената вече не е била жива.

Г-н Тодоров, Орлин ли е отговарял от нейния телефон на приятелите й?
-Да, той е отговарял. Това беше другото важно нещо, на което стъпихме при анализа, защото беше  потвърдено от лингвиста. Всъщност става ясно,  че  е той, заради отговорите, които от един момент нататък не са нейни.

„Това беше съвсем друг вид изследване. Нарича се стилометрично изследване на речта. Оказа се, че това  изречение, ако не се лъжа в 16.58 ч., което е изпратено от телефона на Ети, не е типично за нея. Много по-типично е за Орлин. Самата структура на изречението, пунктуация и други лингвистични компоненти, които разглеждахме. По този начин ние успяхме да сложим една времева рамка кога тя  е престанала да пише, защото идеята в неговата версия беше, че тя си е написала това съобщение”, обясни Христина Шушков.

Това всъщност е бил и неговият неуспешен опит да заблуди разследването и то да тръгне в друга посока. След като Орлин и родителите му са задържани, часове отнема на разследващите и психолозите, докато стигнат до самопризнанията им. Отказват полиграф. Пръв проговаря бащата – Пламен Владимиров, разказва криминалният психолог Даниел Генков.

„На Пламен му отнеха няколко часа, за да стигне до самопризнанието, като първоначално имаше интелектуална битка между нас и в хода на разговорите той започна да си противоречи страшно много във версиите, които дава. Като едно от най-големите противоречия в които влезе беше свързано със сина му. Пламен каза, че е бил там в деня на нейното изчезване, за да носи някакви книги с куфар. Противоречието беше свързано с това, че Орлин казва, че  в деня на изчезването на Евгения баща му не е бил там“, обясни Даниел Генков.

Отново разговаряхме и с психолога Тодоров.

Той сам си е казал, че е носил книги с куфар същия ден?
 -Да, това е част от тяхното алиби. Трябваше по някакъв начин да обясни защо е дошъл до София през това време. Когато ставаше въпрос за първото показание на бащата, колежката, която е лингвиста категорично определи, че един от проблемните моменти, в неговите показания, е куфарът, за който той говореше. С изнасянето на книги тя определи, че всъщност това е възстановяване на двигателна памет за носене на нещо, което е много тежко.

Какво каза, когато си призна?
- Около 14.30 ч. синът му се е обадил. И първата дума, която е казал е била: „Бащата!“. Тази дума е много специфична, защото така Орлин се обръща към Пламен. Аз използвах тази дума като внушение за желание да продължи да говори в тази посока. Орлин е казал нещо от рода на „Бащата, свърших работата".

От къде бащата на Орлин знае какво се е случило?
-Дни преди това Орлин споделя на баща си за проблемите във връзката им и така го прави съпричастен на тази вътрешно-семейна драма. Пък и бащата все пак е дългогодишен служител на службите за сигурност. Обикновено такива хора, в такива моменти си мислят най-лошото.

Бащата как реагира като видя снимката с тялото на Евгения от мястото?
-Хладнокръвно. Каза, че това е куфара с който са пренасяли книгите, но в него не е имало такова нещо.

Такова нещо?
-Това е нормално от гледна точка на това, че когато човек види продукта на престъпление му е много тежко да нарече името на жертвата, или нещо с което всъщност да я персонализира, защото той знае, че е виновен за това което се е случило. Участник е в събитието.

Пламен Владимиров помага ли в изнасянето на тялото?
-Той влиза в апартамента и Орлин всъщност сваля куфара. Двамата тръгват  от София до Перник в нетрезво състояние.В своето самопризнание Пламен каза, че е признал на жена си какво се е случило.

Заплашвал ли е жена си да мълчи?
-Нямаме такава информация. Въпреки, че Пламен е доста деспотичен и в семейните си отношения е много авторитарен. Той в голяма степен може да се каже, че е държал в подчинение тази жена и не се е отнасял много добре с нея в годините на тяхното съжителство. Тя самата е в ролята на жертва в семейните им отношения.

Повече гледайте във видеото.


В категории: Крими


Прах от Сахара покри България
Прах от Сахара покри България 29/11/2021, Понеделник 11:20 3
5
Коментара по темата
5.
!
22.11.2021 13:03:00
0
8
Не е достатъчно, че ще стане булка в затвора...нищо няма да е достатъчно наказание за този! Поне майка му се отърва от него и от баща му!
Но младата жена, майка и нечие дете... Светлина по пътя и!
4.
Бат Кире
21.11.2021 14:50:04
2
10
до коментар № 3...И аз съм на същото мнение..но тази шибантия ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР ни я докара демокрацията/жалко че няма по дребен шрифт от този,за да наблегна на ДЕМОКРАЦИЯТА/9 мм зад тила и се решават проблемите с данъците на хиляди хора хрантутещи този мизерник...даже не е и човешко същество!
3.
Рррр
20.11.2021 18:14:01
2
60
Жалко за погубения живот. Жалко и за детето, защото то ще е най-потърпевшо... Адмирации за всички, участвали в разкриването на случая! Сега остава и съда да си свърши работата. Жалко, че в затвора може да си изкара и спокойно присъдата, без да изпита и половината от това, което е причинил на майката на детето си, на нейните близки... Иска ми се за убийци,изнасилвачи и други садисти да има някакви по-различни наказания... Само един доживотен затвор не е достатъчен...
2.
Гочето
20.11.2021 15:13:17
2
88
Поредния тъпанар ! Като не можеш да живееш с нея , разведи се. Защо трябва да я убиваш ? Не помисли ли, че имаш дете ? Ако имаше качествени закони, такива трябва да ги бесят по площадите.
1.
Бенедикт Къмбърбач
20.11.2021 14:37:02
3
50
Удивително добре и професионално свършена работа. Браво! Доста са напреднали колегите в Територията. Може и филм да снимаме.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Арест за 70-годишна жена, заподозряна в убийство Арест за 70-годишна жена, заподозряна в убийство Жертвата е 72-годишен мъж Храните за седмица вече ни струват с 4-5 лева повече Храните за седмица вече ни струват с 4-5 лева повече Сиренето на едро се продава за 8 лева, в магазина за 12 Спецпрокуратурата чака КПКОНПИ за министерстването на Кирил Петков Спецпрокуратурата чака КПКОНПИ за министерстването на Кирил Петков Проверката започна след сигнал, получен на електронната поща на държавното обвинение Издъхна жената-сензор Мая Попова Издъхна жената-сензор Мая Попова Приживе Мая твърдеше, че има кармична връзка с дъщерята на Тодор Живков - Людмила Живкова, от която научила огнената йога Лихвите по депозити тръгват нагоре, ипотеките поевтиняват още Лихвите по депозити тръгват нагоре, ипотеките поевтиняват още Какво обаче означава това за ипотечен кредит с 20-годишен падеж? Прах от Сахара покри България Прах от Сахара покри България Висока е концентрацията във въздушната маса над района В Турция заловиха 63 кг наркотик, внесен от България В Турция заловиха 63 кг наркотик, внесен от България По случая има петима задържани Силният вятър събори огромно дърво, блокира пътя Бургас-Созопол Силният вятър събори огромно дърво, блокира пътя Бургас-Созопол В момента само в едната лента в посока Созопол-Бургас се осъществява движение Гонка след спор между шофьори завърши със смъртта на 16-годишно момиче Гонка след спор между шофьори завърши със смъртта на 16-годишно момиче Единият от младежите бяга от местопроизшествието, без да окаже първа помощ До края на декември искаме данъчните облекчения за деца чрез  работодател До края на декември искаме данъчните облекчения за деца чрез работодател
Атракция в Москва, откриха ледената пързалка на Червения площад Атракция в Москва, откриха ледената пързалка на Червения площад Почти няма година, в която президентът Владимир Путин да не играе хокей на нея Испания в плен на снега Испания в плен на снега Бурята Аруен, която засегна и Великобритания, донесе със себе си необичайно силни снеговалежи Швейцарците гласуваха "за" налагането на COVID-ограничения Швейцарците гласуваха "за" налагането на COVID-ограничения Швейцарците гласуваха за приет през март закон, който създаде основите за Covid сертификата Депутатка отиде с колело до болницата, за да роди Депутатка отиде с колело до болницата, за да роди Необичайната история се е разиграла в Нова Зеландия 13 случая на новия вариант на COVID-19 в Нидерландия 13 случая на новия вариант на COVID-19 в Нидерландия Става въпрос за пътници от двата полета от ЮАР, всички те са изолирани Най-вероятно Джокович няма да участва на Australian Open Най-вероятно Джокович няма да участва на Australian Open С такава прогноза излезе бащата на световния номер 1 Лекар от РЮА посочи главния симптом на новия щам "Омикрон" Лекар от РЮА посочи главния симптом на новия щам "Омикрон" Все още изследванията върху щама „Омикрон“ са в ранен етап, както и събирането на данни за заразените с него Швейцарците гласуват на референдум за закон за здравни COVID пропуски Швейцарците гласуват на референдум за закон за здравни COVID пропуски Референдумът се състои в момент, когато светът отново е в състояние на тревога поради появата на нов вариант на коронавируса - Омикрон Уиски за над 400 хиляди долара се разля по магистрала в Тенеси (ВИДЕО/СНИМКИ) Уиски за над 400 хиляди долара се разля по магистрала в Тенеси (ВИДЕО/СНИМКИ) Кехлибарената течност била предназначена за износ Разкриха какво се крие в сейфа на кралица Елизабет II Разкриха какво се крие в сейфа на кралица Елизабет II За него се грижи съдията от Върховния съд сър Андрю Макфарлън
Виолета Комитова, регионален министър: Виолета Комитова, регионален министър: Да внимаваме водата в България да не изчезне, както изчезна българският домат Виц на деня Виц на деня - От една страна си много красива!
- А от другата?
- От другата имаш лице!
Виц на деня Виц на деня — Каква ти е тактиката?
— Много проста. Влизам в бара и казвам на висок глас "Ах, ти, невярна мръснице!"
— Е и?
— Която се обърне, я каня на по питие!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мъжът е странно, нелогично същество, което смята всичките ви рокли за еднакви, а отвертките си за различни.
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори