×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ИТН показаха, че властта не е самоцел и аморални врътки, покварени коалиции и предизборни сайдисвания не са им присъщи


ИТН показаха, че властта не е самоцел и аморални врътки, покварени коалиции и предизборни сайдисвания не са им присъщи
Присъединих се към ИТН, защото виждам хоризонт, вектор, цели, които мога и трябва да осъществя, казва д-р Веселин Джендов, едно от лицата на демокрацията в Бургаския регион
11 Ноември 2021, Четвъртък, 15:29 ч.
Автор: Д-р Веселин ДЖЕНДОВ

Нямам намерение да се включа в продължаване на подмяната, нямам намерение да ме баламосват с кухи цифри, да извоюваме  промяна, не да продължим подмяната

Уважаваният хирург в Бургас д-р Веселин Джендов, който е едно от знаковите лица на прехода и зараждането на СДС, избра да бъде част от листата на „Има такъв народ” за 2 МИР-Бургас за предсрочните парламентарни избори на 14 ноември. Публикуваме позицията на д-р Джендов – един от радетелите за синята идея от самото зараждане на демокрацията в региона, който подкрепи хората на Слави Трифонов и пожела да обясни защо чрез Флагман.бг.

Повечето истински неща са елегантно прости. Повечето неща в политиката изискват много просто нещо.

От политиката никога не съм излизал. Излязох от политиканстването през 1993 г. Винаги съм твърдял, че важни са делата и личният пример, личният принос. И през 1993 г. излязох от СДС по хигиенни съображения.

Присъединих се към ИТН, защото виждам хоризонт, вектор, цели, които мога и трябва да осъществя! 

Не дрънкай какво ще направиш, а докажи какво си направил!

Ако те е грижа за децата – направи нещо! Не оставяй на другите и на капачките! Ако те е грижа за държавата – дай поне веднъж кръв в Кръвния център и не си раздирай ризата по мегдана „за майка България“! Ако фиркан или не се тътрузиш в ледена вода в „мъжко хоро“, по-скоро мъжествеността ти ще стане под въпрос! Иди в Кръвния център. Или иди дай труд там, където лекари сестри и санитари са в огъня, в пъклото!

 „Майка България“, както и всяка една майка, би се срамувала от деца безделници, комедианти патриотари и обикновени мерзавци. Патриотарството е последното убежище на негодниците.

Дал съм над 100 пъти кръв и съм  горд с признанието, което получих за това. Направих всичко, за да се идентифицира, установи и реши проблемът с алфа радиацията в детските градини в Бургас! Също за фините и ултрафини прахови частици – най-големият и опасен замърсител на градския въздух. Гордея се с постигнатото, гордея се с борбата усилията и резултата. И съм благодарен за подкрепата.

Идва време – когато индивидуалните усилия изчерпват възможността си!

 В ИТН срещнах подкрепа, колективна съпричастност и разбиране! В известен смисъл – и ИТН се явиха на кастинг пред мен – и одобрението, предполага се,  е взаимно! Държавата е в насипно състояние, развала. Здравеопазването, съхранението на природата, отбраната и образованието са дадени на ишлеме на шайки случайници, кьорсофраджии, циркаджии и бандюги – и най-лошото – и прости! 

Произвеждани на конвейер „здравни меринджеи“ унищожиха здравеопазването. Измислени еколози-рекетьори съсипаха природата.

Тридесет години стигат и подпяването по площадите няма да ни върнат времето. Времето, което уж беше наше!

ИТН показаха, че властта не е самоцел. Че аморални врътки, покварени коалиции и предизборни сайдисвания и конушмаци не са им присъщи.

Както е казал един велик държавник – политикът мисли за следващите избори – държавникът – за следващото поколение!

Нямам намерение да се включа в продължаване на подмяната. Нямам намерение да ме баламосват с кухи цифри. Нека погледнем истинските числа, числата. 52 университета. 3700/3800  професори, и 5700/5800 доценти. И наука, старт-ъпове – нула! Една единствена май фирма еднорог! А детско-юношеска смъртност, самоубийства, обща смъртност, средна продължителност на живота… Колкото повече меринджеи – толкова по-зле!

Гражданска отбрана – ликвидирана, създадено едно министерство с абсурдна министърка по време, когато порциите се деляха 8:5:3 – после прехвърлена към пожарната.

Няма! Подчертавам няма създадена E.M.S. (H.E.M.S.) въздушна спешна медицинска помощ! От едно правителство, заспало на волана на управлението през 1992-1993 г. и до сега. Само дрънкане и празни приказки за хеликоптери! Сега му е времето! Днес, не утре! Държавата – това си ти! Решавай.

Като участник в усилията по тази тема  и свидетел на провалената държавност в това начинание считам, че ИТН има сили и мотивация да свърши това дело!

Кризата и разпадът на здравеопазването не е от вчера!   

От 2017 г. слушаме празни дрънканици за националния педиатричен център! А забравихте ли за голямата далавера с националната детска болница по времето на господин Сакскобурготски?

През 2012 г. с няколко колеги с международно признание като експерти, не „топ-специалисти“ и „светила“ – включително и кметът на града – се обединихме около идеята за голям амбициозен – но осъществим и реално обоснован  проект за Специализирана детска болница в Бургас. Пример, че политически или партийни пристрастия не замъгляват преценката ни за рационални и отговорни действия.

За съжаление – безотговорни кретени на централно ниво винаги погребват всичко рационално. Актуален пример: 

През 2006 г. се прие  „Национален план на Република България за готовност за грипна ПАНДЕМИЯ – 2006 г.“ – като акцентът е не на „грипна“ а на ПАНДЕМИЯ!

Планът е напълно адекватен, интелигентен и с потенциал да бъде актуализиран! И като знам за меко казано скромният когнитивен капацитет на десижън мейкърите от МЗ в ново време – предполагам, че е съставен под ръководството или на Оперативното управление на ГЩ, или на Медицинското управление на БА  – от хора – интелигентни, със съвременни знания по реакции при катастрофи и кризи. Планът и сега е актуален и съвместява усилията на няколко министерстваи в който бяха разписани всички най-дребни детайли! Аз бях съветник по национална сигурност за голямата Бургаска област по времето на Ф.Д., имахме опит в планиране и провеждане на съвместни учения с гражданска отбрана, Червения Кръст, МВР, ППС … целият опит, резултати, анализи… потъна в блатото на тъпотия, неграмотност и злонамереност.

За реализацията на Националния план за пандемия  са отпуснати 3.69 милиона лева 2006 г. За учения, обучение,  създаването на адекватна организация логистика и структура за своевременно предприемане на действия за ограничаване на заболеваемостта и намаляване на смъртността от… ПАНДЕМИЯ… не беше направено нищо! 

Нищо! Е, тази промяна ли ще продължаваме?! А стига бе! Пак в сайта на МЗ от 12.1 2006: „За ефективно управление и координация на изпълнението на Националния пандемичен план се създава Национален пандемичен комитет. Той ще се оглавява от вицепремиер, назначен от министър-председателя. В състава му ще бъдат включени заместник-министри и експерти от различни министерства и ведомства, представители на научните среди и национални консултанти по различни медицински специалности“.

Къде го, бе, тоз пандемичен комитет, който трябваше да е действен, адекватен, дежурен 24 часа в денонощието?

Е, к‘во стана? Нек‘къф  НОЩ, Щирлиц с черна униформа и приказки на аба, и като капак на всичко – безотговорно плямпане на кретени против ваксинирането, и на един пък му се умирисала маската на джоб! Готов за кандидат-депутат от АБВ. И против всякакви рационални мерки – всичколози, дрънкала, „светила“ „топ специалисти“… кухи лейки –  подкрепяне от тук и там по предизборни съображения – и ето го резултата! После изведнъж се пръкна и един абсурден „бюджетар“ и пак всичко отново!

Такава „промяна“ – мерси, сакън! Не искам и няма да продължа. Искам истинска промяна! Не да продължим подмяната!

През 2018 г. във Варна се проведе среща – анализ на здравеопазването в България – документите, публикувани и  от Регионалното бюро на СЗО за Европа от името на Европейската обсерватория за здравни системи и политики! Някой чете ли ги от меринджействащите?!

Постоянно се дрънка за здравна карта, за компютризация, за електронно здравеопазване – любима дъвка за бюрократи. В началото на 90-те години се изработи от МЗ т.нар. Индикативен стандарт в здравеопазването – прогнози, демографски анализи, анализ на заболеваемостта по диагнози… всичко потъна, всяка нова власт започва с все по-абсурдни идиотлъци – пръстови отпечатъци, клинични пътеки, лимити за дейности! Много идиот, много нещо.

Разпад, катастрофа! Това е името, каква промяна ще продължавате, драги ми „New Kids on the Block“!

Съзнавам риска и удивлението, въпросите, които  ми за дадоха и задават близки и познати! Защо с ИТН? 

Сещам се за един предизборен плакат от Италия по време на перманентната политическа криза там – през седемдесетте години: „Ако ти не се интересуваш от политиката – политиците ще се заинтересува от теб“!   А това значи грабеж, мафия, корупция, хаос! След безучастието.

Нямам партийни, идеологически и философски пристрастия към нито едно политическо течение! 

Един друг умен Държавник е казал: „Не е важно котката дали е черна, или бяла – важното е да лови мишки!“ .Прагматизъм, честност и далеч от тънки сметки!

В България политическата карта отдавна не е линия, в която има „център“ – и „ляво“ и „дясно“!

Българската политическа карта е една пица. Център – голям, зехтинец с прошуто, сиренце грюер, пармиджано, саламче пиканте миланезе,  малко доматки – истински, босилек, с мярка, може малко заквасена сметанка вместо доматения сос. По коалиционно му! Това е центърът – и една ляво-дясна периферия точно така, маргинали от прегоряла коричка – мирише на пица – ама е само тесто! И гледайте за къде е тарапаната: дясно? Ама център-десни, искат, искат от саламчето! Леви? Ама хем с фланелки с Че Гевара, ама ще се коалират левоцентристи, центъъър, бате, кашкавалецът, овче сирене пекорино, мазно, питателно и тънка коричка под него! 

 Е,  в периферията – като Колумбовото яйце! От дясно тръгват – и в ляво пристигат, и в обратна посока –  уж отляво – пък надясно! Разни реват там, лигите им текат – патриотари, циркаджии шовинисти, копеечни левичари, монархо-републиканци, републикан-монархисти… мечтаят и те за центъра, гледат да „оберат вота“  -точна дума, да оберат, щото то си е обирджийство!

Това е част от основата на реалността, заради която смъртност, самоубийства в детско-юношеска възраст, растеж на заболеваемостта, оскъдни средства за здравеопазване – потъващи в пясъците на грабежа, срамежливо наричан корупция, символични въоръжени сили, смехотворно образование, полузадушена култура!

Нова Конституция, приета с референдум, ефективен парламент, ликвидиране на двойствената изпълнителна власт, ликвидиране на ненужната и скъпо платена длъжност – вицепрезидент, ограничаване на функционалния имунитет до разумния минимум, а не до неразумни привилегии! Простите неща са основа на сложните системи. От там се почва – и то решително! Независимо от бравурните изказвания, сочни анализи и мътен поток от цифри – от спуканата отходна тръба на фалшивата статистика – трите стълба на държавността са разрушени.

Здравеопазване и опазване на околната среда са в катастрофа. Една година глупави приказки, непремерени приказки и некомпетентност, пуйчене, един там… Щирлиц с черна униформичка и брифинги, след което остра абстиненция откъм брифингова популярност, нанесоха страхотен удар в общественото доверие! Използването на суетни глупаци – некомпетентни, неграмотни и неуки – показа и втората огромна пукнатина в държавността – голяма част от тях бълваща откровени простотии – безотговорно злостно и неуко! И се създаде това – против което би трябвало да се борят, овластените – враждебна и организирана армия от агресивна неграмотност! Шамани, алармисти кретени-гретени-гретенисти… тълпи пророци и табуни откачени политикани… 

Сегашната трагедия и катастрофа не дойде изведнъж. Сакралната фраза: „декември е, зимата пак ни изненада“ трябва да бъде отлята от чугун и закачена на парламента отгоре! Защото това отразява цялостното състояние на грижите за живота и здравето на хората! 

Отвратителната предизборна практика досега стимулира и безнаказано подкрепя всякакви фантасмагории, одиозни субекти се самовъзхваляват като хора с неясни, но добре звучащи квалификационни степени, афилиации, познания в измислени области и други смехории. Предлагам в Наказателния кодекс да се въведе квалификация  „измама на общественото доверие“ – Когато лъжеш, че си еди-какъв си корифей, а си мунчо, а прикриваш свои злоупотреби, нарушения… - с цел подмамване на избиратели, считам, че това трябва да се квалифицира като престъпен състав! 

Политиката в България стана синоним на политиканстване, демагогия, лицемерие, двуличие! Е, пак да подчертая, такава промяна да продължим – ексик-олсун!

И няма време! „Докато истината си върже обувките – лъжата два пъти е обиколила земното кълбо“, да запомним!

За да подкрепите д-р Веселин Джендов, гласувайте с преференция 22 в листата на "Има такъв народ" под номер 24.




България Всички новини
Мъже, плачете. Мани от „Игри на волята“ каза „Да“ на своя любим, вдига пищна сватба Мъже, плачете. Мани от „Игри на волята“ каза „Да“ на своя любим, вдига пищна сватба 36-годишната бургазлийка, с виетнамски корени, и нейният избраник Стоян са заедно от 4 години Проверяват случай със специализант-хирург, правил гинекологични прегледи Проверяват случай със специализант-хирург, правил гинекологични прегледи Той временно е отстанен от работа Как да кандидатстваме успешно медицина и фармация Как да кандидатстваме успешно медицина и фармация Innovation Center предлага специализирани курсове по химия и биология, ориентирани към ученици и кандидат-студенти за специалностите медицина, фармация и дентална медици Президентът може да не утвърди смяната на външния министър, от „Дондуков“ 2 чакат обяснение Президентът може да не утвърди смяната на външния министър, от „Дондуков“ 2 чакат обяснение Ако действително се окаже, че това не е служебен, а партиен кабинет, подозренията към изборния процес ще стават все по-големи, обяви Илияна Йотова Разбиха нарколаборатория в центъра на Бургас, намерени са 150 грама пико и прекурсори Разбиха нарколаборатория в центъра на Бургас, намерени са 150 грама пико и прекурсори 34-годишният криминално проявен и осъждан Александър Ф. е задържан Петър Волгин ще е втори в евролистата на „Възраждане“ Петър Волгин ще е втори в евролистата на „Възраждане“ Костадин Костадинов няма да е кандидат за Европейския парламент Съдът пак отложи гледането на мерките на Петя Банкова и Стефан Димитров Съдът пак отложи гледането на мерките на Петя Банкова и Стефан Димитров Софийската адвокатска колегия да определи резервен защитник на обвиняемата, определи САС Започва изграждането на кръгово на ключово кръстовище в Поморие Започва изграждането на кръгово на ключово кръстовище в Поморие Срокът за изпълнението му е 90-дневен и за да не влезе ремонтът в туристическия сезон, той ще се изпълни на два 45-дневни етапа След националния протест, събрал 20 души, зелените напуснаха ПП-ДБ След националния протест, събрал 20 души, зелените напуснаха ПП-ДБ Ако се яват на изборите само, еколозите ще претърпят катастрофално поражение ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година Размерът на актуализацията за периода от 1-ви април 2023 г. до 31-ви март 2024 г
Почина тик ток сензация Почина тик ток сензация Тя докосна част от живота ви лично и част от живота ви чрез нейния огромен живот на друга платформа, каза майката на влиятелната знаменитост Джаки Коен Рот Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Ти си необикновена жена, каза й Алекс на сбогуване Той е причината Мара Отварачката да стане певица Той е причината Мара Отварачката да стане певица Признанието е от самата Мария  Журито го спъна за рекордна победа Журито го спъна за рекордна победа Зомбори пък отново направи страхотно изпълнение, като поп фурия DARA Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Според първоначалната информация от полицията общо 42 случая са регистрирани в Патра, Илия, Закинтос, Солун, Халкидики, Янина, Кардица, Лариса, островите Корфу, Родос и Крит Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Геополитическото обостряне допринася за тревожността на пазара, тъй като суровият петрол Brent регистрира най-голямото си покачване от месеци, надхвърляйки от 90 долара за барел Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Екстра Нина гневна на фолк елементи като Дебора  Защо Веско Маринов и Фънки се хванаха за гушите Защо Веско Маринов и Фънки се хванаха за гушите Словесният им сблъсък изуми мнозина, а през това време изпълнителката се усмихваше небрежно до Рачков и Геро За нищо на света не паркирайте автомобила си по този начин За нищо на света не паркирайте автомобила си по този начин Работата е там, че обърнатите колела могат да причинят сериозна повреда на кормилното управление Футболистите на "Берое" набиха треньора си и го изхвърлиха от съблекалнята Футболистите на "Берое" набиха треньора си и го изхвърлиха от съблекалнята 45-годишният Хосе Ачиари успял да влезе пак в съблекалнята. Той крещял с пълно гърло, че ще разкаже всичко на президента Ернан Банато
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори