×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Любен Дилов и Жечо Станков за хаоса, който създаде служебното правителство със санирането


Любен Дилов и Жечо Станков за хаоса, който създаде служебното правителство със санирането
Бургазлии зададоха множество въпроси на Любен Дилов и Жечо Станков - от санирането, през високите сметки за ток до снимките от спалнята на Бойко Борисов
10 Ноември 2021, Сряда, 19:05 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ снимка: Авторът

Жителите на над 250 блока, които бяха одобрени, ще трябва да преминат отново през иглени уши, за да внесат проектите си, реализирането на програмата е пред провал

 

Жителите на над 180 блока в Бургас или общо 250 в целия регион ще трябва да извървят отново цялата процедура по събиране на подписи и кандидатстване за саниране на сградите. Притеснителната новина съобщи кандидат-депутатът от ГЕРБ-СДС Жечо Станков в живото предаване, в което днес той отговаряше на множество въпроси на граждани. Станков и водачът Любен Дилов-син в продължение на 30 минути говореха без цензура по наболелите теми.

Любен Дилов и Жечо Станков отговарят на вашите въпроси, без цензура (ВИДЕО)

Едно от първите питания бе, какво се случва със санирането и кога ще бъде рестартирана програмата.

Бургас, както вече сме писали, е първенец в страната и визията на комплексите цялостно се промени заради стотиците обновени блокове.  Това насърчи и етажните собствености да се организират и преминат цялата административна процедура по кандидатстване. Очакваше се финансирането да дойде по Плана за възстановяване и развитие на ЕС. В първоначалния вариант, изработен от кабинета на ГЕРБ, бе заложено практическото продължение на програмата - отпускане на средства за вече одобрените сгради.

Впоследствие обаче служебният кабинет направи няколко съществени промени, които сега ще затруднят значително етажната собственост.

„Първото, което се случи е, че служебното правителство промени до голяма степен програмата. Оказа се, че това, което е свършено до момента – създадените сдружения, събрани подписи за саниране и т.нат., вече не важи. Трябва да се кандидатства наново. Въпреки че Европа изрично казва, че няма смисъл в пандемия да караш хората повторно да правят нещо, което вече са направили. Тук обаче идва и черешката на тортата – не само, че отново трябва да си попълните документите и да ги дадете, но към документацията е задължително и изготвянето на енергиен и технически паспорт на сградата. Направих проверка, всеки един от тях струва между 3 и 6 лв. на кв.м. Т.е. – всяко домакинство ще трябва да даде между 300 и 400 лева още при кандидатстването. За тези, които подадат документи до септември следващата година – санирането ще е безплатно, а всички след 1 октомври трябва да осигурят 20 % самоучастие“, разясни Жечо Станков и се ангажира още при структурирането на следващото Народно събрание да потърсят разрешаването на този проблем, за да не се стопира програмата, която стотици хиляди в цялата страна очакват.

Жечо Станков, който е бивш зам.-министър на енергетиката и безспорен експерт в този сектор, бе попитан и как може да се спре поскъпването на тока в следващите месеци. Сметките за бизнеса са многократно завишени, в последните дни излязоха фактурите за октомври, които са с трикратно по-скъп ток от плащания в началото на годината.

 „Държавата има един полезен ход е и той е да поеме тази тежест, защото пазарът в момента е изкривен. Това е така, защото газът е кризисна суровина на територията на Европа, цените на емисиите също изиграха важна роля. Когато отворите вашата сметка ще видите следните редове – най-отгоре е стойността на енергията, на втория ред е акциза, а на третия – такса задължение към обществото. Държавата е събирала през годините средства от всеки един потребител, за да изпълнява задълженията си по дългосрочни договори – вятър, слънце, въглищни централи. В момента, заради високата цена на енергията този фонд „Сигурност на електроенергийната система“ е червив от пари. Сега е моментът държавата да върне тези пари на битови и небитови потребители“, предложи Жечо Станков.

За небитовите потребители до Нова година цената е фиксирана, но след 1 януари, ако не се вземат спешни мерки, се очаква драстичното повишаване, което приситка бизнеса до стената.

Жечо Станков е категоричен, че средствата от този фонд може да се използват и сега, не е нужна нито санкция от Европа, нито от парламента, но служебното правителство очевидно не желае да признае грешката си и отказва да приеме този подход.

Примерна фактура за електроенергия. Всеки потребител плаща такса, която се събира в солидарен фонд. Средствата от него да бъдат използвани за регулиране на пазара, предлага Жечо Станков

„Смятахме, че може да има работеща държава без партийно правителство, но се оказа, че не е точно така. Виждаме го от момента, в който Румен Радев реши да си играе с изпълнителната власт, защото може би президентската му стана скучна. Настъпи хаос. И двата ни предизборни слогана използвахме тази дума, защото с това характеризираме управлението на служебното правителство“, допълни Любен Дилов-син.

„Тези, които се опитват да управляват в последните 6 месеца постоянно правят нещо ново, необмислено, с тежки последици, след което се връщат към това, което правеше ГЕРБ в последните години и за което ни критикуваха. Но периодът на тази проба-грешка костват твърде скъпо на цялото общество“, допълни той.

Друг от въпросите в живото предаване бе свързан със строителството на детската болница в Бургас.

Детска болница гарантирано ще има в Бургас. Важно е да го споменем, защото някои хора обичат да говорят за имагинерни проекти, които не се знае как ще бъдат финансирани. Тук ситуацията е различна. Строителството ще бъде финансирано от една страна от следващата програма за Регионално развитие, а от друга – от Европейската инвестиционна банка. Кметът на Бургас Димитър Николов работи дълго, за да се изпълни този проект. Благодарение на ЕИБ Община Бургас вече си партнира с най-добрите екипи, които са изграждали и проектирали идентични обекти. Ще получим цялостна концепция с най-добрите европейски практики. Детската болница ще има, нейното местоположение ще е зад УМБАЛ Бургас“, коментира по тази тема Жечо Станков.

Водачът на листата на ГЕРБ-СДС Любен Дилов предварително анонсира, че онлайн срещата ще е с въпроси без цензура.  Заради това и зрител го запита за новите снимки от спалнята на Бойко Борисов.

„Тази сага вече е безкрайно смешна. Казвал съм го и друг път: Човек, който 12 години управлява държавата, едва ли си държи парите в чекмедже. Защо са му там? Какво ще плаща? Това е страшно глупава хватка, постановка. Очевидно е нагласена. Дори в последния тираж, в самите тях, в съпровождащия ги файл е описано, че върху тях има намеса. Те не са просто свалени от телефон, а пипани. Но това са криминални сюжети ,не ни се занимава с тях. Не това вълнува обществото, а има далеч по-важни проблеми“, каза Дилов.

На Дилов бе зададен въпрос и за коментара на Лозан Панов, който днес изрази съмнения, че лидерите на „Демократична България“ водят задкулисни договорки с друг от кандидатите, както и преговори с БСП за общо управление. „Факт е, че той е сложен човек със собствено мнение. Това си пролича и днес, когато нападна собствената си партия. Той невинаги е прав, поне аз помня няколко сериозни конфликта, но пък от друга страна е безстрашен човек, който не се притеснява да влезе в спор с най-силните на деня, за да брани своята истина. Мисля че българското общество печели от такива хора“, каза Дилов.
 


В категории: Бургас


От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори