×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Командир на „Хизбула” е убит при израелско нападение с дрон в Ливан
  • Хванаха товарен автомобил в Свищов, издирван от властите в Белгия
  • Днес е Световен ден за борба с хипертонията
  • Плевен отбелязва градския си празник днес, 15 май
  • Държавният департамент на САЩ придвижи помощ от 1 млрд. долара за Израел към Конгреса
  • Регистрираха поредното мощно слънчево изригване, очакват ни силни магнитни бури
  • Жълт код за обилни валежи е обявен в областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, област София и София-град
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Жечо Станков посочи изхода от кризата: Държавата може да направи поносими цените на тока веднага


Жечо Станков посочи изхода от кризата: Държавата може да направи поносими цените на тока веднага
Последната фактура за ток на магазин, която Станков пеизчисли и показа как реално намалението може да се постигне
11 Ноември 2021, Четвъртък, 10:00 ч.

Държавата може да си позволи една година да поддържа поносими цени на тока, заявява Станков

„Управлението на енергетиката не е детска игра. Всяко едно грешно решение води след себе си проблеми, които години напред ще тежат. Ние имаме решение за тях.“ Това заяви кандидатът за народен представител от коалиция ГЕРБ-СДС в Бургаски регион Жечо Станков след всекидневни срещи с граждани и представители на бизнеса. Хората масово изразяват тревогата си от несигурността, от поскъпването на стоките, от цените на тока, от неяснотата как ще продължи програмата за саниране. Станков разчита на директния контакт с жителите на Бургаска област, за да чуе проблемите и предложенията им. Той има и ясна идея как да бъде намерен изход и да се решат притесненията им, свързани с цената на тока, която логично удря финансово бизнеса и хората не само със сметките за електричество, но и с оскъпяването на крайния продукт или услуга. Сред тези стоки са и хлябът и олиото например, тъй като в тези продукти не се влага само брашно или слънчоглед, а в тяхната цена се включват и именно разходите за ток и газ.

Ако цените на тока и на газа не се коригират, поскъпването на хляба ще продължава. Той не е само брашно и вода, въпреки че доста хора си мислят така. Земеделските производители имат много други разходи - за семена, торове, препарати и други. Едно от най-поскъпналите неща са торовете. Ако един земеделски производител е плащал 300 хиляди за тор миналата година, сега трябва да плати 1 млн. лева заради поскъпването на газа. Това е близо 3,5 пъти повишение“, коментира пред Жечо Станков Зорница Димитрова, студент в 4-ти курс на Аграрен университет – Пловдив.

Затова Станков предлага конкретен начин за овладяване на цените на тока.

„С решението, което предлагам – КЕВР да приеме по-висока референтна цена, а Фондът, който сме създали за сигурност на енергийната система, да дотира сметките и на гражданите, и на бизнеса, - това може да се овладее. Държавата може да си позволи една година да поддържа поносими цени на тока, защото знаем, че държавата е част от Европейския пазар. Това е свободен пазар. Когато има такива ситуации, ние трябва да се опитаме на държавно ниво, с механизмите на Фонда, да държим, а не да променяме условията на играта. Ако променяш условията – разбиваш целия пазар. Така че държавата може да си позволи и трябва незабавно да вземе решение. Фондът за сигурност на енергийната система досега е събирал пари, следващата една година може да дава – и на бизнеса, и да държи сметките на гражданите поносими“, каза Жечо Станков.

Според него, ако някой има нужда от финансова инжекция и то веднага, това са хората, бизнесът и общините. „На първо място хората най-много пострадаха и социално, и психически, и финансово от Ковид кризата. В момента Европа ни дава чек, за да се справим с тази криза и ние трябва да насочим средствата така, че да стигнат до джоба на гражданите.  Това може да стане, като еднофамилните сгради да могат да кандидатстват по Програмата за саниране. Ангажирал съм се лично, след отваряне на програмата да обиколя цялата Бургаска област с цел да помогна и на по-възрастните жители на общините да си попълват документите. Полагат се до 1250 лева за соларни панели на покрива за топла вода, за да може домакинството да бъде независимо, да не се налага да я произвежда с електричество и до 6500 лева за соларни панели - за производство на електрическа енергия за собствени нужди. Това е за домакинствата.  Мен много ме заболя, че служебното правителство изкара еднофамилните къщи от Програмата за саниране. Десетки хиляди домакинства трябваше да имат право да санират сградите си, защото така е справедливо. Не трябваше да делим хората за тези средства, давани от Европа, на такива, които живеят в големите блокове, и на други – в еднофамилните къщи. В тези къщи има голям ресурс за спестяване на енергия, защото голяма част от тях в момента дори не са измазани отвън. Но в Плана за възстановяване и устойчивост, който подаде служебното правителство, целият текст за еднофамилните къщи е направо изтрит. Моето мнение е, че това може да се поправи. Аз лично договарях директивата за енергийна ефективност, която е пътят, възприет от Европа през следващите години, за намаляване на консумацията на енергия. Самата Европа казва – енергийната ефективност е преди всичко. Държавата преди да прави нов газопровод, тръбопровод и т.н., първо трябва да си направи сметката дали не е по-добре да даде тези пари на гражданите, за да намали енергийната консумация, вместо да прави нова инфраструктура. Затова съм оптимист, че Европа ще се съобрази с нашето желание да кажем, че еднофамилните сгради трябва да имат също достъп до такова финансиране“, каза Станков.

За разлика от някои политици, които казват кое не е правилно и отричат всякакви конструктивни идеи, Станков посочи изход като експерт, който добре познава материята.

„На първо място – Програмата за саниране трябва да продължи, което може да стане още от 1 декември на база на високия ръст на приходите, като голяма част от тях са заради инфлацията. Служебното правителство изтърва сроковете да получи аванс от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост и сега авансово трябва да харчим. От 1 декември държавата може да каже на общините: „Действайте, да се провеждат процедурите по оформяне на документацията; документите на хората, които са ги подали, да важат. По същия начин и с бизнеса за цената на тока в момента. Предвид факта, че създадохме фонд, в който има достатъчно средства, таксата задължения към обществото, която е в сметката, може да бъде с минус. С други думи 40% от сметката за ток на бизнеса да се поеме обратно веднага, от първо число“, посочи Станков.


В категории: Избори 2021


20
Коментара
20
Коментара по темата
20.
Кондйо
11.11.2021 15:29:56
0
3
Може жеко може да падне тока ама твоите подчинени още управляват НЕК те били несменяеми за 5 години та жеко ти хората като се ваксинираха и ги помисли че акъла им е изветрял.аз знам друг начин всеки гаси тока в къщи в 8 вечерта на всеки10 минути срива е неизбежен на цената тогава
19.
Н.Райков
11.11.2021 15:03:10
2
6
Жечо Станков бе 7 години част от управлението на енергийното минестерство. А като цяло това управелние бе посочено като корумпирано и порочно. Безплатното санирането продължава да е голямата гордост на бившите управляващи. Досега някой решаваше, кои блокове да се финасират с парите на всички / над 2млд.лв за близо 2000 сгради, а общо подлежащите на саниране сгради са 65 000/. Безплатното саниране направи Енергийна ефективност да бъде символ на безотговорно отношение към публичните средства, донякъде ниско качество и корупция. Как намалиха цените за електроенергия другите, Франция сложи таван на цените, Гърция намали ДДС, Чехия махна изцяло ДДС за електроенергията, Испания махна такси върху цената на ел.енергия. Това вече звучи сериозно и отговорно, а не го чуваме като мярка да се приеме у нас. Предложенията и безплатното саниране за всеки от бившия зам.министър, са нищо повече от предизборни лозунги и сиренце за електорални мишки в капана.....
18.
Пипи Чорапчето
11.11.2021 13:22:40
1
13
"Самата Европа казва – енергийната ефективност е преди всичко. Държавата преди да прави нов газопровод, тръбопровод и т.н., първо трябва да си направи сметката дали не е по-добре да даде тези пари на гражданите", реди сладкодумно Жечу;))
А аз се сещам как вождът му 3 милиарда пари на гражданите хариза за един газопровод, който обслужва чужди интереси...
17.
До 18
11.11.2021 12:44:31
2
6
Ти явно си от тези наивници, които си мислят че Радев и Бойко са от различен отбор. Можем да признаем, че актьорското майсторство са го усвоили до съвършенство.
16.
Ф
11.11.2021 11:59:57
4
4
Радев управлява от 8 месеца но за всичко е виновен Жечо ;)
15.
До 14
11.11.2021 11:45:38
1
11
Май ти си най-голямата овца щом вярваш на робите на толупа
14.
*********
11.11.2021 11:40:05
0
9
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
13.
*********
11.11.2021 11:38:50
0
9
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
12.
До 10
11.11.2021 11:23:23
2
5
Ти пък кога беше в Европа ,че да кажеш дали е поскъпнал на всякаде или се доверяваш на Телевизора ,защото там само честни хора, истини говорят.Голяма си овчица
11.
123 старт
11.11.2021 11:16:48
0
13
Много компетентна студентка бе къде я намери чак пък за толкоз прости да ни мисли г-н Жечо смятай до къде сме я докарали ,....,...язък за хубавата ни родина язък
10.
*********
11.11.2021 11:05:24
0
14
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
9.
5
11.11.2021 10:46:43
0
13
Т.е. признаваш че таксата задължения към обществото като минем на свободен пазар надува сметката?!?!? Какво е това задължение на 6000 лв сметка повече от 1000 лв задължение към обществото? Хайде стига сте ни задлъжнявали, моля!
8.
градски
11.11.2021 10:43:39
0
22
Хм 12 години на власт защо не го направихте? Помня още онази зима кога се палиха хора заради високите цени на ток.
7.
*********
11.11.2021 10:41:22
0
9
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
6.
Охх, Божеее!!
11.11.2021 10:38:07
2
21
Вие ни докарахте дотук, а сега ще ни спасявате!! Боже, Господи!!
5.
ДО 2 УТОЧНИ ЧЕ ПАРАЗИТИТЕ СА??????????????????????
11.11.2021 10:32:33
0
21
ГЕРБАЖИИСКИТЕ ""КАЛИНКИ""ДЕТО КРАДЪТ МИЛИОНИ ОТ МАГИСТРАЛИТЕ В ЧУВАЛИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!/справка БИРД БГ/
4.
ГРОБАРСКИ ""УЙДУРМИ ""
11.11.2021 10:26:50
0
20
ДЕТО НИКОЙ НЕ ИМ СЕ ВРЪЗВА ХАХА !!!!!!!!!!!!
3.
Белене
11.11.2021 10:22:42
0
21
Цените са такива защото другарчета на Жеко от лятото и дясното цоцат по веригата за сметка на туземното население
2.
паткан
11.11.2021 10:17:05
2
22
Цените са такива защото храним паразити.
Много хора не се замислят колко по евтино би било ако не храним посредници, банки , застрахователи. Без банките цените на имотите например ще са 2 пъти по евтини.
Но .. ние сме стадо. Тъпчат ни защото им позволяваме.
1.
един нормален
11.11.2021 10:15:15
10
14
Честен човек, също като Бойко Борисов!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Прогноза за лято 2024: Сезонът ще е по-добър от миналогодишния Прогноза за лято 2024: Сезонът ще е по-добър от миналогодишния Първите туристи у нас пристигнаха на 2 май и са от Великобритания Средната заплата нарасна, ето колко става Средната заплата нарасна, ето колко става В кои сектори увеличението е най-голямо и в кои най-малко Важен пост за кмета на Царево Важен пост за кмета на Царево Марин Киров е избран за представител на Регионалния съвет в Комитета по наблюдение на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Одитни доклади са изпратени по компетентност и на други органи за сведение или за предприемане на съответни действия Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Общата любимка на братя Аргирови буди завист у 20-годишните, с дъщеря ѝ са като близначки Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Повече от 46 000 граждани от региона подадоха годишните си декларации в срок до 30 април Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Сблъсъкът е само с материални щети, но състоянието на кончето е критично Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? На места ще продължи да има постъпване Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) В деня на изпращането дванайсетокласниците от Випуск 2024 отдадоха почит към учителката
Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО На кадрите се вижда как Мелъди Фелисиано Джонсън доближава кафемашината и изсипва вътре пликче с неясно съдържание Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Целта е да се ограничи психическият тормоз в училищата Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин подкрепи плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки Ще имат социални придобивки като право на пенсия, отпуск по майчинство и трудов договор Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Руски блогъри пък тръбят за масово бягство на украински войници от Волчанск, след като руснаците превзеха кметството  Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Битката не е само за Украйна, но и за свободния свят, коментира той Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня Млад тираджия слиза от камиона и пита стария:
- Защо като слизаш от кабината, риташ гумите на камиона?
- Да ми се отлепят топките.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, в депресия съм!
- Най-доброто лекарство е да се потопите в работата си!
- Ама докторе, аз карам лайнарка...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Безалкохолната бира е като сутиен на простора - най-хубавото го няма вътре.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори