×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Колко време след ваксина срещу COVID-19 можем да дарим кръв


06 Ноември 2021, Събота, 19:20 ч.
Автор: Флагман.бг

Всеки ваксиниран с РНК-ваксина може да дари кръв 48 часа след ваксиниране, ако няма нежелани реакции

Има ли достатъчно кръводарители и кога ваксинираните граждани могат да дарят кръв и да помогнат за спасяването на човешки животи – пред БНР "Хоризонт" говори проф. Румен Попов, ръководител на Центъра по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия (ВМА).

Проф. Попов, каква е ситуацията в Кръвния център на ВМА – има ли достатъчно кръводарители?

Всеки здрав български гражданин, който се е имунизирал, разбира се, че може да дарява кръв. Има малка промяна по отношение на изискванията, които бяха към януари месец тази година. Според новите, всеки ваксиниран с РНК-ваксина може да дари кръв 48 часа след ваксиниране, ако няма нежелани реакции. Разбира се, ако се появят такива, трябва да изчака 7 дни след имунизация. По отношение на векторните ваксини, изискването е 28 дни след поставяне на съответната доза.

А как стоят нещата при нас във ВМА – справяме се с осигуряването на пациентите с кръв и кръвни продукти. Но хубаво би било всеки здрав български гражданин, между 18 и 65 години, в годината два-три пъти да посещава трансфузионните центрове и да дарява кръв. Това е единственият начин, чрез който можем да решим проблемите с необходимите количества кръв и кръвни продукти.

Има ли отлив от дарителите на хиперимунна плазма?

Аз мога да говоря за ВМА. Към момента имаме необходимите количества на реконвалесцентна плазма, за да поемем лечението на абсолютно всички наши пациенти. Не само тук в София, но и в периферните ни болници в Пловдив, Сливен, Варна и Плевен. Всъщност, ние не спряхме да работим през летните месеци, когато положението беше малко по-спокойно. И благодарение на това, което направихме, към момента недостиг на реконвалесцентна плазма нямаме.

Прилага ли се активно този метод на лечение на коронавирусната инфекция при вас във ВМА?

На този въпрос най-точно ще ви отговори колега, който непосредствено се занимава с лечението на COVID-пациенти. Моите наблюдения са, че във времето успяхме да помогнем на много хора да се възстановят по-бързо и по-добре след инфекцията.

Можете ли да ни дадете малко повече информация около медицинските стандарти по трансфузионна хематология, обсъждат ли се промени, необходими ли са?

В трансфузионната хематология има действащ стандарт, който постоянно се обновява във връзка с новите предизвикателства, които стоят пред нас. Една от промените е точно по отношение на сроковете за ваксинация и възможността след това да се дарява кръв. Има създаден експертен съвет по трансфузионна хематология към министъра на здравеопазването, който се занимава точно с тези проблеми.

Освен COVID-19, който стои на дневен ред, кръводаряването е изключително важно, защото става дума не само за лечение на коронавирусната инфекция, но и за лечение на тежки политравми, при много сложни операции, при тежките терапевтични случаи във вътрешните клиники. Има ли обществено осъзнаване на тежестта на това благородно и хуманно донорство?

Различно е. Една част от хората са информирани и идват с огромно желание в трансфузионните центрове, за да помогнат на някой нуждаещ се пациент. Другите вероятно просто не ги интересува до момента, в който техен близък не се нуждае от лечение с кръв и кръвни продукти. И тогава вероятно вече се замислят, че трябва да направят нещо друго в живота си, като например да даряват редовно кръв.

Откъде трябва да минава, според вас, промяната в обществените нагласи?

Нещата трябва да започнат с децата в училище - да се проведе една разяснителна кампания по отношение на кръводаряването и защо трябва да даряват кръв. По този начин едно от първите неща, които ще направят, след като навършат 18 години, ще е да отидат и да дарят кръв. Според мен, такъв е пътят.

Има ли противопоказания за даряване?

Противопоказания има, но ние сме хората, които ще определим дали един кандидат-дарител ще дари кръв или не. Искам да кажа на хората да бъдат спокойни, когато идват да даряват кръв в трансфузионните центрове, защото за тях се грижат професионалисти преди, по време и след кръводаряването. Те трябва да бъдат спокойни, че ще се погрижим за едно сигурно и качествено кръводаряване.

Колко скъпо е, в прекия смисъл на тази дума, поддържането на един такъв център, имайки предвид и изключително високотехнологичния процес и всички хора, които са включени в осигуряване дейността на центъра?

В трансфузионните центрове работят високомотивирани колеги, които знаят за какво става въпрос и с желание изпълняват своята дейност. Трансфузионната хематология е стратегическа специалност. Стратегическа, защото поддържаме абсолютно всички други медицински специалности – хирургии, терапевтични клиники, така че нашият труд е незаменим и ние сме в помощ на абсолютно всички пациенти, които се нуждаят от лечение с кръв и кръвни продукти, както и на колегите, които консултираме по отношение на лечението.

А всъщност, пътят на кръвта при кръводаряване е много дълъг. Как се следи качеството на дарената кръв?

Качеството се следи на всяка една стъпка. Като се започне още от прегледа на кръводарителя, показателите, които му се определят. Минава се през самото кръвовземане, след това през обработката на кръвта. Минава се и към съхранението на биопродуктите – една изключително важна стъпка, от която ще зависи след това качеството на лечението на пациентите и разбира се – точното издаване на биопродуктите пък ще определи да не се получават грешки при лечението.

Да завършим с призив – първо да не вярват на фалшивите новини и да се доверяват на достоверни източници на информация и по отношение на кръводаряването.

Нека гражданите да вярват на професионалистите и на хората, които работим в трансфузионните центрове и спокойно да идват да даряват кръв. Да не се притесняват от нищо.


В категории: COVID-19


1
Коментара
Флагман.БГ Главчев смени още 6 областни управители Главчев смени още 6 областни управители 29/04/2024, Понеделник 12:01 1
Флагман.БГ Почина известен бизнесмен Почина известен бизнесмен 29/04/2024, Понеделник 09:53 0
1
Коментара по темата
1.
Много интересно
06.11.2021 19:59:22
0
0
Що ли емпиричните данни не го потвърждават, поне засега...? А ако смесят кръвта сме свършени, в случай че ни се налага кръвопреливане. Но пък от друга страна, при великото БГ "здравеопазване" така или иначе можеш да се сдобиеш с кръв само ако си я намериш сам, така че ще трябва да си я търсиш от немодифициран, от съответна група, а пази Дяволе, ако има проблеми и с антитела... Как се осъществява на практика нещо подобно при съвсем спешни случаи нито мога, нито искам да си представя. Ако някой може да сподели, ще съм благодарна. Казано накратко, потрябва ли ти кръв, в тази държава и в тази идиотска ситуация, направо може да кажеш чао на земните си мъки... От позитивната страна, така или иначе продължаването на подобно съществуване не си струва.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Коклюшът е лятно заболяване, скоро няма да отшуми Коклюшът е лятно заболяване, скоро няма да отшуми Доц. Кунчев: Бременните да се консултират с лекарите си Главчев смени още 6 областни управители Главчев смени още 6 областни управители Кабинетът сменя управителите на областите Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, област София и Софийска област Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар , попадна в болница Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар , попадна в болница Момиченцето получило охлузване на лявото коляно Орязаха добавката за Великден на хората с увреждания Орязаха добавката за Великден на хората с увреждания Не им се полагало след като ползвали и помощта "личен асистент" Пробутаха семпъл бивш министър в бургаската листа на ПП-ДБ, изтикаха трети Димитър Найденов Пробутаха семпъл бивш министър в бургаската листа на ПП-ДБ, изтикаха трети Димитър Найденов Изненадващото решение е на ръководството на „Да, България“ Зоват Димитър Главчев да спаси хотелиерите в Слънчев бряг, като пусне гастербайтерите от Непал Зоват Димитър Главчев да спаси хотелиерите в Слънчев бряг, като пусне гастербайтерите от Непал Не е нужно министърът на туризма да обикаля със слънчевите очила студията и да обяснява как прогнозата за времето трябвало да е хубава, каза Пламен Дотов Скандалът с фалшифицираните документи се заплита: Кирил Петков забърка и Пашата Скандалът с фалшифицираните документи се заплита: Кирил Петков забърка и Пашата Атанас Русев звънна на баща ми ядосан да му каже да махна Пашата от списъка с 19-те души за разследване от прокуратурата, твърди съпредседателят на ПП И тази певачка легна под ножа, клъцна си носа И тази певачка легна под ножа, клъцна си носа Новият  дует на Десита и Галин е с над милион гледания за седмица Президентът наложи вето върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите Президентът наложи вето върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите Според държавния глава законодателството трябва да позволява бързо и качествено изграждане на важните за България обекти Oтбелязват с концерт постиженията по европроекти по програма „Tранспорт“ Oтбелязват с концерт постиженията по европроекти по програма „Tранспорт“ Заповядайте на 14 май 2024г., вторник, от 19.30 ч. на площад "Тройката", ще има много музика, игри и изненади
Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори