×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Имот за 20 млн. евро в Лондон, картини на Уорхол - нови разкрития за криптокралицата Ружа Игнатова


03 Ноември 2021, Сряда, 13:39 ч.
Автор: Флагман.БГ

Преди да изчезне, тя е мислила да се установи във Великобритания

Процес за пране на пари в Германия хвърля светлина върху покупката на луксозен мезонет в Лондон от измамницата с криптовалути д-р Ружа Игнатова. Джейми Бартлет и Роб Бърн от подкаста The Missing Cryptoqueen на BBC обясняват как тя е използвала базирани във Великобритания адвокати и мениджъри, които продължават да й предлагат услугите си, дори и след като тя изчезва.

Бивш портиер в ексклузивния жилищен блок на Abbots House в Кенсингтън си спомня, че се е срещнал с д-р Ружа Игнатова през 2016 г., когато тя се връща от пазаруване с българските си бодигардове.

"Тези двама бедни мъже дойдоха зад нея като претоварени магарета, борещи се и малко задъхани – сигурно носеха по 20 торби", казва Джеймс (не истинското му име).

Д-р Ружа се сдобила с дизайнерски стоки - Jimmy Choo, Prada и Calvin Klein, без да се съобразява с разходите.

Малко по-късно Джеймс надниква в нейния мезонет с четири спални: "Тя имаше картина на Анди Уорхол, натъпкана в шкафа и това разби сърцето ми, защото аз съм възпитаник на художествен колеж", казва бившият охранител.

Принтът в шкафа е бил на актрисата Елизабет Тейлър. Друга картина на Уорхол, "Червения Ленин", висяла над камината. Отляво на дивана в друга приемна имало принт на Queen Bubblegum от Майкъл Моебиус, показващ кралица Елизабет.

По-късно Private Eye оценява, че апартаментът съдържа произведения на изкуството на стойност £500 000, закупени от лондонската галерия Halcyon.

Още тогава Джеймс се чуди дали д-р Игнатова умишлено разпръсква подозрителното си богатство в активи, които могат лесно да бъдат преместени, за да се избегне конфискуването им.

На 17 септември германският адвокат на Ружа Игнатова, Мартин Брайденбах, беше изправен пред съда в Мюнстер, обвинен в пране на пари за прехвърляне на 20 милиона евро на лондонска адвокатска кантора за финансиране на покупката на луксозния имот.

Други двама също са на подсъдимата скамейка, изправени пред обвинения, свързани с източването на милиони евро от пирамидата на д-р Ружа в размер 4 милиарда евро. Измамата се състояла в продажба на нещо, което не съществува - фалшива криптовалута, която тя нарече OneCoin.

Когато договорът за наем бил подписан през август 2016 г., финансовите регулатори в поне една европейска държава вече били издали предупреждение за OneCoin. Няколко месеца по-рано д-р Ружа се призна за виновна за измама и други обвинения в германски съд, след като фалира фабрика за метали, която беше купила, и остави 150 души без работа през 2011 г.

Но това не беше широко известно.

Адвокатите в Locke Lord, американска адвокатска кантора с офис в Лондон, наистина изразяват загриженост относно източника на преведените 20 милиона евро - това е видно от вътрешни имейли, разкрити по-късно от американско съдебно дело. Но компаниите на д-р Руджа все пак преминават проверките на фирмата за съответствие, така че от Locke Lord продължават с покупката на имота, заедно с Aquitaine Group - компания от Гърнси, предлагаща услуги за данъчен рай на богати клиенти.

Мезонетът е ремонтиран от предприемачите на луксозни имоти Candy & Candy след пожар, който избухва, докато домът е собственост на певицата Дъфи. Агентът за недвижими имоти бил Knight Frank. Но кой е купил апартамента остава неясно за външния свят, благодарение на тайната на британския данъчен рай. Според нотариалния акт неговият собственик е Abbots House Penthouse Limited.

Това е анонимна фиктивна компания от Гърнси - една от 12 000 такива компании, които притежават имоти в Англия и Уелс - което означава, че името на д-р Ружа не трябва да фигурира в акта на Обединеното кралство или в публичните регистри на остров Ламанш.

Други фирми от Гърнси бяха назначени за директори (или "номинирани") и няколко месеца след приемането на предложението на д-р Ружа, Aquitaine Group беше посочена като "резидентен агент" на компанията в Гърнси. Междувременно лондонският адрес на Locke Lord се появи в документите в имотния регистър на мезонета.

Това изглежда е било достатъчно, за да се прикрие закупуването на имота от д-р Игнатова от полицията на Лондон, която казва на измамени инвеститори на OneCoin през септември 2019 г., че "не са в състояние да идентифицират никакви активи на OneCoin в Обединеното кралство".

Истината беше разкрита едва два месеца по-късно в имейли, прочетени в процеса за пране на пари срещу бившия служител на Locke Lord в САЩ Марк Скот.

Някои хора в района твърдят, че си спомнят печално известната си бивша съседка, но казват, че тя остана само за кратко, през 2016 г.

През същата година тя сякаш се готви да пусне корени в Лондон  - отваря офис в ексклузивната сграда 1 Knightsbridge и празнува 36-ия си рожден ден с пищно парти в музея на Виктория и Албърт. Ружа Игнатова дори кроила планове дъщеря й да започне да посещава и частно училище в Обединеното кралство.

Но изведнъж този 7 000 кв. футов мезонет остава празен, а Ружа изобщо не е посетила своя офис в Кенсингтън през 2017 г. На 25 октомври същата година тя се качва на самолет на Ryanair от София до Атина и изчезва от лицето на Земята.

Джеймс, бившият портиер, посещава всеки ден апартамента, за да го проветрява. "Там горе беше като оранжерия", казва той. Лятната жега и пряката светлина изкривяват вратите, а скъпите произведения на изкуството избледняват. Понякога му се налага да гони гълъби, които влизали през лошо затваряща се врата.

Понякога други хора, свързани с OneCoin, посещавали апартамента. През юли 2018 г., братът на д-р Ружа, Константин, който стана директор на пирамидата за няколко месеца след изчезването й, публикува селфи, направено в мезонета.

Джеймс също си спомня, че и други приятели са идвали в апартамента, след като Игнатова изчезва, като Франк Шнайдер - шеф на охраната й.

Константин беше арестуван на международното летище в Лос Анджелис на 6 март 2019 г. и обвинен в заговор за извършване на измама. Шнайдер, бившият шеф на шпионската агенция на Люксембург, беше задържан във Франция през април тази година по искане на американските власти, а решението за екстрадицията му се очаква този месец.

Джеймс казва, че Шнайдер се е опитвал да уреди продажбата на мезонета, но източници на BBC казват, че вместо това е бил отдаден под наем.

Снимки от обява за наем за 2019 г., също публикувана от Knight Frank, показват, че "Червения Ленин" все още виси над камината. Няма и следа от портрета на Лиз Тейлър, но орловият поглед можеше да забележи лицето на самата д-р Ружа на специална чиния, подарена от един от нейните топ промоутъри. Според източници тя я е мразела.

Докато апартаментът се подготвя за отдаване под наем, идвали и си отивали представители на Aquitaine Group. Един от тях сменил ключалките. Бивш служител на Ружа Игнатова казва пред BBC, че друг е носел чували, пълни с луксозни вещи.

Адвокатската кантора Locke Lord пък продължава да предлага услугите си на Ружа, дори и  дълго след като тя изчезва. Писмо, прието като доказателство по време на процеса в САЩ срещу бившия служител Марк Скот, показва, че на 12 юли 2018 г. Джеймс Чано, съдружник в лондонския клон на фирмата, е писал на криптокралицата за нейните имоти в Обединеното кралство.

"Вярваме, че е важно да преразгледаме начина, по който гледате интересите си в недвижими имоти в Обединеното кралство", пише той. Писмото, адресирано до д-р Ружа Игнатова на софийски адрес, е изпратено няколко месеца преди ареста на Скот през 2018 г. и девет месеца след внезапното изчезване на Ружа. И 22 месеца след като Британският орган за финансово поведение разкри в предупреждение към потенциалните инвеститори, че Лондонската полиция разследва OneCoin. Разследвания на OneCoin или свързани компании също бяха обявени в редица други страни.

Излагайки обхвата на работата, която би искал да свърши за £600 на час, Чано също изпраща подобни имейли на Константин и Франк Шнайдер, като през цялото време отбелязва, че комуникацията по имейл "не е напълно защитена".

Писмото не съдържа конкретни подробности за имотите в Обединеното кралство, но Чано предупреждава Ружа Игнатова за необходимостта от преоценка на нейните имоти в Обединеното кралство, което "включва въпроси като данъци, дискретност на притежаване доколкото е възможно и простота на структурата“.

В изявление, предоставено от Locke Lord и Джеймс Чано, се казва, че писмото е предложение за правни услуги "в стандартна форма", че е разкрито от Locke Lord на американските прокурори и че в резултат на това не е свършена работа за българката.

Един интересен ред в писмото потвърждава това, което източници на BBC казват - че д-р Ружа Игнатова не е купила само мезонета в Обединеното кралство. На петия етаж в Abbots House има по-малко луксозен апартамент с две спални, в които бившият портиер Джеймс казва, че са отсядали бодигардовете й.

Записите в Обединеното кралство показват, че собственикът на 11 Abbots House също е фиктивна компания от Гърнси, Abbots Property Limited, и че тя също е регистрирана на адреса на Aquitaine Group.

По-малкият апартамент също е закупен през 2016 г. - за £1,9 млн. Името на Ружа Игнатова отново остава извън документите.

Запитана от BBC за отношенията си с нея, Aquitaine Group отказва коментар.

След като д-р Ружа Игнатова изчезва, 11 Abbots House изглежда е поела различна функция - тя е служела като тайно хранилище, за което източници на BBC казват, че в един момент е имало два големи сейфа.

Адресът е бил непосредствената дестинация за ценности, които са били набързо изнесени от мезонета от нейния персонал, с помощта на служител от Aquitaine Group, преди той да бъде отдаден под наем.

Къде са отишли ​​луксозните дрехи, бижута, обувки и някои от произведенията на изкуството на д-р Ружа Игнатова, остава мистерия - като почти всичко, свързано с нея.

Бивша служителка казва, че нейните "много желани" обувки Laboutin вероятно са отишли ​​в благотворителен магазин, но това не е крайната дестинация на всичките й вещи. Възможно е някои отговори да са известни отвъд Ламанша, в Гърнси.

Съществуването на тези имоти в Лондон е интересна новина за милиони жертви на измамата OneCoin, които искат активите на Ружа да бъдат продадени и приходите да бъдат разпределени между инвеститорите.

Въпреки това сложните структури на собственост - фиктивните компании от Гърнси може да са само началото - биха могли да затруднят доказването, че бизнес дамата е законният собственик.

След "Досиетата Пандора" активисти отправяха призиви за регистър на собствениците на офшорни имоти, който правителството на Обединеното кралство обещава, но досега не успява да изпълни. След натиск от страна на депутати, през 2019 г. Гърнси и други зависими от Короната, се ангажираха да оповестят публично собствениците на компании, базирани в тяхната юрисдикция - но не преди 2023 г.

Активистката Джен Макадам, която представлява жертвите, казва, че новината, че базирани в Великобритания адвокати, офшорни мениджъри на богатства и агенти по недвижими имоти са били замесени, когато д-р Ружа Игнатова е купила имоти в Лондон, я е изпълнила с отвращение и гняв.

"Почти сигурно това са парите на жертвите на OneCoin, с които са закупени тези имоти. Жертви, които през последните пет години са изправени пред невъобразими емоционални страдания и огромни финансови загуби", казва тя. "Сега не е моментът компаниите да мълчат за участието си, сега е моментът да бъдем открити, прозрачни и да казваме истината. Искаме отговори."

BBC изчислява, че само инвеститорите в Обединеното кралство са загубили повече от £100 милиона.

Джен Макадам също разкритикува полицията на Лондон, че е приключила разследването си за OneCoin, без да повдигне никакви обвинения през септември 2019 г.

Говорител на полицията коментира: "Силите са оказали помощ на чуждестранни партньори на правоприлагащите органи по отношение на техните разследвания и ще продължат да го правят. Посъветвахме инвеститорите, с които сме взаимодействали, да се свържат директно със съответните правоприлагащи организации."

Адвокатите на Джеймс Чано и Locke Lord, юридическата фирма, използвана от Ружа за закупуване на имотите в Кенсингтън, подчертаха, че OneCoin никога не е бил сред клиентите му. В него се казва, че работата на Марк Скот за OneCoin не е извършена от името на Locke Lord и че компанията не е знаела за това, докато той не е обвинен в пране на пари, почти две години след като е напуснал компанията.

Мартин Брайденбах, германският адвокат на д-р Ружа Игнатова, отрича прането на пари. Очаква се процесът срещу него да продължи до май.

Източник: dnes.bg

 


В категории: Разследване


0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Купуваме храна за вкъщи в наши съдове Купуваме храна за вкъщи в наши съдове Ще предлагат кутии и бутилки за многократна употреба Парламентът спешно гласува закон за служебните премиери заради проблемите с Конституцията Парламентът спешно гласува закон за служебните премиери заради проблемите с Конституцията Целта е да се елиминират несъвместимостите Възможно ли е да се окажем с 480 депутати с двойни заплати Възможно ли е да се окажем с 480 депутати с двойни заплати ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той е един от хористите, които създават неповторимата тържествена атмосфера по време на църковните служби в катедралата „Св. Александър Невски“, която му е като втори дом Ученик бере душа в болница след катастрофа Ученик бере душа в болница след катастрофа В болница с опасност за живота е настанен 16-годишен неправоспособен тийнейджър, управлявал мотора, който е с прекратена регистрация Ангел Стойков удължи договора си с "Черноморец 1919" Ангел Стойков удължи договора си с "Черноморец 1919" Ръководството на клуба иска да изрази своята вяра и подкрепа в младия бургаски треньор и неговия екип Злати влезе кютюк пиян в офис на ул. "Крайезерна", вдигна панаир на служителките, двама работници прати в болница Злати влезе кютюк пиян в офис на ул. "Крайезерна", вдигна панаир на служителките, двама работници прати в болница 23-годишният бургазлия започнал да буйства без причина, ченгета от Второ РУ го озаптили Карнобат също подкрепи Фонда за стимулиране на полети Карнобат също подкрепи Фонда за стимулиране на полети Вноската за общината ще е около 14 хил.лева годишно, но добавената стойност – много висока Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Разговорите вървят спокойно и конструктивно, отбеляза държавният глава Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Не е ясно как се е почувствал Стефан и какво ще последва, щом блондинката се прибере у дома след днешния ефир
Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори