×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Световнопризнат виолончелист свири в Бургаската опера в четвъртък


03 Ноември 2021, Сряда, 17:23 ч.
Автор: Флагман.бг

Бургаската публика и гостите на града имаха възможност да видят и чуят младия талантлив виолончелист през м. юли 2021 г. в Летния театър в Бургас

На 4-ти ноември, четвъртък, от 19 часа в залата на Бургаската опера световнопризнатият виолончелист Атанас Кръстев ще бъде солист на оркестъра на Държавна опера – Бургас с диригент Цанислав Петков, с изпълнение на Концерт за виолончело и оркестър в ми минор, оп. 85 от Едуард Елгар. Харизматичният млад музикант със завидна международна кариера е вече в Бургас и репетира с оркестъра на Бургаската опера. Големият български виолончелист, музицирал по световните сцени и вече титулован доц. д-р. Атанас Кръстев, е носител на 16 първи и извънредни награди от международни конкурси в Австрия, Испания, Чехия, Сърбия и България. Ето какво сподели след репетицията днес:

"Изключително много се радвам да се върна в Бургас и отново да свиря с оркестъра на Операта, още повече под палката на изключителния Цанислав Петков. Атмосферата е страхотна и горещо каня всички, които имат възможност, да присъстват на една истински специална вечер. За мен концертът на Едуард Елгар е една от най- емблематичните творби за виолончело и оркестър, с невероятно красиви и чувствени теми."

Бургаската публика и гостите на града имаха възможност да видят и чуят младия талантлив виолончелист през м. юли 2021 г. в Летния театър в Бургас, на симфоничния концерт под палката на световноизвестния диригент Александър Земцов, в който се представиха най-добрите участници в майсторските класове по цигулка, виола, виолончело, флейта, кларинет и пиано на Лятна академия на изкуствата – Бургас, както и техните преподаватели. Квалитетното събитие бе в рамките на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“, осъществени от Държавна опера – Бургас, със съдействието на Община Бургас и организатора на Академията по изкуствата Петя Великова-Димитрова. На сцената на Летния театър Атанас Кръстев изпълни Pezzo Capriccioso” за виолончело и оркестър оп. 62 от Пьотр Илич Чайковски.

В програмата на концерта в четвъртък /4-ти ноември/ в залата на Бургаската опера ще бъде изпълнена и Симфония № 4 , B-dur, op. 60 от Лудвиг ван Бетовен. Бетовен е представител на Виенската школа, заедно с другите двама гениални композитори, творили в същото историческо време – Йозеф Хайдн и Волфганг Амадеус Моцарт. Творчеството на Бетовен носи характерните черти на европейския стил и едновременно с това – драматичната, разкъсваната му от лични трагедии, болезнени въпроси и противоречия натура. Бетховен е смятан за един от най-великите композитори в музикалната история. За творчеството му са характерни екстремната патетика, трагизъм, героика, драматични амплитуди в емоционалния спектър. Концертмайстор на оркестъра на Държавна опера – Бургас под палката на маестро Цанислав Петков на концерта на 4-ти ноември ще бъде Ваня Златева. Младият маестро Петков дирижира с голям успех в неделя /31-ви октомври/ в залата на Операта виртуозната партитура на оперетата „Щраусът“ от Йохан Щраус – син.

Билети за концерта могат да бъдат закупени на касата на Операта, на каса „Часовника“ /пред х-л „България“/, както и в мрежата на Grabo и Eventim.

Важно!

Според изискванията на ЗАПОВЕД РД-01-856/ 19.10.2021 г. на Министерството на здравеопазването на Р България, концертът ще се състои при посочените в Заповедта условия.

За диригента:

Цанислав ПЕТКОВ е едва на 31 години, но има завидна кариера като диригент. Роден в гр. Русе в семейство на пианисти. Завършва средното си образование със специалност пиано в НУМСИ „проф. Панчо Владигеров“ - гр. Бургас в класа на Юлия Ненова. През 2015 г. се дипломира в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ със специалност оперно-симфонично дирижиране в класа на проф. Пламен Джуров и доц. д-р Георги Патриков. Дирижирал е много проекти още като студент, а дебютът му е като диригент на Академичния симфоничен оркестър. Бил е диригент на оркестъра на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ – София.

От същата година до днес е главен художествен ръководител и диригент на Камерен оркестър – Хасково, а от 2017 г. е диригент и в Държавна Опера – Бургас. Партнира си с редица оркестри на територията на България сред които Софийска филхармония, Европейски младежки симфоничен оркестър „Прогресив“, Симфоничен оркестър – Сливен, Симфониетите във Враца и Видин, Камерен оркестър „Дианополис“ – Ямбол и с някои от най-изявените български солисти, като Светлин Русев, Веско Ешкенази, Мила Георгиева, Стойка Миланова и др. През 2020 г. се дипломира в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – гр. Пловдив със специалност „Артмениджмънт“.

За солиста:

Атанас КРЪСТЕВ е роден в София в семейство на музиканти. Завършва НМУ „Любомир Пипков”(2007) и НМА „Панчо Владигеров” с магистърска степен в класа на проф. Анатоли Кръстев (2012). От 2011 г. до 2014 г. специализира при проф. Наталия Шаховская в „Ескуела супериор де музика Рейна София”- Мадрид. През април 2016 защити успешно докторантура в НМА, където е главен асистент по виолончело. Посещава майсторски класове по виолончело на Давид Герингас, Антонио Менезес, Франс Хелмерсон, Арто Норас, Наталия Гутман, Даниел Вайс, Люис Кларе, Албан Герхард, Янг Чанг Чо, Томас Керъл, Роберт Коен, Йоханес Горицки, Мария Клигел, Райнхард Лазко, Томас Деменга и др. Има 16 преобладаващо първи и извънредни награди от международни конкурси в България, Австрия, Испания, Чехия, Сърбия (2001-2015). За високи постижения в областта на музикалното изкуство е удостоен с: Грамота и Награда на Министерството на културата, Звание на Академията за млади таланти, Награда „Златна муза”(за изпълнение на руска музика) и „Кристална лира” на СБМТД (2007 и 2012), Награда за камерна музика в Мадрид (връчена от Кралица София). Концертирал е в Австрия (Виена), Франция (Париж), Холандия (Алкмаар и Берген), Италия (Венеция и Сиена), Испания (Мадрид, Сантандер, Толедо), Русия (Москва), Гърция, Чехия, Словакия, Сърбия, Бразилия (Рио де Жанейро, Сао Пауло) и др., на всички отговорни български подиуми и фестивали. Атанас Кръстев е многократно солист на симфонични оркестри – в гала концерта в Новогодишния фестивал в НДК, посветен на присъединяването на България към Европейския съюз, на „Зимни музикални вечери”- Русе, Европейския музикален фестивал, „Софийски музикални седмици”, „Мартенски музикални дни” , Международния фестивал “Варненско лято”. Участва в Камерния фестивал в Пловдив, Празници на изкуствата „Аполония”, „Пиано екстраваганца“, Дни на музиката в Балабановата къща”, Братиславския музикален фестивал, в серията “New masters “, в Холандия и др.

Има многобройни, заснети „на живо” концерти в БНТ, Нова телевизия, Телевизия „7 дни”, СКАТ, МСАТ, Белградската национална телевизия, Бразилската TV ”Globo”, документални и студийни записи в БНР и др. Рециталът му на 30.11.2005 в столицата на Бразилия е издаден на DVD от BsB. Има CD (Концерт от Хайдн – до мажор) с Камерен ансамбъл „Софийски солисти”, диригент Пламен Джуров, DVD с АСО (Концерт от Дворжак), CD (творби на Брамс и Пиацола) с Трио „Oscar Esplá de Asisa”. От 2002 г. участвува във виолончеловото трио „Cellissimo”(с Анатоли Кръстев и Калина Кръстева), с което концертира в България и чужбина. Атанас Кръстев е изнесъл над 40 концерта като солист на оркестри (Софийска филхармония, СО на БНР, симфоничните оркестри на Русе, Варна, Бургас, „Петробрас Симфоника”- Рио де Жанейро, „Оркестра синфоника“ – Сао Пауло, Камерен ансамбъл „Софийски солисти” и др.) – под диригентството на: Васил Казанджиев, Емил Табаков, Георги Димитров, Йордан Дафов, Пламен Джуров, Мартин Пантелеев, Ангел Станков, Найден Тодоров, Станислав Ушев, Мартин Димитров, Джеймс Макдоналд, Карлос Морено, Роберто Болоня, Оливър Гилмур, Жак Мерсие и др. През 2014 бе сред шестте полуфиналисти на международния конкурс „Джордже Енеску” – Букурещ. През 2014 Кръстев получи първа награда и златен медал на Международния конкурс за виолончелисти „ Liezen” (Австрия), а през 2015 – трета награда на Международния конкурс „Jeunesses musicale” – Белград (Сърбия). През последните два сезона изнесе рецитали в Москва – в зала „Рахманинов“ и зала „Мясковски“ на Московската консерватория, участва във фестивала „Пиано екстраваганца“, осъществи премиерното за България изпълнение на 2 концерта от Вивалди, многобройни рецитали и участия, изпълнението в зала „България“ и на Мартенски музикални дни на Бетовен на Троен концерт със Светлин Русев, Жан Бернар Помие и Софийската филхармония, последвани от програма във Варна, в Сиена, Италия, концерт във Виена, солов рецитал на Софийски музикални седмици. „При Кръстев се чу прочит, в който елегантната галантност на израза, филирана брилянтно (и в най-тиха динамика звукът му се чуваше прекрасно поради начина, по който се извлича), преминаваше тънко, неусетно в протяжната чувственост на романтичния изказ. Игра на контрасти, на цветове, на светлосенки, без излишен патос, с естеството на дихание. Кръстев владее перфектно инструмента си и в такива случаи за фантазията няма никакви премеждия. По отношение на звука и тембъра получаваш усещането за неограниченост на възможностите, които в случая не могат (и не бива) още да се разкриват, поради (все пак) повелите на текста. Но знае силата на виолончеловия глас, обича да го показва, да „прелъстява” с него – пак с много вкус и култура.” в. „Култура”.


В категории: Животът


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
На Велики понеделник задължително трябва да... На Велики понеделник задължително трябва да... По време на Страстната седмица постите навлизат в своя най-строг период ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски  Подготвя се почвата за връщане на Борисовата държава - завладяна съдебна система и имитация на честни избори, предупреди ген. Атанасов Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Специализиран екип от 78-ми батальон за осигуряване – София, разузна, транспортира и унищожи силно корозирала фугасно-осколъчна авиобомба AN-М30А1 Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Над 70 деца посетиха пристанището и разгледаха терминалите, за да се запознаят с работата на своите родители Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори