×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Проф.Николай Витанов: Часовникът на бомбата спря след 8 дни цъкане


Проф.Николай Витанов: Часовникът на бомбата спря след 8 дни цъкане
Защо смъртността е 7 пъти по-голяма, след като сегашния щам не е по-смъртоносен от предишния, пита проф.Витанов
01 Ноември 2021, Понеделник, 15:59 ч.
Автор: Флагман.бг

Радостната новина не бива да води до отпускане, защото зравната система е претоварена технически и кадрово

Математикът проф.Николай Витанов, който бе част от разформирования от здравния министър Стойчо Кацаров Национален оперативен щаб за борба с коронавируса, се отличи с изключително точните си прогнози за развитието на пандемията в последните месеци. За съжаление данните, които той даде бяха приемами само за сведения и никой от ръководните органи в държавата не взе предупрежденията, докато ситуацията не стана сериозна.

Днес проф.Витанов съобщи и първата добра новина - обхватът на заразата продължава да се разширява, но с темпове, които вече здравната система би могла да понесе, макар и с огромни усилия. Той посочи, че се открива възможност за пречупване на тенденцията за нарастване на нови случаи. 

Ето и коментара му:

Днес има добра новина. Базовото репродуктивно число вече втори ден е под 1.3. Тази сутрин е 1.13. Какво означава това? Означава, че часовникът на бомбата спря след 8 дена цъкане. Обхватът на заразата продължава да се разширява, но вече с темпове, но които здравната система би могла да насмогне, макар и с огромни усилия. Знаете, че отдавна ви питам, кое е най-малкото шестцифрено число. Знаете и отговора - 100 000.

Досетихте се вече, защо ви питам така. Това беше начин да ви кажа, че очаквам активните случаи да стигнат 100 000, без хейтърите да ореват Вселената, че ги плаша, душиците нежни мамини. Днес активните случаи са 99 724. Значи, с огромна вероятност нещо ще стане утре с броя на активните слумаи. Какво ще стане - каквото очакваме.

Радостната новина не бива да води до отпускане. Здравната система е претоварена технически (трябва бързо да се разкриват нови легла и не само обикновени, но и интензивни такива) и кадрово (не достагат кадри, а тези, които са на първа линия, са силно изтощени от дългата борба). Малко допълнителен оптимизъм идва от картите.

На картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазване виждаме леко свиване на обхвата на зоната от области на ниво 4. Това е временно, но е глътка въздух. Същото е и положението с прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост. Картата на риска съгласно нашата методология остава изцяло виолетова. Това показва, че положениет о ще продължава да е сериозно и през тази седмица.

Положително е обаче, че индикаторите, характеризиращи разпространението на заразата спряха да растат. Това говори, че силата на дифузнато разпространение, макар и да е голяма, спря да расте. С други думи - открива се възможност за пречупване на тенденцията на нарастване на броя на новите случаи. С още по-други думи - открива се възмоност да се сбъдне предсказанието ми за вторичния октомврийски пик. Знаете, че още през септември, когато го предсказвах, казах неофициално на журналисти, че очаквам максималният брой на новите случаи ди достигне 7000 - 7500. Те взеха, че го публикуваха. Това е и една от причините да избягвам да казвам числа. Защото тогава пак имаше рев. Рев до края на Вселената. Някои хора, колкото и да ги будиш, никога няма да ги събудиш.

Днес е денят за коментар на смъртността - нали така, октомври свърши. Помните още гигантският рев срещу мен, когато казах, че смъртността за октомври ще е висока.

В какво ли не ме обвиняваха - даже, че оргазми съм имал като съм говорил за смъртността. Между другото имам дипломи, където пише, че съм държал изпити по дисциплината психология и други, свързани с нея. Тъй че съм добре запознат с Фройд и ми е много весело, когато гледам възрастта и пола на тези, дето говориха за тия оргазми. Но стига закачки, сега по същество.

Числата от статистиката са такива

За смъртността (починали сългасно официалния портал coronavirus.bg, че някои хейтъри още не знаят какви са тия числа) - никакъв коментар, просто числа за информация:

починали в края на септември 2021 - 20882

починали до днес - 23999

починали октомври 2020 (за целия месец) - 441

починали за октомври 2021 - 3117

Починалите досега за октомври 2021 са 7.06 пъти повече отколкото починалите за целия октомври 2020. Това и очаквах. 7 пъти повече. Помислете малко. В сравнение с миналата година имаме ваксини и 1 400 000 ваксинирани с две дози. И здравна система, която е много по-подготвена - миналия октомври вълната беше практически първата голяма вълна, защото вълната преди нея бе смазана с помощта на НОЩ. Защо смъртността е 7 пъти по-голяма, след като сегашния щам не е по-смъртоносен от предишния? Оставяме настрана политиката - кой как се справя. Какъв е тоя фактор, които доведе до тая смъртност. Ама ваксинираните измирали. Глупости на търкалета. Статистиката показва, че неваксинираните измират, а в страните, където ваксинацията е напреднала, броят на смъртните случаи рязко спадна.

Защо тогава смъртността е висока?

Отговорът е прост - масивната анти-ковид и анти-ваксърска кампания, на която и бе позволено да се вихри. Ето го резултата. И ситуацията хич не е весела, защото ще продължи и през ноември. Как ще продължи. За да няма пак ореваване на Вселената, ето вторият въпрос от викторинката. Колко е най-малкото шестцифрено число, разделено на 4. Защо ви питам ли? Ами хрумна ми спонтанно, де да знам защо.

Накрая две неща. Най-напред, се пазете. Има положително развитие, но сме в пиковите стойности на вълната. Спазвайте елементарните мерки, тоест стойте настрана от масови събирания и поддържайте лична хигиена, като достатъчно дълго си миете ръцете - поне 20 секунди.

Имайте наум, че разпространението на заразата в страната е дифузно - всички области са с такова разпространение. Моделите показват известно отслабване на дифузното разпространение. Ако това е така, то приказките за локдаун постепенно ще затихнат. Ще остане това, което отдавна съм ви писал - тотален локдаун (пълно затваряне на всички и излизане сам след разрешение със SMS) няма да има. Не забравяйте все пак, че това е политическо решение.

С две думи - обстановката продължава да е неприятна. Правете каквото искате, ходете, където искате. Но стойте на достатъчна дистанция от другите и не се заседявайте много на места, където има много хора. Минимизирайте възможността някой да ви зарази - стойте далеч от места на масови събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, елементарни неща.

Който иска, може и да се ваксинира (ама не е задължително)

Пазете се.

 


В категории: Бургас


Почина известен футболен треньор
Почина известен футболен треньор 29/04/2024, Понеделник 13:52 0
Флагман.БГ Главчев смени още 6 областни управители Главчев смени още 6 областни управители 29/04/2024, Понеделник 12:01 2
16
Коментара по темата
16.
Пеерас
02.11.2021 09:30:44
0
0
Преди време четох че България е сто години назад от цивилизованият свят. Сега обаче като чета коментарите съм напълно убеден че са много повече. Не съм сигурен точно колко но много хора са с акъла на онези индивиди преди началото на ренесанса които са изгаряли хората на науката на клада...Не знам по българските земи някога хората на науката да са били изгаряни на клада, все пак някога българинът наистина е имал акъл...Сега обаче голяма част от народът явно е с акъла на онези западни субекти ... Нали уж трябваше да се поумнява с годините...
15.
ГРОЗНИЙ
02.11.2021 07:45:36
0
0
БОРИС ДЖОНСЪН ПА КАЗА ДРУГО. БОМБАТА СИ ЦЪКА И ВИ ГЛЕДА СЕИРА :) КАК СЕ ОСИРАТЕ :)
14.
проста рая
02.11.2021 00:38:42
1
0
Виждам най-простата част от населението пак се изказаха в коментарите ...простия човек все на бой налита,все ще троши ,защото акъла не му стига за две сносни приказки.
Ето затова сме винаги на последно място навсякъде-посевместна простотия!
13.
Смешко
01.11.2021 20:52:11
2
6
Тоз велик математик видя,че ще яде бахура и веднага обърна палачинката. Трябва да му се признае, обаче поставя най-значимите въпрос. А отговорът е, че мн хора умират от неадекватно лечение в болниците. Как пък никой не се сети, колко пъти е по-висока смъртността в болниците в България в сравнение с Европа. Маса народ умира от предозиране е медикаменти, които не всеки организъм може да издържи, а друга част от предозиране с кислород или от недостатъчно кислород. Тук лечението е като на поточна лента, а това заболяване си иска индивидуален подход при лечението. Ето това е истината за високата смъртност в България, но както обикновено никой не смее да каже, че Царят е гол
12.
Витанка
01.11.2021 20:16:58
4
5
Витанка, ти си сатанист. Като приятелите ти от медиите. Смърт ви е любимата дума, тя е любима и на господаря ви. Признай си, че ти харесва да мислиш и да говориш за смъртта. Сатанист си, спор няма.
11.
Ежко
01.11.2021 20:08:21
1
4
Значи едно може да му се признае!
Ползва математическият модел да развива теория на вероятностите.
Всеки път греши, но на седмица-две коригира в обратна посока.
Миналата година регистрирани за октомври 447 починали - ваксинирани 5% от насалението.
Тази година на 20% ваксинирани - 3030 починали.
А сега за разработи модел, с който да убеди "антиваксърите" как и кой се научи, че парите са в бройката!!!!!
10.
Михайлов
01.11.2021 18:02:29
3
12
Този "велик пророк" Витанов си противоречи толкова много в говореното си,че направо си е за психиатър ! Антваксарскта "кампания" била виновна за високата смъртност през октомври !? А нали това беше целта на ваксините,да намалеят смъртните случаи !? Защо тогава са толкова много от миналата година когато нямаше ваксини !? Ей това Витанов в помръчението си от "математическия модел" не може да отговори ! Жалко че няма ФБ профил иначе щеше да му се затлаче стената !
9.
Еха
01.11.2021 17:45:00
5
1
Дзак, ама това, че му казваш не, не означава, че не се вслушваш в съветите му ;) Ако не ти, има други, които влияят на резултатите! 'Ай, чао :)
8.
Зак
01.11.2021 17:34:23
6
17
Преди 8 дена точно същия каза че ще стигнем 5 цифрено число на ден тоест 10000 случая най малко не се случи разминаване с 2000-3000 за него е нищо за каква математика говорим питам аз? Сега ново двайсе и говори в един заядлив тон отново.За хора като него важи в пълна сила максимата Който си дава вид, че много знае и е много способен, той нищо не знае и на нищо не е способен. Не трябва да му се дава трибуна дава гришни прогнози и заблуждава хората..
7.
:)
01.11.2021 17:25:57
6
18
Тоя паляк първо да си измие лицето, после да говори
6.
Justice for all
01.11.2021 17:20:17
7
16
В цял свят от самото начало беше отхвълен математическия модел като неефективен. Тук боко си купи няколко плашипутарника да стресисат лабилните и сигурно успя да предизвика доста инфаркти. А за такива като тоя съдбата не спи, винаги ти го начуква когато дойде времето.
5.
Бай....
01.11.2021 16:54:33
16
21
Тъп евангелист, промиващ тъпите мозъци!
4.
Да ти ПИСНЕ!
01.11.2021 16:45:12
18
27
Такъв шамар-бомба мога да му сложа на тоя...че направо ще спре и да цъка и да мъка тоя кретен!
3.
pfff
01.11.2021 16:27:23
19
35
поредната хранилка от парите на народа.... дреме ми за какво е казал и какво ще каже... мазния изперкал онанист ексхибиционист
2.
_nib_
01.11.2021 16:24:09
18
36
РъчичкитИ и глЪвичкитИ требе ви стрОшат на вас които всявате паника.
1.
гражданин
01.11.2021 16:08:39
34
46
Няма ли някой да ни отърве най-после от този козел ?! Не е нужно да ходи в реанимация, само в ортопедията и лицево челюстна...:)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Стартира ремонтът на пречиствателната станция край яз. Ясна поляна в Приморско Стартира ремонтът на пречиствателната станция край яз. Ясна поляна в Приморско Срокът за изпълнение е 10 месец, летният сезон не е застрашен, подчерта кметът на община Приморско Иван Гайков Прокуратурата разследва Лена Бориславова от миналия август Прокуратурата разследва Лена Бориславова от миналия август "Към делото са приобщени множество относими документи, изискана е и справка от Сдружение "Да запазим Корал", посочва районната прокуратура ГЕРБ с 10 депутатски мандата в предстоящите избори за 50-ото НС от Бургас? Да, да ГЕРБ с 10 депутатски мандата в предстоящите избори за 50-ото НС от Бургас? Да, да Прогнозата на Флагман.бг е, че оттук може да изпратим трима министри и двама зам.-министри Българинът от "Хари Потър" залюби доста невзрачно, но секси чужденка, ето коя е Българинът от "Хари Потър" залюби доста невзрачно, но секси чужденка, ето коя е Нашенецът я пази в тайна Коклюшът е лятно заболяване, скоро няма да отшуми Коклюшът е лятно заболяване, скоро няма да отшуми Доц. Кунчев: Бременните да се консултират с лекарите си Главчев смени още 6 областни управители Главчев смени още 6 областни управители Кабинетът сменя управителите на областите Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, област София и Софийска област Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар , попадна в болница Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар , попадна в болница Момиченцето получило охлузване на лявото коляно Орязаха добавката за Великден на хората с увреждания Орязаха добавката за Великден на хората с увреждания Не им се полагало след като ползвали и помощта "личен асистент" Пробутаха семпъл бивш министър в бургаската листа на ПП-ДБ, изтикаха трети Димитър Найденов Пробутаха семпъл бивш министър в бургаската листа на ПП-ДБ, изтикаха трети Димитър Найденов Изненадващото решение е на ръководството на „Да, България“ Зоват Димитър Главчев да спаси хотелиерите в Слънчев бряг, като пусне гастербайтерите от Непал Зоват Димитър Главчев да спаси хотелиерите в Слънчев бряг, като пусне гастербайтерите от Непал Не е нужно министърът на туризма да обикаля със слънчевите очила студията и да обяснява как прогнозата за времето трябвало да е хубава, каза Пламен Дотов
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори