×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Сълзи от емоции в Областна управа: Губернаторът проф. Мария Нейкова отличи съвременните будители


Сълзи от емоции в Областна управа: Губернаторът проф. Мария Нейкова отличи съвременните будители
Признание получиха хора, независимо от възрастта си и професионалната си насоченост, поддържат духа на обществото буден и жив, сред тях са зам.-кметът Йорданка Ананиева и управителят на КОЦ-Бургас проф. Христо Бозов
01 Ноември 2021, Понеделник, 14:40 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимки: авторът

Да си будител не е само въпрос на желание и амбиция, а е призвание, да си пожелаем все по-често да се срещаме будители и самите ние да бъдем вдъхновители, каза проф. Нейкова

Областният управител на област Бургас проф. Мария Нейкова отличи с почетна грамота съвременни будители – представител на науката, общественици, дейци на културата, млад писател. Поводът е Денят на народните будители, който честваме днес, 1 ноември. Церемонията, която бе изключително емоционална, се проведе в сградата на Областната администрация и е за първи път в историята на институцията.

„На 1 ноември в Деня на будителите се оглеждаме около нас и търсим съвременните будители. Да си будител не е само въпрос на желание и амбиция, а е призвание. На този ден сме свикнали да обръщаме поглед към възрожденците и да се възхищаваме на всичко онова, завещано от тях. На този ден правим мост от сегашното към миналото и се оглеждаме към днешните съвременни будители, хората, които носят духа на будителството в себе си, от тях се учим от тях се вдъхновяваме, на тях искаме да приличаме. Да си пожелаем все по-често да се срещаме будители и самите ние да бъдем вдъхновители с всичко, което сме и правим като пример. За мен че чест да връча почтната гамота на изявени бургазлии, които носят духа и пламъка на будителството в сърцата си“, каза областният управител проф. Мария Нейкова. 

Грамота получиха хора, които, независимо от възрастта си и професионалната си насоченост, поддържат духа на обществото буден и жив.

Изключително прочувствен бе моментът, когато дойде бяха прочетени следните слова: „Кое е най-забележителното качество, което са притежавали всички видни български революционери, писатели, духовници и културни дейци, за да останат в историята като будителите? „Може би това е умението да убедиш другия, да нaправи нещо в името на висш идеал, за общо значима цел, свързана не толкова с личното му облагодетелстване, ами с допринасянето му към по-добър живот на другите“ – смята един млад човек на име Даниел Богдански. 

Този негов отговор е основната причина за следващата грамота. Тя е за изключителен принос към образованието и просветната дейност и неслучайно отива при зам.-кмета на община Бургас Йорданка Ананиева. Тя е от основните „виновници“ за голямата промяна в бургаското образование, в училищата, в детските градини. Години наред Ананиева с много последователност, вяра, лично отношение и упоритост стои зад хората в образователната система и ги мотивира да следват целите си. Тя дава пример не само на колегите си в област Бургас, но и на тези в цялата страна.

Тя благодари на проф. Нейкова и призна, че тази награда я задължава да работи още по-всеотдайно образованието в Бургас да бъде на много високо ниво, каквото е и в момента.

„Много често съм била в ролята на човек, който награждава другите за постигнати резултати, за показан принос. За пръв път ми се случва да получавам награда за това, което върша. Смятам, че през тези години наистина съм работила всеотдайно, не знам дали това е будителство, но получавам удовлетворение от това, което сме свършили, виждам го и в погледа на моите колеги“, каза зам.-кметът по образование, здравеопазване и социални дейности. 
Едва ли е изненада за някого, че сред тях е лекар. Проф. д-р Христо Бозов, управител на Комплексния онкологиен център и декан на Факултета по обществено здраве и здравни грижи към Университет „Проф. д-р Асен Златаров, е учен, човек, посветен еднакво всеотдайно и на практическата, и на научната част от медицината. Грамотата е за развитие на академичния живот в област Бургас и принос към развитието на медицинските науки.

„Здравето винаги е било въпрос на битка, а нейни пълководци са лекарите и науката. В Деня на народните будители, в ситуацията, в която го посрещаме днес, е немислимо да не отличим лекар. Той е вдъхновение за своите студенти, стожер на Комплексния онкологичен център в Бургас. През настоящата година бе издадена книгата му в помощ на здравните работници в Спешната помощ „Ръководство по спешна медицинска помощ”. Един сериозен труд, който гилдията оцени като изключително навременен и необходим. Човекът „бяла лястовица“, който с всички ресурси, с които разполага опитва да събуди у хората отговорно поведение към здравето им“. С тези думи проф. Бозов бе поканен на сцената да получи грамотата. 

Проф. Бозов благодари за признанието и даде пример с всички в залата, с които са си помагали в трудни моменти. 

„Ние сме една общност, създаваме един дух, вдъхновение, една активност. Да се правят хубави неща по време на тази пандемия заслужава уважение“, каза проф. Бозов. 

За принос към образованието, културата и сценичното изкуство, за развитието на творческия потенциал на младежта и активно партньорство с Областна администрация Бургас бе отличен екипът на НУМСИ „Панчо Владигеров“ – гр. Бургас. Хора, които остават извън прожекторите, но са причината светлите на сцената да огравят нашите деца. Хора с големи сърца и също толкова голям професионализъм, които обучават, възпитават, вдъхновяват, превръщат се в криле за своите ученици, в пример, в будители.

Яна Кършийска - директор на Регионална библиотека "Пейо К. Яворов" в Бургас благодари за наградата и отбеляза, че принос за нея има най-вече Община Бургас, в лицето на кмета Димитър Николов и зам.-кмета Йорданка Ананиева

Директорът на Държавната Опера в Бургас Александър Текелиев получи наградата за културната институция, която показа на цялата общественост какво е да бъдеш социално отговорен, загрижен и активен, когато в обществото има криза. Тяхната светкавична реакция в първите дни, когато страната ни се изправи пред непознатия и животозастрашаващ вирус, е достойна за пример и преклонение. Екипът на Държавна Опера-Бургас, който е с голям талант и будна гражданска съвест, е отличен за активната творческа дейност и ползотворно партньорство с Областна администрация Бургас.

Грамота за активна културно-информационна и експозиционна дейност, за приноса на библиотеката за индивидуалното израстване на гражданите на област Бургас и стимулиране на творческия им потенциал получава екипа на Регионална библиотека „Пейо Крачолов Яворов“. Отличието получи Яна Кършийска – директор на провестния рай на града ни. Тя и екипът й показаха как трябва да полагаме грижи за своите библиотеки, как библиотеките да станат привлекателни за технологично ориентираното поколение, как да работиш със сърце и като за кауза. Защото да научим децата да обичат книгите е кауза, която ще работи за бъдещето на България.

Отличие за принос към театралното изкуство и куктурата в област Бургас получи обичаният актьор на Драматичен театър „Адриана Будевска“ – Стоян Памуков. Памуков е човек, който толкова мого е дал и толкова много емоции е разбудил. Чрез театъра той изпълнява мисията да е катализатор за осъзнаване и справеливост. 

Николай Петков - младата надежда на Бургас 

Награда получи и един млад бургазлия, който с таланта си показва, че литературата и езика ни са в добри ръце. Поне 27 една са наградите на Николай Петков - ученик от Английска езикова гимназия „Гео Милев“. Той е сред най-награждаваните участници в авторитетни литературни конкурси през последните две години, сред които: Първо място за разказа „Аптека” раздел „Литература“ на Първия национален конкурс за рисунка и литературна творба, организиран от Община Бургас и Народно читалище “Фар – 1946” и посветен на Никулден; Трето място в категория „Проза“  в Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“ през 2021 г.; Носител на Специалната награда на вестник “24 часа” за проза и на Специалната награда на Регионална библиотека “Пейо Яворов” – Бургас отново в рамките на Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“ през 2020 г.; Първото място му е присъдено за есето „Свестните у нас считат за луди” в международния литературен конкурс „Пътят на българите към Освобождението“; Поощрителна награда за млад автор до 40 години от 11-я Национален конкурс за българска драматургия „Иван Радоев” за пиесата „Въздигане от синьо“ и още много други.

За всичко това и за активно и успешно участие в редица литературни конкурси, за издигане престижа на област Бургас като място на млади таланти, за утвърждаване на словото, ценностите и българския език Николай Петков получи отличие от областния управител проф. Мария Нейкова. 

По време на церемонията бяха връчени и почетни знаци на областния управител на АЕГ „Гео Милев“ по пвоод 50 г. от основаването на гимназията, както и на Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров по повод 60 г. от основаването.


 
В категории: Бургас


Ковид пак тръшна Галена
Ковид пак тръшна Галена 20/01/2022, Четвъртък 19:41 2
България Всички новини
Шанс за радикални промени в живота на Лъва, радост за Стрелеца Шанс за радикални промени в живота на Лъва, радост за Стрелеца Хороскоп за деня – 21 януари 2022, петък 5 причини за несигурност във връзката 5 причини за несигурност във връзката Какви могат да са възможните причини Защо много мъже са луди по жените с големи размери Защо много мъже са луди по жените с големи размери Вижте защо силният пол обича съблазнителни извивки Алкохолни зодии: Под кой знак сте родени? Алкохолни зодии: Под кой знак сте родени? Жените Бири винаги са на една ръка разстояние, широки души са родените под знака на Водката, Рецепта за разядка със синьо сирене и майонеза Рецепта за разядка със синьо сирене и майонеза За топене или мазане За ЧРД: Мани от "Игри на волята" се облече като персийската царица Шехерезада За ЧРД: Мани от "Игри на волята" се облече като персийската царица Шехерезада 35-годишната чернокоска получи стотици пожелания за рождения си ден МОН опровергава бургаска депутатка: Насилието над учители и ученици с рязък спад в условия на ковид МОН опровергава бургаска депутатка: Насилието над учители и ученици с рязък спад в условия на ковид Деница Николова твърди, че агресията в училищата се засилва, статистика от ведомството обаче сочи друго НСИ с данни за смъртността през 2021 г. НСИ с данни за смъртността през 2021 г. Смъртността при мъжете е по-висока Скъпият ток се оказа „мъртва тяга” и за фитнесите в Бургас, вдигат цените с 20 % Скъпият ток се оказа „мъртва тяга” и за фитнесите в Бургас, вдигат цените с 20 % Собствениците са категорични, че шоковото поскъпване на сметките ще се отрази болезнено и на трениращите Кънев пита и Караджов за „Царево – Малко Търново“: ГЕРБ нищо не направиха, но сега съм оптимист Кънев пита и Караджов за „Царево – Малко Търново“: ГЕРБ нищо не направиха, но сега съм оптимист В личен разговор регионалният министър поел ангажимент, а и кметът Илиян Янчев налагал особено силен натиск
Чернокожата корица на Vogue – модната революция започна Чернокожата корица на Vogue – модната революция започна 9 млади жени променят първата страница на световното издание Почина чешката певица, която умишлено се зарази с Ковид-19 за зелен сертификат Почина чешката певица, която умишлено се зарази с Ковид-19 за зелен сертификат Тя не вярваше в конспирациите, смяташе, че е по-добре да се разболее вместо да се ваксинира, казва синът й Чехия отменя задължителната ваксинация Чехия отменя задължителната ваксинация Правителство все още смята ваксините за "най-доброто средство за борба с коронавируса ТВ водещ изпадна в истерия, изкара Джокович убиец ТВ водещ изпадна в истерия, изкара Джокович убиец Импулсивната му тирада предизвика истински фурор Гърция се сдоби с нови изтребители Гърция се сдоби с нови изтребители  Премиерът Кириакос Мицотакис каза, че те ще гарантират мир в района Байдън: Путин още не е решил дали да има война в Украйна Байдън: Путин още не е решил дали да има война в Украйна Подозирам, че има значение от коя страна на леглото става сутрин за това какво точно ще прави, каза американският президент  Ще се сбъдне ли пророчеството на Нострадамус за Трета световна война Ще се сбъдне ли пророчеството на Нострадамус за Трета световна война  Руски екстрасенс разкри, че описаните от френския астролог събития може да се реализират през тази година  Великобритания премахва зеления сертификат, маските и работата от вкъщи Великобритания премахва зеления сертификат, маските и работата от вкъщи Много е вероятно и в страната да не бъде продължен режимът на самоизолация заради COVID-19 след 25 март Шокиращо: Ученик в инвалидна количка отказа да седи с маска в час, изгониха го да стои отвън при минусови температури Шокиращо: Ученик в инвалидна количка отказа да седи с маска в час, изгониха го да стои отвън при минусови температури 9-годишното момче полага изпит седи до училищния прозорец и полага изпит, докато температурата навън по това време е -2 градуса по Целзий 2021 година се нарежда сред седемте най-топли в историята 2021 година се нарежда сред седемте най-топли в историята Средната температура на планетата миналата година беше с около 1,11 градуса по Целзий над прединдустриалните нива от 1850-1900 г.
Иван Кръстев, политолог Иван Кръстев, политолог За Путин да изгуби Украйна е като ампутация
Виц на деня Виц на деня Влиза пияница в една църква и започва да духа свещите. Питат го:
- Ама какво правиш?
- Как какво? Имам рожден ден!
Виц на деня Виц на деня Искам - вика - да умра за теб. Да умре всеки може. Я живей с мен да те видя колко си смел!

Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако си си направил добра застраховка живот... наслади ѝ се... скочи с парашут, сбори се с мечка, кажи на жена си да млъкне...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори