×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Сълзи от емоции в Областна управа: Губернаторът проф. Мария Нейкова отличи съвременните будители


Сълзи от емоции в Областна управа: Губернаторът проф. Мария Нейкова отличи съвременните будители
Признание получиха хора, независимо от възрастта си и професионалната си насоченост, поддържат духа на обществото буден и жив, сред тях са зам.-кметът Йорданка Ананиева и управителят на КОЦ-Бургас проф. Христо Бозов
01 Ноември 2021, Понеделник, 14:40 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимки: авторът

Да си будител не е само въпрос на желание и амбиция, а е призвание, да си пожелаем все по-често да се срещаме будители и самите ние да бъдем вдъхновители, каза проф. Нейкова

Областният управител на област Бургас проф. Мария Нейкова отличи с почетна грамота съвременни будители – представител на науката, общественици, дейци на културата, млад писател. Поводът е Денят на народните будители, който честваме днес, 1 ноември. Церемонията, която бе изключително емоционална, се проведе в сградата на Областната администрация и е за първи път в историята на институцията.

„На 1 ноември в Деня на будителите се оглеждаме около нас и търсим съвременните будители. Да си будител не е само въпрос на желание и амбиция, а е призвание. На този ден сме свикнали да обръщаме поглед към възрожденците и да се възхищаваме на всичко онова, завещано от тях. На този ден правим мост от сегашното към миналото и се оглеждаме към днешните съвременни будители, хората, които носят духа на будителството в себе си, от тях се учим от тях се вдъхновяваме, на тях искаме да приличаме. Да си пожелаем все по-често да се срещаме будители и самите ние да бъдем вдъхновители с всичко, което сме и правим като пример. За мен че чест да връча почтната гамота на изявени бургазлии, които носят духа и пламъка на будителството в сърцата си“, каза областният управител проф. Мария Нейкова. 

Грамота получиха хора, които, независимо от възрастта си и професионалната си насоченост, поддържат духа на обществото буден и жив.

Изключително прочувствен бе моментът, когато дойде бяха прочетени следните слова: „Кое е най-забележителното качество, което са притежавали всички видни български революционери, писатели, духовници и културни дейци, за да останат в историята като будителите? „Може би това е умението да убедиш другия, да нaправи нещо в името на висш идеал, за общо значима цел, свързана не толкова с личното му облагодетелстване, ами с допринасянето му към по-добър живот на другите“ – смята един млад човек на име Даниел Богдански. 

Този негов отговор е основната причина за следващата грамота. Тя е за изключителен принос към образованието и просветната дейност и неслучайно отива при зам.-кмета на община Бургас Йорданка Ананиева. Тя е от основните „виновници“ за голямата промяна в бургаското образование, в училищата, в детските градини. Години наред Ананиева с много последователност, вяра, лично отношение и упоритост стои зад хората в образователната система и ги мотивира да следват целите си. Тя дава пример не само на колегите си в област Бургас, но и на тези в цялата страна.

Тя благодари на проф. Нейкова и призна, че тази награда я задължава да работи още по-всеотдайно образованието в Бургас да бъде на много високо ниво, каквото е и в момента.

„Много често съм била в ролята на човек, който награждава другите за постигнати резултати, за показан принос. За пръв път ми се случва да получавам награда за това, което върша. Смятам, че през тези години наистина съм работила всеотдайно, не знам дали това е будителство, но получавам удовлетворение от това, което сме свършили, виждам го и в погледа на моите колеги“, каза зам.-кметът по образование, здравеопазване и социални дейности. 
Едва ли е изненада за някого, че сред тях е лекар. Проф. д-р Христо Бозов, управител на Комплексния онкологиен център и декан на Факултета по обществено здраве и здравни грижи към Университет „Проф. д-р Асен Златаров, е учен, човек, посветен еднакво всеотдайно и на практическата, и на научната част от медицината. Грамотата е за развитие на академичния живот в област Бургас и принос към развитието на медицинските науки.

„Здравето винаги е било въпрос на битка, а нейни пълководци са лекарите и науката. В Деня на народните будители, в ситуацията, в която го посрещаме днес, е немислимо да не отличим лекар. Той е вдъхновение за своите студенти, стожер на Комплексния онкологичен център в Бургас. През настоящата година бе издадена книгата му в помощ на здравните работници в Спешната помощ „Ръководство по спешна медицинска помощ”. Един сериозен труд, който гилдията оцени като изключително навременен и необходим. Човекът „бяла лястовица“, който с всички ресурси, с които разполага опитва да събуди у хората отговорно поведение към здравето им“. С тези думи проф. Бозов бе поканен на сцената да получи грамотата. 

Проф. Бозов благодари за признанието и даде пример с всички в залата, с които са си помагали в трудни моменти. 

„Ние сме една общност, създаваме един дух, вдъхновение, една активност. Да се правят хубави неща по време на тази пандемия заслужава уважение“, каза проф. Бозов. 

За принос към образованието, културата и сценичното изкуство, за развитието на творческия потенциал на младежта и активно партньорство с Областна администрация Бургас бе отличен екипът на НУМСИ „Панчо Владигеров“ – гр. Бургас. Хора, които остават извън прожекторите, но са причината светлите на сцената да огравят нашите деца. Хора с големи сърца и също толкова голям професионализъм, които обучават, възпитават, вдъхновяват, превръщат се в криле за своите ученици, в пример, в будители.

Яна Кършийска - директор на Регионална библиотека "Пейо К. Яворов" в Бургас благодари за наградата и отбеляза, че принос за нея има най-вече Община Бургас, в лицето на кмета Димитър Николов и зам.-кмета Йорданка Ананиева

Директорът на Държавната Опера в Бургас Александър Текелиев получи наградата за културната институция, която показа на цялата общественост какво е да бъдеш социално отговорен, загрижен и активен, когато в обществото има криза. Тяхната светкавична реакция в първите дни, когато страната ни се изправи пред непознатия и животозастрашаващ вирус, е достойна за пример и преклонение. Екипът на Държавна Опера-Бургас, който е с голям талант и будна гражданска съвест, е отличен за активната творческа дейност и ползотворно партньорство с Областна администрация Бургас.

Грамота за активна културно-информационна и експозиционна дейност, за приноса на библиотеката за индивидуалното израстване на гражданите на област Бургас и стимулиране на творческия им потенциал получава екипа на Регионална библиотека „Пейо Крачолов Яворов“. Отличието получи Яна Кършийска – директор на провестния рай на града ни. Тя и екипът й показаха как трябва да полагаме грижи за своите библиотеки, как библиотеките да станат привлекателни за технологично ориентираното поколение, как да работиш със сърце и като за кауза. Защото да научим децата да обичат книгите е кауза, която ще работи за бъдещето на България.

Отличие за принос към театралното изкуство и куктурата в област Бургас получи обичаният актьор на Драматичен театър „Адриана Будевска“ – Стоян Памуков. Памуков е човек, който толкова мого е дал и толкова много емоции е разбудил. Чрез театъра той изпълнява мисията да е катализатор за осъзнаване и справеливост. 

Николай Петков - младата надежда на Бургас 

Награда получи и един млад бургазлия, който с таланта си показва, че литературата и езика ни са в добри ръце. Поне 27 една са наградите на Николай Петков - ученик от Английска езикова гимназия „Гео Милев“. Той е сред най-награждаваните участници в авторитетни литературни конкурси през последните две години, сред които: Първо място за разказа „Аптека” раздел „Литература“ на Първия национален конкурс за рисунка и литературна творба, организиран от Община Бургас и Народно читалище “Фар – 1946” и посветен на Никулден; Трето място в категория „Проза“  в Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“ през 2021 г.; Носител на Специалната награда на вестник “24 часа” за проза и на Специалната награда на Регионална библиотека “Пейо Яворов” – Бургас отново в рамките на Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“ през 2020 г.; Първото място му е присъдено за есето „Свестните у нас считат за луди” в международния литературен конкурс „Пътят на българите към Освобождението“; Поощрителна награда за млад автор до 40 години от 11-я Национален конкурс за българска драматургия „Иван Радоев” за пиесата „Въздигане от синьо“ и още много други.

За всичко това и за активно и успешно участие в редица литературни конкурси, за издигане престижа на област Бургас като място на млади таланти, за утвърждаване на словото, ценностите и българския език Николай Петков получи отличие от областния управител проф. Мария Нейкова. 

По време на церемонията бяха връчени и почетни знаци на областния управител на АЕГ „Гео Милев“ по пвоод 50 г. от основаването на гимназията, както и на Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров по повод 60 г. от основаването.


 
В категории: Бургас


България Всички новини
Главчев поиска смяната и на земеделския министър Вътев Главчев поиска смяната и на земеделския министър Вътев Атанас Славов с бонус за три млади нотариуски, преместил ги в София в последния си ден като министър Атанас Славов с бонус за три млади нотариуски, преместил ги в София в последния си ден като министър Депутатът от ПП-ДБ бламирал провеждането на дългоочакван конкурс за 52-ма нови нотариуси, подготвил прекратяването му в края на мандата си в МП Секира! Издаването на лична карта ще струва двойно повече Секира! Издаването на лична карта ще струва двойно повече Без повече безсрочни лични карти за хора над 70 г. Министърът отказал среща с отговорника за "Магнитски", изчезнал по време на атаката на Иран срещу Израел Министърът отказал среща с отговорника за "Магнитски", изчезнал по време на атаката на Иран срещу Израел Отишъл в Черна гора и си изключил роуминга, защото му бил твърде скъп Главчев с нова порция смени на заместник-министри Главчев с нова порция смени на заместник-министри Александър Йоловски става зам.-министър на електронното управление Правят бързи печалби от имоти Правят бързи печалби от имоти Строителните предприемачи предлагат различни схеми на плащане Добре дошли в Абсурдландия – тук Петков и Божанов се вихрят предизборно, а Йоловски и семейството му от месеци са под заплаха Добре дошли в Абсурдландия – тук Петков и Божанов се вихрят предизборно, а Йоловски и семейството му от месеци са под заплаха Трябва да си пълен идиот, за да си съчиниш история и се оказваш с охрана и пореден враг на Петков, Василев, Иванов и сие Иван Гешев на изслушване пред парламентарната комисия за Нотариуса Иван Гешев на изслушване пред парламентарната комисия за Нотариуса Според него Мартин Божанов бил един дребен измамник Мъже, плачете. Мани от „Игри на волята“ каза „Да“ на своя любим, вдига пищна сватба Мъже, плачете. Мани от „Игри на волята“ каза „Да“ на своя любим, вдига пищна сватба 36-годишната бургазлийка, с виетнамски корени, и нейният избраник Стоян са заедно от 4 години Проверяват случай със специализант-хирург, правил гинекологични прегледи Проверяват случай със специализант-хирург, правил гинекологични прегледи Той временно е отстанен от работа
Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Става въпрос за забавените ремонти в района на блоковете 15-16 и 25-28 Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Спасени от огнената стихия са само две мечки Краят на една ера дойде: Надал се сбогува с тениса Краят на една ера дойде: Надал се сбогува с тениса Някои неща се случват в тялото ми и не успях да следвам графика, който исках, като не можеш - не можеш, споделя испанецът Почина тик ток сензация Почина тик ток сензация Тя докосна част от живота ви лично и част от живота ви чрез нейния огромен живот на друга платформа, каза майката на влиятелната знаменитост Джаки Коен Рот Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Ти си необикновена жена, каза й Алекс на сбогуване Той е причината Мара Отварачката да стане певица Той е причината Мара Отварачката да стане певица Признанието е от самата Мария  Журито го спъна за рекордна победа Журито го спъна за рекордна победа Зомбори пък отново направи страхотно изпълнение, като поп фурия DARA Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Според първоначалната информация от полицията общо 42 случая са регистрирани в Патра, Илия, Закинтос, Солун, Халкидики, Янина, Кардица, Лариса, островите Корфу, Родос и Крит Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Геополитическото обостряне допринася за тревожността на пазара, тъй като суровият петрол Brent регистрира най-голямото си покачване от месеци, надхвърляйки от 90 долара за барел Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Екстра Нина гневна на фолк елементи като Дебора 
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори