×
София Парламентарни избори 2023 Личност на годината 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Началникът на кабинета на здравния министър доц. Момчил Мавров е назначен за председател на Надзорния съвет на НЗОК
  • Телекомите вдигнаха цените, а сега държавата им намали таксите с 40%
  • 300 лв. еднократна помощ за всички ученици от I-IV и VIII клас без значение от доходите
  • TikTok е най-тегленото приложение в света
  • Изтича срокът за образуване на подвижни избирателни секции
  • МВнР припомни: В бюлетината за гласуване извън страната няма преференциален вот
  • На 27 април зареждат ядрено гориво в първата АЕЦ в Турция
  • Продават за над 35 млн. долара уникален диамант
  • Испанските власти започват разследване срещу Google
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Сълзи от емоции в Областна управа: Губернаторът проф. Мария Нейкова отличи съвременните будители


Сълзи от емоции в Областна управа: Губернаторът проф. Мария Нейкова отличи съвременните будители
Признание получиха хора, независимо от възрастта си и професионалната си насоченост, поддържат духа на обществото буден и жив, сред тях са зам.-кметът Йорданка Ананиева и управителят на КОЦ-Бургас проф. Христо Бозов
01 Ноември 2021, Понеделник, 14:40 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимки: авторът

Да си будител не е само въпрос на желание и амбиция, а е призвание, да си пожелаем все по-често да се срещаме будители и самите ние да бъдем вдъхновители, каза проф. Нейкова

Областният управител на област Бургас проф. Мария Нейкова отличи с почетна грамота съвременни будители – представител на науката, общественици, дейци на културата, млад писател. Поводът е Денят на народните будители, който честваме днес, 1 ноември. Церемонията, която бе изключително емоционална, се проведе в сградата на Областната администрация и е за първи път в историята на институцията.

„На 1 ноември в Деня на будителите се оглеждаме около нас и търсим съвременните будители. Да си будител не е само въпрос на желание и амбиция, а е призвание. На този ден сме свикнали да обръщаме поглед към възрожденците и да се възхищаваме на всичко онова, завещано от тях. На този ден правим мост от сегашното към миналото и се оглеждаме към днешните съвременни будители, хората, които носят духа на будителството в себе си, от тях се учим от тях се вдъхновяваме, на тях искаме да приличаме. Да си пожелаем все по-често да се срещаме будители и самите ние да бъдем вдъхновители с всичко, което сме и правим като пример. За мен че чест да връча почтната гамота на изявени бургазлии, които носят духа и пламъка на будителството в сърцата си“, каза областният управител проф. Мария Нейкова. 

Грамота получиха хора, които, независимо от възрастта си и професионалната си насоченост, поддържат духа на обществото буден и жив.

Изключително прочувствен бе моментът, когато дойде бяха прочетени следните слова: „Кое е най-забележителното качество, което са притежавали всички видни български революционери, писатели, духовници и културни дейци, за да останат в историята като будителите? „Може би това е умението да убедиш другия, да нaправи нещо в името на висш идеал, за общо значима цел, свързана не толкова с личното му облагодетелстване, ами с допринасянето му към по-добър живот на другите“ – смята един млад човек на име Даниел Богдански. 

Този негов отговор е основната причина за следващата грамота. Тя е за изключителен принос към образованието и просветната дейност и неслучайно отива при зам.-кмета на община Бургас Йорданка Ананиева. Тя е от основните „виновници“ за голямата промяна в бургаското образование, в училищата, в детските градини. Години наред Ананиева с много последователност, вяра, лично отношение и упоритост стои зад хората в образователната система и ги мотивира да следват целите си. Тя дава пример не само на колегите си в област Бургас, но и на тези в цялата страна.

Тя благодари на проф. Нейкова и призна, че тази награда я задължава да работи още по-всеотдайно образованието в Бургас да бъде на много високо ниво, каквото е и в момента.

„Много често съм била в ролята на човек, който награждава другите за постигнати резултати, за показан принос. За пръв път ми се случва да получавам награда за това, което върша. Смятам, че през тези години наистина съм работила всеотдайно, не знам дали това е будителство, но получавам удовлетворение от това, което сме свършили, виждам го и в погледа на моите колеги“, каза зам.-кметът по образование, здравеопазване и социални дейности. 
Едва ли е изненада за някого, че сред тях е лекар. Проф. д-р Христо Бозов, управител на Комплексния онкологиен център и декан на Факултета по обществено здраве и здравни грижи към Университет „Проф. д-р Асен Златаров, е учен, човек, посветен еднакво всеотдайно и на практическата, и на научната част от медицината. Грамотата е за развитие на академичния живот в област Бургас и принос към развитието на медицинските науки.

„Здравето винаги е било въпрос на битка, а нейни пълководци са лекарите и науката. В Деня на народните будители, в ситуацията, в която го посрещаме днес, е немислимо да не отличим лекар. Той е вдъхновение за своите студенти, стожер на Комплексния онкологичен център в Бургас. През настоящата година бе издадена книгата му в помощ на здравните работници в Спешната помощ „Ръководство по спешна медицинска помощ”. Един сериозен труд, който гилдията оцени като изключително навременен и необходим. Човекът „бяла лястовица“, който с всички ресурси, с които разполага опитва да събуди у хората отговорно поведение към здравето им“. С тези думи проф. Бозов бе поканен на сцената да получи грамотата. 

Проф. Бозов благодари за признанието и даде пример с всички в залата, с които са си помагали в трудни моменти. 

„Ние сме една общност, създаваме един дух, вдъхновение, една активност. Да се правят хубави неща по време на тази пандемия заслужава уважение“, каза проф. Бозов. 

За принос към образованието, културата и сценичното изкуство, за развитието на творческия потенциал на младежта и активно партньорство с Областна администрация Бургас бе отличен екипът на НУМСИ „Панчо Владигеров“ – гр. Бургас. Хора, които остават извън прожекторите, но са причината светлите на сцената да огравят нашите деца. Хора с големи сърца и също толкова голям професионализъм, които обучават, възпитават, вдъхновяват, превръщат се в криле за своите ученици, в пример, в будители.

Яна Кършийска - директор на Регионална библиотека "Пейо К. Яворов" в Бургас благодари за наградата и отбеляза, че принос за нея има най-вече Община Бургас, в лицето на кмета Димитър Николов и зам.-кмета Йорданка Ананиева

Директорът на Държавната Опера в Бургас Александър Текелиев получи наградата за културната институция, която показа на цялата общественост какво е да бъдеш социално отговорен, загрижен и активен, когато в обществото има криза. Тяхната светкавична реакция в първите дни, когато страната ни се изправи пред непознатия и животозастрашаващ вирус, е достойна за пример и преклонение. Екипът на Държавна Опера-Бургас, който е с голям талант и будна гражданска съвест, е отличен за активната творческа дейност и ползотворно партньорство с Областна администрация Бургас.

Грамота за активна културно-информационна и експозиционна дейност, за приноса на библиотеката за индивидуалното израстване на гражданите на област Бургас и стимулиране на творческия им потенциал получава екипа на Регионална библиотека „Пейо Крачолов Яворов“. Отличието получи Яна Кършийска – директор на провестния рай на града ни. Тя и екипът й показаха как трябва да полагаме грижи за своите библиотеки, как библиотеките да станат привлекателни за технологично ориентираното поколение, как да работиш със сърце и като за кауза. Защото да научим децата да обичат книгите е кауза, която ще работи за бъдещето на България.

Отличие за принос към театралното изкуство и куктурата в област Бургас получи обичаният актьор на Драматичен театър „Адриана Будевска“ – Стоян Памуков. Памуков е човек, който толкова мого е дал и толкова много емоции е разбудил. Чрез театъра той изпълнява мисията да е катализатор за осъзнаване и справеливост. 

Николай Петков - младата надежда на Бургас 

Награда получи и един млад бургазлия, който с таланта си показва, че литературата и езика ни са в добри ръце. Поне 27 една са наградите на Николай Петков - ученик от Английска езикова гимназия „Гео Милев“. Той е сред най-награждаваните участници в авторитетни литературни конкурси през последните две години, сред които: Първо място за разказа „Аптека” раздел „Литература“ на Първия национален конкурс за рисунка и литературна творба, организиран от Община Бургас и Народно читалище “Фар – 1946” и посветен на Никулден; Трето място в категория „Проза“  в Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“ през 2021 г.; Носител на Специалната награда на вестник “24 часа” за проза и на Специалната награда на Регионална библиотека “Пейо Яворов” – Бургас отново в рамките на Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“ през 2020 г.; Първото място му е присъдено за есето „Свестните у нас считат за луди” в международния литературен конкурс „Пътят на българите към Освобождението“; Поощрителна награда за млад автор до 40 години от 11-я Национален конкурс за българска драматургия „Иван Радоев” за пиесата „Въздигане от синьо“ и още много други.

За всичко това и за активно и успешно участие в редица литературни конкурси, за издигане престижа на област Бургас като място на млади таланти, за утвърждаване на словото, ценностите и българския език Николай Петков получи отличие от областния управител проф. Мария Нейкова. 

По време на церемонията бяха връчени и почетни знаци на областния управител на АЕГ „Гео Милев“ по пвоод 50 г. от основаването на гимназията, както и на Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров по повод 60 г. от основаването.


 
В категории: Бургас


България Всички новини
Тийнейджър задигна двата велосипеда на бургазлия от къщата му в кв. Рудник Тийнейджър задигна двата велосипеда на бургазлия от къщата му в кв. Рудник Велосипедите били оставени в двора на имот, намиращ се на ул. „Хаджи Димитър“ Рецепта за кето баница с коприва Рецепта за кето баница с коприва Вкусна и полезна Изтича мандатът на окръжния прокурор на Бургас – ще има ли смяна? Изтича мандатът на окръжния прокурор на Бургас – ще има ли смяна? Очаква се Георги Чинев да бъде преизбран на поста за още пет години, ако се кандидатира Започна реконструкцията на важна улица в Ахелой Започна реконструкцията на важна улица в Ахелой Кметовете на община Поморие - Иван Алексиев и на град Ахелой - Иван Георгиев, днес посетиха обекта Кой червен цвят е актуален за пролетни прически Кой червен цвят е актуален за пролетни прически Може да изпробвате комбинацията между череша и кола Варненски съд отказа да екстрадира украинец, търсен за пет тежки престъпления Варненски съд отказа да екстрадира украинец, търсен за пет тежки престъпления След отказа магистратите отмениха и ареста му Карнобатлийката Пам от „Ергенът“ кръшкала на гаджето си Карнобатлийката Пам от „Ергенът“ кръшкала на гаджето си Според злите езици обвивката на добро момиче е абсолютна заблуда Кабинетът одобри: Еднократна помощ от 300 лева за малките ученици Кабинетът одобри: Еднократна помощ от 300 лева за малките ученици Сумата ще получават записаните в първи, втори, трети, четвърти и осми клас Радев не е купен, а идеен поддръжник на Русия и иска тя да спечели войната Радев не е купен, а идеен поддръжник на Русия и иска тя да спечели войната Позицията му е в остро противоречие с мнозинството и носи негативи на България, смята бившият премиер Сагата се заплете още повече: Георги Семерджиев хем бил друсан по време на катастрофата, хем не Сагата се заплете още повече: Георги Семерджиев хем бил друсан по време на катастрофата, хем не Кръвните проби за наркотици след катастрофата на "Черни връх" се бият
Пускат на търг легендарна кола на Михаел Шумахер на цената на три Bugatti Пускат на търг легендарна кола на Михаел Шумахер на цената на три Bugatti Легендарният германски пилот спечели Гран при на Бразилия именно с това Ferrari Белгиец се самоуби след двумесечни разговори с чатбот Белгиец се самоуби след двумесечни разговори с чатбот Той много се тревожел за състоянието на природата Нови палежи и сблъсъци с полицията в Париж заради пенсионната реформа Нови палежи и сблъсъци с полицията в Париж заради пенсионната реформа Полицията пак използва сълзотворен газ срещу демонстранти Джо Байдън с признание за банковата криза Джо Байдън с признание за банковата криза Не е приключила все още, каза американският президент Край на "Нов СТАРТ"? Разясняват на хората в Москва какво да правят при ядрен удар Край на "Нов СТАРТ"? Разясняват на хората в Москва какво да правят при ядрен удар Белият дом заяви, че САЩ няма да обменят ядрена информация с Русия Протестите във Франция са на път да съсипят Макрон, зоват го да спре пенсионната реформа Протестите във Франция са на път да съсипят Макрон, зоват го да спре пенсионната реформа Общо 13 000 полицаи ще бъдат ангажирани по време на протестите през днешния ден, което е най-големият подобен брой, откогато и да е било преди това Латинска Америка - поле на дипломатически сражения между Тайван и Пекин Латинска Америка - поле на дипломатически сражения между Тайван и Пекин Президентката на Тайван Цай Ингвен ще посети тази седмица Гватемала и Белиз, за да ги насърчи да не последват примера на Хондурас Китай е против разполагането на руски ядрени оръжия в Беларус При настоящите обстоятелства всички страни трябва да се съсредоточат върху полагането на дипломатически усилия за мирно уреждане на кризата, подчерта Мао Нин Aзиaтcĸoтo ceмeйcтвo, coбcтвeниĸ нa Rеd Вull, cпeчeли $8 милиapдa caмo зa 1 гoдинa Aзиaтcĸoтo ceмeйcтвo, coбcтвeниĸ нa Rеd Вull, cпeчeли $8 милиapдa caмo зa 1 гoдинa Eнepгийнaтa нaпитĸa e измиcлeнa в cpeдaтa нa 70-тe гoдини oт Чaлeo Ювидя Жените в България раждат най-рано в ЕС Жените в България раждат най-рано в ЕС Това сочи проучване на Евростат
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Исканата от ГЕРБ стабилност върви с икономическа политика от латиноамерикански тип Виц на деня Виц на деня След с*кс той:
- Е, ние какви сме сега?
Тя:
- Никакви, само те пробвах...
Виц на деня Виц на деня - Преди да се оженя, обичах всички жени на света!
- А сега?
- Сега с една по-малко...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук 95% от населението у нас страда от затлъстяване на политиците!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече