×
Парламентарни избори 2022 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тютюнът и алкохолът са начело на причините за рак в света, сочи проучване
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Сълзи от емоции в Областна управа: Губернаторът проф. Мария Нейкова отличи съвременните будители


Сълзи от емоции в Областна управа: Губернаторът проф. Мария Нейкова отличи съвременните будители
Признание получиха хора, независимо от възрастта си и професионалната си насоченост, поддържат духа на обществото буден и жив, сред тях са зам.-кметът Йорданка Ананиева и управителят на КОЦ-Бургас проф. Христо Бозов
01 Ноември 2021, Понеделник, 14:40 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимки: авторът

Да си будител не е само въпрос на желание и амбиция, а е призвание, да си пожелаем все по-често да се срещаме будители и самите ние да бъдем вдъхновители, каза проф. Нейкова

Областният управител на област Бургас проф. Мария Нейкова отличи с почетна грамота съвременни будители – представител на науката, общественици, дейци на културата, млад писател. Поводът е Денят на народните будители, който честваме днес, 1 ноември. Церемонията, която бе изключително емоционална, се проведе в сградата на Областната администрация и е за първи път в историята на институцията.

„На 1 ноември в Деня на будителите се оглеждаме около нас и търсим съвременните будители. Да си будител не е само въпрос на желание и амбиция, а е призвание. На този ден сме свикнали да обръщаме поглед към възрожденците и да се възхищаваме на всичко онова, завещано от тях. На този ден правим мост от сегашното към миналото и се оглеждаме към днешните съвременни будители, хората, които носят духа на будителството в себе си, от тях се учим от тях се вдъхновяваме, на тях искаме да приличаме. Да си пожелаем все по-често да се срещаме будители и самите ние да бъдем вдъхновители с всичко, което сме и правим като пример. За мен че чест да връча почтната гамота на изявени бургазлии, които носят духа и пламъка на будителството в сърцата си“, каза областният управител проф. Мария Нейкова. 

Грамота получиха хора, които, независимо от възрастта си и професионалната си насоченост, поддържат духа на обществото буден и жив.

Изключително прочувствен бе моментът, когато дойде бяха прочетени следните слова: „Кое е най-забележителното качество, което са притежавали всички видни български революционери, писатели, духовници и културни дейци, за да останат в историята като будителите? „Може би това е умението да убедиш другия, да нaправи нещо в името на висш идеал, за общо значима цел, свързана не толкова с личното му облагодетелстване, ами с допринасянето му към по-добър живот на другите“ – смята един млад човек на име Даниел Богдански. 

Този негов отговор е основната причина за следващата грамота. Тя е за изключителен принос към образованието и просветната дейност и неслучайно отива при зам.-кмета на община Бургас Йорданка Ананиева. Тя е от основните „виновници“ за голямата промяна в бургаското образование, в училищата, в детските градини. Години наред Ананиева с много последователност, вяра, лично отношение и упоритост стои зад хората в образователната система и ги мотивира да следват целите си. Тя дава пример не само на колегите си в област Бургас, но и на тези в цялата страна.

Тя благодари на проф. Нейкова и призна, че тази награда я задължава да работи още по-всеотдайно образованието в Бургас да бъде на много високо ниво, каквото е и в момента.

„Много често съм била в ролята на човек, който награждава другите за постигнати резултати, за показан принос. За пръв път ми се случва да получавам награда за това, което върша. Смятам, че през тези години наистина съм работила всеотдайно, не знам дали това е будителство, но получавам удовлетворение от това, което сме свършили, виждам го и в погледа на моите колеги“, каза зам.-кметът по образование, здравеопазване и социални дейности. 
Едва ли е изненада за някого, че сред тях е лекар. Проф. д-р Христо Бозов, управител на Комплексния онкологиен център и декан на Факултета по обществено здраве и здравни грижи към Университет „Проф. д-р Асен Златаров, е учен, човек, посветен еднакво всеотдайно и на практическата, и на научната част от медицината. Грамотата е за развитие на академичния живот в област Бургас и принос към развитието на медицинските науки.

„Здравето винаги е било въпрос на битка, а нейни пълководци са лекарите и науката. В Деня на народните будители, в ситуацията, в която го посрещаме днес, е немислимо да не отличим лекар. Той е вдъхновение за своите студенти, стожер на Комплексния онкологичен център в Бургас. През настоящата година бе издадена книгата му в помощ на здравните работници в Спешната помощ „Ръководство по спешна медицинска помощ”. Един сериозен труд, който гилдията оцени като изключително навременен и необходим. Човекът „бяла лястовица“, който с всички ресурси, с които разполага опитва да събуди у хората отговорно поведение към здравето им“. С тези думи проф. Бозов бе поканен на сцената да получи грамотата. 

Проф. Бозов благодари за признанието и даде пример с всички в залата, с които са си помагали в трудни моменти. 

„Ние сме една общност, създаваме един дух, вдъхновение, една активност. Да се правят хубави неща по време на тази пандемия заслужава уважение“, каза проф. Бозов. 

За принос към образованието, културата и сценичното изкуство, за развитието на творческия потенциал на младежта и активно партньорство с Областна администрация Бургас бе отличен екипът на НУМСИ „Панчо Владигеров“ – гр. Бургас. Хора, които остават извън прожекторите, но са причината светлите на сцената да огравят нашите деца. Хора с големи сърца и също толкова голям професионализъм, които обучават, възпитават, вдъхновяват, превръщат се в криле за своите ученици, в пример, в будители.

Яна Кършийска - директор на Регионална библиотека "Пейо К. Яворов" в Бургас благодари за наградата и отбеляза, че принос за нея има най-вече Община Бургас, в лицето на кмета Димитър Николов и зам.-кмета Йорданка Ананиева

Директорът на Държавната Опера в Бургас Александър Текелиев получи наградата за културната институция, която показа на цялата общественост какво е да бъдеш социално отговорен, загрижен и активен, когато в обществото има криза. Тяхната светкавична реакция в първите дни, когато страната ни се изправи пред непознатия и животозастрашаващ вирус, е достойна за пример и преклонение. Екипът на Държавна Опера-Бургас, който е с голям талант и будна гражданска съвест, е отличен за активната творческа дейност и ползотворно партньорство с Областна администрация Бургас.

Грамота за активна културно-информационна и експозиционна дейност, за приноса на библиотеката за индивидуалното израстване на гражданите на област Бургас и стимулиране на творческия им потенциал получава екипа на Регионална библиотека „Пейо Крачолов Яворов“. Отличието получи Яна Кършийска – директор на провестния рай на града ни. Тя и екипът й показаха как трябва да полагаме грижи за своите библиотеки, как библиотеките да станат привлекателни за технологично ориентираното поколение, как да работиш със сърце и като за кауза. Защото да научим децата да обичат книгите е кауза, която ще работи за бъдещето на България.

Отличие за принос към театралното изкуство и куктурата в област Бургас получи обичаният актьор на Драматичен театър „Адриана Будевска“ – Стоян Памуков. Памуков е човек, който толкова мого е дал и толкова много емоции е разбудил. Чрез театъра той изпълнява мисията да е катализатор за осъзнаване и справеливост. 

Николай Петков - младата надежда на Бургас 

Награда получи и един млад бургазлия, който с таланта си показва, че литературата и езика ни са в добри ръце. Поне 27 една са наградите на Николай Петков - ученик от Английска езикова гимназия „Гео Милев“. Той е сред най-награждаваните участници в авторитетни литературни конкурси през последните две години, сред които: Първо място за разказа „Аптека” раздел „Литература“ на Първия национален конкурс за рисунка и литературна творба, организиран от Община Бургас и Народно читалище “Фар – 1946” и посветен на Никулден; Трето място в категория „Проза“  в Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“ през 2021 г.; Носител на Специалната награда на вестник “24 часа” за проза и на Специалната награда на Регионална библиотека “Пейо Яворов” – Бургас отново в рамките на Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“ през 2020 г.; Първото място му е присъдено за есето „Свестните у нас считат за луди” в международния литературен конкурс „Пътят на българите към Освобождението“; Поощрителна награда за млад автор до 40 години от 11-я Национален конкурс за българска драматургия „Иван Радоев” за пиесата „Въздигане от синьо“ и още много други.

За всичко това и за активно и успешно участие в редица литературни конкурси, за издигане престижа на област Бургас като място на млади таланти, за утвърждаване на словото, ценностите и българския език Николай Петков получи отличие от областния управител проф. Мария Нейкова. 

По време на церемонията бяха връчени и почетни знаци на областния управител на АЕГ „Гео Милев“ по пвоод 50 г. от основаването на гимназията, както и на Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров по повод 60 г. от основаването.


 
В категории: Бургас


Слънце по морето
Слънце по морето 19/08/2022, Петък 09:17 0
България Всички новини
Мис България проговори за връзката си с бившия на Емануела! Вижте истината Мис България проговори за връзката си с бившия на Емануела! Вижте истината Според клюката столичният бизнесмен се е похвалил пред свои авери, че е имал интимна връзка с Мис България 2020 Задържаха собственик на 45 имота, занимавал се с детска порнография Задържаха собственик на 45 имота, занимавал се с детска порнография Мъжът (62 г.) използвал информационни технологии, за да разпространява порнографски материали, за създаването на които са заснети деца на възраст под 14 години В Бургас вече плащат паркирането в Синя и Зелена зона и през Вайбър В Бургас вече плащат паркирането в Синя и Зелена зона и през Вайбър Иновативното решение бе предложено от ръководството на ОП „Транспорт” преди година, вече е реалност Алкохолът и цигарите - причина за половината случаи на рак Алкохолът и цигарите - причина за половината случаи на рак Превенцията трябва да се придружава и от достатъчно ранна диагноза и от ефикасни лечения, посочват специалисти Асен Меджидиев: През последната година ремонтите в спешната помощ са били силно неглижирани Асен Меджидиев: През последната година ремонтите в спешната помощ са били силно неглижирани Ако не се продължат проектите, страната ни ще трупа само негативи, дори и от финансова гледна точка, каза служебният министър на здравеопазването 19-годишен блъсна дете с колело и избяга, издирват го 19-годишен блъсна дете с колело и избяга, издирват го Пострадалото момче е настанено в болница с опасност за живота Шанс за Шенген през ноември, но трябва да убедим Европа, че не ни управлява мафията Шанс за Шенген през ноември, но трябва да убедим Европа, че не ни управлява мафията  Има вероятност да разрешим проблеми със Северна Македония, които са съществували от години, каза външният министър  Тласкат към фалит държавни фирми, назначили много „калинки“ без стаж Тласкат към фалит държавни фирми, назначили много „калинки“ без стаж Като дойде новото ръководство във ВМЗ-Сопот, ще ги уволни, а обезщетенията ще са за стотици хиляди левове, каза министър Стоянов   Радост в Своге: Река Искрецка потече отново, но водата в чешмите е мътна Радост в Своге: Река Искрецка потече отново, но водата в чешмите е мътна В продължение на три дни хората разчитаха на водоноски Бялото братство посреща в Рила Слънчевата нова година Бялото братство посреща в Рила Слънчевата нова година Последователите на Дънов се събраха за паневритмия
Трус от 3,7 по Рихтер разлюля Централна Гърция Трус от 3,7 по Рихтер разлюля Централна Гърция То е било усетено в няколко града Замесиха Пласидо Доминго в скандал с проституция Замесиха Пласидо Доминго в скандал с проституция Името му излезе при разследване в Аржентина Япония иска младите хора да пият повече алкохол, за да стимулират икономиката Япония иска младите хора да пият повече алкохол, за да стимулират икономиката Потреблението на чист алкохол на човек от населението в Япония е 8,81 литра годишно Краен срок за втечнения газ от САЩ Краен срок за втечнения газ от САЩ До 18:00 часа властите трябва да кажат какво количество ще купим Взривове в Крим, военновъздушната база край Севастопол в пламъци Взривове в Крим, военновъздушната база край Севастопол в пламъци Губернаторът разкри, че е свален дрон, а от ISW намекват, че експлозиите са от украински атаки Коя е валутата в света, която е най-защитена от инфлацията Коя е валутата в света, която е най-защитена от инфлацията Биткойн категорично отрича съществуващата икономическа динамика, според която търсенето и предлагането влияят на цената Пандемията приключи? Край на масовото тестване, на карантините и на зелените сертификати Пандемията приключи? Край на масовото тестване, на карантините и на зелените сертификати Две години и половина по-късно, със закъснение или не, животът поне в САЩ се връща към нормалното по препоръка на същата институция, която го съсипа с локдауни Гърция няма да връща COVID мерките при нова вълна Гърция няма да връща COVID мерките при нова вълна Атина получи и ваксина срещу маймунска шарка Финландската премиерка в центъра на бурно парти Финландската премиерка в центъра на бурно парти Сана Марин е напът да забърка голям скандал след изтекли кадри на шумен купон Мистериозно се самоуби латвийски баровец, критик на Путин Мистериозно се самоуби латвийски баровец, критик на Путин Освен подкрепата си за Навални, който в момента е в руски затвор и през последните дни беше преместен в изолатор, покойният Дан Рапопорт беше твърдо проукраински настроен
Слави Трифонов Слави Трифонов В Римската република Петков и Василев биха сложили Брут за водач на листите си Виц на деня Виц на деня - Шерифе, от градския затвор е избягал опасен престъпник със силна диария!
- Добре, разбрах! Тръгвам веднага по горещата следа!
Виц на деня Виц на деня - За бившата си, говоря само хубави работи.
- Що, още ли я обичаш?
- Не, ама нали трябва и някой друг да се прецака!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Добрият любовник е като добрия прах за пране... Ухае приятно, прониква в дълбочина и не оставя следи от петна след себе си.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори