×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ЦИК отказа среща и с Министерството на здравеопазването за вота на карантинираните


ЦИК отказа среща и с Министерството на здравеопазването за вота на карантинираните
Темата предизвика спор в ЦИК
29 Октомври 2021, Петък, 19:51 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Отхвърлени бяха три предложения за консултации с експерти и с министъра 

Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да проведе среща с министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров и с експерти от здравното ведомство. Тя трябваше да е на тема как ще гласуват карантинираните граждани на парламентарните и президентските избори идния месец.

Председателят на Комисията Камелия Нейкова предложи днес в 14 ч. да се проведе среща с д-р Спиридонова и д-р Филипова от Министерството на здравеопазването (МЗ).

Част от членовете на ЦИК обаче възроптаха срещу това. Сред тях бяха Георги Баханов и Йорданка Ганчева, излъчени от ГЕРБ.

Ганчева обясни, че „15 комисаря на Централната избирателна комисия да се срещат с експерти от администрацията на Министерството на здравеопазването в момент, когато ние имаме 10 точки дневен ред, от които методически указазания, преференции и прочее, е губене на време на членовете на Централната избирателна комисия с оглед това, че насреща стоящите експерти най-вероятно няма да имат мандат да вземат управленско решение“.

Ако има колеги, които считат, че администрацията на Министерството на здравеопазването трябва да се срещне с ЦИК, моля – имаме такава администрация; да посочи за директора кой да се срещне с експертите и да се обърне внимание за крайния срок от нашата хронограма на министъра на здравеопазването. По-късно най-вероятно той би могъл да отдели време на 15-те члена на Централната избирателна комисия. Ние работим без работно време, така че аз държа също на среща с министъра на здравеопазването и не възразявам експерти с експерти от Централната избирателна комисия да се срещнат без значение часа с оглед служебната ангажираност и на двете администрации“, добави Ганчева.

Последва гласуване, но със 7 „за“ срещу 7 „против“ предложението за среща с експертите бе отхвърлено.

Георги Баханов за сметка на това поиска да се проведе среща само с министъра на здравеопазването в удобно за него време. То обаче получи подкрепа от 8 членове на ЦИК срещу 6 „против“. Така и то бе отхвърлено (решенията в ЦИК се взимат с мнозинство от две трети).

Тук Камелия Нейкова взе думата, за да обясни отрицателен вот. Тя не била против среща с министъра, а против това да не се провежда такава и с експертите днес.

Отрицателния си вот обясни и зам.-председателят на ЦИК Росица Матева: „Не разбирам поставянето на условия за ниво. Ако смятаме, че нивото ни е толкова високо, че не можем да се срещнем с представители на администрацията на Министерството на здравеопазването, за да уредим въпросите как ще гласуват карантинираните лица на тези избори и съответно какви мерки смятаме, че е хубаво да се включат в указанията на здравния министър, аз не смятам, че това е така и не смятам, че само и единствено лично присъствие на здравния министър означава уреждане на тези въпроси и затова гласувах „против“.“

Матева излезе с трето, компромисно предложение: Да се проведе среща и с експертите днес, и с министъра - в удобно за него време.

Секретарят на ЦИК Севинч Солакова, издигната от ДПС, също взе думата за отрицателен вот, опонирайки на Росица Матева: „Тук не става въпрос за ниво, а става въпрос за отношение към изборите. Всички органи, които имат отношение към изборите, трябва да бъдат отговорни и да си изпълняват задълженията. Политическите решения ги взима министърът. Мерките ще бъдат издадени от него.“

Севинч Солакова обясни, че гласувала „за“ провеждане на среща с експертите днес и изрази недоволство, че някои от министрите неглижират задълженията си по изборния процес, вероятно визирайки Стойчо Кацаров.

Последва гласуване на компромисното решение – за среща и с експертите, и с министъра. Тук обаче се повтори първото гласуване – 7 „за“ и 7 „против“.

Ами колеги, няма да има никаква среща с никого очевидно“, отчая се Камелия Нейкова, с което спорът приключи.

Очаква се в следващите дни консултация с МЗ все пак да се проведе предвид кризисната ковид ситуация.

Припомняме, че тази седмица ЦИК отказа среща и с администрацията на президента с аргумента, че държавният глава Румен Радев също е участник в изборите.

 




1
Коментара по темата
1.
КацарОФФ
29.10.2021 21:02:38
10
5
Адмирации на ЦИК!
Първо отказаха привикване от кандидат президента Радев,което означава много!
Второ, провалиха машинациите с менте машините,като ще се броят отрязъците и флашки-машки в канала!
Ха да ги видим сега "новата нормалност" какъв резултат ще съберат.......
Адмирации на ЦИК!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! Скечове, латиноритми и хип-хоп, песни - беше взривяващ спектакъл на самородни таланти от абитуриентите на сериозна гимназия Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Градът е емблема на кохезионната политика, каза Йорданка Чобанова, ръководител на представителството на ЕК Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му 32-годишният мъж е бил спрян при рутинна проверка вчера, около 23 часа на ул."24-ти Черноморски пехотен полк" Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Рецепта-мечта, непременно я опитайте 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 В продължение на 5 дни старозагорци и гостите на града ще гледат над 50 заглавия от Европа при вход свободен Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Близо 400 делегати от цялата страна ще се включат в най-големия форум на архитектурния бранш за 2024 година Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Разследващите са иззели от колата голямо количество флакони Служители на АПИ засадиха дървета в района на обходния път на Бургас Служители на АПИ засадиха дървета в района на обходния път на Бургас Дърветата от този вид са известни със своята устойчивост, възможността си да растат в бедни почви и замърсена среда, което го прави изключително подходящи за градско и извънградско озеленяване В Слънчев бряг изпратиха бъдещите кадри в туризма от Випуск 2024 В Слънчев бряг изпратиха бъдещите кадри в туризма от Випуск 2024 Сред тях са бъдещи бармани, хотелиери и представители на туристическия бранш Защо синята зона от ул. „Ген. Гурко“ до бул.“Булаир“ позеленя (ВИДЕО) Защо синята зона от ул. „Ген. Гурко“ до бул.“Булаир“ позеленя (ВИДЕО) Ще трябва ли да плащаме втори път стикери, питат живущите в този район
Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона, беше последният във Венецуела Арестуван е главният руски военен кадровик Арестуван е главният руски военен кадровик Ген. Юрий Кузнецов е заподозрян за вземане на подкупи, а в дома му са намерени милиони рубли, златни монети и часовници Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса В социалните мрежи подозират, че любимката на няколко поколения българи се е подлагала на естетични и пластични интервенции, с които е прекалила и е заприличала на нищо Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Певицата на Дългия била категорична, че иска да изчисти имиджа си, който гологлавия шоумен зацапал Почина известен нотариус Почина известен нотариус Завинаги ни напусна нашият скъп колега и приятел“, заяви председателят на камарата Димитър Танев Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Първата дама на Франция може да напише истински наръчник за елегантност Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Бишимбаев не се призна за виновен и заяви в съдебната зала, че съпругата му е починала от самонараняване 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Докторе, кажете как съм? Умирам от любопитство.
- Спокойно... не е от любопитство.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Най-много мразя тайните. Трябва на всеки един поотделно да разказваш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Какво е жизнен опит?
- Отново настъпваш мотиката, но вече си с каска.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори