×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как пл. „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас ще стане зона за базари, събития и атракции


Как пл. „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас ще стане зона за базари, събития и атракции
Проведена е среща с живущите в района, там се намират катедралният храм „Св. св. Кирил Методий” и Филхармонията, но по някаква причина мястото пустее
26 Октомври 2021, Вторник, 21:00 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

За срок от 1 година освобождават от наем търговците по предложение на замм.-кмета Чанка Коралска

Как пл. „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас да стане привлекателно място и зона за туристически атракции, събития, фестивали и базари? Предложението, внесено от зам.-кмета Чанка Коралска, е в рамките на една година да не се заплаща такса за ползване на откритите площи. То бе прието от Общинския съвет в Бургас след дискусия, в която бяха изказани разнопосочни мнения от местните парламентаристи.

Според наблюденията на вносителите, има зони с привидно централна локация, които остават извън активния обмен в най-широк смисъл на думата – търговски, културен, туристически. Красноречив пример за това е площад „Св. св. Кирил и Методий“, който е в абсолютния център на Бургас, но въпреки това не се възприема като привлекателно място от търговци за организиране на базари и изложения, нито от професионални и артистични общности като място за провеждане на пърформънси, творчески ателиета, концерти, спектакли.

Според проучванията на местната администрация пл. „Св. св. Кирил и Методий“ и обновяващата се в момента ул. „Алеко Константинов“, заедно със свързващата ги част от ул. „Св. св. Кирил и Методий“ имат капацитет да се разгърнат като зона за туристически атракции и развитие на културните индустрии, но за да се случи това, следва да се предвидят стимули и облекчения, които да подпомогнат този процес.

В докладната е записано още, че въвеждането на нулева ставка за тротоарно право в рамките на година за визираните места няма да има сериозно отражение върху приходите от местни данъци и такси, тъй като към момента от ул. „Алеко Константинов“ не постъпват приходи от отдаване на площи, а организираните на пл. „Св. св. Кирил и Методий“ базари и прояви са изключително малко на брой.   За прилагане на настоящото предложение не е необходим финансов ресурс, подадените заявления ще се разглеждат по реда на Наредбата за преместваемите обекти и други обслужващи дейности на територията на община Бургас, като при провеждане на базари, изложби и други кратковременни мероприятия, заявителите ще имат ангажимент да почистят пространството и да организират извозването на отпадъците, за да не се разходват допълнителни средства.

Очакванията от настоящите изменения и допълнения на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Бургас са свързани със създаване на една активна зона за развлечения, атракции и разнородни събития, подпомагане на  малкия бизнес в сферата на туристическите дейности  и културните индустрии, както и по-благоприятни условия за туризъм, за разгръщане на  културните индустрии, за хармонично развитие на различните градски зони в централната част, като се използва тяхната специфика и наличен капацитет за насърчаване на инициативата сред  малкия бизнес.

Зам.-кметът по култура Диана Саватева каза в рамките на дискусията, че е проведена среща с живущите в района и добави, че там се намира катедралният храм „Св. св. Кирил Методий” и Филхармонията, но по някаква причина това пространство пустее. „Сега се прави ремонт на ул. „Алеко Константинов“. Това е опит да подпомогнем творческата общност да пренасочи интереса си от ул. „Александровска” към този район. Нашата цел е да дадем стимул за развитие на дейности в тази част на града”, каза Саватева.

Докладната бе приета с 30 гласа „за”, 8 – „въздържал” се, 3 – „против”, а 10 съветници не гласуваха.


В категории: Бургас


Флагман.БГ Уволниха ергенката Виктория от БФС Уволниха ергенката Виктория от БФС 28/03/2024, Четвъртък 17:20 4
24
Коментара по темата
24.
292
27.10.2021 16:25:45
0
4
А така. Джунджурии, чалга и кебапчета. Също като около църквата срещу новата поща. Пици, пилета, и други мръвки, даже и през Велики пости. Да им се вмирисват душите на миряните на скара, докато се пречистват от греховете си. Хак им е.
23.
Ремонта е за прокурор, ама май няма
27.10.2021 13:22:43
0
5
Това е площада под който има нещо като езеро и дано са направили качествен ремонт, за да не пропадне някой ден. Известен е също и като горящият площад, защото едни павилиончета за бързо хранене и кръчми горям на година по веднъж. С ремонта за малко да съборят църквата
22.
Ghjyu
27.10.2021 10:13:35
0
14
Това да не ви е някакъв селски площад? Обезличиха и унищожиха града, а сега се чудят защо нищо не върви....
21.
RE-2
27.10.2021 09:45:08
0
7
Място за "Най-дългото хоро".
Ама не през лятото.
20.
Бургазлия
27.10.2021 09:34:58
0
19
Да ви кажа ли защо "по някаква причина" е празен площадът? Щото двете зам-кметици очевидно не живеят в Бургас и нямат грам капацитет.
Първо -лятото на площада е 50 градуса и няма едно дърво да прави сянка. Нито фонтан да разхлажда. Както и на Тройката. Кой идиот ще стои на 50 градуса?
Второ - в града няма хора за толкова базари и площади!
Трето - общината да си поддържа собствеността, а не да й звъним сто пъти, че вандали редовно чупят стъкла и мъкнат пейки по площада. Всички ги знаем кои са, само общината с най-доброто видеонаблюдение, за което изхарчи милиони и държи хрантутници да го гледат, не знае.
И четвърто - пред къщата на председателката на общинския съвет на ул. Оборище докога ще стърчи клон, забит в шахта без капак? Или капаците на шахтите и лампите ги оправяме само от избори на избори? Не ги ли виждате тези неща, госпожо?
19.
da
27.10.2021 09:34:57
0
15
а църквата от вътре е дроб. От вън плац, от вътре дроб. И никой не ремонтира вътре, понеже те вътре вътре не влизат. А на плаца може една рота за строева да сложиш - достатъчно е горещо и слънчево лятото да пукнат. Трагедия. Бетон, турски плочки и 3Д графика в целия център. Имам снимки на площата пред катедралата, павета, дърветата - уют. Фонтана пред Хеликон с чинарите и сянката. Красота. А сега? 3Д плац и пикаещи фонтани... Съжалявам, не ми харесва. Не съм от Бургас, но ми липсва този уют и романтика на центъра от преди години.
18.
Ееееее
27.10.2021 09:34:30
0
16
Едно разумно и в полза на града ни решение не сте взели последните години. Не се ли усещате вече поне малко, че прекалявате с глупавите си идеи? Каквото пипнете разваляте и правите неизползваемо. Унищожихте хубавия център с фонтана и зеленината. Сложихте тези сиви плочки, осветителни тела, кошчета за боклук дето за нищо не стават. Площада пред църквата и той е така. За другите ви транспортни, а и не само те, проекти да не говорим. Как може за толкова години да не проявите желание за някаква положителна промяна за града ни, толкова пари минаха през ръцете ви!?
17.
Селянин
27.10.2021 08:01:13
0
21
Аман от цигании навсякъде. Какво ще продават? На кой ще го продават? Кога ще го продават? Половината Александровска и Богориди са с празни магазини. Центъра е празен. Има тук таме някой ученици, майки с с бебета и някой пенсионер. Тези хора пари нямат за глупости. Тези които имат пари за харчене, не ги харчат по подобни пазари. Има смисъл от подобна цигания лятото ако има туристи, да си купят по някой дребен сувенир, но от това бизнес не се прави. За зимата няма никакъв смисъл, освен по коледа някакъв коледен пазар да се спретне за една седмица.
16.
Чанке,
27.10.2021 07:40:35
1
21
Това не е Карнобат и още по-малко с.Прилеп. Там може да устройваш селските пазари и панаири. Защо е необходимо да унищожиш площадчето пред храма за да го направиш сборище и бунище.
15.
Ади сега,
27.10.2021 06:24:02
1
28
Целият център е обърнат на смесица между битпазар, селски панаир и фалшиволуксозен мутробарок, вий за някакво си училище, храм и филхармония сте се затръшкали. Ми те не знаят какво е Град, затова изпосъбориха, разрушиха, унущижиха всичко, което имаше нещо общо с някогашния Град и го префасонираха по своя си "вкус" и... джеб.
14.
Пецата
27.10.2021 06:21:53
1
24
Направо да става селски панаира да има борби, да се въртят прасенца на шиш да се чува тъпана и гайдите
13.
Е как не -
27.10.2021 06:17:35
0
23
Между едно от най-старите и престижни училища и окепазените от строително-ремонтни дейности Храм и Филхармония си е тъкмо мястото за битпазарски панаир и поредните фестиФалчета. Толкоз им е хоризонтът. Някой да е очаквал друго?
12.
Мис Мисир Мисорянски
27.10.2021 00:24:46
0
24
Проблемът се нарича: Липса на предприемчивост и инициативност.
11.
gfgfggf
26.10.2021 23:04:14
4
28
Абе какви туристически атракции, събития, фестивали и базари? ??Нямаше ли една световна пандемия , Корона вирус??? Зелени сертификати , МЕСТА ЗА ВАКСИНИРАНИ И НЕВАКСИНИРАНИ !!!
Световна ИНФЛАЦИЯ ,ЗАНУЛЯВАНЕ????
АЙДЕ ЗАКРИВАЙ
10.
БУРГАС
26.10.2021 23:01:03
3
34
Много е умна тая Чанка-----безбожница. И тя от село. Това е ген който не се променя.
9.
7/8
26.10.2021 22:52:03
0
12
никак-празни приказки,не на място...
8.
.
26.10.2021 22:35:44
2
42
Там има училище,това не е нормално,ще стане свърталище на всякакви,отново гениално измислено,как ги избирате тези идейни кадри,браво.
7.
Ишкендер кепаб
26.10.2021 21:58:54
0
22
Искаме място до входа на храма под наем
6.
От къде на къде
26.10.2021 21:56:36
2
36
Пред свещенния храм....кръчми,винарни ,кебапчийници и колаченца .После кой да е вярващ.Важното е наемите!!!Содом ли е или...
5.
Нахален пръч от Смолянско
26.10.2021 21:48:52
4
19
Турско да стане ще си продавам сухите колаци на тъпия площад на тъпите бургазлии .,защото искам нова кола и да стана милионер за нова година!Бах,въ!
4.
123
26.10.2021 21:44:58
3
43
Вие нормални ли сте?! Абсолютни простаци сте, как ви идва на пачия мозък подобно предложение.чанке,иди си на село там да си правиш базарите и простотии те.вземи със себе си и екипа си, чалгари неуки
3.
Бургас
26.10.2021 21:19:34
1
38
Митко да построи и там МОЛ за последно преди да го изгонят
2.
Curkva
26.10.2021 21:13:53
2
53
Изгонете търговците пред храма, стига простотии, площадът не е място за сергии, сложете си ги в двора.
1.
бургазлийка
26.10.2021 21:07:51
3
49
Я вземете та съборете църквата, че да не ви пречи, печалбари мръсни!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" Благодаря на колегите кметове по общини и на Общинсктие съвети, че подкрепят тази идея и са единни, защото това вече има ефект, каза кметът на Поморие Иван Алексиев
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори