×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Още 70 ученици от 18 общини ще получат държавна стипендия за развиване на талантите си
  • СЗО предупреди: В 57 страни вече е регистриран Омикрон, хоспитализациите вероятно ще се увеличават
  • Дават пари на семейства с деца, за които няма места в детските градини
  • Одобрени са над 500 000 лв. за обучения на ученици по програмиране и бизнес
  • Хванаха дрогиран шофьор в Червен бряг
  • Румънските власти с акция срещу нелегалната миграция на границите с България и Унгария
  • 8 декември е, студентите празнуват
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как пл. „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас ще стане зона за базари, събития и атракции


Как пл. „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас ще стане зона за базари, събития и атракции
Проведена е среща с живущите в района, там се намират катедралният храм „Св. св. Кирил Методий” и Филхармонията, но по някаква причина мястото пустее
26 Октомври 2021, Вторник, 21:00 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

За срок от 1 година освобождават от наем търговците по предложение на замм.-кмета Чанка Коралска

Как пл. „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас да стане привлекателно място и зона за туристически атракции, събития, фестивали и базари? Предложението, внесено от зам.-кмета Чанка Коралска, е в рамките на една година да не се заплаща такса за ползване на откритите площи. То бе прието от Общинския съвет в Бургас след дискусия, в която бяха изказани разнопосочни мнения от местните парламентаристи.

Според наблюденията на вносителите, има зони с привидно централна локация, които остават извън активния обмен в най-широк смисъл на думата – търговски, културен, туристически. Красноречив пример за това е площад „Св. св. Кирил и Методий“, който е в абсолютния център на Бургас, но въпреки това не се възприема като привлекателно място от търговци за организиране на базари и изложения, нито от професионални и артистични общности като място за провеждане на пърформънси, творчески ателиета, концерти, спектакли.

Според проучванията на местната администрация пл. „Св. св. Кирил и Методий“ и обновяващата се в момента ул. „Алеко Константинов“, заедно със свързващата ги част от ул. „Св. св. Кирил и Методий“ имат капацитет да се разгърнат като зона за туристически атракции и развитие на културните индустрии, но за да се случи това, следва да се предвидят стимули и облекчения, които да подпомогнат този процес.

В докладната е записано още, че въвеждането на нулева ставка за тротоарно право в рамките на година за визираните места няма да има сериозно отражение върху приходите от местни данъци и такси, тъй като към момента от ул. „Алеко Константинов“ не постъпват приходи от отдаване на площи, а организираните на пл. „Св. св. Кирил и Методий“ базари и прояви са изключително малко на брой.   За прилагане на настоящото предложение не е необходим финансов ресурс, подадените заявления ще се разглеждат по реда на Наредбата за преместваемите обекти и други обслужващи дейности на територията на община Бургас, като при провеждане на базари, изложби и други кратковременни мероприятия, заявителите ще имат ангажимент да почистят пространството и да организират извозването на отпадъците, за да не се разходват допълнителни средства.

Очакванията от настоящите изменения и допълнения на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Бургас са свързани със създаване на една активна зона за развлечения, атракции и разнородни събития, подпомагане на  малкия бизнес в сферата на туристическите дейности  и културните индустрии, както и по-благоприятни условия за туризъм, за разгръщане на  културните индустрии, за хармонично развитие на различните градски зони в централната част, като се използва тяхната специфика и наличен капацитет за насърчаване на инициативата сред  малкия бизнес.

Зам.-кметът по култура Диана Саватева каза в рамките на дискусията, че е проведена среща с живущите в района и добави, че там се намира катедралният храм „Св. св. Кирил Методий” и Филхармонията, но по някаква причина това пространство пустее. „Сега се прави ремонт на ул. „Алеко Константинов“. Това е опит да подпомогнем творческата общност да пренасочи интереса си от ул. „Александровска” към този район. Нашата цел е да дадем стимул за развитие на дейности в тази част на града”, каза Саватева.

Докладната бе приета с 30 гласа „за”, 8 – „въздържал” се, 3 – „против”, а 10 съветници не гласуваха.


В категории: Бургас


24
Коментара по темата
24.
292
27.10.2021 16:25:45
0
4
А така. Джунджурии, чалга и кебапчета. Също като около църквата срещу новата поща. Пици, пилета, и други мръвки, даже и през Велики пости. Да им се вмирисват душите на миряните на скара, докато се пречистват от греховете си. Хак им е.
23.
Ремонта е за прокурор, ама май няма
27.10.2021 13:22:43
0
5
Това е площада под който има нещо като езеро и дано са направили качествен ремонт, за да не пропадне някой ден. Известен е също и като горящият площад, защото едни павилиончета за бързо хранене и кръчми горям на година по веднъж. С ремонта за малко да съборят църквата
22.
Ghjyu
27.10.2021 10:13:35
0
14
Това да не ви е някакъв селски площад? Обезличиха и унищожиха града, а сега се чудят защо нищо не върви....
21.
RE-2
27.10.2021 09:45:08
0
7
Място за "Най-дългото хоро".
Ама не през лятото.
20.
Бургазлия
27.10.2021 09:34:58
0
19
Да ви кажа ли защо "по някаква причина" е празен площадът? Щото двете зам-кметици очевидно не живеят в Бургас и нямат грам капацитет.
Първо -лятото на площада е 50 градуса и няма едно дърво да прави сянка. Нито фонтан да разхлажда. Както и на Тройката. Кой идиот ще стои на 50 градуса?
Второ - в града няма хора за толкова базари и площади!
Трето - общината да си поддържа собствеността, а не да й звъним сто пъти, че вандали редовно чупят стъкла и мъкнат пейки по площада. Всички ги знаем кои са, само общината с най-доброто видеонаблюдение, за което изхарчи милиони и държи хрантутници да го гледат, не знае.
И четвърто - пред къщата на председателката на общинския съвет на ул. Оборище докога ще стърчи клон, забит в шахта без капак? Или капаците на шахтите и лампите ги оправяме само от избори на избори? Не ги ли виждате тези неща, госпожо?
19.
da
27.10.2021 09:34:57
0
15
а църквата от вътре е дроб. От вън плац, от вътре дроб. И никой не ремонтира вътре, понеже те вътре вътре не влизат. А на плаца може една рота за строева да сложиш - достатъчно е горещо и слънчево лятото да пукнат. Трагедия. Бетон, турски плочки и 3Д графика в целия център. Имам снимки на площата пред катедралата, павета, дърветата - уют. Фонтана пред Хеликон с чинарите и сянката. Красота. А сега? 3Д плац и пикаещи фонтани... Съжалявам, не ми харесва. Не съм от Бургас, но ми липсва този уют и романтика на центъра от преди години.
18.
Ееееее
27.10.2021 09:34:30
0
16
Едно разумно и в полза на града ни решение не сте взели последните години. Не се ли усещате вече поне малко, че прекалявате с глупавите си идеи? Каквото пипнете разваляте и правите неизползваемо. Унищожихте хубавия център с фонтана и зеленината. Сложихте тези сиви плочки, осветителни тела, кошчета за боклук дето за нищо не стават. Площада пред църквата и той е така. За другите ви транспортни, а и не само те, проекти да не говорим. Как може за толкова години да не проявите желание за някаква положителна промяна за града ни, толкова пари минаха през ръцете ви!?
17.
Селянин
27.10.2021 08:01:13
0
21
Аман от цигании навсякъде. Какво ще продават? На кой ще го продават? Кога ще го продават? Половината Александровска и Богориди са с празни магазини. Центъра е празен. Има тук таме някой ученици, майки с с бебета и някой пенсионер. Тези хора пари нямат за глупости. Тези които имат пари за харчене, не ги харчат по подобни пазари. Има смисъл от подобна цигания лятото ако има туристи, да си купят по някой дребен сувенир, но от това бизнес не се прави. За зимата няма никакъв смисъл, освен по коледа някакъв коледен пазар да се спретне за една седмица.
16.
Чанке,
27.10.2021 07:40:35
1
21
Това не е Карнобат и още по-малко с.Прилеп. Там може да устройваш селските пазари и панаири. Защо е необходимо да унищожиш площадчето пред храма за да го направиш сборище и бунище.
15.
Ади сега,
27.10.2021 06:24:02
1
28
Целият център е обърнат на смесица между битпазар, селски панаир и фалшиволуксозен мутробарок, вий за някакво си училище, храм и филхармония сте се затръшкали. Ми те не знаят какво е Град, затова изпосъбориха, разрушиха, унущижиха всичко, което имаше нещо общо с някогашния Град и го префасонираха по своя си "вкус" и... джеб.
14.
Пецата
27.10.2021 06:21:53
1
24
Направо да става селски панаира да има борби, да се въртят прасенца на шиш да се чува тъпана и гайдите
13.
Е как не -
27.10.2021 06:17:35
0
23
Между едно от най-старите и престижни училища и окепазените от строително-ремонтни дейности Храм и Филхармония си е тъкмо мястото за битпазарски панаир и поредните фестиФалчета. Толкоз им е хоризонтът. Някой да е очаквал друго?
12.
Мис Мисир Мисорянски
27.10.2021 00:24:46
0
24
Проблемът се нарича: Липса на предприемчивост и инициативност.
11.
gfgfggf
26.10.2021 23:04:14
4
28
Абе какви туристически атракции, събития, фестивали и базари? ??Нямаше ли една световна пандемия , Корона вирус??? Зелени сертификати , МЕСТА ЗА ВАКСИНИРАНИ И НЕВАКСИНИРАНИ !!!
Световна ИНФЛАЦИЯ ,ЗАНУЛЯВАНЕ????
АЙДЕ ЗАКРИВАЙ
10.
БУРГАС
26.10.2021 23:01:03
3
34
Много е умна тая Чанка-----безбожница. И тя от село. Това е ген който не се променя.
9.
7/8
26.10.2021 22:52:03
0
12
никак-празни приказки,не на място...
8.
.
26.10.2021 22:35:44
2
42
Там има училище,това не е нормално,ще стане свърталище на всякакви,отново гениално измислено,как ги избирате тези идейни кадри,браво.
7.
Ишкендер кепаб
26.10.2021 21:58:54
0
22
Искаме място до входа на храма под наем
6.
От къде на къде
26.10.2021 21:56:36
2
36
Пред свещенния храм....кръчми,винарни ,кебапчийници и колаченца .После кой да е вярващ.Важното е наемите!!!Содом ли е или...
5.
Нахален пръч от Смолянско
26.10.2021 21:48:52
4
19
Турско да стане ще си продавам сухите колаци на тъпия площад на тъпите бургазлии .,защото искам нова кола и да стана милионер за нова година!Бах,въ!
4.
123
26.10.2021 21:44:58
3
43
Вие нормални ли сте?! Абсолютни простаци сте, как ви идва на пачия мозък подобно предложение.чанке,иди си на село там да си правиш базарите и простотии те.вземи със себе си и екипа си, чалгари неуки
3.
Бургас
26.10.2021 21:19:34
1
38
Митко да построи и там МОЛ за последно преди да го изгонят
2.
Curkva
26.10.2021 21:13:53
2
53
Изгонете търговците пред храма, стига простотии, площадът не е място за сергии, сложете си ги в двора.
1.
бургазлийка
26.10.2021 21:07:51
3
49
Я вземете та съборете църквата, че да не ви пречи, печалбари мръсни!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бургас се готви за див студентски празник до зори Бургас се готви за див студентски празник до зори В най-оборотните дискотеки в града ще гърмят хитови парчета, а купонът е гарантиран 6 начина да направите дома по-уютен през зимата и за празниците 6 начина да направите дома по-уютен през зимата и за празниците Зависи и от това как сте оформили осветлението вкъщи Откога Климент Охридски стана основоположник на македонската духовност?! Откога Климент Охридски стана основоположник на македонската духовност?! Категорично заставаме срещу опитите България да бъде подменена и изтъргувана Младеж без книжка открадна кола в Плевенско и катастрофира Младеж без книжка открадна кола в Плевенско и катастрофира Извършителят е 18-годишен Флагман.бг е под ударите на мощна хакерска атака от 09:30 часа тази сутрин Флагман.бг е под ударите на мощна хакерска атака от 09:30 часа тази сутрин Пуснали сме надеждна защита, до 15:30 часа към нас бяха насочени 100 милиона request -a от САЩ, Германия, Сингапур и Индия България е в топ 10 на страните с най-старото население в света България е в топ 10 на страните с най-старото население в света Факт е, че страните с най-старото население на света имат добре развити икономики Старозагорски ученик получи престижна стипендия на американска фондация Старозагорски ученик получи престижна стипендия на американска фондация Мирослав Минчев е носител на награда „Млада Загора“ за 2021 г. в направление „Наука и образование“ Депутатите да се самоограничат със „зелен сертификат“ - не са богоизбрани, избрани са от хората Депутатите да се самоограничат със „зелен сертификат“ - не са богоизбрани, избрани са от хората Трябва да дадат пример, иначе се поставят над останалите, казва бившият председател на парламента Водата в две тополовградски села е негодна за пиене заради уран Водата в две тополовградски села е негодна за пиене заради уран РЗИ в Хасково издаде предписание за ограничаване на ползването на водата за питейни нужди и готвене СДС Бургас стана на 32 години СДС Бургас стана на 32 години Вярваме, че СДС може да заеме достойно мястото си в дясното и да бъде партията, която да представлява силата на обикновените хора, каза Дончо Златев
Краят на ерата Меркел дойде – Олаф Шолц встъпи в длъжност като канцлер Краят на ерата Меркел дойде – Олаф Шолц встъпи в длъжност като канцлер На официална церемония Германия отвори нова глава в политическата си история 56% oт бизнeca y нac плaниpa дa вĸлючи ĸpиптoвaлyтитe ĸaтo oпция зa плaщaнe 56% oт бизнeca y нac плaниpa дa вĸлючи ĸpиптoвaлyтитe ĸaтo oпция зa плaщaнe Плaтeжните мeтoди с ĸpиптoвaлyти зaeмaт вce пo-видимo мяcтo Финланският премиер танцува и пие бира, след контакт със заразен Финланският премиер танцува и пие бира, след контакт със заразен 36-годишната Марин останала в клуба до 4 часа сутринта миналата събота, като не е използвала маска Четири развенчани мита за ваксинирането на деца срещу COVID-19 Четири развенчани мита за ваксинирането на деца срещу COVID-19 Ваксината срещу COVID-19 за деца е безопасна и ефективна Меле в турския парламент в дебати за бюджета (ВИДЕО) Меле в турския парламент в дебати за бюджета (ВИДЕО) Азиатските акции се включиха в ръста на пазарите, петролът поевтинява Азиатските акции се включиха в ръста на пазарите, петролът поевтинява Инвеститорите видяха положителни новини в ранната информация за евентуалния ефект от варианта Омикрон Гърция реши: Затвор за родители антиваксъри, които не пращат децата си на училище Гърция реши: Затвор за родители антиваксъри, които не пращат децата си на училище Те ще трябва да платят и глоба Милиардер си купи град с 23 жители Милиардер си купи град с 23 жители Не е ясно колко е продажната цена, но Търнър обяви, че сделката е сключена за малко под първоначалната искана цена от 4 милиона долара Кипър започва ваксинацията с трета доза на всички пълнолетни Кипър започва ваксинацията с трета доза на всички пълнолетни За ваксинацията с бустерна доза е необходимо да са изминали шест месеца от поставянето на втората доза Спомен за Джон Ленън: На 8 декември великият бийтълс е покосен от убиец Спомен за Джон Ленън: На 8 декември великият бийтълс е покосен от убиец Непознат стреля пет пъти срещу великия "певец на мира", който издъхва на път за болницата, а трагичната му гибел хвърля в скръб цяло едно поколение
Любен Дилов-син Любен Дилов-син Министър на културата, предвождащ полицаи, е когнитивен дисонанс Виц на деня Виц на деня - Малка е! - вика Анка на Киро от пробната.
- Блузката или пробната? - пита Киро.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, моят мъж не хърка, а мучи!!!
- Вероятно отдавна не е доен...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук ЛЕБЕД е много красива дума, докато не я прочетеш на обратно.
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори