×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Мария Инджова: Ако променят закон заради Слънчев бряг, ще имаме много бедни в крайморските общини


13 Април 2011, Сряда, 10:28 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА


- Г-жо Инджова, средата на април е. Какви проблеми поставят пред Вас общините, колегите Ви в бранша, имат ли притеснения за бизнеса, сезонът започва?

- Tова, на което се радваме, е че към този момент България е държава с гарантирана сигурност и спокойствие, туризмът е начин на живот, затова най-важното е безопасността.  Ние успяхме да постигнем синхрон между работата на бизнеса и претенциите на държавата. Това е радостна новина. Общините бяха заложници на закона за местните данъци, но сега, определяйки сами техния размер чрез новия туристически данък, нещата се регулираха. Приветстмам кметовете на територията на цялата Бургаска област като почна от Николай Димитров – Несебър, Панайот Рейзи – Созопол, Лиляна Димова - Приморско и Петко Арнаудов – Царево, изреждам ги от север на юг, без да игнорирам никого или да омаловажа свършеното от тях. Тези кметове направиха така, че с решение на Общинските си съвети слязоха до най-ниско допустимата граница за плащане, което в условия на криза е помощ за всички хотелиери и ресторантьори –  повечето влязоха в самия минимум от 20 стотинки за 30 % от цялата леглова база за 365 дни. И сега е крайно време, ако някой от колегите е пропускал да плаща данък, да сложи в ред бизнеса си, щом претендираме непрекъснато пред държавата за промени в законодателство и за облекчения.

- Кога ще се почувства новият повей от ниския данък?

- Сигурна съм, че ще се постигне много добро ниво като събираемост, но при условие, че общините успеят да контролират процеса, защото в противен случай ще се

 създаде нелоялна конкуренция

помежду ни. Едни ще плащат, а други не. Другото добро, което направиха местните власти, е намалението на такса смет и данък сгради. Ние непрекъснато обменяме информация с общините. Правим всичко възможно те да са в крак с това, което им „готви“ държавата.  Всички общини, с които Алиансът работи, си изпратиха своите становища по проектозакона за туризма. Съвсем навреме. Още преди да се качи този проект на страницата на министерството на икономиката и туризма, ние успяхме да го намерим и да го разпратим на кметовете, защото реално местната власт е изпълнител по него. Администрациите бързо върнаха становищата какво одобряват и какво не. Защото закон се прави, за да се види бъдещето, а не за да се узакони за пореден път незаконно съществуващите проблеми, нещо което наблюдаваме 20 години.

- Кои недомислици могат да се преодолеят така?

- Ето, имаме категоризация на обектите – до 3 звезди се извършва от общините, на 4 и 5 звезди в министерството в София. Но, напр. имаме къща за гости, която е 3 звезди –  тя ще е към общината, обаче хотел 3 звезди - към министерството. Пълен абсурд.  Когато общините тръгнат на проверка, от друга страна, няма кой да ги пусне

да проверят дали стаите са пълни или празни,

дали са регистрирани всички гости или не. И като нямат достъп няма и как да видят реалните обороти, няма как да  съберат данъци. Ето такива едни недомислия, които могат да се изчистят като се вземат становищата на кметовете, а не на постоянните лобита, които ние си ги знаем от 20 години насам. Още един пример: бях изумена м.г. по време на заседание  в МРРБ, водено от зам.министър Захариева, на което нямаше нито един представител на община, а обсъжданата тематика пряко касаеше общините. Дискутирахме плажовете, 50 %  от тях по сега действащия закон влизат в общините, имаше предложения между 20-30 %  от тези 50 % да се пренасочат към областните управи, за да създадат те тепърва отдел, който да ги контролира. А в същото време ние се борим за децентрализация, ЕС ни вменява стандарти. Това е лудост! Аз искам да полудяваме от работа, да правим пари, да създаваме условия за работа, да създаваме инфраструктура, да реинвестираме, а едно министерство елинимира правомощия и възможности на друго. Масово е така. Имаше предложения защитените дюни да се изземат от концесионерите. И като се изземат кой ще се грижи за тях?!

Ще мине едно бъги, ще ги разоре

и просто няма да има дюни. Имаме план за устройство на парк „Странджа“,  а няма синхрон между министерствата в крайна сметка чия наредба или друг подзаконов акт да изпълняваме. Ако изпълним нормите на едното ведомство, влизаме в противоречие с друго и т.н.  Това правителство, както и предходните, няма единна визия за нас, въпреки че около 18 % от формирането на БВП идва от туризма.

- Прогнозата за този сезон каква е?

- Ще има ръст на чуждите гости, защото тези, които бяха планирали като дестинация Близкия изток, няма да идат там. Западните туристи идват за отдих и почивка, надявам се сред тях повече да са тези, които са над социалния праг. Но  този тип туристи очакват и нещо повече. Вярвам, че вече се понаучихме да предлагаме сравнително качествен продукт, най-малкото да се усмихваме пред нашите клиенти. Полицията си върши добре работата. Изобщо, като изключа вътрешните междуособици в бранша, смятам, че България е на ниво.

- Какво конкретно имате предвид като говорите за вътрешни междуособици?

- Не е редно да насочваме общественото внимание върху проблема с преместваемите обекти, с разрешителните за тях и прочее спорове, които не ни правят чест.

- Сигурно говорите за панаирите в Слънчев бряг, където наскоро заседаваха АД-то, от една страна и Съюзът на собствениците, от друга. Опитах се да разбера кой за какво се бори и не успях, защото очевидно текат процеси под повърхността на това, което се поднася пред журналистите.

- Така е, защото се правят опити за промяна в закон заради един курорт, независимо колко голям е той. Искат се промени, които ще докарат само минуси на общините. Всички общини в момента работят схеми за преместваеми обекти, защото тяхното население по морето чака цяла година на тия 3-4 летни месеца. Как да им кажем на хората няма да има временни обекти. Значи ги пращаме на борсата. Никой не разсъждава в перспектива, а в посока да се удовлетворят интересите на няколко хотелиери, които използваха цялата си площ за застрояване, направиха частични изменения и взеха вътрешни магазини, а тези магазини са губещи по простата причина, че туристът там може да ползва спа-услуги, да си купи картички или сувенири, но като цяло няма да направи шопинг.

Туристът иска въздух,

да се разходи по алеите и тогава да пазарува. Големите магазини в хотелите стоят празни, но това добрият бизнесмен трябва да го предвиди, има добри и лоши практики. Защото правим нещата в перспектива година-две, ето това е проблемът.

- Новият борд на АД-то очевидно не е в час. Непрекъснато произвежда някакъв скандал, докъде ще се стигне сега?

- Спорът е, че АД-то има собствени територии  и върху тях е имало обекти - една част законни, друга незаконни. Сега те са направили предложения за схема за поставяне, но част от хотелиерите - трима-четирима, тези същите, които представляват Съюза на собствениците, казват, че в никакъв случай не бива да има временни обекти, особено по алеите. И изобщо не им пука от какво има нужда туриста, той иска директно, разхождайки се, да купува. Да – сергията трябва да има добра визия, но да я изкореним е грешка. Не може с наредба да промениш закон,

Слънчев бряг не е държава в държавата.

И ако нещо ще се случва, то не бива да е през април, хората има нагласа за работа. Да го бяха свършили есента.

- Този сезон какво ще се случи, ще ги махнат ли? Там има много незаконни обекти.

- Ситуацията е, че АД-то си обяви 300 лв. на кв.м без ДДС и така държавата става жив конкурент на частния бизнес, тези цени са близки до частните, държавата така ще създаде повече обекти на своя територия. Обекти ще има, но и незаконните си стоят.

- Колко са незаконните?

- През 2006 г. бях в комисия с представители на ДНСК, Областна управа, община Несебър. Констатирахме плачевна картина. Легендата беше в червено, жълто и синьо. В жълтото отразихме законните обекти с разрешителни, тя бяха на не повече от четири-пет позиции, всичко бе в червено, защото в синьо отразявахме, тези които леко са нарушили квадратурата.

- Колко бяха в червено?

- Става дума за около 1 200 обекта! Сега не знам колко са, има съборени, но има и такива, които са в процедури по обжалване,  това лято ще си работят, ако не са излезли решенията на ВАС. Но ако през юли излязат решения, в пика ще е голям смях да се събарят.

- Какви са вашите опасения за сезона?

- Нямам опасения, очаква ни хубав сезон. Бих искала да се обърна към българите с припомнянето, че уикенд-туризмът е във вихъра си, да се възползват. Ние си искаме нашия, български турист. Имаме хубави хотели, добро обслужване, нормални цени. А колегите нека да четат новия закон за местни данъци и такси и редовно да си плащат данък туризъм, защото ако не го направят навреме, към 31 март догодина ще им се натрупат солидни лихви.


В категории: Бизнес


0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Чуждите инвестиции намаляха с половин милиард Чуждите инвестиции намаляха с половин милиард Привлеченият дялов капитал през първите два месеца на годината възлиза на 16,6 млн. евро Чия е служебната строителна министърка? Чия е служебната строителна министърка? И Виолета Коритарова се използва като аргумент в спора дали ГЕРБ или ПП-ДБ има (по-голям) дял в кабинета "Главчев" Фики на косъм се откаже от музиката, писнало му от хейта Фики на косъм се откаже от музиката, писнало му от хейта Хейтът тотално съсипва попфолк певецът Сексът в „Ергенът“ вече не е мираж. Валерия и Алек го направиха в морето Сексът в „Ергенът“ вече не е мираж. Валерия и Алек го направиха в морето Красавицата споделила, че е било много страстно, но и доста неудобно Украинка се изгаври с ченгета от РУ-Несебър, ето какво се случи Украинка се изгаври с ченгета от РУ-Несебър, ето какво се случи 60-годишната чуждестранна гражданка, но временно пребиваваща в Слънчев бряг, опитала да ги подкупи с 20 лв., но се озовала в ареста Община Царево с мащабни инфраструктурни проекти Община Царево с мащабни инфраструктурни проекти За реализацията им администрацията ще си партнира с различни институции НСИ: Българите удвоиха своите доходи през последните 10 години НСИ: Българите удвоиха своите доходи през последните 10 години Реалните доходи1 на домакинствата нарастват с 10.0% през 2023 г. в сравнение с 2022 г. Този терен край ж.к.“Меден рудник“ не е златна мина, а бомба със закъснител Този терен край ж.к.“Меден рудник“ не е златна мина, а бомба със закъснител Собственикът „Бермар инженеринг“ дава втори частен съдебен изпълнител на прокурор заради опита за неправомерна продажба Откриха издирвано 13-годишно момче Откриха издирвано 13-годишно момче Предадено е на родителите в добро здравословно състояние Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста, реши окончателно съдът Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста, реши окончателно съдът Налично е обосновано предположение, че двамата са извършили престъпленията, в които са обвинени, смята тричленен състав на САС
Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори