×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Минималната работна заплата в Гърция ще бъде над 800 евро
  • Днес ни очаква дъжд и по-ниски температури
  • Израел удари покрайнините на Дамаск
  • Куба обвини САЩ, че подклаждат протести в страната
  • На следващи избори ПП-ДБ няма да съществува, убедна е Мая Манолова
  • Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син
  • Червения пират се изправя пред съда, гледат мярката му за неотклонение
  • Кирил Десподов стана футболист на годината
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Непростимо е случващото се в държавата, по-страшно е от глада и чумата


Непростимо е случващото се в държавата, по-страшно е от глада и чумата
Любен Дилов-син, кандидат за народен представител от ГЕРБ-СДС, с анализ пред журналисти в редакцията на Флагман, за последните събития от вчера
20 Октомври 2021, Сряда, 17:29 ч.
Автор: Флагман.бг Снимки Георги РУСЧЕВ и Радостина ГЕОРГИЕВА

Кандидат съм за депутат от Бургас, защото тук, особено сега, когато половината листа е сменена с млади и готини хора, трябва да предам част от моя опит, някои са прекалено пламенни, други са колебливи и несигурни, а имаме една много проста задача – да слушат внимателно какво им казват хората

-Г-н Дилов, да опитаме да започнем този разговор с доза оптимизъм. Денят, вторник, 19 октомври 2021 г., е такъв, че имаме 214 починали от COVID, стачкуват срещу скъпия ток работодатели, срещу мерките за овладяване на пандемията ресторантьорите, учителите, срещу МС - строителните фирми. Има ли надежда някой да поеме кормилото на тази държава, защото хаосът става повсеместен?

-Знаете, песимистът у нас казва „по-лошо не може да бъде“, а оптимистът – „а, може, може!“. Може и по-лошо да стане. Надявам се изброеното от вас, така да го кажем – да стресне политическата класа. Защото  тези проблеми идват от хубавата "френска" дума „немокаетлък“, (всъщност турцизъм, значещ в случая социално осъзнато нежелание и неспособност на хората, които взимат решения, да се справят със задаващата се катастрофа, б.а.) Това са хората, които, оставете на страна това, че не съставиха две правителства, но и на тези, които в момента се занимават с изпълнителна власт, защото законодателна няма – не успяват да се справят със ситуации, които не са чак толкова сложни. Очевидно не се справят с енергийния микс. Да, има световно вдигане на цените, но то не е толкова голямо, колкото се наблюдава в България. В последните 12 години управляващите държавата се справяха, сега не. 10 години не мръдна цената на тока и водата, а тя е свързана. Там, където водата се използва за добив на електроенергия, вече извадиха белия байряк. Мисля, че тази ситуация изисква екстраординарни мерки и се надявам  да подейства отрезвяващо на всички, които ще влязат в парламента, дори и на тези политици, които в момента са на власт. 
Пуснали сме 4 страници антикризисни мерки, които са достъпни на страницата на коалицията за изборите ГЕРБ-СДС. В тях е изредено стъпка по стъпка какво трябва да се направи.

-Тоест, общодостъпни са съветите, служебното правителство може да ги ползва? 

-Абсолютно! Ще кажа нещо, което казахме и няколко пъти в предния парламент, но не се чу. Нямаше нужда да се актуализира бюджетът. Всички мерки, приети в рамките на този бюджет, можеше да се осъществят с наличните средства. Влизането на бюджета в парламента беше ход на Радев да се презастрахова от това някой в бъдеще да не каже, че неговото правителство не управлява добре. И мерките  60/40 можеше да се запазят, и COVID 1000 мярката за лекарите, която беше изключително важна. Не само сестрите в Бургас ще стачкуват, ами още 2 седмици така и половината болници ще се опразнят откъм сестрински персонал. За какво да седят там и да изнемогват. Дори тези смешни 1000 лв. сега не им се дават и това не е защото ги няма парите. В крайна сметка като вкараха бюджета в парламента отново, само заложиха в него този един милиард и половина лева, за който още тогава беше ясно, че няма откъде да дойде. Ти като не си внесъл Плана за възстановяване и устойчивост, как да дойде? Все едно да чакаш печалба от тотото без да пуснеш фиш.

Интелектуалецът говори пред граждани в новата сграда на Регионалната библиотека "Пейо Яворов", която се превърна в Център за съвременно изкуство и просвета при откриването на поредната предизборна кампания за парламент преди два дни

Внесоха онзи ден Плана, който е 85% същия като на ГЕРБ. Европейските чиновници досега приемаха и разглеждаха плановете на всички други държави и приключиха с тях, сега ще се съсредоточат единствено върху нашия. Те ще ни връщат и за правописни грешки. Не защото са настроени против нас, а защото чиновникът трябва да си защити заплатата. А това как става? Като те мотка, като се занимава с теб, като те праща нагоре-надолу. Отидоха два-три месеца. А проблемте се решават с един най-прост ход – признаваш, че не можеш и казваш „Помагайте!“. Никой няма да се обиди. Добър пример за това е потъващият кораб Vera SU. Ако инцидентът бе край Бургас, нямаше изобщо да се стига до този печален край. Познавам добре бургаската гранична полиция, на петата минута щяха да са се качили на кораба, ако радиостанцият му не отговаря. Ние когато идем с гумена лодка по фарватера, почват да ни търсят, а за толкова голям плавателен съд, който изведнъж се откланя от курса си и тръгва към брега, действията им щяха да бъдат светкавични.  Ами ако не беше амониева селитра? Тогава какво щеше да стане? Огромна еко бомба. Никой не се сърди на служебни министри, които са за два месеца, че трябва да знаят как се прави всичко, но могат да питат. Ако, напр., бяха поканили Кирил Ананиев нямаше въобще да се стигне до тази смехория в парламента с актуализацията на бюджета. Добре, те какво правиха тези хора? Не разбраха, ли че желязото се е вдигнало три пъти, че цената на ел.енергията върви стремглаво нагоре...

-Вие прекарахте по месец и половина в тези два абсурдни парламента. Мислещ човек сте, разсъждаващ. Не Ви чуват т.нар. партии на протеста. Не Ви ли писна, защо отново приехте да се кандидатирате и да водите листата в Бургас?

-Първо, заради Бургас. Всеки повод да не съм в София е по-приятен. Второ, наистина тук, особено сега, когато половината листа е сменена с млади и готини хора, трябва да им предам част от моя опит. Защото някои от тях са прекалено пламенни, други са колебливи и несигурни, а в крайна сметка имат една много проста задача – да слушат внимателно какво им казват хората – избирателите им, и когато не знаят, заедно да питаме тези, които знаят, какво трябва да се случи. Вчера говорих за нашата спортна зала „Арена Бургас“. Има там проблем, който не е в Общината, а в държавното дружество „Академика“, не разбрах и не мога толкова бързо да разбера на експертно какъв точно е той. Нещо като омагьосания кръг с Общия устройствен план на Царево, който трябва да бъде разкъсан с воля. И по отношение на спортната зала в Бургас трябва да се прояви тази воля в момента от служебния спортен министър,  а тя е почти готова – пред Акт 16. И смятам, че намерихме разумен отговор, който не търпи вече отлагане. Така е с уличното осветление в общините, така е и с обходния път на Айтос. България е едно кметство, бе, хора. Ние сме по-малко от Москва. С питане не до Цариград можем да стигнем, а даже и до Малдивите. Хората не си дават сметка за едно нещо, което потъна в политическите крясъци. Добри или лоши, ГЕРБ управляваха в последните 12 години и знаят ключовете от бараката. Когато почнеш да „изчегъртваш“ някого, естествената реакция е да се свие и да каже: „Откъде накъде ще ти давам акъли на теб?! Ти ме направи на маймуна, сега искаш да ти помогна?“. Виждал съм с очите си как Коцето Паскалев (Костадин Паскалев,б.а.) влиза в кабинета на строителното министерство след Евгени Чачев, където нямаше даже и розетки – не документи, нямаше как да си включи телефона, през 2001 г. Той седеше и молеше да се обадим на ексвицепремиера Евгени Бакърджиев и да го питаме как са се оправяли преди това, защото Чачев му бил обиден и т.н.– седи в празен кабинет и се чеше по главата. 

Приемствеността при смяната на властта е хубаво да я има и глупаво да я няма. Новите, които идват, запалени от ентусиазма на политическата битка, изричат думи и действия, които им отрязват този път. След това се трупа на гърба им всичко. Надявам се това да спре. Не мога да говоря за целия ГЕРБ, че не е настроен реваншистки – логично е след като си ял жаби 6 месеца, но тези, които са специалистите там и са искрено загрижени за секторите, са готови да помогнат. Това стана много ясно още при обсъждането на промените в Плана. Без крясъци се каза: „Ей, не барайте важната мярка. Не я превръщайте от грантове в кредити, защото хората няма да издържат и тя става безсмислена. Недейте да искате самоучастие в санирането на жилищата на хората. Две баби във входа да не искат да дадат пари, няма да се случи. Дори общината и държавата да каже „Вие платете сега, ние после ще ви ги оправим“, никой не вярва на това „после“. Има ходове, които са чисто психологически и могат да бъдат избегнати с един разговор с хората, които са били досега. 

-В момента Вие обикаляте отново региона и се срещате с хората. Президентски избори ли водите или извънредн парламентарни? Защото май се сляха.

-Хората се интересуват и от двата избора, но повече ги касае какво ще се случи утре. Те ме питат в прав текст: „Вие можете ли да се справите с тази ситуация?“. Разбира се, на мен ми е много лесно да кажа, че можем. ГЕРБ са се справили с гръцката икономическа криза, с бежанската, с настъпването на ковид.

-Първата ковид вълна действително беше страшна. Бяхме като пред война и самият Бойко Борисов си каза тогава – ние не знаем какво се задава. Сега поне знаем и вече е отиграно.

-Така е. Хората обаче искат практически отговори. Например нашето мнение е, че тези 120 лв. добавки към пенсиите трябва да се запазят, докато не приключи кризата. Защото сега те са зачислени до Нова година. Реално, без да плаша всички, инфлацията е над 15%. Повишаването на цените на електричеството и водата водят до това, че ... ще го кажа направо – белият хляб ще стане 2 лева. Няма как да не стане. Това ще е фабричната му цена. Имаме парадоксални проблеми и малко хора ги знаят. Знаете ли, че „Стомана Перник“ не може да спре да работи. Най-големият прозводител на кислород за болниците е то. Това е стратегическо предприятие, като АЕЦ „Козлодуй“. Целият баланс на тази малка икономика, която беше потръгнала, е разклатен сега. Това е непростимото. Да беше глад, да беше чума, а то – тъпотия. Ама тя е по-страшна от глада. 

-Оформя се вариант Кирил Петков и Асен Василев да ръководят правителство и вие да направите компромис, да съставите такова с тях. Не виждам друг начин, защото нещата вървят към това втората политическа сила да управлява и ние трябва да го признаем. Виждат се настроенията на хората.

-Това ще е интересен момент. Нека да кажа нещо интересно – както и да го въртим не е въпрос на политика, а на аритметика. Така наречените „партии на статуквото“ ще имат 135-140 депутати. Това са БСП, ДПС, ГЕРБ – обявени за партии на статуквото, макар че в два парламента вече бяха ИТН и ИБГНИ, така че и те може би се причисляват към тази категория. След като те ще бъдат 135-140, а другите 100-105, как се съставя кабинет? Ясно е, че има 2 възможности. БСП или ГЕРБ. ДПС ги вадим от скобата, защото те сами се извадиха, издигайки Делян Пеевски за кандидат-депутат. Те се самоизолират по този начин и това, както винаги, е част от тяхната дългосрочна стратегия, която  не е толкова трудна за разкодиране. Те предпочитат да прекарат в яростна опозиция следващия мандат. За тях това ще е отрезвително и полезно. Иншаллах, както се казва на политически език. Най-вероятно имат и средства.  Тук вече бъдещето зависи от ГЕРБ – ще бъдат ли обидени, ще искат ли да платят масрафа на всичко това, което виждаме и което срути построеното от тях за 10 години. Какво ново се случи в Бургас през последните 5 месеца? Кой проект започна? Нито един. 

Някой ще каже: „Не давайте Бургас за пример, той е глезен, тук се изсипват всички нови проекти“. Да го оставим настрана тогава. Какво се случи ново във Варна, Пловдив? Нищо. Оставя се в ръцете на общините. Но как да работят те за местен бюджет, като не е приет държавния? 

Очаквайте продължение, разговорът ни с колегата Любен Дилов-син в качеството му на кандидат за депутат, бе проведен вчера преди обед, прогнозирахме ескалация на хаоса, но не и толкова лавинообразна, каквато вече е факт
 




Флагман.БГ Почина уважавана учителка Почина уважавана учителка 19/03/2024, Вторник 09:55 0
Облаци по морето днес
Облаци по морето днес 19/03/2024, Вторник 09:05 0
Флагман.БГ Човек на Слави е съсипан след тази новина Човек на Слави е съсипан след тази новина 19/03/2024, Вторник 08:30 0
Флагман.БГ Каква е минималната заплата в Гърция Каква е минималната заплата в Гърция 19/03/2024, Вторник 08:11 0
България Всички новини
Живели сме в лъжа, вижте бруталните престъпления през соца Живели сме в лъжа, вижте бруталните престъпления през соца Имало е случаи на ужасни провинения, но не се е знаело, заради елемента на срам, жертвата се мести в друг град и се потулва Почина уважавана учителка Почина уважавана учителка Тони Филипова беше човек с огромно сърце, обичана от ученици, родители и колеги Борисов атакува ПП-ДБ пред съпартийци и поп в София, те обявиха „готови сме за избори“ Борисов атакува ПП-ДБ пред съпартийци и поп в София, те обявиха „готови сме за избори“ Бъдещето на правителството зависело от това дали "Продължаваме промяната - Демократична България" ще преодолеят личните си амбиции Кирил Петков и Николай Денков направили голям гаф, Румен Радев е можел да ги унижи Кирил Петков и Николай Денков направили голям гаф, Румен Радев е можел да ги унижи Влизането на други хора при връчването на мандата е незаконно, коментира доц. Наталия Киселова Критиката не й понесе и се нахвърли на хората Критиката не й понесе и се нахвърли на хората "Миловидната" Валерия показа истинското си лице Лъчетерапия при рак на простатата: Ключова роля в лечението му Лъчетерапия при рак на простатата: Ключова роля в лечението му Ракът на простатата е сериозно заболяване, което засяга милиони мъже по света Свещеникът, който обяви гладна стачка, със скандално разкритие, заговори за сделка Йоан да е патриарх Свещеникът, който обяви гладна стачка, със скандално разкритие, заговори за сделка Йоан да е патриарх Пловдивският митрополит Николай пък ще си остане сивият кардинал, но аз съм тук, за да ги объркам, каза отец Иван  Подариха й джип за 300 бона и забрави, че иска да се развежда Подариха й джип за 300 бона и забрави, че иска да се развежда Отварачката бе засечена да шофира огромен джип „Кадилак” и то чисто нов, чиято цена е някъде към 300 бона Човек на Слави е съсипан след тази новина Човек на Слави е съсипан след тази новина Борис Солитарийски буквално рухна след развода, той много страдал за проваления си брак и че не може да види детето си Ротацията под въпрос заради министър Тагарев, а електоратът на ПП-ДБ се стопил с 30 на сто Ротацията под въпрос заради министър Тагарев, а електоратът на ПП-ДБ се стопил с 30 на сто За какво да ходим на предсрочни избори, като картината ще е същата, пита социологът Петър Чолаков
Едва на 42 години почина спортна звезда Едва на 42 години почина спортна звезда Новината за смъртта на Константин Колцов беше съобщена първо от руския хокеен клуб Салават Юлаев Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Хороскоп за деня – 19 март 2024, вторник Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март
Ути БЪЧВАРОВ Ути БЪЧВАРОВ Опелото на патриарх Неофит бе всичко, което той не беше - лицемерие, ужас и грехопадение Виц на деня Виц на деня - Как се казват кучетата ти?
- Калвин и Клайн.
- Ама това са имена на гащи.
- Да, де - кучетата са боксери...
Виц на деня Виц на деня Мъж към жена си:
- Ти мислиш повече за своите рокли, отколкото за мен!
- Разбира се. Без теб мога да се покажа навсякъде, но без рокля...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук „Днес — това е утрешният ден, за който така сме се вълнували вчера.“
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори