×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Минималната работна заплата в Гърция ще бъде над 800 евро
  • Днес ни очаква дъжд и по-ниски температури
  • Израел удари покрайнините на Дамаск
  • Куба обвини САЩ, че подклаждат протести в страната
  • На следващи избори ПП-ДБ няма да съществува, убедна е Мая Манолова
  • Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син
  • Червения пират се изправя пред съда, гледат мярката му за неотклонение
  • Кирил Десподов стана футболист на годината
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

България разкопана предизборно? Пътищата „ремонтирани“ без гаранция


България разкопана предизборно? Пътищата „ремонтирани“ без гаранция
Пътищата се строят некачествено, защото се въвеждат без Акт 16 за въвеждане в експлоатация и няма гаранционен срок за безплатен ремонт, каза Виолета Комитова
19 Октомври 2021, Вторник, 10:34 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Порочна практика е да се прави ремонт на ремонтите за 1,5 млрд. лева без някой да носи отговорност, каза министър Комитова

Заварихме цяла България разкопана. АПИ има бюджет от 300 млн. лева за ремонти, а работата на фирмите е за 1,5 млрд. лева. Дадена им е командата да копаят. Оказа се, че са започнали много строежи с 0 лева пари по перото за ремонти. Това каза в „Денят започва“ по БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

„Затова се затрудняваме да завършим всички строежи, докато парите. Ние сме на минус с 1 млрд. лева, защото е дадена работа от правителството на ГЕРБ. Дали е нарочно?“, попита тя. 

"Ние обещахме във връзка с някои административни неуредици, във връзка с някои проблеми, които те имат с договора, наддоговорени суми и прочие, загубихме повече време отколкото предполагахме, но от вчера тези пари вървят към "Автомагистрали - Черно море", надявам се днес те да си ги получат“, каза тя.

Утре се очаква протест на "Автомагистрали - Черно море" пред МРРБ заради обещанието дружеството да получи до понеделник 9 млн. лв. от дължимите от държавата 37 млн. Според тях до понеделник по сметката им не е постъпило нищо.

"Става дума за едни фирми, които са работили по трасето на "Тракия" Чирпан - Стара Загора и са получили договори за 200 млн. от нашата държава, а е имало осигурени само 59 млн. като финансов ресурс. Сега всички тези фирми се чувстват измамени", уточни регионалният министър.

„Пет години имахме ограничение на скоростта до 90 км/час на отсечката от магистрала „Тракия“ Чирпан – Стара Загора, т.е. имало е време да се подготвят проектите за ремонта. Изведнъж обаче фирмите решават тази година през април да започнат да копаят, да взривят всички граждани предизборно. Бързат до 20 юни да строят там, когато хората пътуват към морето. Да забравим това. Важно е, че всички строежи, които са на стойност милиард и половина годишно, минават под прикритието за ремонти“, подчерта тя. 


„Толкова пари се дават за пътищата, но когато се повредят, няма фирма, която да носи отговорност и да си поеме безплатно ремонта. От тази порочна практика се прави ремонт на ремонтите“, обясни Комитова. 

„Тази отсечка от Чирпан до Стара Загора на стойност 200 млн. лева, които нямаме възможност в момента да платим, тъй като трябва да се определят в бюджет през Народното събрание, ще трябва да се заплати един ден на 10-те фирми, които са работили там. Тя обаче е минала под параграф за текущ ремонт и поддръжка, поради което няма одобрен проект и разрешение за строеж, както и акт 16 за въвеждане в експлоатация“, уточни тя.  

„Това е порочна практика, която е установена от предишното правителство, която води до следното: „ние ще си платим от бюджета за ремонта, но ако възникнат повреди през следващите 5-10 години, ще дадем нови ремонти, за да я поправим“. Няма гаранция, защото става въпрос за поддържане на пътя“, обясни министърът. 

„Аз и моят екип държим такива ремонти да се правят с технически проект, с разрешение за строеж и с Акт 16 за въвеждане в експлоатация. От датата на издаването му всички фирми, които са участвали в изграждането и са взели пари, ако възникнат щети в гаранционния срок, трябва да си ги отстраняват безплатно. Тази практика за 1,5 млрд. лева годишно ме дразни много. Тя създава продукт бе качество“, подчерта тя. 

Според нея, магистрала "Хемус" няма шанс да бъде завършена до 2024 година. 

„Нормално е по един километър на месец да се изгражда, всякакво друго твърдение, че може по-бързо да се постои "Хемус", е лъжа“, призна министърът. 

Тя изрази надежда до 2024 година първите 51 км от Ябланица до Плевен да бъдат завършени.

Министър Комитова увери, че зимното почистване няма да закъснее. Нужните средства стандартно са между 60-80 млн. лв., а в края на септември още са заделени 100.

„Служебното правителство влезе в мандат през лятото, а се оказа, че на фирмите не им е платено зимното почистване. Други хора трябва да отговорят защо. Преговаряме с фирмите да продължат да правят зимното почистване“, каза още тя. 
 


В категории: Животът


Флагман.БГ Почина уважавана учителка Почина уважавана учителка 19/03/2024, Вторник 09:55 0
2
Коментара по темата
2.
Обаче Гешев няма да се самосезира
19.10.2021 11:55:52
2
9
За мен това, че години наред залагат по 300 млн.лв на година в бюджета, а се правят договори за пътно строителство и поддръжка за по 2 млрд.лв годишно си е за прокурор. Всички от висшия ешалон на Герб които имат принос в тази работа са за сериозни наказания. А това че се ремонтира отсечка като Чирпан - Ст.Загора за 200млн, но не е завършена с акт 16 и се оказва че няма да има гаранция пък е направо... Ако бяхме в някоя друга държава, можеше и смъртна присъда да изпълнят срещу толупа
1.
Комитова разби лакардиите на Бойко
19.10.2021 11:51:23
5
10
Днeс, сутринтa, гледах Кoмитова по БНТ 1. Кoйто не е глeдал интeрвюто с нeя, да си го нaмери и да го изглeда. Изключитeлно дoбре рaзказa за схeмите на прeдишните упрaвляващи. Тoва кoето ме шoкира е че прaвителството на Бoйко не било плaтило на 10 фирми, кoито са рeмонтирали отсeчката Чирпaн - Стaра Загора. Някoи сигурнo си спoмнят, че се шeгувахме прeз 5 гoдини, кoгато имaше огрaничение от 90км/ч тaм и на дeн глoбяваха дeсетки шoфьори с по 400-600лв зaради превишeние на скoростта, че с тези пaри ще рeмонтират отсeчката. Нaкрая излeзе, че пaрите от глoбите не е яснo къде са отишли и отсeчката не е плaтена. А сумaта за плaщане е 200 млн.лв. Сaмо че не е напрaвено кaкто трябвa и да се приeме с акт 16 накрая, а са го направили като поддържащ ремонт. По този начин са дадени 200 млн.лв, но пътя няма гаранция каквато би следвало да има. Ако си спомняте тази отсечка стана проблемна едвa няколкo гoдини след oсновният и ремoнт прeдният път и се окaза, че държaвата не мoже да прeтендира за гарaнция. Уж се съдeха, но нaкрая се окaза че 5 гoдини кaрахме с oграничение от 90км/ч по нeя. Тoва си е пoрочна прaктика
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Геро от Капките много се е разхубавил, смята Гала Геро от Капките много се е разхубавил, смята Гала “Много сладък Геро, много го обичам. Геро, целувки!”, поздрави го тя от екрана Тази фолкаджийка се счита за много умна Тази фолкаджийка се счита за много умна Няма как да се откажа от певческата си кариера, обяви Мария  Христо Иванов преди последния кръг от преговори: Към момента няма съгласие за кабинет Христо Иванов преди последния кръг от преговори: Към момента няма съгласие за кабинет Кой ще отстъпи за Тагарев, е загадката 450 пешеходци от Бургас глобени с по 20 лева за неправилно пресичане 450 пешеходци от Бургас глобени с по 20 лева за неправилно пресичане Полицаите ще патрулират на пешеходни пътеки до средата на април, изтъкна началникът на сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас Пламен Николов Тази учителка допусна голям гаф в "Стани богат" Тази учителка допусна голям гаф в "Стани богат" Все още офциално годината на основаването на България е 861-ва, изцепи се Росица Йовчева  Пенсионира се обичана старша медицинска сестра от УМБАЛ-Бургас Пенсионира се обичана старша медицинска сестра от УМБАЛ-Бургас Младите да знаят, че за тази професия са необходими човеколюбие, сила и огромна отговорност да се грижиш за другия, казва Нина Андонова Дънди в “Dancing Stars” без гащи, Валери Григоров му дал своите Дънди в “Dancing Stars” без гащи, Валери Григоров му дал своите Бяхме Мечо и Клечо, а сега с Елена сме индийска храна и разстройство, сподели актьорът. Тя е индийската храна, а аз съм по-разстроеният, добавя той Живели сме в лъжа, вижте бруталните престъпления през соца Живели сме в лъжа, вижте бруталните престъпления през соца Имало е случаи на ужасни провинения, но не се е знаело, заради елемента на срам, жертвата се мести в друг град и се потулва Почина уважавана учителка Почина уважавана учителка Тони Филипова беше човек с огромно сърце, обичана от ученици, родители и колеги Борисов атакува ПП-ДБ пред съпартийци и поп в София, те обявиха „готови сме за избори“ Борисов атакува ПП-ДБ пред съпартийци и поп в София, те обявиха „готови сме за избори“ Бъдещето на правителството зависело от това дали "Продължаваме промяната - Демократична България" ще преодолеят личните си амбиции
Едва на 42 години почина спортна звезда Едва на 42 години почина спортна звезда Новината за смъртта на Константин Колцов беше съобщена първо от руския хокеен клуб Салават Юлаев Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Хороскоп за деня – 19 март 2024, вторник Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март
Ути БЪЧВАРОВ Ути БЪЧВАРОВ Опелото на патриарх Неофит бе всичко, което той не беше - лицемерие, ужас и грехопадение Виц на деня Виц на деня - Как се казват кучетата ти?
- Калвин и Клайн.
- Ама това са имена на гащи.
- Да, де - кучетата са боксери...
Виц на деня Виц на деня Мъж към жена си:
- Ти мислиш повече за своите рокли, отколкото за мен!
- Разбира се. Без теб мога да се покажа навсякъде, но без рокля...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук „Днес — това е утрешният ден, за който така сме се вълнували вчера.“
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори