×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Турхут от карнобатското село Искра възроди 6 църкви


Турхут от карнобатското село Искра възроди 6 църкви
Турхут е мюсюлманин и има четири прекрасни дъщери - Самира, Тиара, Ясмин и Елис
18 Октомври 2021, Понеделник, 21:30 ч.
Автор: Флагман

Той реставрира стари християнски храмове и подпомага с дарения Голямата базилика в Плиска

 

Турхут Исмаил от карнобатското село Искра е човек, достоен за уважение. Във време, когато хората обикалят света виртуално, използват криптовалути и общуват чрез Фейсбук, той откри своята кауза - да реставрира християнски храмове, независимо, че се определя за мюсюмланин.

„За мен е важно всеки човек да намери своето щастие. Без значение е дали ще реставрира църкви, или ще поставя олимпийски рекорди, в семейната среда или чрез сложни операции в банковата сфера. Важното е да правиш нещата от сърце, това е философията на живота“, казва Турхут Исмаил, който по професия е строителен предприемач, пише вестник Марица.

Той е мюсюлманин, има четири прекрасни дъщери - Самира, Тиара, Ясмин и Елис. Увлича се по философията и наскоро завърши тази специалност във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий'. Дипломирането му съвпадна с успешния финал на една сложна рестраврация - от 5 години храмът „Свети Николай“ в Жеравна стои под ключ.

„Скоро обаче църквата ще отвори врати. Чакаме само да минат проверките от Института по паметници на културата", обещана Турхут. 

Камбаната в църквата „Св. Николай" в Жеравна не бие от високо. За нея няма камбанария. Вижда се още при входа, в двора на църквата. Поставена е върху земята и посреща вярващите с една любопитна история.

„Беше спукана, когато започнах ремонта на църквата. Навремето в „Свети Николай“ избухнал пожар. Хората се уплашили и хукнали да бягат. В паниката някой се сетил за мандалото, но не го намерили и ударил с брадва по камбаната, за да предупреди хората от селото. От удара камбаната се напукала“, разказва той.

Наскоро строителят завърши реставрацията на „Св. Николай". Построена в далечната 1834 г., църквата в Жеравна е изписана от зографите Йордан Михайлович от град Елена и Георги и Генчо от Трявна.

Историята с камбаната обаче вълнува Турхут повече от миналото на храма. В годините на соца кметът на Жеравна решил да я претопи. Тръгнал да търси майстор да <210> направи отливка, за да може новата да стане досущ като оригинала. Пристигнали с камбаната в столичното Илиенци. Каква била обаче изненадата им, когато леярят, щом я видял, им казал: Аз тази камбана няма да я претопя. Друга ще ви направя, но тази нe я пипам. Всички го изгледали недоумяващо, ала майсторът си имал причина: Вижте какво пише върху камбаната. Това е подписът на баща ми, показал той на слисания кмет.

"Тази история много ме развълнува", признава Турхут.

Сега иска да се погрижи първо за безопасността на храма. В основата на проекта му e да защити сградите от пожар, тъй като там всичко е от дърво. За целта до оградата е вкопан в земята дъждоприемен резервоар. В него се съхраняват 30-35 кубика вода, нещо като минипожарна - с помпи и бързи маркучи, които са на разположение по всяко време, за да могат хората бързо да реагират. С проекта Турхут Исмаил първо укрепва свлачищата по целия терен и събира водата във водохранилище под земята.

Вечер храмът е осветен, а каменните огради и градежи са консервирани по стара дюлгерска рецепта със специален пясък, докаран от Вятово. В църквата е монтирана нова димоотвеждаща инсталация, която пази стенописите от дима на свещите. А покривът е защитен от течове чрез френска система за реставрация - това са специални вълнообразни листове „руфолин“, които се поставят под турските керемиди.

„Остава да се ремонтира и метохът, който заедно с църквата и музея с икони образуват един завършен комплекс. Имаме проект и се надяваме да привлечем средства за ремонта от Норвежкия фонд“, заявява Турхут.

Един от първите храмове, които той се захваща да ремонтира, е  "Св. св. Кирил и Методий“ в родното му село Искра, до Карнобат.

„По това време бях на 37 години. Обичам родното си място и ми е болно, като виждам как изглежда сега. Искам то отново да се възроди. Ремонтът на църквата ми отне цяла година. Бързах да я завърша, за да я открием на празника, който се почита в селото - 24 май.

Църквата е построена в 1882 година и беше пълна развалина, в окаяно състояние. Вътре я бяха подпрели с метални пилони, за да не падне. Стенописите бяха заличени напълно. Конструктивно беше много зле, цялата сграда беше нацепена. Затова поех изцяло разноските на проектантите, които изготвиха конструктивно становище, архитектура. После майсторите ми работиха като миньори, укрепваха я метър по метър. Проектантите обаче сгрешиха, като предположиха, че разцепването на храма е от поддадени основи. Тогава не знаехме, че тази църква е вдигната от Уста Генчо, а при него такова нещо не може да се случи“, разказва Турхут.

Досега той е възстановил шест църкви.

Надява се да направи още поне толкова. Подпомага и с дарения  най-голямата светиня по нашите земи - Голямата базилика в Плиска.

Турхут върви по стъпките на проф. Божидар Димитров. Приятелство го свързва с историка през последните години от живота му.

Днес в негова памет Турхут вдига три паметника, като сам финансира отливките на бюстовете. Два от монументите, отлети по проект на пловдивския скулптор Иван Тотев, вече са поставени в карнобатското село Искра и в Созопол, родното място на историка.

„Приживе Божидар Димитров вярваше, че един ден ще има негов паметник в Македония. Скоро взех и третата отливка и мисля да я поставя там, в  Ново село, община Струмица, където професорът помогна да се реставрира голямото ни войнишко гробище”, разказва Турхут.

Турхут среща Божидар Димитров, докато работи по църквата в родното си село Искра, до Карнобат. На откриването идват журналисти и питат историка:"Как преценихте, че Турхут Исмаил е подходящият човек и ще свърши работата?". Професорът се усмихнал и казал: "Аз като стар шпионин веднага го прецених и разбрах, че той е човекът".

"Божидар Димитров беше истински народен будител. Само два дни преди да почине (на 1 юли 2018 г.) той ми разказа един свой спомен за разговор с пророчицата Ванга отпреди 30-40 години“, споделя Турхут.

Петричката врачка го извикала и му пророкувала, че България ще се оправи, когато се случат три неща. Казала му: "Ти, Божидаре, си в основата и на трите. Първо - трябва да се възстанови Боянската църква, второ - църквата „Свети Четиридесет мъченици“ в подножието на  Царевец, в старата столица Велико Търново". А последното условие, което поставила Ванга, било да се възроди Голямата базилика в Плиска.

Тогава Божидар Димитров  ми каза: "Виж, първите две вече се случиха и България тръгна напред, нещата малко по-малко се оправят. Строят се пътища и магистрали, разви се туризмът, културно-историческото ни наследство също излиза от прахта на миналото. Единствено Голямата Базилика в Плиска остана!".

Тази своя мисия историкът не успя да довърши. Затова съм правил нееднократно дарения към Сдружение Плиска и Голямата базилика. Виждах какво време и енергия влагаше Божидар Димитров в тази реставрация. Жалко е, че след смъртта му работата по обекта затихна", съжалява строителят.

 


В категории: Карнобат , Животът


18
Коментара по темата
18.
Z
19.10.2021 15:27:25
0
4
Горе на небето ни наричат планетата на мъртвите народи. Технологично напредваме, а духовно пропадаме. Още имаме религии, създаваме си богове,молим се на идоли и икони. Прости им Господи, те не знаят какво вършат. Не може ли парите да се вложат за инфраструктурата, за детска градина, за дом за деца. Влагайте средства за живото, умрелия няма нужда от нищо. И знайте Бог е създал хората, но никога не е давал начало на която и да е религия. Те са плод на нашият инфантилен разум.
17.
*********
19.10.2021 11:14:16
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
16.
Добро
19.10.2021 10:38:24
1
29
Да е, живо и здраво момчето. Добри дела е направил
15.
Invader
19.10.2021 09:44:53
2
25
Поклон пред Турхут!
Бих му стиснал лично ръката.
Да се помолим за здравето и благоденствието на него и неговото сеиейство!

А за # 1: Бог е един, така е. Древните са го наричали Ел, Елион..... В арабския няма звук Е, а нещо като английското а/е. Оттук Исламът нарича Бог Аллах.
Така че възгласьт Аллах Акбар = Бог е най-велик, не представлява никакво противоречие за християните. А заради невежеството, повечето християни се плашат като чуят тази фраза.

Съответно Бог е изпратил на различните народи свои синове в качеството на пророци/учители.
Исус на кръстта се обръща кьм Отеца: Ели, Ели, ли ма сабахтани? = Отче, Отче, защо ме изостави?
Живейте в мир и сьгласие! Не позволявайте да бъдете манипулирани и търсете истината!
14.
Лорд Е.Минчев
19.10.2021 09:19:47
27
1
Човека е бизнесмен и е много вероятно там да е намерил ниша по програмите за възтановяване на културно ни наследство.Интереса клати феса
13.
Българин
19.10.2021 09:12:07
1
36
Браво на човека,жив и здрав да е,той и цялото му семейство!!!!
12.
Българин
19.10.2021 07:54:08
1
44
Бъди жив и здрав,и възпитавай децата си по същия начин,човеко!
11.
*********
19.10.2021 00:09:53
7
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
10.
Браво Флагман
18.10.2021 22:56:40
2
70
Значи може и така.
Браво и на човека.
Никога,точно никога в тази земя,религията не е разделяла хората.
Човек е добър или лош. Религията няма значение.
Не оставяйте политиците да ни скарат на религиозна основа.
9.
Spas
18.10.2021 22:52:10
1
70
Аз не мисля, че в малка България има смисъл на се делим на християни и мюсюлмани.
Много е просто: ние можем да занесем на турците боядисани яйца и козунак за Коледа, а те да ни върнат баклава за Байряма. Всички сме хора и трябва да си помагаме. И най вече - да не позволяваме на външни фактори да ни делят.
Браво на човека.
8.
Браво
18.10.2021 22:23:07
1
65
Възхищавам се. И какви красиви дъщери!!
7.
Илиев
18.10.2021 22:19:20
1
72
Познавам го от малък когато работеше на Слънчев бряг.
Страхотно момче с огромно сърце.
Пример за истински човек!
Жив и здрав да си Тухи!
6.
Бургас
18.10.2021 22:17:43
2
62
Бог да им помага за здраве и щастие!
5.
Човек
18.10.2021 21:49:12
1
60
Евала-баце,мир вам.
4.
Малкия
18.10.2021 21:47:23
1
102
Българче съм (чистокръвно), обаче имам доста приятели турци. Мисля, че са скромни, работливи и честни. Никога не сме се карали нито за пари, нито за нищо друго. Канили са ме в тях на Байряма, аз съм ги канил в нас на Коледа и Великден.
Мисля, че така трябва да поддържаме комшулука. Подай ръка, бъди свестен с другите и те ще са свестни с теб.
3.
Динко Прилепа
18.10.2021 21:43:14
2
49
Aферим! Eвала! Ашкулсун! Машала!
2.
Истината
18.10.2021 21:42:56
2
96
Този човек доказва, че когато имаш добро сърце няма значение каква е вярата ти. Жалко, че много богати християни никога не се сещат за подобни дарения
1.
Жив и здрав да е човекът
18.10.2021 21:37:39
6
81
Няма Христос, няма Алах, Господ е един
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Синоптиците бият тревога заради интензивни дъждове и сняг, възможни са наводнения Синоптиците бият тревога заради интензивни дъждове и сняг, възможни са наводнения В шест области е обявен жълт код за опасно време  6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него 6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него Интелигентните жени са привлечени от мъже, които имат ясни цели и се стремят да ги постигнат с упоритост и решителност Обсъждаме етажен паркинг под или над пазара „Краснодар” в Бургас Обсъждаме етажен паркинг под или над пазара „Краснодар” в Бургас Текат анкети с граждани за това къде и как да се построят такива съоръжения, особено в жк „Възраждане”, каза Пламен Димитров, управител на ОП "Транспорт" Това са най-добрите кулинари сред зодиите Това са най-добрите кулинари сред зодиите Ето кои са те  Кокосов чийзкейк без печене - толкова е лесен за приготвяне Кокосов чийзкейк без печене - толкова е лесен за приготвяне Вижте рецептата 10 знака, които показват, че в дома ни е натрупана отрицателна енергия 10 знака, които показват, че в дома ни е натрупана отрицателна енергия Ако усетим, че чувството на хармония и баланс е изчезнало от дома ни, трябва да вземем мерки Разследват българи за източване на социални обезщетения в Нидерландия Разследват българи за източване на социални обезщетения в Нидерландия Според доклади става дума за организирана схема Колко често трябва да чистим хладилника? А четката за зъби? Колко често трябва да чистим хладилника? А четката за зъби? Минаването с прахосмукачка и кърпа за прах съвсем не изчерпва битката с мръсотията и бактериите у дома Haд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac. Haй-зaceгнaти ceĸтopи: тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Haд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac. Haй-зaceгнaти ceĸтopи: тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Ha втopo мяcтo в нeгaтивнaтa cтaтиcтиĸa ce нapeждaт Финaнcoви зacтpaxoвaтeлни дeйнocти Лили Иванова хвърли око на ресторант „Кралско село“, превръща го в културен център Saloon Li Лили Иванова хвърли око на ресторант „Кралско село“, превръща го в културен център Saloon Li Фондацията на певицата е изпратила искане до зам.-кмета на Бургас да вземе апетитния терен в Морската градина под наем за 10 години
Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Хамидин Моктар Кан завършва висше икономическо образование у нас - в УНСС Гърция въвежда 6-дневна работна седмица Гърция въвежда 6-дневна работна седмица В същото време на служителите ще се изплащат допълнително 40% от дневното им възнаграждение за шестия ден, а ако е празник – 115% ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран Причината е атаката с дронове срещу Израел Потопът ли започна? Дубай е под водата Потопът ли започна? Дубай е под водата Стотици пътници са блокирани на летището в емирството заради пороите Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти  Полицията разгони протестиращи Джо Байдън бил умствено пригоден за президент Джо Байдън бил умствено пригоден за президент  Президентът няма никакви увреждания, заяви главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд  пред подкомисията по бюджета Илон Мъск спрял Starlink за Украйна, за да не се стигне до ядрен удар Илон Мъск спрял Starlink за Украйна, за да не се стигне до ядрен удар  Милиардерът предупредил Володимир Зеленски, че опитът да си върне Крим ще доведе до масова смърт Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Става въпрос за забавените ремонти в района на блоковете 15-16 и 25-28 Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Спасени от огнената стихия са само две мечки
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори