×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Министерството на правосъдието предлага завишаване на контрола при получаването на българско гражданство срещу инвестиции
  • Синята зона ще е безплатна на Никулден
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо всичко поскъпва след COVID-19


17 Октомври 2021, Неделя, 08:40 ч.

Тази криза кара инфлацията главоломно да расте

Всичко поскъпва, навсякъде и причината не само дефицитът на природен газ заради повишеното му търсене в Индия и Китай, има и друг фактор, който кара инфлацията главоломно да расте.

По време на пандемията от COVID-19 много услуги и производства бяха спирани за кратко или по-дълго време. Сега в голяма част от света, където мнозинството от населението вече е ваксинирано срещу коронавируса, всички бизнеси отварят, а крайното потребление бързо расте.

Само че пандемията доведе до намаляване на транспортния капацитет в глобален мащаб и до забавяне на международната търговия. Сега веригите за доставки не могат да смогнат с повишеното потребление. Така, въпреки че производството също расте, стоките стигат много по-бавно до потребителите, което рязко вдига цените на стоковите наличности в складовете, защото хората искат това, за което плащат веднага, а не след месеци.

Натрупването на товарни кораби в най-натоварения пристанищен комплекс в САЩ в Калифорния показва реалния размер на задаващата се криза в глобалната верига на доставки.

С времето веригите за доставки ще се възстановят и ситуацията ще се нормализира, но това няма да стане бързо. Вероятно проблемите ще продължат до следващото лято, пише vesti.bg.

Президентът Джо Байдън вече разпореди разтоварването на корабите да премине в денонощен режим.

Според изпълнителния директор на пристанището в Калифорния обаче тази стратегия е временно решение на кризата в краткосрочен план, но занапред логистиката за доставките, особено на храни и горива в световен мащаб се нуждае от преосмисляне.

Пристанищата на Лонг Бийч и Лос Анджелис са двете най-натоварени в САЩ, оттам минава около 40% от вноса. А вече седмици наред десетки огромни контейнеровози са принудени да чакат на котва в морето. Преминаването на 24 часов работен режим доведе до намаляване на опашката от контейнеровози от 70 на 61.

Забавянията, които ангажират корабите за по-дълго време за курс и недостигът на транспортен капацитет вдигат рязко цените на превозите в световен мащаб. През август 2020 г. стойността на превоза на един контейнер от Китай до САЩ беше средно 3000 долара, а сега вече надхвърля 20 000 долара.

А забавянията се пренасят и по веригите за доставки и производство. Фабриките чакат вносните части и суровини, а това оскъпява целия производствен процес.

Има и друг проблем – недостигът на работна ръка, особено в центровете за обработка на доставките и в транспорта. Служителите в тези сектори обичайно са нископлатени. По време на пандемията много от тях бяха съкратени и не можеха да си плащат наемите, но в САЩ действаше мораториум, който позволяваше просрочването на такива задължения. Сега, за да се върнат отново на работните си места със същите заплати, те са принудени да заплащат хиляди долари. Ето защо много от тях предпочитат да се преместят на друго място и да търсят по-стабилна работа.

Някои големи търговци на дребно в САЩ обмислят да наемат собствени кораби с по-малък обем контейнери, за да могат да разтоварват в по-малки пристанища. Това, обаче, ще оскъпи още повече стоките, заради намалените икономии от мащаба.

Държавата може да направи много малко, за да разреши кризата, а много от логистичните компании не желаят да инвестират в увеличаване на капацитета и да дават по-високи заплати, тъй като виждат проблемите по веригите за доставки като временно явление.

А в глобалния свят тези проблеми не са локални за САЩ, като засягат цените на доставките, стоките и услугите навсякъде.


В категории: Бизнес


8
Коментара по темата
8.
до 4
18.10.2021 11:32:59
0
3
4 американски цента /7ст/ струва напечатването на една 100 $ банкнота която НЯМА никакво покритие така с една пачка цветна зелена хартия може да ограби труда на стотици и хиледи бедни филипинци ,негри или българи приватизирайки активите им ресурсите им злато ,нефта ,урана или там квот са сетите
7.
плана ''Златния милиард''
18.10.2021 11:26:16
1
6
1 oт главните цели а коварния план ковид19 е ОГРАНИЧАВАНЕ използването на изкопаеми ГОРИВА които с бързи темпове се ИЗЧЕРПВАТ.
Публична тайна че САЩ от десетина година е ЗАПАСЯВА с огроми к-ва горива от Нигерия и Близкия изток трупайки с ТАНКЕРИ кат катеричка в огромни складове по р.Мисисипи и крайбрежието на щата Тексас
НЕФТА и ГАЗ НЕ са безкрайни а разработки на нови трасета и находища все по скъпи и нерентабилни
КОВИД19 идва като панацея СТОПИРА едни от най-големите потребители на горива САМОЛЕТИ и транспортни КОРАБИ
С НАБОЦКВАНЕТО на колкото се може повече хора -ваксинацията ЩЕ УСКОРИ смъртността и леталния край на милиарди в близките 5 ГОДИНИ/отключвайки РАК,автоимуни заболявания,левкемии,тромби,миокардити ,инсулти/
ПЛАНА на Бил Гейтс и компания Рокфелер,Блумберг,Сорос,Ротшилд е ПОВЕЧЕ МЪРТВИ по МАЛКО хора по МАЛКО ПОТРЕБЛЕНИЕ на основни енергоносители и енерго-източници повече ТОК ,ГАЗ,ПЕТРОЛ,ЗЛАТО ,ДИАМАНТИ ,дървен материал ,вода за ТЯХ 0,1% ''СВЕТОВЕН ЕЛИТ''
Действа на СТАЛИНския принцип ;''НЯМА ЧОВЕК -НЯМА ПРОБЛЕМ'' или ''ПО МАЛКО ХОРА само 1 милиард население по МАЛКО ПОТРЕБЛЕНИЕ на ГОРИВА ,ТОК и природни ресурси блага''
Плана ''GOLDEN BILION''-''ЗЛАТНИЯ МИЛИРД''-1 милиард души на планета ЗЕМЯ другите 6,5 МИЛИАРДА души трябвало някак си да поумрат,измрат тихо кротко без шум от РАК,Левкемии,инсулти,миокардити,инфаркти ако може 60 год да не доживяват пенсията да бъде мираж -химера
За да стане тихо кротко без военни конфлкти масова ВАКСИНАЦИЯ НАЙ-добрия и доказан метод за депопулация
6.
до 5
17.10.2021 16:05:41
0
0
С изключение на това, че и ти си жертва на Хегеловата диалектика (кой позволи да се започне фарса? кой започна Warp Speed?), останалото е вярно. А видя ли как се решава проблема с напусналия медицински персонал? FEMA почва да "помага"! И за FEMA няма изискване да са набучени!
5.
Новият световен ред !
17.10.2021 14:41:50
0
7
А истината за стоящите на рейд по седмици караби в Лос Анжелис е липсата на докери т.е. РАБОТНА РЪКА. И това е факт, след като изтече срока заложен от Байдън за ваксинация на всички докери. Несъгласните напускат работата и се стига до пълен блокаж работата на порта. Невъзможноста да се разговарят стоките от корабите води до липса стоките в магазините, а където ги има цената е вдигната 3-4 пъти. Това е целта на Байдън, Сорос, Рокфелер и Ротшилд всуе глобалисти за редуциране на световното население и икономика с налагането на НОВ СВЕТОВЕН РЕД. Всичко започна с налагането на социал-либерала Байдън за президент на САЩ и напускането Англия на ЕС. Инструментите за постигане на ново световно господство са вече на терен - първо КОВИДА ( който си е чист химически пневмонит ) ръсен от самолетити на янките въздушно и оттам поглъщането от народите, който не умре от Ковида го боцкат с химия наречена експериментална ваксина за чиято полза Биг фарма глобалистите не носят отговорност щото може да се гътнеш от нея, оцелелите пък ги чака масов глад ( ерго мор ) защото цената на стоките от първа необходимост са непосилни за тях и живота ги редуцира също като тези непреборили ковида. За хората с други тежки заболявания СЗО не отговаря, напротив спуснат е Протокол - всичко умира само от Ковид и стресът на макс върху хората. Със стреса върви и "ГРИЖАТА" на СЗО и марионетките правителства в ЕС, които мислят за вашето здраве като ви ограничат свободата живот , работа и предвижване ако не си се ВАКСИНИРАЛ и белязан в базата данни с зелен сертификат.
Всичко е планувано, разиграно и се реализира от глобалистите зад Байдън и демократите. Едни правят милиарди, другите биват занулени и така е постигнато уж естественото намаляване броят световното население и опазване природните ресурси. Ама на оскотелият народ, кой да го обясни този нов световен ред.
4.
до 3
17.10.2021 10:43:21
0
9
Шайката психопати не губи нищо. Виртуалните печатници работят с пълна пара на наш гръб. Дори нямат разходи за хартия.
3.
Българин
17.10.2021 10:04:09
2
5
Истината е, че загубените печалби сега трябва да се възстановят скорострелно.
2.
Тия шашмалогии
17.10.2021 09:31:31
1
11
ги раздувайте в детската градина! Настинката, откак този сатанински свят светува, не е причинила нищо друго освен почивка в леглото няколко дни.

Убива ни и и ще ни довърши УМИШЛЕНАТА криминална политика на геноцид и контролирано разрушаване на света провеждана от шепа психопати, които са си въобразили че са му собственици и всички останали трябва да им слугуват и прецениха че раята е вече достатъчно тъпа и заспала за да се хване на тази дяволска ИЗМАМА и да изкопае собствения си гроб. За съжаление, бяха прави, но все пак трябва да се отбележи, в защита на наивните неосведомени, които не проявяват никакъв интелектуален интерес към нищо дори и при наличието на информация, че истината за тази нечовешка конспирация е била жестоко цензурирана и задушавана поне от един век насам. А най-интересното е, че много от тях са религиозни и човек би си помислил, че би трябвало да са чели Стария Завет, написан от въпросните психопати... И докато на протестантите, сравнително скоро в исторически план, е пробутана лъжата за спасение преди настъпването на ужаса, в православието, доколкото ми е известно, такива обещания няма. Освен това, България би трябвало да има пресен спомен от предишния етап на този режим, но деградацията и хипохондрията победиха.
1.
Гражданин
17.10.2021 09:11:37
3
8
Доста , ама доста добре написана статия спусната от големия брат отвъд океана...... Изключително манипулативна и подвеждаща с куп неистини и фалшиви факти!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Много важна информация за студентите, които ще празнуват 8 декември Много важна информация за студентите, които ще празнуват 8 декември Не тръгвайте на път преди да сте сигурни, че в колата ви има следните артикули От Ботсвана: Няма случай на хоспитализиран с Омикрон От Ботсвана: Няма случай на хоспитализиран с Омикрон От 15-те регистирани с новия вариант на коронавируса, безсимптомни са били 12 човека Благотворителна инициатива помага на кучетата от общинския приют в Бургас, включете се! Благотворителна инициатива помага на кучетата от общинския приют в Бургас, включете се! Ето как да участвате Шампионът Андрей от "Игри на волята", който печели битки с по-малко думи и с повече действия Шампионът Андрей от "Игри на волята", който печели битки с по-малко думи и с повече действия „Спечелих състезанието с търпение и издръжливост“, сподели новият шампион в най-екстремното риалити Икономисти за държавния дълг: Няма основания да теглим заем за още 10-12 млрд. лева Икономисти за държавния дълг: Няма основания да теглим заем за още 10-12 млрд. лева Инфлационният натиск върху горивата и електроенергията помага на държавата да има много повече постъпления в бюджета Превърнаха „дома на батките“ в дом на книгата в Бургас Превърнаха „дома на батките“ в дом на книгата в Бургас Пазарът си каза думата – повече четене и по-малко пиене изглежда е нужно на града Удар: Разкриха оранжерия за отглеждане на марихуана във вилна зона Удар: Разкриха оранжерия за отглеждане на марихуана във вилна зона Иззети са 428 саксии със засадени растения в различен стадий на растеж Най-ценният дар: Спасиха с операция мъж и той успя да види новороденото си бебе Най-ценният дар: Спасиха с операция мъж и той успя да види новороденото си бебе В деня, в който се ражда детето му, Максим е транспортиран по спешност в лечебното заведение Климатолог разкри да очакваме ли сняг на Коледа Климатолог разкри да очакваме ли сняг на Коледа Сняг със сигурност ще има над 1500 м надморска височина в този период от годината Черната ковид статистика: 42-годишен мъж е сред жертвите, голяма част от тях - без придружаващи заболявания Черната ковид статистика: 42-годишен мъж е сред жертвите, голяма част от тях - без придружаващи заболявания 87, 61 % от тях не са били ваксинирани
Три съвета за това как да извличате максимума от ежедневното си кафе Три съвета за това как да извличате максимума от ежедневното си кафе Според проучването служителите, които работят дистанционно, пият повече повече кафе от колегите си в офиса, консумирайки 3.1 чаши на ден спрямо 2.5 чаши В последното си обръщение: Меркел предупреди германците да се отнасят сериозно към "коварния вирус" В последното си обръщение: Меркел предупреди германците да се отнасят сериозно към "коварния вирус" Меркел спомена "претъпкани отделения за интензивно лечение", тежко болни пациенти, които се налага да бъдат транспортирани със самолет, и "ужасно високия брой" хора, на които вирусът е отнел живота Учени: COVID-19 заплаха поне до 2026 г. Учени: COVID-19 заплаха поне до 2026 г. Според SAGE този период може да се увеличи, ако мерките за ваксинация и общото ограничаване на разпространението на болестта не са достатъчно ефективни Жестока атака към Кристиано Роналдо в Италия Жестока атака към Кристиано Роналдо в Италия Касано разкри, че си е писал скандални съобщения с португалския национал преди време От днес в Швейцария – само с PCR тест От днес в Швейцария – само с PCR тест Между 4-ия и 7-ия ден от влизането в Швейцария е нужно да бъде направен повторен тест Кървава драма: 17-годишно момче от Кърджали е убито при стрелба в Копенхаген Кървава драма: 17-годишно момче от Кърджали е убито при стрелба в Копенхаген Той се опитал да спаси шефа си и застанал пред дъжда от куршуми Трагедия! COVID-19 уби 24-годишния шампион Борислав Трагедия! COVID-19 уби 24-годишния шампион Борислав Младият мъж развил сепсис в болницата Българка стана заместник-министър в Азербайджан Българка стана заместник-министър в Азербайджан Нейната дъщеря беше част от ансамбъла на азерките От Южна Африка: Заразените с Омикрон рядко постъпват в болница От Южна Африка: Заразените с Омикрон рядко постъпват в болница Според доц. Владимир Григоров вариантът циркулира и в други държави, но не са го открили Папата пристига в Гърция, над 3500 полицаи ще следят за сигурността Папата пристига в Гърция, над 3500 полицаи ще следят за сигурността Планира се днес папа Франциск да се срещне с президента на Гърция Катерина Сакеларопулу, с премиера Кириакос Мицотакис, както и с Атинския архиепископ Йероним
Виолета Комитова, регионален министър: Виолета Комитова, регионален министър: Обесете ме, ако съм виновна за трагедията край Боснек Виц на деня Виц на деня Чест, Смелост и Мъжество - трите признака на алкохолното опиянение. Виц на деня Виц на деня Обаждане по телефона в офис. Секретарката отговоря:
- За съжаление шефът го няма, но ако е за нещо много спешно, ще го разбудя.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ракия - това е психотерапевт, чиито приемни часове са винаги в удобно за вас време.
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори