×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Министерството на правосъдието предлага завишаване на контрола при получаването на българско гражданство срещу инвестиции
  • Синята зона ще е безплатна на Никулден
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Опасността от инфаркт и инсулт при високорисковите пациенти намалява драстично с навременна превенция


Опасността от инфаркт и инсулт при високорисковите пациенти намалява драстично с навременна превенция
Кардиологът д-р Марин Момов от МЦ „Д-р Стайков“ в Бургас разясни кои са правилните стратегиите, за да се избегне влошаване на здравословното състояние
18 Октомври 2021, Понеделник, 09:30 ч.
Автор: Флагман.Бг

Повишен холестерол, наднормено тегло, тютюнопушене и високо кръвко са основните рискови фактори, обострящи състоянието на хора със сърдечно-съдови проблеми

„Превенцията на атеросклеротични сърдечно-съдови заболявания е ключът към повлияване на рисковите фактори, отговорни за исхемичната болест на сърцето и предотвартяване или отлагане максимално във времето проявата на инфаркт на миокарда и исхемичен мозъчен инсулт при високорискови пациенти“, коментира кардиологът д-р Марин Момов от МЦ „Д-р Стайков“ в Бургас.

Специалистът по сърдечно-съдови болести обясни в детайли, кои са факторите, които обострят състоянието на хора, страдащи от тези заболявания.

- Д-р Момов, какво представляват атеросклеротичните сърдечно-съдови заболявания?

- Атеросклерозата е хронично, прогресиращо заболяване, което може да засяга различни по големина артерии. Във вътрешния им слой се отлагат мастни вещества и холестерол, които се натрупват като плаки по стените. Тези плаки могат да стеснят отвора на съдовете, през които преминава кръвта. В резултат на  намаляване или прекъсване на притока на кръв към жизнено важни органи се повишава риска от инфаркт на миокарда и исхемичен мозъчен инсулт.

- Кои са факторите, обострящи състоянието на пациенти с това заболяване?

- Главните рискови фактори за атеросклеротични сърдечно-съдови заболявания (хипертония, дислипидемия, наднормено тегло, захарен диабет, тютюнопушене) често се съчетават при един и същ пациент, което рязко увеличава сумарния риск. Явлението е добре познато при пациенти с метаболитен синдром, който се характеризира с централно затлъстяване, дислипидемия, повишено кръвно налягане и инсулинова резистентност. В тези случаи, рискът от сърдечно-съдови заболявания е по-голям в сравнение с измерения за всеки фактор риск поотделно. 

Тук искам да разясня какво е влиянието на всеки един рисков фактор върху състоянието на хората, страдащи от тези заболявания и как могат пациентите да противодействат на тези обостряния с правилен режим на хранене и движение.

Холестеролът под формата на LDL холестерол или така наречения ,,лош холестерол", е представен от много малки плътни частици, които придвижват холестерол към тъканите и артериите. Колкото по-високо е нивото на LDL холестерол в кръвта, толкова по-голям е и рискът от сърдечно-съдови заболявания. 

Стратегиите за контрол на LDL холестерол включват промени  в диетата и  начина на живот и лекарствена антилипидна терапия.

По-голямата консумация на плодове, зеленчуци, ядки, бобови растения, риба, растителни масла, кисело мляко и пълнозърнести храни, заедно с по-нисък прием на червени и преработени меса е свързано с по-ниска честота на атеросклеротични сърдечно-съдови събития. Промяната в диетата може да редуцира нивата на ,,лош холестерол” само до 30 процента. По тази причина, при пациенти с висок сърдечно-съдов риск (понесен миокарден инфаркт, исхемичен мозъчен инсулт), към диетата трябва да бъдат добавени лекарствени вещества-статини, които блокират образуване на холестерол от черния дроб, като по този начин намаляват заболеваемостта и смърността от сърдечно-съдови заболявания, както и необходимостта от интервенции на коронарните артерии.

Повишеното кръвно налягане е рисков фактор за развитието на коронарна артериална болест, сърдечна недостатъчност, цереброваскуларна болест, артериална болест на долните крайници, хронично бъбречно заболяване  и предсърдно мъждене. Повишени стойности на артериално налагяне (АН) се приемат такива над 140 mm/Hg за систолно и над 90mm/Hg за диастолно такова. Рискът от смърт от исхемичен мозъчен инсулт или инфаркт се увеличава линейно от нивата на повишаване на АН.

Стратегиите за превенция и лечение на хипертония отново включват промяна  в начина на живот за всички пациенти. Преминаване към медикаментозно лечение се налага при неповлияване достатъчно от здравословния начин на живот, от категорията на хипертонията (оптимална, нормална, високо-нормална) и при високо рисковите пациенти, или това са пациентите с доказано вече сърдечно съдово заболяване или осъществена интервенция на коронарните съдове.

Промените в ежедневието включват промяна в диетата, като тук отново се препоръчват тип средиземноморските диети с повече плодове, зеленчуци, богати на фибри храни, ядки и бобови растения. Препоръчва се червеното месо да бъде заместено от мазни риби или птичи меса. Алкохола се препоръчва да бъде редуциран до 100 г. чист такъв седмично.

Важна част от здравословния начин на живот е увеличаване на аеробната физическа активност на минимум 150-300 мин. умерена интензивност и 75-150 мин. високоинтензивни упражнения седмично.

Следващата важна стъпка е редуциране на телесното тегло минимум с 10 процента. Не на последно място пълен отказ от тютюнопушене под всякаква форма.

Както казахме при неповлияване на здравословния начин на живот върху стойнистите на АН и при високорискови пациенти се преминава към медикаментозно лечение, като се препоръчват т.нар полипили или комбинирани в таблетка с 2 или 3 лекарствени форми, имащи по-добър кумулативен ефект.

Наднормено тегло е ще един рисков фактор. Телесните мазнини, съхранявани във висцерални кухини (тези около вътрешни органи) носят много по-голям риск от исхемична болест на сърцето от тези, които са подкожни.

Наднорменото тегло се изчислява опростено чрез индекса на телесна маса или измерване на обиколка на талията, като обиколка на талия над 102 см. при мъже и над 88 см. при жени налага редукция на телесното тегло.

Крайъгълен камък за редукция на телесно тегло е намален внос на калории съчетано с ежедневна физическа активност, съобразена с индивидуалните рискови фактори.

Загуба на тегло от 5-10% от изходното има благоприятни ефекти върху рисковите фактори, включително АН, липиди и гликемичния контрол.

И не на последно място тютюнопушенето. Спирането на цигарите е потенциално най-ефективната от всички превантивни мерки, със значително намаляване на повтарящите се миокардни инфаркти, исхемичен мозъчен инсулт. Печалбите през целия живот в години са значителни във всички възрасти, а ползите очевидно са още по-значителни, ако се отчетат други усложнения от тютюнопушенето различни от сърдечно съдови заболявания. Изпушването на една цигара повишава систолното АН с 15мм/Hg в рамките на 20 минути. Отказването трябва да се насърчава при всички пушачи, а пасивното пушене трябва да се избягва колкото е възможно повече.

За допълнителни въпроси и преглед, можете да си запишете час при д-р Мартин Момов на регистратурата в Медицински център „Д-р Стайков“ на бул. „Транспортна“ №33 (до мол Бургас Плаза) или на тел.: 0896 996 006, 056 996 006 и 0892 996 006.


В категории: Здраве


България Всички новини
Много важна информация за студентите, които ще празнуват 8 декември Много важна информация за студентите, които ще празнуват 8 декември Не тръгвайте на път преди да сте сигурни, че в колата ви има следните артикули От Ботсвана: Няма случай на хоспитализиран с Омикрон От Ботсвана: Няма случай на хоспитализиран с Омикрон От 15-те регистирани с новия вариант на коронавируса, безсимптомни са били 12 човека Благотворителна инициатива помага на кучетата от общинския приют в Бургас, включете се! Благотворителна инициатива помага на кучетата от общинския приют в Бургас, включете се! Ето как да участвате Шампионът Андрей от "Игри на волята", който печели битки с по-малко думи и с повече действия Шампионът Андрей от "Игри на волята", който печели битки с по-малко думи и с повече действия „Спечелих състезанието с търпение и издръжливост“, сподели новият шампион в най-екстремното риалити Икономисти за държавния дълг: Няма основания да теглим заем за още 10-12 млрд. лева Икономисти за държавния дълг: Няма основания да теглим заем за още 10-12 млрд. лева Инфлационният натиск върху горивата и електроенергията помага на държавата да има много повече постъпления в бюджета Превърнаха „дома на батките“ в дом на книгата в Бургас Превърнаха „дома на батките“ в дом на книгата в Бургас Пазарът си каза думата – повече четене и по-малко пиене изглежда е нужно на града Удар: Разкриха оранжерия за отглеждане на марихуана във вилна зона Удар: Разкриха оранжерия за отглеждане на марихуана във вилна зона Иззети са 428 саксии със засадени растения в различен стадий на растеж Най-ценният дар: Спасиха с операция мъж и той успя да види новороденото си бебе Най-ценният дар: Спасиха с операция мъж и той успя да види новороденото си бебе В деня, в който се ражда детето му, Максим е транспортиран по спешност в лечебното заведение Климатолог разкри да очакваме ли сняг на Коледа Климатолог разкри да очакваме ли сняг на Коледа Сняг със сигурност ще има над 1500 м надморска височина в този период от годината Черната ковид статистика: 42-годишен мъж е сред жертвите, голяма част от тях - без придружаващи заболявания Черната ковид статистика: 42-годишен мъж е сред жертвите, голяма част от тях - без придружаващи заболявания 87, 61 % от тях не са били ваксинирани
Три съвета за това как да извличате максимума от ежедневното си кафе Три съвета за това как да извличате максимума от ежедневното си кафе Според проучването служителите, които работят дистанционно, пият повече повече кафе от колегите си в офиса, консумирайки 3.1 чаши на ден спрямо 2.5 чаши В последното си обръщение: Меркел предупреди германците да се отнасят сериозно към "коварния вирус" В последното си обръщение: Меркел предупреди германците да се отнасят сериозно към "коварния вирус" Меркел спомена "претъпкани отделения за интензивно лечение", тежко болни пациенти, които се налага да бъдат транспортирани със самолет, и "ужасно високия брой" хора, на които вирусът е отнел живота Учени: COVID-19 заплаха поне до 2026 г. Учени: COVID-19 заплаха поне до 2026 г. Според SAGE този период може да се увеличи, ако мерките за ваксинация и общото ограничаване на разпространението на болестта не са достатъчно ефективни Жестока атака към Кристиано Роналдо в Италия Жестока атака към Кристиано Роналдо в Италия Касано разкри, че си е писал скандални съобщения с португалския национал преди време От днес в Швейцария – само с PCR тест От днес в Швейцария – само с PCR тест Между 4-ия и 7-ия ден от влизането в Швейцария е нужно да бъде направен повторен тест Кървава драма: 17-годишно момче от Кърджали е убито при стрелба в Копенхаген Кървава драма: 17-годишно момче от Кърджали е убито при стрелба в Копенхаген Той се опитал да спаси шефа си и застанал пред дъжда от куршуми Трагедия! COVID-19 уби 24-годишния шампион Борислав Трагедия! COVID-19 уби 24-годишния шампион Борислав Младият мъж развил сепсис в болницата Българка стана заместник-министър в Азербайджан Българка стана заместник-министър в Азербайджан Нейната дъщеря беше част от ансамбъла на азерките От Южна Африка: Заразените с Омикрон рядко постъпват в болница От Южна Африка: Заразените с Омикрон рядко постъпват в болница Според доц. Владимир Григоров вариантът циркулира и в други държави, но не са го открили Папата пристига в Гърция, над 3500 полицаи ще следят за сигурността Папата пристига в Гърция, над 3500 полицаи ще следят за сигурността Планира се днес папа Франциск да се срещне с президента на Гърция Катерина Сакеларопулу, с премиера Кириакос Мицотакис, както и с Атинския архиепископ Йероним
Виолета Комитова, регионален министър: Виолета Комитова, регионален министър: Обесете ме, ако съм виновна за трагедията край Боснек Виц на деня Виц на деня Чест, Смелост и Мъжество - трите признака на алкохолното опиянение. Виц на деня Виц на деня Обаждане по телефона в офис. Секретарката отговоря:
- За съжаление шефът го няма, но ако е за нещо много спешно, ще го разбудя.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ракия - това е психотерапевт, чиито приемни часове са винаги в удобно за вас време.
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори