×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Опасността от инфаркт и инсулт при високорисковите пациенти намалява драстично с навременна превенция


Опасността от инфаркт и инсулт при високорисковите пациенти намалява драстично с навременна превенция
Кардиологът д-р Марин Момов от МЦ „Д-р Стайков“ в Бургас разясни кои са правилните стратегиите, за да се избегне влошаване на здравословното състояние
18 Октомври 2021, Понеделник, 09:30 ч.
Автор: Флагман.Бг

Повишен холестерол, наднормено тегло, тютюнопушене и високо кръвко са основните рискови фактори, обострящи състоянието на хора със сърдечно-съдови проблеми

„Превенцията на атеросклеротични сърдечно-съдови заболявания е ключът към повлияване на рисковите фактори, отговорни за исхемичната болест на сърцето и предотвартяване или отлагане максимално във времето проявата на инфаркт на миокарда и исхемичен мозъчен инсулт при високорискови пациенти“, коментира кардиологът д-р Марин Момов от МЦ „Д-р Стайков“ в Бургас.

Специалистът по сърдечно-съдови болести обясни в детайли, кои са факторите, които обострят състоянието на хора, страдащи от тези заболявания.

- Д-р Момов, какво представляват атеросклеротичните сърдечно-съдови заболявания?

- Атеросклерозата е хронично, прогресиращо заболяване, което може да засяга различни по големина артерии. Във вътрешния им слой се отлагат мастни вещества и холестерол, които се натрупват като плаки по стените. Тези плаки могат да стеснят отвора на съдовете, през които преминава кръвта. В резултат на  намаляване или прекъсване на притока на кръв към жизнено важни органи се повишава риска от инфаркт на миокарда и исхемичен мозъчен инсулт.

- Кои са факторите, обострящи състоянието на пациенти с това заболяване?

- Главните рискови фактори за атеросклеротични сърдечно-съдови заболявания (хипертония, дислипидемия, наднормено тегло, захарен диабет, тютюнопушене) често се съчетават при един и същ пациент, което рязко увеличава сумарния риск. Явлението е добре познато при пациенти с метаболитен синдром, който се характеризира с централно затлъстяване, дислипидемия, повишено кръвно налягане и инсулинова резистентност. В тези случаи, рискът от сърдечно-съдови заболявания е по-голям в сравнение с измерения за всеки фактор риск поотделно. 

Тук искам да разясня какво е влиянието на всеки един рисков фактор върху състоянието на хората, страдащи от тези заболявания и как могат пациентите да противодействат на тези обостряния с правилен режим на хранене и движение.

Холестеролът под формата на LDL холестерол или така наречения ,,лош холестерол", е представен от много малки плътни частици, които придвижват холестерол към тъканите и артериите. Колкото по-високо е нивото на LDL холестерол в кръвта, толкова по-голям е и рискът от сърдечно-съдови заболявания. 

Стратегиите за контрол на LDL холестерол включват промени  в диетата и  начина на живот и лекарствена антилипидна терапия.

По-голямата консумация на плодове, зеленчуци, ядки, бобови растения, риба, растителни масла, кисело мляко и пълнозърнести храни, заедно с по-нисък прием на червени и преработени меса е свързано с по-ниска честота на атеросклеротични сърдечно-съдови събития. Промяната в диетата може да редуцира нивата на ,,лош холестерол” само до 30 процента. По тази причина, при пациенти с висок сърдечно-съдов риск (понесен миокарден инфаркт, исхемичен мозъчен инсулт), към диетата трябва да бъдат добавени лекарствени вещества-статини, които блокират образуване на холестерол от черния дроб, като по този начин намаляват заболеваемостта и смърността от сърдечно-съдови заболявания, както и необходимостта от интервенции на коронарните артерии.

Повишеното кръвно налягане е рисков фактор за развитието на коронарна артериална болест, сърдечна недостатъчност, цереброваскуларна болест, артериална болест на долните крайници, хронично бъбречно заболяване  и предсърдно мъждене. Повишени стойности на артериално налагяне (АН) се приемат такива над 140 mm/Hg за систолно и над 90mm/Hg за диастолно такова. Рискът от смърт от исхемичен мозъчен инсулт или инфаркт се увеличава линейно от нивата на повишаване на АН.

Стратегиите за превенция и лечение на хипертония отново включват промяна  в начина на живот за всички пациенти. Преминаване към медикаментозно лечение се налага при неповлияване достатъчно от здравословния начин на живот, от категорията на хипертонията (оптимална, нормална, високо-нормална) и при високо рисковите пациенти, или това са пациентите с доказано вече сърдечно съдово заболяване или осъществена интервенция на коронарните съдове.

Промените в ежедневието включват промяна в диетата, като тук отново се препоръчват тип средиземноморските диети с повече плодове, зеленчуци, богати на фибри храни, ядки и бобови растения. Препоръчва се червеното месо да бъде заместено от мазни риби или птичи меса. Алкохола се препоръчва да бъде редуциран до 100 г. чист такъв седмично.

Важна част от здравословния начин на живот е увеличаване на аеробната физическа активност на минимум 150-300 мин. умерена интензивност и 75-150 мин. високоинтензивни упражнения седмично.

Следващата важна стъпка е редуциране на телесното тегло минимум с 10 процента. Не на последно място пълен отказ от тютюнопушене под всякаква форма.

Както казахме при неповлияване на здравословния начин на живот върху стойнистите на АН и при високорискови пациенти се преминава към медикаментозно лечение, като се препоръчват т.нар полипили или комбинирани в таблетка с 2 или 3 лекарствени форми, имащи по-добър кумулативен ефект.

Наднормено тегло е ще един рисков фактор. Телесните мазнини, съхранявани във висцерални кухини (тези около вътрешни органи) носят много по-голям риск от исхемична болест на сърцето от тези, които са подкожни.

Наднорменото тегло се изчислява опростено чрез индекса на телесна маса или измерване на обиколка на талията, като обиколка на талия над 102 см. при мъже и над 88 см. при жени налага редукция на телесното тегло.

Крайъгълен камък за редукция на телесно тегло е намален внос на калории съчетано с ежедневна физическа активност, съобразена с индивидуалните рискови фактори.

Загуба на тегло от 5-10% от изходното има благоприятни ефекти върху рисковите фактори, включително АН, липиди и гликемичния контрол.

И не на последно място тютюнопушенето. Спирането на цигарите е потенциално най-ефективната от всички превантивни мерки, със значително намаляване на повтарящите се миокардни инфаркти, исхемичен мозъчен инсулт. Печалбите през целия живот в години са значителни във всички възрасти, а ползите очевидно са още по-значителни, ако се отчетат други усложнения от тютюнопушенето различни от сърдечно съдови заболявания. Изпушването на една цигара повишава систолното АН с 15мм/Hg в рамките на 20 минути. Отказването трябва да се насърчава при всички пушачи, а пасивното пушене трябва да се избягва колкото е възможно повече.

За допълнителни въпроси и преглед, можете да си запишете час при д-р Мартин Момов на регистратурата в Медицински център „Д-р Стайков“ на бул. „Транспортна“ №33 (до мол Бургас Плаза) или на тел.: 0896 996 006, 056 996 006 и 0892 996 006.


В категории: Здраве


Флагман.БГ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън 28/03/2024, Четвъртък 10:26 3
Голям скандал в Денсинг старс
Голям скандал в Денсинг старс 28/03/2024, Четвъртък 10:23 3
България Всички новини
Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Юксел Кадриев разкри интересни подробности от личния си живот Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Дамата по чудо се размина без сериозни травми, след като обърна Хондата си на шосето Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Не трябва да се слушат такива кретени. Глупаците хич не ме интересуват и не им обръщам внимание, категоричен е Фънки Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Нещо лошо се случи с този известен българин Нещо лошо се случи с този известен българин Човекът глас стана жертва на хакери Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Повод за хапливия й коментар стана решението н Митко Щерев да разреши на Лили да пее песните му Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Новото шоу е световен формат, който се излъчва в двайсет страни по света, включително САЩ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън ​​ Ангелов побесня от това, което му предостави Галин и заедно със своите хора започна да го замеря с хляб, но постъпката му срещна бурно неодобрение след зрителите на риалитито за готвене по Нова телевизия Наистина ли се помисли за Кралица Наистина ли се помисли за Кралица Илияна Раева втрещи с външния си вид
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори