×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • След 15 май в Царево и Ахтопол няма да се строи
  • Жълт код за значителни снеговалежи е в сила за 14 окръга на Румъния
  • 64-годишна жена загина при пожар в Сливен
  • Дългът на България за 2023 г. е 23.1% от БВП
  • Започва консервация на постамента на Паметника на съветската армия в София
  • Двама души са ранени при нападение с автомобил в Йерусалим
  • Отбелязваме Международния ден на Земята
  • Разследват смъртта на сърна в Старозагорско
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кой на кого ще е донор на гласове при балотаж Радев-Герджиков


Кой на кого ще е донор на гласове при балотаж Радев-Герджиков
Радев засега е със сериозна преднина пред Герджиков, но обрат не е изключен
13 Октомври 2021, Сряда, 13:50 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимки: Авторът

Като че ли само ДПС има сили да наклони по-силно везните към ректора на СУ, важен за изхода може да е и парламентарният вот

„Алфа рисърч“ във вторник излезе с първо социологическо проучване за нагласите на гражданите за президентския вот. Като отчетливи фаворити, както можеше да се очаква, се очертават сегашният държавен глава Румен Радев и ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

Радев е подкрепен от БСП и част от „партиите на протеста“ и взима близо 43% от гласовете, а поддържаният от ГЕРБ Герджиков – около 28. 

Избирателната активност за президент се очертава да е над 50%. Никой от кандидатите обаче не взима повече от половината гласове, така че по-вероятно е да има и втори тур.

Изследването на „Алфа Рисърч“ е от периода 4 – 10 октомври. Дотогава все още не бяха ясни всички кандидати за президент.

Тук въпросите са два. Първо, дали Румен Радев в хода на кампанията ще успее да мобилизира още избиратели и да победи още на първи тур.

Вторият е – дали Анастас Герджиков пък не би могъл да сътвори изненадващ обрат и да вземе победата на по-вероятния балотаж.

Кои са резервоарите за допълнителни гласове към тях?

На първо място, това са избирателите на Лозан Панов, зад когото стои „Демократична България“ (ДБ), и на Мустафа Карадайъ, издигнат от ДПС.

За Панов социологията дава 8.2% вот – по-малък от този на ДБ. Председателят на Върховния касационен съд като че ли разочарова с първите си интервюта след обявяването на кандидатурата му. Той изглежда неадекватен на политическата ситуация. Възможно е да загуби и още гласове в кампанията, ако не успее да коригира риториката си. Най-логично е разочарованите да отидат при Румен Радев, считан за противник на статуквото около ГЕРБ и ДПС, какъвто е и Панов.

На втория тур лидерите на ДБ вероятно няма да подкрепят нито Радев, нито Герджиков. При подобни ситуации техните избиратели се разпръскват – или изобщо не гласуват, или гласуват в сравнително равни пропорции за стигналите на втори тур, като така взаимно се елиминират.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ се очаква да получи не повече от 10% от гласовете. Сигурно е, че при балотаж те ще бъдат пренасочени към Анастас Герджиков – това вече бе заявено от представители на партията. ДПС се превърна в остър опонент на Румен Радев през последната година и половина.

„Турските“ гласове са съществен дял, но едва ли ще са достатъчни за победа на Герджиков.

Друг важен играч се очертава да е лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Според социологията той получава 3.9%. Дали Костадинов ще заеме ясна позиция за втория тур, не се знае. Почти сигурно е, обаче, че голямото мнозинство от неговите избиратели ще се насочат към Румен Радев. Това е естествено, тъй като „Възраждане“ имат яростна риторика против досегашната власт около ГЕРБ. Техни структури миналата година участваха в протестите срещу тогавашния премиер Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Освен това Радев не е изгубил напълно имиджа си на русофил, каквито се смята, че са гласуващите за „Възраждане“.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов получава 1.8% според „Алфа Рисърч“. От формацията са категорични, че няма да подкрепят Румен Радев, с когото бяха в непрестанна вражда през настоящия президентски мандат. Симеонов сега влиза в кампанията с остри критики към Радев и с комплименти за Анастас Герджиков. Така че голямата част от гласовете на НФСБ се очаква да се насочат към ректора на СУ.

Волен Сидеров е последният кандидат, когото „хваща“ проучването на „Алфа Рисърч“. Той е с 1.6%. Сидеров през последните дни отправя нападки основно към Радев, като го упреква, че защитава интересите на САЩ и НАТО у нас. Лидерът на „Атака“ обикновено скрито обслужва ДПС, така че не е изключено и той да мобилизира малкото си останали привърженици в подкрепа на Анастас Герджиков.

Друг важен играч може да е още една националистическа партия – ВМРО. Тя издигна за президент доц. Милен Михов. „Алфа Рисърч“ не хвана неговия вот, защото той бе издигнат късно. ВМРО обаче има потенциал за около 2-3%, както показват парламентарните избори тази година.

От партията на Красимир Каракачанов имат намерения да отправят серия от въпроси към конкурентите си за президентския пост, свързани с Истанбулската конвенция, Северна Македония и др. От това щяло да зависи кого евентуално биха подкрепили на втори тур. Едва ли някой обаче ще им обърне толкова сериозно внимание.

От ВМРО нямат ясна представа накъде биха се насочили техните гласове на балотажа. Вероятно е ръководството на партията да не вземе ясна публична позиция по темата. Скрито обаче се очаква те да мобилизират структурите си срещу Румен Радев, който е техен опонент покрай враждата на президента с кабинета „Борисов 3“, в който ВМРО участваха.

От друга страна, сериозна част от избирателите на ВМРО може да са на друго мнение и да подкрепят Радев, който като че ли се доближава много повече до техния националистически натюрел в сравнение с деликатния Анастас Герджиков.

Освен това Герджиков обяви, че няма категорична позиция по отношение на Истанбулската конвенция, докато Радев е по-скоро срещу нея (за разлика обаче от вицето Илияна Йотова).

В крайна сметка електоратът на ВМРО вероятно ще се разпръсне, както този на ДБ, и няма да е с реално значение за изхода на президентските избори.

Съществено влияние върху евентуалния балотаж обаче може да има и резултатът от парламентарния вот, който ще се проведе на 14 ноември, заедно с първия тур на изборите за президент. Той би въздействал на настроенията сред избирателите, част от които се влияят от това "накъде духа вятърът". 

Ако ГЕРБ спечели с голяма преднина пред следващата политическа сила, а вотът за „партиите на промяната“ се окаже слаб, на балотажа това може да наклони везните към Герджиков и да се получи изненада.

На този етап обаче по-вероятно изглежда да се повтори картината от последните два парламентарни избора тази година с някои нюанси.

Ключов играч в случая се оказва новопоявилата се формация на Кирил Петков и Асен Василев „Продължаваме промяната“. Ако тя задържи инерцията и не пострада с компромати по време на кампанията, ще помогне и на Румен Радев, когото подкрепя, да победи. Ако обаче новата политическа сила се провали, може да повлече и Радев към бездната.

 




Флагман.БГ Почина много известна режисьорка Почина много известна режисьорка 23/04/2024, Вторник 12:08 0
15
Коментара по темата
15.
ко не
15.10.2021 09:15:12
0
1
като НЕ гласуващ този път ще гласувам за всеки но не и за човека довел държавата до хаос -например за -ЛУНА - ПРОГРАМАТА ЩЕ Е ПЪЛНА
14.
Външен наблюдател
13.10.2021 21:58:13
4
3
Победителят е ясен още от сега.Балотаж няма да има.Всички се досещаме кой ще е той.
13.
Радев
13.10.2021 16:29:27
9
13
На балотажа ще са Луна срещу Митьо Пищова. Аааа, той пък Пищова не участва. Тогава Луна срещу Толупа. Аааа, ама и той не участва, имал сюргюн
Ами тогава - никакъв балотаж. Ще ви издухам с 800 още на първи тур
12.
СтрахливКоронар
13.10.2021 15:57:38
17
1
защо да е между тези 2мата! И Радев и Марионетката на Бойко са срам за България!
Мислете с празните си кратуни стига сте избирали едни и същи 32години!
11.
Какъв балотаж
13.10.2021 15:53:06
12
12
Такъв просто няма да има. Не лъжете хората.
10.
ХХ
13.10.2021 15:30:00
5
4
Отделно, дебат между двамата останали след първия кръг и преди балотажа трябва да има. Засега предполагам, че в студиото ще стоят Радев и Луна. Но не съм чул Луна да игнорира останалите кандидати и прос'тее като герджиков искайки още сега дебат само между нея и Радев.
9.
?
13.10.2021 15:13:26
5
13
Интересно ще е при балотаж Радев--Кара-дай-ъ. Всичките донори към ДПС ли ще бъдат. Леле голям смях и резил!
8.
292
13.10.2021 14:57:35
15
10
"Разбираме се щото вие сте проси и аз съм прост". Да ама Герджикав не е. Което сериозно ще разколебае простите.
7.
До 1
13.10.2021 14:47:22
1
25
Така е, прав си. ДПС владее електората си защото е етническа партия, и последователите и гласуват за ДПС не защото води кой-знае каква политика а защото са мюсюлмани бленуваши за велика Османска империя с поробена България.
За това и етническите партии са забранени от конституцията!

Член 11
Алинея 4!
6.
ХХ
13.10.2021 14:42:08
15
18
Хахаха... защо пък точно герджиков на балотаж? Защото му е широка тогата та страхливата тиква да може да се скрие под нея?
5.
Запев
13.10.2021 14:35:38
10
7
ще ни докара до гражданска война,запомнете го това,не гласувайте за него.
4.
ученик политически анализатор
13.10.2021 14:34:43
9
9
ПЛАТОН ще се оглежда за помощ от команчите на ВИНЕТУ от селджукските турци и от сините талибани но ще препъне в тогата си ще падне и няма да може задмине бързо прелитащия отбор на синергичните американски ''Зелени Чорапи ''
3.
Scrooge McDuck
13.10.2021 14:15:27
4
15
Хаха точно на ДПС електората да гласува за един гримиран сбърканяк. Освен това при висока активност как се качват твърдите гласове на ГЕРБ, БСП и ДПС е чудо на стъкмистиката! А ДБ ако се осер@т както в София ще изчезнат.
2.
Никой няма да прелее срещу Радев.
13.10.2021 14:13:57
13
17
Опита ли се някой веднага ще се осветли като дпсар и гербаджия. А и двете партии са в помийната яма.
1.
То ако ставаше така
13.10.2021 14:01:18
3
26
Никой на никого не може да е донор, защото гласовете им са на магия. Никой освен ДПС не си владее електората
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Щерката на президента показа перфектно тяло в оскъдно облекло Щерката на президента показа перфектно тяло в оскъдно облекло Това е дебютът на Дарина Радева Почина много известна режисьорка Почина много известна режисьорка Опелото ще се състои в събота в храма "Св.Седмочисленици" от 13.30 ч. Левите сили ще се явят раздробени на изборите 2 в 1 Левите сили ще се явят раздробени на изборите 2 в 1 Хитът на последния кметски вот в София Ваня Григорова оглави нова коалиция под името "Солидарна България" Доц. Мирчева оглави Отделението по Кардиология на МБАЛ „Бургасмед“ Доц. Мирчева оглави Отделението по Кардиология на МБАЛ „Бургасмед“ Доц. Мирчева ще осъществява платени консултации към ДКЦ „ Бургасмед ”, а от началото на май ще предоставя и консултации с направление от личен лекар Официално! Зелената зона в Бургас ще работи целогодишно Официално! Зелената зона в Бургас ще работи целогодишно Има и корекции в Синята зона, вижте какви Светият синод извадил епископ Йеротей от листата за сливенски митрополит заради протестите Светият синод извадил епископ Йеротей от листата за сливенски митрополит заради протестите Те заглушиха Божия глас в душите на тези хора, а той не се разграничи от тях, коментира митрополит Антоний Малко дете с разбита уста в образователен център в Пловдив Малко дете с разбита уста в образователен център в Пловдив  Според персонала то е паднало на двора, но по тялото му няма следи от охлузвания Симеон Дянков очаква победа на ГЕРБ на изборите със значителна преднина Симеон Дянков очаква победа на ГЕРБ на изборите със значителна преднина Бившият финансов министър се похвали, че е преподавал на Кирил Петков в Харвард Пепи Еврото искал да залее прокурор с киселина Пепи Еврото искал да залее прокурор с киселина Илиана Кирилова обаче отказа да коментира скандалните снимки с пудела и пачките с пари, имало за това забрана Бензодиазепин, амфети, пико, канабис и какво още употребяват шофьорите в Бургаско Бензодиазепин, амфети, пико, канабис и какво още употребяват шофьорите в Бургаско За пореден ден полицейската сводка е пълна със случаи за водачи, хванати да шофират след употреба на наркотични вещества
Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Престъплението било разкрито благодарение на добрата система за видеонаблюдение в британската столица Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Израелският президент Ицхак Херцог призова "свободния свят" за общи действия дори и да се бие, ако е нужно
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори