×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • 45-годишен мъж е задържан по време на протестите днес в София
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вижте забранените вицове за Тодор Живков, ще паднете от смях!


09 Октомври 2021, Събота, 15:10 ч.
Автор: Флагман.бг

Вицовете за Бай Тошо са илюстрация на тогавашното отношение на народа към неговия „пръв партиен и държавен ръководител“

 

По времето на соца в България „под сурдинка“ се разказваха много вицове за Тодор Живков. Сам той е събирал тези вицове и ги е разказвал с присъщото му чувство за хумор.

„Самият Живков питаше кой е най-новият виц за него, даже той ги разказваше. Живков не беше дребнав човек, беше широко скроен. Рядка личност“, казва навремето Григор Стоичков.

Вицовете за Бай Тошо са илюстрация на тогавашното отношение на народа към неговия „пръв партиен и държавен ръководител“, пише Соц.бг.

В ония години като виц се разказваше, че при първото посещение на Горбачов в София Живков ехидно размахвал ръка с пет широко разперени пръста. Един вид – ти си ми петият, и теб ще надживея.

Ето някои от най-известните вицове, които се разказваха за бившия Първи:

– Другарю Живков, вие имате ли си хоби?
– Да, колекционирам политически вицове.
– И много ли сте събрали?
– Три-четири лагера.

***

По случай 70-годишния юбилей на Живков членовете на Политбюро предложили на столичния народен съвет София да бъде преименувана в град Тошингтън. Поискали мнението на Москва и оттам отговорили:
„По принцип не възразяваме, но ни се струва по-подходящо името Тошква.“

***

Личният бръснар на Живков винаги, докато го постригвал, си говорел с него на политически теми и все го разпитвал за положението в Полша. Веднъж Живков го попитал:
– Какво си ме заразпитвал, защо толкова те интересува тази Полша?
– Не ме интересува. Просто като спомена за положението там, на вас ви се изправя косата и ми е по-лесно да я подстригвам.

***

Късно вечерта Живков звъни на Славчо Трънски по телефона:
– Абе Славчо, още ли не са те разстреляли?
– Но, другарю Живков – уплашено отвръща генералът, – аз вярно и предано служа на родината, защо ще ме разстрелват?
– Не, не, трябваше да ви разстрелят. Сега не се сещам защо, но ще си спомня, не се безпокойте, ще си спомня…
След разговора Живков затваря телефона и си мисли:
„Така… На кого още не съм пожелал спокойна нощ?“

***

НРБ, 60-те години. ЦК. Телефонът звъни:
– Ало, др. Живков ли е?
– Да.
– Обажда се Дража Вълчева. Избяга ми папагалът.
– Тук е ЦК бе, Дража, а не зоопарк! За какво ни се обаждате?
– Искам да кажа, че не споделям политическите му възгледи!

***

Връща се Тодор Живков у дома от конгрес на БКП. Сяда на масата и мълчи.
Жена му го пита:
– Да ти сложа ли да ядеш?
Мълчи, вдига ръка – гласува „за“.
– Да ти сложа ли и салатка?
Пак мълчи, гласува „за“.
– Ракийка да ти сипя?
Ръкопляска.

***

Звъни телефонът в дома на Тодор Живков, вдига Мара Малеева.
– Ало, може ли да се обади др. Живков?
– Кой го търси толкова късно, бе другарко – пита д-р Малеева.
– Ами една негова съученичка съм от гимназията – казват отсреща.
– Той не е учил бе, другарко, каква сученичка – затваря възмутена Мара Малеева.

***

Нова година. Тодор Живков обикаля затворите на България и поздравява затворниците:
– За много години, за много години!

***

Активен борец пита Живков дали може от ордена „Златна звезда“ да си направи зъби.
– Да – отговаря му Живков, – но можеш да носиш зъбите само по държавни празници.

***

Разхожда се Тодор Живков с малък Тошко. Внукът пита:
– Дядо, като порасна, ще стана ли и аз партиен секретар?
– Ще станеш, защо да не станеш?
– А може ли да стана генерален секретар?
– Не може! Как може в една партия да има двама генерални секретари?


В категории: Ретро Флагман


24
Коментара
24
Коментара по темата
24.
Майнич
11.10.2021 13:49:45
5
3
На моите бригади пък стриктно се съблюдаваше високото качество.Лятото 1981г. на градиниге на шосето Пловдив-Каплово беряхме сини сливи износ за Австрия и Финландия с изисквания плодовете да се откъсват с дръжките,да не се пипат така,че прашецът им да си стои. Подреждаха се в красиви плитки щайги със синя хартия на дъното и щамповани с наспис Bulgarplodexport. Това за тия приказки как за Съветския съюз се изнасяло мърлява стока и н.пробл. обаче се опроверга още на следващото лято. Беряхме зелена капия ,а на есен червена капия.Указанията бяха да берем най-едрите чушки и да са прАви-без извити върхове. Ние като разбрахме,че е за СССР стоката и давай наред със завити и криви върхове,ха те ще кажат,там все ще ги вземат. Да ама не-на другия ден върнаха от пристанище Варна един камион с чушки защото били не с прав връх а с крив. Имаха изпратен техен експерт командирован на ферибота Варна-Иличовск и върна чушките,които бяхме брали без да спазим изискванията. Да си ги ядем ние в България.
23.
до 11
11.10.2021 12:27:42
3
7
Моите впечатления са от бригадите, още когато приготвяхме щайгите за СССР и за така нареченото тогава "второ направление". Във вторите се слагаше най-хубавата продукция и дори краищата им се украсяваха с бели хартийки на вълнички, за да изглеждат добре дори касетките. Останалото се хвърляше за СССР, естествено без такива красотни екстри. Та всичко си беше приготвено още от полето и не виждам как в Булгарплод може да е настъпвала някаква промяна...
22.
Майнич
11.10.2021 12:08:34
14
24
До Димитър-имбецил и кретен си ти ясно ли е,тъпанар герберски! При социализма се живееше 10 пъти по-добре! На море почивката беше 14 дни смяната и с отлично хранене 3-степенно меню на бели покривки! Сервираха ни ученици от училищата за обществено хранене,които по този начин имаха практическо обучение,това им беше летният стаж. А след морето отивахме по 10 дена на планина да си починем от морето. Да говорим и за качествената храна тогава при "гадния соц" без ГМО както сега. Отлични български плодове и зеленчуци,млечни продукти и т.н. и т.н Смисленият и спокоен живот беше обезпечен стига да работиш. Нямаше престъпност,наркомани и проституция,най-важното нямаше бедни изпаднали хора да ровят н кофите за боклук за да се нахранят!
Да отбележим и че всеки един жител на България успяваше при лошия СОЦ да постигне да има собствено жилище и вила. Кого си тръгнал да заблуждаваш тук тъп платен трол! Ясно е че си на служба в американското посолство и лапаш пишки долен отпадък и предател!
21.
Кирил
11.10.2021 10:27:44
13
29
Има още един виц за бай Тошо. В чест на Десетия конгрес на БСП пуснали в пощенска марка с лика на Тодор Живков. След месец той свикал партийния актив, за да разбере дали марката се купува от народа.
- Не я купуват, другарю Живков, защото не залепва добре на плика - отговорили партийците.
Бай Тошо взел една, наплюнчил я и я залепил без проблеми.
- Ето, вижте, залепва добре - казал той.
- Ама хората плюят отпред, а не отзад - уточнили другарите му.

Един кратък анекдот, който разбива днешните легенди колко обичан бил от народа Тодор Живков!
20.
Българина
11.10.2021 05:53:49
16
16
Бай Тошо беше пич. Буквално. Неговите новогодишни обръщения бяха в класи по-добри от тези на президент Радев, Плевньо и т.н. Има ги в мрежата, може да ги видите/слушате.
19.
Артилерст
11.10.2021 02:41:06
11
17
Социализмът е чудесна идея за обществено устройство, Тодор Живков и номенклатурчиците около него я опорочиха. Голямото соц. строителство започва при Вълко Червенков (имаше голям подем и всенароден ентусиазъм...) и продължава по инерция при ТЖ докъм 1970г. След това настъпва застой, имитация и гниене. Окончателният край (по В. Вацев) настъпва, когато ТЖ назначава дъщеря си за член на Политбюро. Имаше много хубави неща, но фактът, че не бяха защитени от хората след предателството на ТЖ и компания, показва, че е имало нещо по-важно от тях. Много жалко! Но по-лошото беше, че революционната БКП бе обезличена, обществото бе разделно на охранена номенклатура и беден народ-най-бедния по доходи в СИВ, на фона на иначе едрите ни класации. Сега "комунист" е мръсна дума, а "комунистите ще дойдат" най- страшното предизборно плашило. Кой е виновен за това? Защо Унгария, Полша, Чехословакия бяха в пъти по-добре от нас? Нали бяхме еднакво зависими?
18.
Боцко
10.10.2021 23:20:05
1
31
Бай Т много обичал да му разправят вицове за него. Поискал да му доведат някой, който ги разправя, да види що за хора са тези, които ги разпространяват. Докарват му дребен слаб човек интелектуалец. Вкарват го в огромен кабинет в резиденцията. Влиза той плахо, пред него огромен скъп килим и отзад зад бюро седи БТ. Човечецът не посмял да стъпи върху килимът. БТ:
-Влизай, влизай смело! -Скоро във всеки български дом ще има такъв килим!
-Е, аз се чудех кой измисля вицовете...
17.
Румчо
10.10.2021 16:18:40
5
40
Другаря Живков сме годарите погребали със задните части нагоре...така че може да ги целувате и да благодарите
16.
Димитър
10.10.2021 11:36:26
40
25
А сега до червения, нискоинтелектуален, невъзползвал се от прехваленото образование имбецил 8 - "Кълбо".
Нямаше ги изброените от теб, но после същите червени управници ги създадоха, но ти плиткоумецо няма как да го прозреш. Но за сметка на това имаше лагери, убийства и никаква свобода. По морето в хотелите ни гледаха като утайки и се бутахме по мръсни, селски квартири. А пък ти самия къде беше когато имаше "учение"? Тютюн ли бра, картофи ли вади?
15.
Димитър
10.10.2021 11:26:45
21
34
До червения глупак Христов!
Глупако, кой смяташ, че ги направи милиардери, кой смяташ, че дирижира този процес? Нищо не смяташ защото си праволинеен, плоскомозъчен, промит, червен тъпанар
14.
христов
10.10.2021 11:04:15
21
54
Помните ли преди 89г яки вратове с лъскави лимузини.Нееее!Кротко си живуркаха вразни спортни лагери.Надяждаха се и се тъпчеха с анаболи.Когато трябваше да пътуват нанякъде се качваха най отзад и се гушеха в еднообразните си анцузи.А после станаха милиардери
13.
Някой
10.10.2021 10:56:05
25
45
БЕШЕ СИ АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНО ДА СЕ РАЗПРАВЯТ ВИЦОВЕ НА ОБЩЕСТВЕНО МЯСТО,ИЛИ ДИРЕКТНО В ЗАТВОРА.
12.
До 8
10.10.2021 10:51:16
11
42
Когато пишеш за качество на сегашното образование, не е лошо да си видиш поста и да си припомниш такива неща като главна буква, точка, запетая и др. Ако изобщо си ги знаел.
11.
Крум
10.10.2021 10:49:30
17
61
Мантрата, че за СССР сме изпращали плодове и зеленчуци боклук е невярна. Аз като ученик всяко лято работех като докер в Булгарплод. Товарехме вагоните плодове и зеленчуци. Само първокачествена продукция. Винаги имаше руснак, който наблюдаваше каква продукция се товари. Например такива ябълки от сорта "Златна превъзходна" не съм виждал по българските магазини.
10.
До 5
10.10.2021 10:48:19
38
58
Относно СССР, ако не бяха руснаците да ни изкупуват боклуците, които произвеждахме нямаше да имаме износ. А японците ни купуваха мотокарите, защото в тях имаше един тон чугун. Претопяваха ги и ползваха за суровини. Това, че сме дали тонове злато на руснаците е абсолютна измислица. Точно обратното, Брежнев всяка година подаряваше на България по 4 милиарда долара. Това може да се провери много лесно в архивите. А сега България подарява на "канадска" фирма всяка година злато за 27 милиарда долара.
9.
Моа
10.10.2021 08:54:45
36
111
Пълни глупости. Живков е голям политик и това вече ясно се вижда.
8.
Кълбо
10.10.2021 06:54:54
38
133
Каквито и глупости да пишете по негово време се живееше добре нямаше проституция наркотици рекет просяци и всякакви други глупости е не всичко е било добре но беше по-добре а за учението беше на много високо ниво сега децата нищо не знаят само краката им ходят главите и не защото самата държава е такава никой нищо не се опитва да направи с тези деца защото това е бъдещето на България и трябва да се направи нещо с образованието сега ни дадоха по един паспорт и станахме роби на другите и държави
7.
до 5
09.10.2021 19:13:06
15
35
От 3 до 5: писах до теб (#6), разбира се, но без да забележа се е попълнил грешен номер.
6.
до 3
09.10.2021 19:11:13
12
63
Не е изключено и това да е вярно, но пък и колко продукция която и свинете нямаше да ядат заминаваше към тях като "отплата" за ресурсите... Че горките хора дори и се радваха, понеже те и такива плодове и зеленчуци нямаха. Мой познат руснак ми беше казвал, че пиперът там е бил известен като "български пипер".
5.
До 3
09.10.2021 18:51:36
45
65
Относно безплатните суровини от СССР: 1960 година десетки тонове злато и сребро са пратени в Москва.
И досега са си там.
4.
*********
09.10.2021 18:11:29
9
19
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
3.
още два
09.10.2021 17:24:32
30
115
Съветските другари: Ние вече на колко погребения ги каним, а те на едно не са ни поканили!

Бай Тошо: Да ни е честит заводът за полупроводници! А догодина, за цели проводници!;-)

Майтапът настрана, но бай Тошо беше всъщност много хитър и ловък политик, много се изгради по негово време и хората живееха безгрижно, макар и скромно, без да се напъват много-много да работят. Безработица нямаше; нещо повече, и да не искаш да работиш, ще те накарат. И преди съм го казвала - човекът продаваше оръжие и наркотици и вземаше евтини, та дори и безплатни, суровини от СССР без дори да ни занимава и без да се хвали и не ограбваше всичко. Оставаше и за нас. А сегашната престъпност и разруха във всяко едно отношение е просто несравнима, да не говорим за терора от март 2020 насам.
2.
Cloning
09.10.2021 17:16:52
9
55
Nqma vtora 6kumba da mu kradat vicovete
1.
кога
09.10.2021 15:24:48
26
78
а кога ще има втора част с вицове за Баце?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Телецът да не се кара с жени, Ракът открива ключа към успеха Телецът да не се кара с жени, Ракът открива ключа към успеха Хороскоп за деня – 21 октомври 2021, четвъртък  Преди точно 10 години убийството на Кадафи хвърли Либия в хаос Преди точно 10 години убийството на Кадафи хвърли Либия в хаос Десетилетие по-късно страната, ако може да се нарече така, е бледо подобие на себе си Управителят на „Бургасбус“ инж.Петко Драгнев с интересни подробности за новите електрически автобуси Управителят на „Бургасбус“ инж.Петко Драгнев с интересни подробности за новите електрически автобуси Ще зареждат за 5 часа, след което могат да изминат над 200 километра в градски условия „Спящата красавица" се превърна в триумф на добротата в Бургас под патронажа на губернатора проф. Мария Нейкова „Спящата красавица" се превърна в триумф на добротата в Бургас под патронажа на губернатора проф. Мария Нейкова С благотворителната постановка изкуството доказа за пореден път, че би могло успешно да бъде подчинено и на благородна социална кауза Зрелищни кадри на Флагман.бг: Издирват моторист от Меден рудник след смъртоносна гонка с МВР Зрелищни кадри на Флагман.бг: Издирват моторист от Меден рудник след смъртоносна гонка с МВР Чудо е, че няма жертви и пострадали по най-оживените булеварди и улици Удар на ГДБОП: 100 кг сурова и сушена марихуана са иззети при спецоперация (СНИМКИ) Удар на ГДБОП: 100 кг сурова и сушена марихуана са иззети при спецоперация (СНИМКИ) Двама са задържани при акцията, проведена вчера в септемврийското с. Ветрен дол Двама пострадаха след като мотоциклет удари патрулка край Пловдив Двама пострадаха след като мотоциклет удари патрулка край Пловдив В резултат на това колата се завъртяла и се ударила в камион Непростимо е случващото се в държавата, по-страшно е от глада и чумата Непростимо е случващото се в държавата, по-страшно е от глада и чумата Кандидат съм за депутат от Бургас, защото тук, особено сега, когато половината листа е сменена с млади и готини хора, трябва да предам част от моя опит, някои са прекалено пламенни, други са колебливи и несигурни, а имаме една много проста задача – да слушат внимателно какво им казват хората Учениците в София минават на онлайн обучение Учениците в София минават на онлайн обучение Дистанционно ще учат и учениците в общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник Бургас става първият град в България с изцяло електрически обществен транспорт Бургас става първият град в България с изцяло електрически обществен транспорт До края на март следващата година ще се обнови основно автопаркът на общинския превозвач „Бургасбус“  
Болна ли е кралица Елизабет втора? Отмени важна визита Болна ли е кралица Елизабет втора? Отмени важна визита Лекарите са я посъветвали да си почива Фейсбук сменя името си Фейсбук сменя името си Вероятно това ще стане следващата седмица Карантина за четири месеца за неваксинираните в Москва Карантина за четири месеца за неваксинираните в Москва Новите правила влизат в сила на 25 октомври Xiaomi започва да произвежда масово електрически автомобили от 2024 г. Xiaomi започва да произвежда масово електрически автомобили от 2024 г. Подготвителната работа по проекта върви с предсрочно темпо, похвали се изпълнителният директор Лей Джун Португалия откри на яхта рекордно количество кокаин Португалия откри на яхта рекордно количество кокаин Наркотикът бил предназначен за европейския пазар Пациенти във Великобритания чакат по 50 часа за легло в болница Пациенти във Великобритания чакат по 50 часа за легло в болница Освен това е имало случаи, когато пациентите в линейка са чакали 13 часа, за да стигнат до спешното отделение Нюкасъл поиска най-скъпия треньор в света Нюкасъл поиска най-скъпия треньор в света Целта на новите собственици е да вземат и спортния директор на Атлетико (Мадрид) Стрелецът с лък от Кьонгсберг бил луд, убитите били прободени с нож Стрелецът с лък от Кьонгсберг бил луд, убитите били прободени с нож Повечето от жертвите не са загинали от стрелите До 900 евро за социално слабите в Гърция за Коледа До 900 евро за социално слабите в Гърция за Коледа Броят на тези хора е 280 000, сред тях има и българи Фейсбук разкрива 10 000 нови работни места в Европа Фейсбук разкрива 10 000 нови работни места в Европа Създаването на паралелен цифров свят е мечта на основателя на Фейсбук Марк Зукърбърг  
Д-р Стойчо Кацаров, служебен министър на здравеопазването Д-р Стойчо Кацаров, служебен министър на здравеопазването Ако ситуацията се влоши, на изборите ще гласуваме със зелен сертификат Виц на деня Виц на деня
- Докторът ми предписа спирт!
- Да не е било спорт?
- Възможно е! Иди, че му разбери почерка!
Виц на деня Виц на деня В зоо магазин:
- Искам да купя куче!
- Кучка?
- Не кучка не искам, дайте ми нормално!
- Ама кучка това е пола на кучето!
- И за кво ми е куче с пола, искам нормално!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мили дами, Фотошоп се ползва за леки корекции, а не за смяна на личността.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори