×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Студени досиета: Как разстреляха митничарката на ВИС


Студени досиета: Как разстреляха митничарката на ВИС
Димитър Димитров-Маймуняка е бил топлата връзка между митничарката Шинка Манова и ВИС. Манова бе застреляна на този ден преди 16 години
09 Октомври 2021, Събота, 22:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Една от версиите за убийството са изчезнали лекарства за милиони от складовете на митническия контрол и нелегалното внасяне на 15 тона спирт през митница Бургас

Малко преди 9.00 ч. на 10 октомври 2005 г. висша митничарка излиза от дома си за последен път. Шефката на отдел „Последващ контрол“ в агенцията Шинка Манова не се тревожи от есенния студ. Тя си има скъп автомобил и личен шофьор, на който плаща сама, защото няма право на служебен. Йордан Геровски отваря дясната врата на „Тойта Лендкрузър“-а, за да се качи началничката му, след това сяда зад волана и потегля, припомня вестник "Труд".

Столичната улица „Деян Белишки“ е осеяна с „легнали полицаи“ и той намалява. Точно там дебне килърът, който светкавично открива огън по автомобила. Манова е разстреляна на място с един куршум в главата, два уцелват шофьора, който по-късно умира в болница. Версиите са много, нито една не се потвърждава с доказателства.

Шинка започва работа като редова митничарка на Аерогара София малко след 10 ноември – през 1990 г. Завършилата „Международни отношения“ жена много бързо се ориентира в обстановката – година след промените в България контрабандата се вихри с пълна сила, основни играчи в нея са не само мутрите, но и охраняващите границата. Летището обаче не е най-подходящото място за едра контрабанда и две години по-късно Манова се мести в митническото бюро в Горубляне. Оттам минават ТИР-ове с тонове цигари, горива, алкохол, контролирани от ВИС първата групировка, пръкнала се след 10 ноември 1989 г. И оправната митничарка създава първия си контакт с „борчетата“ чрез дясната ръка на Васил Илиев – Димитър Димитров - Митко Маймуняка. Тя присъства в управата на футболен клуб „Искър“, чийто президент е той. През 2002 г. Маймуняка бе убит от бомба във входа на блока, където живее приятелката му.

Според няколко източника Шинка Манова и Димитър Димитров са били много близки и поне две години са летували заедно. По това време ВИС пуска пипала в държавните структури и хората й са издигане навсякъде – от полицията, до Народното събрание. Не прави изключение и Манова – тя става шеф на бюрото в Горубляне, където се и ражда друг голям играч на ВИС – Косьо Самоковеца. През 2003 г. той е застрелян в Амстердам, а по-късно полицаи ще установят, че в телефона му са записани номерата на антимафиоти, барети и митничари, сред които и този на Шинка.

След убийството на видната митничарка пък ще се окаже, че за няколко години тя също е създала десетки контакти с политици, министри, висши полицаи и прокурори. Това обяснява защо бюрото в Горубляне не е било разследвано, въпреки че неговата шефка живее нашироко и харчи хиляди, докато получава заплата от 700 лв. Полицаи засичат нейни контакти с хора, наследници на Самоковеца, включително и съпругата му Ангелинка, около вноса на турски и китайски стоки.

Въпреки различните неформални връзки с основните контрабандисти до смъртта си Шинка не е уволнявана от митниците, а напротив - расте в кариерата. Дори след смъртта на Самоковеца, анализатори смятат, че запазването на позициите на бившата ВИС в контрабандните канали се дължи именно на Манова.

Митническата шефка е покровителствана лично от боса на ВИС Георги Илиев. На 25 август 2005 г. обаче снайперист го разстрелва в Слънчев бряг. Оттук нататък съдбата на Манова е решена. Конкурентите в контрабандния бизнес твърдо са решили да изместят групировката, която печели стотици милиони и трябва да премахнат всяка пречка. Една от основните е именно Шинка. Според криминалисти съдбата на висшата митничарка е решена не повече от месец след убийството на Георги Илиев.

За извършител е бил нает професионалист, който е следил жертвата. Малко преди разстрела Манова е била при дъщеря си в Германия. Отпускът й свършил, и тя ес върнала на работа. В октомврийската сутрин двама свидетели са видели стрелеца, полицията прави и фоторобот, но всичко е напразно. Неизвестният килър се е подготвил – той е бил с черна перука, облечен в няколко ката дрехи. Разследващи предполагат, че убиецът е бил чужденец, както обикновено се прави, когато е „поръчан“ важен човек и не трябва да се рискува. Полицията започва да работи по няколко версии, като основната е работата на жертвата – на светло и тъмно.

Като шеф на „Последващ контрол“ в митниците за последно Шинка е правила ревизии за заловеното контрабандно месо през митница Варна, изчезнали лекарства за милиони от складовете на митническия контрол и нелегалното внасяне на 15 тона спирт през митница Бургас. От нито една от тези проверки обаче не изскача следа или факт, който да води към показната екзекуция. Не са намерени и големи суми пари в сметките на митничарката у нас или в Германия, но криминалисти не изключват възможността сумите да са били превеждани на чуждо име.

Основната версия остава борбата за преразпределение на контрабандните канали. Тя се потвърждава и пет месеца по-късно, когато е застрелян един от най-големите контрабандисти – Иван Тодоров – Доктора. Делото за убийството на Манова е спряно през 2007 г., доказателства кой би могъл да я поръча и да изпълни разстрела така и не са намерени. Два пъти то е възобновявано – последният път през 2013 г., но неуспешно. И досега разстрелът на висшата митничарка остава загадка.

След 10 ноември 1989 г. 

Нелегалният трафик храни групировки и чиновници

С началото на демокрацията в България бившата „Държавна сигурност“ си „назначава“ хора, които да отговарят за контрабандните канали. Не е тайна, че и преди 10 ноември 1989 г. това е било държавна политика, но след промените нелегалният трафик на стоки добива невиждан разцвет. Още в началото на югоембаргото през 1992 г. силовите групировки, които вече набират мощ, стават активни участници в износа на петролни продукти за бивша Югославия в нарушение на наложените международни санкции. Над тях е опънат чадър от всички звена на правоохранителната система в България – от полицията, до прокуратурата.

Това генерира и огромна корупция по веригата на държавните служители. Милиони се печелят от контрабанда на цигари, крадени коли, оръжие. Именно тогава се реорганизира и трафикът на наркотици, като България става възлово място по пътя им към Европа. Митничарите са едно от много важните звена при контрабандните канали, десетки чиновници са замесени в трафика. Шинка Минова попада в нужното време на нужното място и именно това ѝ струва живота.


В категории: Политика


Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
20
Коментара по темата
20.
До Бургазлия
10.10.2021 15:03:00
0
5
Да не са отдали под наем някое помещение и да консервират кисело зеле, "стегнато" с един от белите прахове и оцветено?
19.
Бургазлия
10.10.2021 13:37:53
0
6
Сигурен съм , че ще замирише и ония белия прах. Без него далаверата не е на ниво .
18.
До Бургазлия
10.10.2021 13:07:18
0
6
Глупости! На това бюро като осигурител и данъкоплатец не са им били правили данъчни и осигурителни ревизии от 1997г. Само няколко доклада от вътрешни проверки за установяване на усвоените и разпределени помежду им бюджетни средства, които са изчезнали в небитието и останали без последствия за кариерното развитие и пенсиите за осигурителен стаж и възраст на "експертите" в бюрото в плановия им модел"Чисто бюро". Да не мирише на някоя полираща стока от дъщерно предприятие на "Химимпекс"?
17.
Ама те и заплати ли дават?
10.10.2021 12:57:36
1
13
От 1990 се чудя защо се натискат да работят в митниците, като заплатите им са мижави. Явно на разчитат само на заплати
16.
До N 15 от Бургазлия
10.10.2021 10:54:03
0
11
Прав си. Мирише отвсякъде !
15.
До бургазлия
10.10.2021 10:29:55
0
12
За митничарите не зная, но ако започнат да разследват някои от бургаските статистици по служебни правоотношения по заварено положение от влизането на закона ще излязат много подобни версии за изчезнали "и гащи" с мигащи платки за техните заплатки и доходи и по извънтрудови правоотношения.
14.
Бургазлия
10.10.2021 10:17:42
2
19
Ако някой започне да разследва бургаските митничари- ще излязат много данни за големи корупционни схеми. Много от старите , които бяха съкратени през 2012 се покриха. Някой дори емигрираха в чужбина или в София. В Бургас не стъпват от страх да не ги скъсят с една глава.
13.
Пецата
10.10.2021 08:49:33
6
30
Колко накупени такива постове има в момента ако разберем ще ни се завие свят, тулупа прогни цялата държава ако започне изчегъртването не знам дали ще остане 1 човек по службичките, това е армия от калинки , новото правителство ще трябва да се занимава само с това поне 1 мандат , а колко са "нашите" бизнесмени си нямаме на идея даже , хиляди хрантутници на тулупа които той ги обикаля с тойотата да им събира касите , някой долу написа че дс върти парада , да , така е и бойко си е тяхен човек, но поне да се бяха погрижили за народа, даже най големите мафиоти винаги са се грижили за народа като небезизвестния ескобар , тулупа опоска държавата и нищо не даде ,остави кредити да ги изплащат нашите пра пра пра внуци
12.
*********
10.10.2021 08:12:16
3
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
11.
До 9-ти и 10-ти
10.10.2021 02:27:43
2
33
Разсъжденията са в правилната посока, но нас ни занимават с Шинка,Минка и Гинка вместо да отворят очите на хората,че вместо да тръгнем към капитализъм и свободен пазар,едни другари решиха да ни превърнат в либерално гето стига да запазят главите си и част от контрола.
10.
до 9
10.10.2021 01:03:08
14
22
Именно! Каналите си бяха смазани, но бай Тошо беше по-скромен и не излапваше всичко... Или поне такива са били нарежданията по негово време, за да се поддържа тази форма на социализъм/комунизъм тук докато бавничко и славничко се е прокарвал в САЩ. Все пак СССР е бил издържан в голяма степен десетилетия от американските данъкоплатци! От десетилетия насам умишлено смъкват стандарта не само на САЩ, но и на Западна Европа!

Целта на занятието е било в крайна сметка сливането на двете системи в последната обща фаза на тотална диктатура и терор, с най-нисък общ знаменател като качество на живот, което се случва в момента и е отдавна известно под името Нов Световен Ред, а ковидиотите му викат вирус и си въобразяват че става дума за нещо временно, докато психопатите им казаха от ПЪРВИЯ ден, че това ще е "новото НЕнормално"!

http://afera.bg/империята-на-задграничните-фирми/
9.
ЕТО ЗА ТОВА НАЦИЯТА Е ТАКАВА
09.10.2021 23:44:02
7
50
Не е тайна, че преди 10 ноември 1989 г. това е било държавна политика, като в началото на демокрацията бившата „Държавна сигурност“ си „назначава“ хора, които да отговарят за създадените
през годините на светлия социализъм контрабандни канали . ШУМКАРИТЕ ЗА 45 ГОДИНИ ИЗГРАДИХА ОСНОВНО ДЪРЖАВА НА ТАРИКАТИ,АВАНТАДЖИИ И МЕЖДУНАРОДНИ КОНТРАБАНДИСТИ -наречени дипломати от кариерата или външнотърговски представители.
8.
До "Флагман"
09.10.2021 23:07:35
2
20
Очаквам както е тръгнало да напишете статия и за убийството на бруталния , не признаващ авторитети, Бранимир Григоров-Бранко, острието на СИК .
7.
Филия с мас
09.10.2021 22:59:23
3
57
Ако се замислим как изпозастреляха хората на ВИС-2, докато СИК им взе бизнеса... Има едно лице от тази групировка, което странно се издигна през годините и стана несменяем в управлението на държавата дълги години. Дали пък няма пръст и в тази работа?
А колкото до поръчката на Шинова, надали са ползвали чуждестранен килър. На Росенец видяхме, че гардове на НСО пазеха Доган. Преди това имаше убийство пак на чивек от службите, който се оказа в отпуск или така го писаха. Та какъв е проблема службите да очистят някого? След това полицията се прави на разсеяна и нищо не разследва
6.
голям дерт
09.10.2021 22:41:24
4
26
за шинката
5.
Смешници!
09.10.2021 22:39:31
2
49
Не беше споменат нито един жив човек в коментар #1!

ОК. Ще го перафразираме. Надявам се всички гореизброени боклуци, както и Андрюша Юдейски, който ги създаде, превърна държавата в клоака и прогони милиони българи в чужбина, да си получат заслуженото там където се намират! Дано се намират където трябва!
4.
синьо лъвче
09.10.2021 22:38:17
3
63
ВИС-2 черната касичка под чадъра на СДСарите и ДСарите на мангала Иван Костов-Драгалевския и гнома Атанас Атанасов
3.
да
09.10.2021 22:28:12
18
46
Поръчител,е само един.Бойко-крадеца!
2.
Ууууук!
09.10.2021 22:15:27
11
71
Цялата шлака, която като метастази се нацвъка на всички възлови места в държавата, е дело на селяндурската измет на Държавна сигурност (ДС, филиал на КГБ). Тези уроди и в момента са обсебили цялата икономика на страната и чрез спекула, финансирани протести на маргинали, печатане на пари, инфлация и поощрение на престъпността се опитват да върнат Мутрата и ДПС отново на власт.
1.
*********
09.10.2021 22:12:24
5
14
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори