×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кои са жертвите на Чисако Какехи - японската Черна вдовица?


28 Септември 2021, Вторник, 16:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Властите все още не са напълно сигурни какъв е бил мотивът й за убийствата

а 75 години Исао Какехи бил в добро здраве и влюбен. Годината е 2013-а, когато той започва вълнуваща връзка с Чисако Какехи - 67-годишна вдовица, която среща чрез японска агенция за сватосване. В рамките на два месеца двамата се женят, заживяват заедно и започват привидно блажен живот в град Муко в Киото, правейки оризови сладкиши за новогодишните си тържества.

Но Исао Какехи не доживява до новата година. На 28 декември той става четвъртата и последна жертва на японската "Черната вдовица".

74-годишната Чисако Какехи е осъдена на смърт за убийството на трима свои партньори и опит за убийство на четвърти. Престъпленията започват през 2007 г., когато тя е на 61 години. Но тя е далеч от подозренията на властите, до смъртта на Исао Какехи, която предизвиква полицейско разследване, което доведе до ареста й през 2014 г. През 2017 г. тя беше осъдена на смърт след един от най-дългите процеси в Япония. Обжалването за отмяна на решението се провали този юни.

"Тя е използвала агенция за сватосване, за да се запознае с други възрастни жертви, а след като ги кара да й се доверят, тя ги отравя", каза съдията в решението от юни, според обществената телевизия NHK. "Това е безмилостно престъпление, основано на планирано и силно убийствено намерение."

Случаят завладя Япония и изтъкна опасностите, които дебнат онлайн за застаряващите самотници, уязвими за любовни измами. Тези трагедии също така накараха страната да се запита, защо една жена в залязващите си години би започнала да убива мъжете, които претендира да обича?

Началото на убийствата

За жена, която е станала скандално известна в Япония, малко се знае публично за личния живот на Чисако Какехи. Родена в югозападната префектура Сага в Япония, Какехи е работила в печатарска фабрика. Омъжва се за първия си съпруг през 1969 г., когато е на 23, според филиала на CNN Asahi News. Бракът им продължава 25 години преди смъртта му от болест през 1994 г., пише Днес.бг.

До 2007 г. тя влезе е във връзка със 78-годишния Тошиаки Суехиро.

На 18 декември 2007 г. следобед Какехи обядва със Суехиро и децата му. Любимият й приема хранителни добавки, а това улеснява Какехи, която скрива цианидна капсула като едно от хапчетата му. По-малко от 15 минути по-късно Суехиро се срива в безсъзнание на улицата. Когато линейката пристига, той едва си поема въздух и е "на ръба да спре да диша", гласи описанието пред съда.

Какехи, разбира се, придружава Суехиро до болницата, но се представя с псевдонима "Хираока", когато разговаря с персонала в линейката и семейството на Суехиро. В болницата лекарите установяват, че той е близо до смъртта, след като страда от вътрешно задушаване.

Суехиро оцелява - единствената от четирите жертви на Какехи, която надвива смъртта.  Но той е белязан от  "неизлечимо по-висока дисфункция и зрителни увреждания". Мъжът умира година и половина по-късно от несвързано с цианида заболяване, според Asahi News. Няколко години по-късно Какехи гледа към следващата си жертва.

Жертвата на мотора

Масанори Хонда е бил в добра форма за своите 71 години. До 2011 г. диабетът му е отслабнал до лека форма и той често посещава спортни клубове.

По това време Хонда се гмурка с главата напред във връзка с Какехи. Въпреки че не е ясно как са се срещнали и колко дълго са се срещали, двойката казала на приятели по-късно същата година, че планират да се оженят. На следващата пролет Какехи прави своята първа стъпка. На 9 март 2012 г. тя отива с Хонда в магазин, след което двамата тръгват по различни пътища. Около 17 ч. този ден той губи съзнание, докато кара мотор. По-малко от два часа по-късно лекарите в болницата потвърждават смъртта му. Доказателствата по-късно показват, че Какехи не е имала планове да изживее живота си с Хонда. Два месеца преди смъртта му, през януари 2012 г., тя вече тайно е започнала да се среща с други мъже чрез агенция за запознанства.

Последната жертва и мъжът, преборил рака

Минору Хиоки се бори със самотата и рецидив на рак в белия дроб в по-късните си години. Но до юли 2013 г. животът му се преобръща към по-добро: ракът му бил почти изцяло излекуван чрез лъчева терапия, а "той е в добро здраве", се казва в решението на съда. За капак 75-годишният мъж има нов романтичен интерес.

До август 2013 г. Хиоки e напълно отдаден на Какехи. Той й пише в имейл, че иска "да останат заедно завинаги". Те били близки - често хапвали заедно и прекарвали нощта заедно в домовете си. Идиличният им романс обаче приключва на 20 септември, когато двойката излиза на вечеря.

Хиоки, подобно на втория съпруг на Какехи - Суехиро, често приемал хранителни добавки под формата на хапчета - така че за нея било лесно да му даде хапче цианид "под прикритието на здравословна храна", се казва в решението на съда. Двойката тъкмо приключва с храната си, когато Хиоки губи съзнание. Когато пристига линейка, той "диша болезнено".

Въпреки че знае, че има деца и се е възстановил от рака, Какехи лъже екипа в линейката, че мъжът няма семейство и страда от терминален рак на белия дроб. Когато лекарите предлагат процедурата за реанимация, тя отказва разрешение да го реанимираг. Той умира в рамките на два часа.

Какехи изглежда по-смела в натрупването на връзки и жертви. През ноември 2013 г., само два месеца след смъртта на Хиоки, тя вече се се е омъжила за следващата си и последна цел - Исао Какехи. И едва месец след сватбата им, тя отново започва да се среща тайно с друг мъж.

Исао Какехи бил много ентусиазиран. В имейл той казва на новата си съпруга, че иска "да направи всичко възможно да се наслади на светъл втори живот и да живее дълго". В рамките на седмици след брака им, той претърпява сърдечно-белодробен арест малко след като вечеря у дома с новата си съпруга. Тя се обажда на линейка, която го откарва бързо в болницата. Но той умира само час по-късно. Смъртта му обаче поражда подозрение за поредицата от нещастни любовници на Какехи, което предизвика полицейско разследване. Така властите бързо разплитат мрежата й от измами.

Да хванеш убиец

Аутопсиите са рядкост в Япония и обикновено се извършват само, когато има съмнение за убийство, което може би е причината смъртта на бившите й партньори да остане до голяма степен незабелязана по това време. Но смъртта на Исао Какехи се приема за достатъчно подозрителна, за да се наложи аутопсия, която разкрива смъртоносни количества цианидни йони в сърцето, кръвта и стомаха му, както и ерозия в стомаха му. Дни след смъртта му властите откриват хранителните добавки и празните капсули в апартамента на Какехи - което предполага, че тя е изпразнила бурканчетата с добавки и ги е напълнила с цианид, смлян на прах.

През август 2014 г. следователите откриват най-голямото си доказателство по случая на Исао Какехи. Заровена в саксийно растение, което жена му е изхвърлила, била пластмасова торбичка, съдържаща следи от цианид. Цветът на торбата и съдържанието й предполагат, че цианидът е бил заровен в продължение на няколко месеца, а същия тип пластмасова торбичка за съхранение с цип е намерена в апартамента на Какехи. Тя е получила цианида от работата си в печатницата.

Два месеца по-късно полицията арестува Какехи. След многомесечни разпити тя в крайна сметка признава, че е отровила Хонда, Хиоки и Суехиро с цианидни капсули.

Полицията също така смята, че Какехи е свързана с убийствата на четирима други мъже, наред с четиримата, за които е обвинена - но прокуратурата в крайна сметка решава да не повдига обвинение поради недостатъчни доказателства, според NHK.

Начин за печелене на пари?

Четиримата мъже живеят в различни градове, имат различни работни места и нямат връзка помежду си - с изключение на едно общо нещо: всички те имат значителни спестявания и активи. А това, съчетано с тяхната напреднала възраст и неженен статут, ги превръща в перфектни мишени. Първото от четирите отравяния се дължи на дълг: Какехи дължи на Суехиро 48 милиона йени (около 437 000 долара). Тя  е "мислела, че ще го убие и ще избегне изплащането на дълга".

Два месеца след смъртта на Суехиро през февруари 2008 г., Какехи пише писмо до децата си, в което казва, че тя е върнала парите, използвайки "наследството на друг мъж", според решението на съда. Писмото шокира децата на Суехиро, които не са знаели за заема, а и не са знаели почти нищо за Какехи. Те дори не знаят името й. Когато  правят опит да я разпитат, тя "си тръгва мълчаливо".

Не е ясно какво е финансовото състояние на Какехи по това време и дали тя има собствени спестявания. Но със смъртта на четвъртата си жертва тя е взела толкова много пари от жертвите си, че мотивът й вече не може да бъде обяснен с нужда или отчаяние, се казва в решението на съда - тя откровено "пренебрегва човешкия живот заради собственото си финансово желание".

Какехи прибира около 16 милиона йени (145 000 долара) от Хонда, но не се уточнява колко пари е взела след смъртта на останалите мъже. Asahi News обаче изчислява, че Черната вдовица е спечелила общо около 500 милиона йени (4,5 милиона долара) от наследството, ценностите и други активи на своите партньори - според някои оценки тази цифра достига до 800 милиона йени (7,3 милиона долара).

Любовни измами

Силно разгласеният случай на Какехи изтласка любовните измами в общественото съзнание. Япония има още една Черна вдовица: 46-годишната Канае Киджима, която също е осъдена на смърт за убийството на трима мъже, с които се е запознала в уебсайтове за запознанства през 2009 г.. Всяко едно от убийствата й е прикрито като самоубийство. Според Асахи тя също е била мотивирана от финансови средства.

След 100-дневния процес на Киджама тя е осъдена на смърт през 2012 г. Какехи и Киджима са в смъртоносния далечен край на спектъра от "любовни измами" - вид финансова измама, която разчита на създаване на романтична връзка с жертвата. Повечето не завършват с отравяния или убийства, като извършителите често изчезват, след като жертвите им изпразнят портфейлите си.

Повече от 32 милиона потребители са регистрирани в 10-те най-добри приложения за запознанства в страната, а около 600 консултации за запознанства и бракове - като тази, използвана от Какехи - са регистрирани в цялата страна, според Японската асоциация на дизайнерите по житейски дизайн, която предоставя сертификат на компании, които следват нейните работни стандарти. Японската консултативна организация за разстройства на личността и брачни измами, базирана в Токио група за подкрепа на жертви на измами, казва, че вижда около 100 случая на любовни измами всяка година.

Жертвите често се намират чрез брачни консултантски компании, които се използват за намиране сериозен партньор за брак, обяснява говорителят на организацията пред CNN. Жертвите обикновено са разведени или овдовели, без семейство или семейство, което живее далеч. Те може да са разкрили, че получават големи заплати или, че притежават финансови активи в профилите си, добавя говорителят.

Измамниците често искат от жертвите си скъпи подаръци за рожден ден. Имат и други финансови желания, които изцеждат банковите сметки, докато не оставят жертвите им без пари. Понякога жертвите са принудени да вземат заеми, за да осигурят своите фалшиви любовници, каза говорителят.

Защитата твърди - Какехи има деменция

Не е ясно защо Какехи продължава да убива мъже, с които се е запознала чрез агенции за запознанства, дори след като е натрупала богатство от милиони долари. В решението си съдът заключава, че Какехи се е "възползвала" от доверието на жертвите си и надеждата им за бъдеще заедно, за да извърши убийствата. Въпреки че е признала престъпленията, тя не се извинява на семействата на жертвите, показвайки липса на "искрена саморефлексия".

Но нейните защитници в съда виждат това по различен начин. Те основават жалбата си на несъответствия в показанията й, като посочват нейното признание и последващото му оттегляне като доказателство за деменция и принуда.

В крайна сметка екипът й загуби обжалването и смъртната й присъда беше потвърдена. Не е публикувана дата за екзекуцията на Какехи. Съгласно закона затворниците трябва да бъдат екзекутирани в рамките на шест месеца от изслушването на присъдата - но експертите казват, че това се случва рядко поради продължителни опити за обжалване, а много от тях в крайна сметка чакат години. Не е ясно дали адвокатите на Какехи, които отказват да коментират доклада на къда, възнамеряват да подадат молба за повторно производство - единственият начин да спасят живота й.

Какехи има малко публични изявления и рядко е говорила пред медиите. Нейните съдебни показания рисуват противоречив образ на жена, която се колебае между увереността в своята невинност и откровеното признание за престъпленията си. Понякога по време на процеса тя изглежда объркана и уморена. Косата й побелява през годините след ареста й през 2014 г., а слухът й се влошава.

С твърденията за деменция, които покриват нейните показания, и допълнителните предполагаеми убийства, по които тя никога не е била обвинена, може би никога няма да разберем какво наистина се е случило - или какво я е накарало да започне да убива любовниците си до края на живота си.

В интервю за местния вестник Yomiuri News през 2019 г. Какехи казва: "Дори да се замислите за това, греховете ви няма да изчезнат. Няма да стигне до мъртвите."

 


В категории: Животът


3
Коментара
3
Коментара по темата
3.
до Пецата
28.09.2021 19:41:02
1
5
Гледай някой японски хорор или японско порно и ще разбереш, че японците са една от най-извратените нации
2.
Блажени години, когато рокендрола беше млад
28.09.2021 19:40:06
0
1
"блажен живот"

Само блажно ви е в главите!
Блажна баница, блажна боя...
1.
Пецата
28.09.2021 17:08:40
1
0
За първи път в живота си виждам негативна новина за япония , явно и японците нещо са стъпали на криво срещу сащ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
7 знака, че сте повече от приятели 7 знака, че сте повече от приятели Ето как да разберете дали бихте могли да бъдете нещо повече Причини да се чувствате като в капан във връзката си Причини да се чувствате като в капан във връзката си Вие сте финансово зависими от партньора си Рецепта за супа от земна ябълка със салвия Рецепта за супа от земна ябълка със салвия Ето как да я приготвите Банковите такси продължават да поскъпват Банковите такси продължават да поскъпват Причината са ниските лихви по кредитите, от които финансовите институции не взимат голяма печалба Арестувах мъж заради сексуални посегателства срещу две сестри Арестувах мъж заради сексуални посегателства срещу две сестри 69-годишният педофил е от Драгоман Утре се сбогуваме с Владимир Каролев Утре се сбогуваме с Владимир Каролев Опелото ще бъде в църквата "Св. София" Намериха още една пробойна на кораба „Вера Су” Намериха още една пробойна на кораба „Вера Су” Операцията по разтоварването на кораба продължава Крепостта Вишеград – стражът, който наблюдава отвисоко Крепостта Вишеград – стражът, който наблюдава отвисоко Не забравяйте, че наоколо има и други малко познати, но китни местенца, които могат да бъдат посетени Държавата обмисля връщането на малките ученици в клас Държавата обмисля връщането на малките ученици в клас За яслите и детските градини здравните власти остават категорични, че няма да бъдат затваряни Издирват 75-годишна жена от Сливенско Издирват 75-годишна жена от Сливенско Жената е напуснала дома си на 21 октомври
Ердоган обявява за персона нон грата посланиците на 10 държави Ердоган обявява за персона нон грата посланиците на 10 държави Преди два дни той се закани да предприеме такава радикална стъпка Румъния затяга мерките заради бум на COVID-19, връща вечерния час Румъния затяга мерките заради бум на COVID-19, връща вечерния час За достъп до повечето обществени пространства ще бъде задължително представянето на здравен пропуск, а учениците ще излязат в двуседмична ваканция Австрия предвижда карантина за неваксинираните Австрия предвижда карантина за неваксинираните Сериозното увеличение на случаите на COVID-19 през изминалата седмица наложи спешна видеоконферентна среща на правителството с губернаторите на деветте австрийски провинции Задържаха войник, държал оръжия и радиоактивен материал в Германия Задържаха войник, държал оръжия и радиоактивен материал в Германия Повдигнати са му обвинения в незаконно складиране на оръжия и радиоактивен материал COVID сертификатите влизат в сила в Сърбия COVID сертификатите влизат в сила в Сърбия Ваксинацията е изключително слаба, каза премиерът Ангела Меркел: Германската политика се нуждае от повече жени Ангела Меркел: Германската политика се нуждае от повече жени  Меркел се готви да се оттегли след 16 години работа като първата в страната жена на канцлерския пост Люксембург ще разреши отглеждането на канабис за лична употреба Люксембург ще разреши отглеждането на канабис за лична употреба Притежанието и употребата на марихуана на обществени места обаче ще остане забранена Спират помощите на безработните в Австрия, ако откажат ваксина Спират помощите на безработните в Австрия, ако откажат ваксина Наредба, издадена от министъра по труда, дава право на такива решения Упoтpeбявaнитe aвтoмoбили във Великобритания вeчe cтpyвaт пoвeчe oт нoвитe Упoтpeбявaнитe aвтoмoбили във Великобритания вeчe cтpyвaт пoвeчe oт нoвитe Популярни на Острова модели като Focus и Kuga на Ford са сред тези с най-голям ръст на цените В пистолета на Алек Болдуин е имало истински патрон В пистолета на Алек Болдуин е имало истински патрон Актьорът уби операторката Халина Хътчинс и рани режисьора Джоуъл Соуза по време на снимки
Д-р Стойчо Кацаров, служебен министър на здравеопазването Д-р Стойчо Кацаров, служебен министър на здравеопазването Ако ситуацията се влоши, на изборите ще гласуваме със зелен сертификат Виц на деня Виц на деня
- Докторът ми предписа спирт!
- Да не е било спорт?
- Възможно е! Иди, че му разбери почерка!
Виц на деня Виц на деня В зоо магазин:
- Искам да купя куче!
- Кучка?
- Не кучка не искам, дайте ми нормално!
- Ама кучка това е пола на кучето!
- И за кво ми е куче с пола, искам нормално!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мили дами, Фотошоп се ползва за леки корекции, а не за смяна на личността.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори