×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Драматична развръзка на изборите в Германия, предстоят тежки преговори за коалиция


Драматична развръзка на изборите в Германия, предстоят тежки преговори за коалиция
Лидерът на социалдемократите и финансов министър Олаф Шолц е единият вариант за нов канцлер на Германия, а другият е Армин Лашет, който бе посочен от Ангела Меркел
26 Септември 2021, Неделя, 20:21 ч.
Автор: Флагман

Досегашният канцлер Ангела Меркел ще управлява докато се избере ново правителство, а това може да продължи доста дълго

 

Драматична е развръзката на парламентарните избори в Германия.

Според данни на екзитпола седем политически сили ще са част от следващия Бундестаг, а Германската социалдемократическа партия, засега, се очертава като победител с 26 % от гласовете, партията на Ангела Меркел - Християндемократическия съюз получава 24 %, Зелените от сигурни победители преди половин година се сринаха до 14,5 %, за Свободната демократическа партия са гласували 12 на сто, 10% за "Алтернатива за Германия", 5% или съвсем близо до бариерата - Левите. Това са данните на екзитпола на ZDF. 

Според този на АRD ситуацията е малко по-различна - консерваторите от ХДС и социалдемократите са изравнени с 25 %, следват Зелените с 15%, крайнодесни и либерали са с по 11 на сто. Левите отново са над бариерата с 5%.

Заради малката разлика между двете партии обаче напрежението ще остане до последно, а Германия известно време няма да знае кой е вероятният бъдещ канцлер.

Лидерът на социалдемократите и финансов министър Олаф Шолц е единият вариант за нов канцлер на Германия, а другият е Армин Лашет, който бе посочен от Ангела Меркел.

Резултатът предполага, че преговорите за съставяне на правителство може да продължат с месеци. Това ще остави канцлера Ангела Меркел на власт за неопределено време. Меркел, която управлява от 2005 г., не се включи в надпреварата, за да получи пети мандат, и се готви да напусне поста, след като се състави правителство.

За сравнение християндемократите взеха 32.9 на сто на предишните избори. Социалдемократите бяха далеч под тях с 20.5%. Трета бе "Алтернатива за Германия" с 12.6 на сто, след тях - либералите с 10.7%, Левите - с 9.2. Зелените получиха едва 8.9% от гласовете.

Зелените бяха фаворит за превръщане в първа политическа сила само допреди няколко месеца, но скандали в партията и неопитността на кандидат-канцлера им Аналена Бербок стопиха преднината.

Лекото разминаване между двете прогнози допълнително затруднява правенето на точна оценка как ще изглежда бъдещият Бундестаг. Тази на ARD, която е много по-оптимистична за християндемократите, ги посочва като по-голяма партия с 200 депутати при 197 за социалдемократите, 119 за зелените, 87 за крайнодесните и либералите и 39 за Левите.

При ZDF - чийто екзит пол дава преднина на социалдемократите - местата в парламента изглеждат така:

В очакване на официалните резултати първите данни потвърждават само едно - коалицията, която ще управлява Германия, ще е трипартийна. Това ще е първият подобен съюз на федерално ниво в историята на страната, макар в германските провинции да съществуват такива формати.

Прагът за мнозинство в Бундестага е 378 депутати и според прогнозните резултати от тази вечер три варианта за коалиция имат шанс. Единият е социалдемократи, либерали и зелени (известната като "светофар" заради цветовете на всяка партия). Тази коалиция със Свободната демократическа партия може да е по-голям проблем за зелените заради бизнес ориентацията им и липсата на ангажимент към по-мащабна трансформация на енергетиката и индустрията в борба с климатичните промени. "Светофар" би имала 434 депутати.

Победа на консерваторите (или запазване на малката дистанция между двете партии) все пак би създала възможност за нов опит за "Ямайка" или зелено-черно-жълта коалиция (консерватори, либерали и зелени), каквато обаче биха желали само две от трите партии. И тук би било трудно убеждаването на зелените, но защото в по-голяма степен гледат на социалдемократите като на естествен партньор. За "Ямайка" имаше преговори и през 2017 г.,, но те пропаднаха - по-скоро заради либералите. "Ямайка" би имала 417 депутати.

Паул Цимяк, генерален секретар на ХДС, заяви пред телевизия ARD, че "данните показват възможност за ориентирана към бъдещето коалиция на ХДС/ХСС, Зелените и либералите" - сценарият, известен като "Ямайка".

Запазването на досегашната "голяма коалиция" - християндемократи и социалдемократи - би означавало мнозинство от 413 души в Бундестага.

Съвсем близо до прага с 376 депутати е и вариантът социалдемократи, зелени и крайнолеви ("червено-зелено-червено"). Подобен формат - широко обсъждан преди изборите - се приема охотно от зелените, но социалдемократите поставят едно условие - ясен ангажимент към евроатлантическите ценности, какъвто крайната левица трудно ще поеме. Той е все по-малко вероятен заради слабия резултат на крайнолевите. Дори те да преминат окончателно петпроцентната бариера, общата подкрепа за трите партии няма да е достатъчна.

При сегашните съотношения обаче - и предвид непопулярността на "голямата коалиция", управляваща от 2013 г., изглежда най-вероятно либералите да са балансьорът в бъдещите преговори, коментират германски наблюдатели. За това свидетелстват и коментарите на лидера им Кристиан Линднер, заявил, че "Свободната демократическа партия получи един от най-добрите си резултати в историята си".


В категории: Политика


Флагман.БГ 2 май ще е неучебен в цялата страна 2 май ще е неучебен в цялата страна 20/04/2024, Събота 09:00 1
12
Коментара по темата
12.
До опасен чар
27.09.2021 10:27:22
0
3
Не ми се вярва, от германците по-големи лицемери няма.
11.
Пецата
27.09.2021 08:16:49
0
6
Там хранилката е много по голяма и няма да рипат толкова, ще се договорят да лапат заедно , меркел сигурно е милиардерка в стотици ама ходи по магазините да пазарува дани вярва простия немски народ
За да се пенсионираш там на 67 трябва да бъхтиш 45 г стаж и пенсията ако си бил обикновен работник офис или шофьор ще вземаш между 800 и 1200 еврака , а тея дето са работили 7 години които си мислят че ще се пенсионират това е за социална пенсия и щем вземат най много 200 евро суха пара останалото е във вид на купони за храна и битови сметки но се дават по местожителство тоест ако не живееш в германистан ще ги гледаш през крив макарон
Социалната политика на германистан действа САМО и основно за чернилките емигранти те получават всички само и само да не развалят рахата на политиците да си крадат спокойно
10.
Мдааа
27.09.2021 00:15:52
0
10
От далеч се вижда,че единствената моногамна партия в Германия е точно Алтернативата за Германия.Всичко останало е някаква политическа педерастия.Като гледам съвсем различни като разбиране и политика според определенията партии нямат проблем да се гушкат и да си лягат заедно в коалиции само и само да са част от власта.Тази политизвратения дори в България я няма.
9.
Опасен чар
26.09.2021 23:26:19
0
8
Ромите няма да се върнат спокойно, нито ще им спрат помощите в Германия. Новата партия, която спечели е по-либерална от Меркел, впрочем те бяха заедно в коалиция с Меркел до сега, бъдещият канцлер беше финансовият министър на Меркел и пилееше парите на немските данъкопладци с широки пръсти. Дори се зарече, че иска да даде пари на безработните на всички европейски държави от касата на Германия. Иска да прави заеми и да раздава.
8.
ХХ
26.09.2021 23:12:43
3
9
Само ромите у нас, чакащи наготово пари от фондация Ханс Зайдел се интересуват от изборите в Германия. Никой нормален българин не се интересува от тях.
7.
до 5
26.09.2021 23:11:28
1
9
те zdf и ard имаха точно преди 2 дни голяма издънка като показаха предваритвлно резултатите. Хаха ами блажен е тоя дето вярва, че това са гласовете на народа.
6.
_nib_
26.09.2021 22:24:25
2
6
Тука щъкаше едно тАпанарче,което обясняваше как ,,народа" избирал и много харесвал дъртия мръсен вампир,дето разсипа една подредена държава.Тана тоа залюхан лумпено-идиот да му обясня че 26% не са ,,народа".Народа са поне 75-80%.
5.
До 1
26.09.2021 22:23:12
0
7
Научи се да четеш и да разбираш прочетеното!
"Това са данните на екзитпола на ZDF."
Иначе казано, това е резултат от допитване до избирателите, което се провежда в деня на изборите, след като вече са напуснали секциите за гласуване. В случая е проведено от обществената телевизия ZDF.
4.
Въхх
26.09.2021 22:20:06
0
10
Мангалите изгоряха без баба меркел...помощи няма да има и мангали също, ама лошо за нас че тая паплач ще се върне тук
3.
ХХ
26.09.2021 21:47:16
15
5
Никой нормален българин не се интересува от изборите в Германия.
2.
Хаха
26.09.2021 21:05:45
3
18
Дъртата кобра да пътува, ред е и на Макрон баболюбеца, тия двамата объркаха Европа и я напълниха с мигранти
1.
алоо
26.09.2021 20:29:32
9
8
ало изборите свършиха преди час! Как вече се знаят резултати? Че и коалиции ще правят?Май май нагласена работа
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук
Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори