×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кой застреля лихваря Стоян и бременната му жена в бургаския кв. Рудник, все пак


Кой застреля лихваря Стоян и бременната му жена в бургаския кв. Рудник, все пак
46-годишният Стоян Вълчев и 36-годишната му жена Тодорка, са имали охолен живот в тази къща от вилната зона
28 Септември 2021, Вторник, 10:30 ч.
Автор: Флагман.бг, снимки и видео: Катя КАСАБОВА

Бруталната тройна екзекуция е знакова сред неразкритите убийства от последното десетилетие

През май 2013 г. в препълнената с журналисти зала на Окръжния съд в Бургас, съдиите Стефан Стойков и Петя Георгиева „удрят звучна плесница” на представителя на държавното обвинение прокурор Димо Маджаров. Съдебните магистрати разпореждат пред смаяните репортери да бъдат свалени белезниците от ръцете на сочения 2 години и половина за убиец – 36-годишния Иван Симов от кв. Рудник.

Още на следващата седмица той се завръща на работа в Бетоновия възел край Слънчев бряг, но обществеността е потресена от този неочакван обрат, тъй като хората смятат, че ще има възмездие за извършеното брутално двойно убийство във вилната зона на кв. Рудник.

36-годишната Тодорка Калпаклиева

Никой до днес не знае, че една от жертвите – 36-годишната Тодорка Калпаклиева, майка на 10-годишно болно момиченце, е носела в утробата си 4-месечна рожба. За бременността й за първи път проговори вчера пред Флагман.бг един от разследващите полицаи, който все още търси отговор за себе си къде се е скъсала нишката при съставянето на обвинителната теза и защо до този момент престъплението остава неразкрито.

На 1 октомври 2010 година, събота, съсед по вила наднича в двора на известния лихвар Стоян Вълчев. Вижда в семейната кола Опел „Омега” жена му Тодорка, половината от главата й липсва, по нея е стреляно от упор. Ключът виси на таблото, тя е наметната с одеяло и е по пантофи.

В къщата няма следи от взлом, в една от спалните е намерена 10-годишната им дъщеричка – в безпомощно състояние. Момиченцето е било родено с детска церебрална парализа, неподвижно е. По-късно се установява, че е прекарало в това положение две денонощия.

От мъжа на Тодорка – 46-годишния Стоян Вълчев няма и следа. Разследващите откриват тялото му в неделя привечер със следови кучета в овощната градина срещу къщата им – застрелян в главата като жена му, от упор.

Дотогава за двамата се знае, че живеят охолно от нелегална таксиметрова дейност, препродажба на дърва за огрев, търговия с авточасти и най-вече от лихварството, упражнявани от главата на семейството. Пет години преди да купят имота във вилната зона, Стоян изоставя своето семейство в Бургас заради Тодорка, приема и доведената й болна дъщеричка като своя. Контакти с местните наоколо не поддържат обаче, Стоян не позволява на Тодорка да посещава дори и баба си в квартала.

Че може да се е случило нещо лошо, съседът на Вълчев се усъмнил, тъй като всяка делнична сутрин Тодорка водела с колата болното момиченце на рехабилитация до бургаската болница. В два поредни дни обаче автомобилът й стоял притихнал в двора им.

В следващите няколко дни ужасът обзема вилната зона и целия Бургас, а журналистите настояват за бързи действия от страна на МВР и Прокуратурата, за да бъде открит бродещият из града безскрупулен злодей.

На 10 октомври 2010 г. е арестуван 34-годишният Иван Симов от кв. Рудник, който веднага получава постоянна мярка „задържане под стража”. В дома на обвиняемия са намерени предмети на една от жертвите – Стоян, открити са тениска и хавлия със следи от кръв, които са изпратени за ДНК анализ в столицата.

Началникът на отдел "Разследване" комисар Златко Пеев, който тогава ръководи дознанието, казва следното: „Събрали сме доказателства за категоричното авторство на убийството, което е извършено с огнестрелно оръжие”. Оръжие впоследствие обаче така и не е открито, въпреки че неколкократно водолази претърсват заблатеното дъно на близкия язовир.

Директорът на ОДМВР-Бургас Милен Димитров обявява на брифинг след ареста, че мотивът на Симов е користен и личен, свързван с лихварската дейност на убития. Обществото се успокоява, а медиите разгласяват, че ще следят за произнасянето на справедлива присъда за извършителя на убийствата. Докато се стигне до 7-и май 2013 година – денят, в който Симов излиза на свобода.

*Нашият екип засне днес обстановката в района пред къщата – в далечината се вижда красивата крайбрежна панорама на Бургас, срещу къщата е голяма овощна градина, където е намерен с пръснат череп лихварят. Две години след трагедията имотът е закупен от плевенчанин, който живее тук на семейни начала с жена от кв. Долно Езерово и двете й пораснали деца. Дворът и сградата са много добре поддържани, охраняват се от 2 кучета и вероятно от заварените видеокамери. Обитателите, както  техните предшественици, не контактуват със съседи.

Съдиите Стойков и Георгиева от Окръжния съд обявяват, че обвинението е уклончиво, основаващо се на предположения. През цялото време, докато трае съдебният процес, Симов настоява, че не е извършил двете убийства. Той не отрича, че в сряда привечер е ходел в къщата на Стоян и Тодорка.

„Отидох да му занеса ауспух от Опел. Докато си говорехме в двора, пристигна и камион с дърва, както и лека кола – зелено Жигули. Аз си тръгнах и не знам какво е станало по-нататък, по пътя срещнах още една кола, мисля, че беше френска марка, която отиваше към Стоян”, казва той при разпитите. 

Имотът на лихваря се намира в края на вилната зона, а срещу него е голяма овощна градина и голо поле. По-късно, в хода на разследването, е установено, че шофьорът на камиона с дървата е дошъл да върне 450 лв., взети преди това с лихва. Той не казва нищо за присъствието на зелено Жигули, нито за пристигнала по-късно френска кола. При ареста на Симов полицията оповестява, че имал дълг към лихваря и това било достатъчен мотив за убийството, тъй като нямал намерение да го връща.

Защитникът му Красимир Кацарски пледира, че това не е истина:„Работникът е имал задължения към три банки с обща месечна вноска 300 лв. Семейството му се занимава със земеделие, а той има постоянна работа в Бетонов възел. Може да си обслужва заемите. Не е бил длъжник на лихваря”.

Според схемата на разследващите - първо е застрелян Стоян – във овощната градина, на около 300 метра от портата му. Съседи същата вечер са чули изстрели от тази част. Затова предполагат, че двамата са отишли да изпробват оръжие, което е донесъл Симов. Други разказват за полицай, който също бил в овощната градина, но той пробвал собственото си служебно оръжие. Чували се различни изстрели. 

Предполага се, че Тодорка е „очистена” като неудобен свидетел. Симов, след като застрелва лихваря, хуква към дома им и казва на жената, че с мъжа й се е случило нещастие, докато пробват оръжието, поради което се налага тя да запали бързо колата, за да го транспортират до болница.

Застрелва я, когато Тодорка сяда на шофьорската седалка, като набутва дулото в устата й. Това буквално пръска главата. 

За бързото разплитане на тежкото углавно престъпление, министър Цветан Цветанов изпраща от Главна дирекция „Полиция” трима супер криминалисти, плюс двама психолози за разчитане на резултатите от полиграф. Полицаите са сигурни, че са доказали кой е извършителят. Детекторът на лъжата показвал, че Симов е последният човек, който се е видял със Стоян и Тодорка. Намерените вещи в дома на заподозрения са DVD с изтръгнат кабел и портфейл, който преди това е бил на лихваря.

Задържаният обаче отвръща, че DVD-то и портфейлът са му били дадени като бартер срещу лебедка няколко месеца по-рано. При претърсването на къщата на лихваря, полицаите не намират никакви пари, дори и 450-те лева от шофьора на камиона с дървата, а в квартала и вилната зона се носели легенди за кеша, с който разполагал. Дворът и сградата са опасани с множество видеокамери, но записи няма, тъй като липсва централното записващо устройство. Изчезнало е по време на покушението. 

На заседанията по обжалване на мярката за неотклонение, братът на Симов - Георги непрекъснато се зарича, че кръвта по фланелката и хавлията ще се окажат от наскоро заклано прасе.

По-късно така и не се оповестява от какво естество са следите от кръв. Братът Георги и сестрата Щиляна присъстват на всички заседания на съда. Щиляна Симова е учителка в детската градина на кв. Рудник и след ужасната трагедия не стъпва повече на работа. Тя е сигурна, че брат й е невинен, но моралът й не позволява да гледа в очите родителите на децата.

Още докато обвиняемият е в предварителния арест, общественият гняв се взривява за втори път, защото на 23 ноември, само два месеца след смъртта на бременната майка, умира 10-годишната Деси. Осиротялото момиченце е отведено в инвалидна количка в дома на баба му Димитрина в кв. Сарафово, майката на Тодорка. Съсипаната възрастна жена обаче не е в състояние да полага адекватна грижа, защото 40 дни преди това губи съпруга си, а и неподвижното дете често получава епилептични гърчове.

Докато злощастната вдовица и майка подготвя документите на Деси за настаняване в специализирано здравно заведение, една нощ го намират мъртво поради внезапното спиране на сърцето му. Медиците са убедени, че момиченцето през цялото време е било наясно с трагедията, която е настъпила в семейството, въпреки че не е имало възможността да изрази чувствата си. Дълбоката скръб я е погубила.

След освобождаването на Симов през май 2013 г., прокурор Маджаров протестира пред Апелативния съд, но вместо да насрочат заседание, съдиите от въззивната инстанция прекратяват съдебното производство и връщат цялото дело обратно на прокуратурата, за да започне отново предварително разследване.

През юни 2014 г. прокурорът сам преценява, че обвинението му няма да издържи и го оттегля. Като основания сочи съмненията, че убийствата може да са извършени от двама души, единият от които е по-висок от средния на ръст Иван Симов. Експертите по балистика също не са сигурни, че двете жертви са екзекутирани с едно и също оръжие.

Адвокатът на Симов обжалва и мотивите, с които съдът прекратява съдебното дирене – липса на достатъчно доказателства. Папката е върната обратно в Криминална полиция в ОДМВР-Бургас, където си остава завинаги. Причината - внезапната смърт на Иван Симов.

34-годишният Иван Симов е арестуван 10 дни след бруталното покушение и остана в ареста 2 години и половина. Едва в края на 2014 г. бе напълно оневинен

Строителният работник умира в съня си, у дома, на 19 ноември 2014 г. Намира го сестра му, след като не се е събудил в обичайния час, за да отиде на работа. Аутопсията доказва инфаркт на миокарда, няма следи от насилие. Близките му са убедени, че тежкото неоснователно обвинение и престоят му близо 3 години зад решетките, са го съсипали психически, а впоследствие тези увреждания са дали ефект и върху физическото му здраве.

По същото време адвокатите на оправдания арестант подготвят жалба до Европейския съд по правата на човека с иск от 500 хил. евро като компенсация за пребиваването му в ареста. Тя обаче така и не е депозирана. 

Днес екип на Флагман.бг засне отново къщата във вилната зона на кв. Рудник. Установихме, че е обитаема. Имотът принадлежи на заможни хора, поддържан е много добре, има високи и художествено оформени огради, пази се от две огромни кучета. Дворът е превърнат в райска градина – с екзотични видове, повечето от които дървета, непозволяващи на любопитните погледи да проникнат в лоното на имота.

Пред вилата е спрян автомобил със софийска регистрация. Установихме, че две години след кървавата драма, във вилата се настанява плевенчанин, който преди това е живял в столицата. Заселил се е на това място заедно с жена от кв. Долно Езерово, тя довела и двете си пораснали деца. Семейството не влизало в контакт с местните хора. Те не знаят с какво се занимават и от какво живеят новодошлите.

В този район впечатление прави контрастът между различните имоти. Сред напълно изоставени и буренясали бараки, могат да се видят луксозни и строго охранявания здания, опасани с видео наблюдение и завардени от свирепи кучета. Движението и присъствието като цяло на външен за този район човек няма как да остане незабелязано, заради специфичното амфитеатрално разположение на къщите, намиращи се всъщност върху позатихнало свлачище – факт, който е известен на много малко от местните хора. 


В категории: Разследване


Флагман.БГ Уволниха ергенката Виктория от БФС Уволниха ергенката Виктория от БФС 28/03/2024, Четвъртък 17:20 1
Флагман.БГ Зрители бесни след гавра с хляб в "Хелс Китчън" Зрители бесни след гавра с хляб в "Хелс Китчън" 28/03/2024, Четвъртък 17:00 0
Флагман.БГ Парното в Пловдив поскъпва с 13% от 1 юли Парното в Пловдив поскъпва с 13% от 1 юли 28/03/2024, Четвъртък 16:20 2
Сашка Васева прогледна
Сашка Васева прогледна 28/03/2024, Четвъртък 16:06 0
23
Коментара по темата
23.
:)
29.09.2021 08:44:55
2
2
emi 6tom go e u4istil zaedno sus simeistvoto mu, kakva po radostna novina ot tova, sega namerete ubieca i mu daite medal, nagradete go :D
22.
С.С.К
28.09.2021 23:08:35
1
2
Незнам кои пише тези романи ама май наистина гледа много филми.Като пишете пишете поне истината а ако не я знаете не си навирайте носът кадето не му е мястото.10 процента истина и останалите 90 лъжа.Срамота е да лъжете хората с вашите измислици.
21.
До 19
28.09.2021 13:54:12
2
2
Абе твоето училище коя смяна е, или ти си по цял ден там и айляк да поплюваш?
20.
ДОБРЕ
28.09.2021 12:54:30
3
11
ТЕЯ ЛИХВАРЧЕТА ЯСНО ДА МРЪТ АМИ ТЕЗИ ДЕЦА КОИТО ИМА ЛЕЧЕНИЕ С КАНАБИСОВО МАСЛО И ЗА СЕДМИЦА СЕ ОПРАВЯТ ЗАЩО НЕ ИМ ПОЗВОЛЯВАТЕ ДА СЕ ЛЕКУВАТ С КАНАБИС
19.
кво само въртите едно и също
28.09.2021 11:59:03
3
15
от 26ти статия, днеска пак публикувана...тая касабова нещо...
18.
*********
28.09.2021 11:34:06
0
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
17.
Da
28.09.2021 11:05:15
5
8
Бива ли толкова дълга статия. Златната среда е 300 думи. Тия дългите никой няма да ви ги чете.
16.
Бургас
26.09.2021 13:24:40
2
19
Мисля ,че е Рагевски!!!
15.
Пенчо?
26.09.2021 12:15:16
5
34
Ами то много не разкрити убйства в този град бе!!!!!!Полицията спи ли?
Или участва активно .......?
14.
Червената Читанка
26.09.2021 10:47:45
7
4
"Документ за благонадежност"- албум и "Разстреляна младост"
"...Майка ми взе ножа и каза: "Вичо, отивам до мазата." След малко се върна. Държеше ножа, ръцете й бяха в кръв. "Аз се убих"- рече..."

"Качвам се веднъж на обед на тавана за сирене- тенекията я няма... Полицията намери доказателства по всяка вероятност в тази тенекия със сирене, защото помня, че подпоручик Йорданов ни записа имената след ареста, попита чичо кога е виждал сина си. Той каза, че не го е виждал откак е заминал войник. А подпоручикът:"Как не си го виждал, като си му дал една тенекия със сирене! ...и ме пуснаха. А другите след малко подкараха като стадо към поляната и ги разстреляха със залп."
13.
Депеша от Росенец
26.09.2021 10:26:42
3
22
Каква вилна зона е това гнусно село?
12.
Карнобашки Канибал
26.09.2021 05:44:27
1
13
След 2 гидини ши мъ пуснат и мени
11.
Запознат
26.09.2021 03:48:45
0
29
Иван Симов умря преди да му приключи делото окончателно от естествена смърт. Господ си знае работата....
10.
виждам че разбирате от охолен живот :-)
26.09.2021 02:14:01
2
38
- живеят охолно от нелегална таксиметрова дейност, препродажба на дърва за огрев, търговия с авточасти и най-вече от лихварството
- в семейната кола Опел Омега
- са имали охолен живот... в бургаския кв. Рудник?!
9.
Юмер
26.09.2021 00:39:28
0
38
Запазена марка на бургаските прокурори и съдии е да оправдават убийците и те да се разхождат на свобода сред нормалните хора.Приклиням ви тези убийци,които оправдахте ,да избият не нашите деца,а.... познайте на кой?Корумпираните полицаи, съдии и прокурори, превърнахте тази държава не АД.
8.
съдия
25.09.2021 23:52:14
6
20
щом е лихвар браво на убиеца!
7.
Динко
25.09.2021 23:30:40
1
26
"Бетоновия възел край Слънчев бряг"

За моя ли говорите?
6.
Език мой, враг мой
25.09.2021 23:27:53
2
65
"е носела в утробата си 4-месечна рожба'

Не е 4 месечна рожба, а е 4 месечен фетус (т.е. 4 месечен зародиш)
4 месечна рожба става 4 месеца след раждането
5.
До 3
25.09.2021 23:00:13
5
3
Кажи ми кого питаш, полицията, съда или прокуратурата? Защо тях би трябвало да питаш
4.
и ко
25.09.2021 22:12:32
1
14
става сега с лихвите на дадените пари от ,, бизнесмена - лихвар ,,
3.
Бах
25.09.2021 21:58:12
8
31
Добре бе, флегмани!
Що снимате на новите собственици имота?
Убит лихвар? Чудо! А Тодорка е била уникална с нещо. Неясно какво, но ....да избягаш от семейството и заживееш с нея и болното й дете. Или е бил страхотен човек, или просто е била уникална?!?
И как шофьорът с дървата, който е дошъл след обвинения е свидетел, а Иван е последният го видял?!?
2.
Стоян
25.09.2021 21:51:49
7
17
Тодорка не беше бременна. Със сигурност.
1.
Сектата на Смъртта представя
25.09.2021 21:36:27
6
34
Смърт от старите ленти - втори епизод.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" Благодаря на колегите кметове по общини и на Общинсктие съвети, че подкрепят тази идея и са единни, защото това вече има ефект, каза кметът на Поморие Иван Алексиев Рокада по високите етажи на Митниците Рокада по високите етажи на Митниците „Митница София“ е с нов директор Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки Предстои обществено обсъждане в двете населени места в началото на април Похвално! Ученичка от Музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари Похвално! Ученичка от Музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари За да получи изгубените средства, собственикът трябва да назове стойността и да каже в какво са носени банкнотите ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против Кирил Петков настоя президентът да побърза с консултациите за служебното правителство, за да може изборите да са "2 в 1"
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори