×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Критично мислене: Когато математиците станат епидемиолози


Критично мислене: Когато математиците станат епидемиолози
Кратка разбивка на изнесените от проф. Витанов тази сутрин данни и твърдения води до интересни заключения
20 Септември 2021, Понеделник, 20:29 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Проф. Витанов и днес предсказа апокалипсис, ако не спазваме мерките, които обаче пък никой не спазваше цяло лято. Да разгледаме малко статистика

В последните седмици се наблюдава активизиране на професионалните математици, които в ефира на редица телевизии дават пространни прогнози за развоя на епидемията у нас, базирани на различни математически модели, които те самите са разработили и които не са публично достояние. Тази сутрин проф. Николай Витанов отново даде подробна информация за бъдещето – какво ще стане в един случай, какво ще стане в друг, дали ще видим ръст, или спад, дали сме глупави, или умни.

С привидно самодоволно изражение професорът, който бе член и част от Националния оперативен щаб, докато той все още съществуваше под публичната му форма, заяви, че само мерките и тяхното спазване могат да ни спасят от нов кошмар.

Нека обаче направим кратка разбивка на изнесените от проф. Витанов данни и твърдения тази сутрин в ефира на bTV:

„Народът, политиците и журналистите бяха излъгани от хора, които твърдяха, че този вирус е безопасен или малко опасен“, започна гостуването си в ефира проф. Витанов.

Нужно ли е да напомняме за станалото пределно известно интервю на проф. Мутафчийски в края на февруари, в което той заяви, че, цитираме: „Коронавиръст е инфекция, която по нищо не се различава от останалите остри респираторни заболявания и далеч по-опасен е грип тип Б, който в момента идва, отколкото коронавируса“. 

И продължи: „Ново представително проучване за коронавируса – върху 72 хил. случая, изследва смъртността от това заболяване, обяви професорът. То показва, че  80+ години смъртността е 14,8%, между 70 и 80 г. е 8%, между 60 и 70 г. – 3,6%, между 50 и 60 г. – 1,3%. Под 6-годишна възраст смъртността корелира с тази при грип тип Б, а под 10-годишна възраст смъртността е нула.“

Само седмица по-късно същият заяви, че „Към нас се задава една епидемия, която е с невиждана ярост в човешката история. Ние трябва да бъдем изключително отговорни към нас самите, към нашите близки, възрастни родители, приятели и колеги"

Тъкмо заради такива противоречия, народът не вярва на експертите. И това ни изпраща към следващата част от изказванията на проф. Витанов.

„Загубихме 20 хил. човека. Това е повече от половината ни армия. Все едно сме загубили война“

Първо фактът, че 20 хил. човека са починали от коронавирус, на този етап остава спорен. След редицата сигнали (ВИЖ ТУК и ТУК), че една част от пациентите с COVID всъщност се лекуват заради други заболявания, но са с положителен тест, тази статистика става несигурна. Да предположим обаче, че няма допусната грешка и действително причинител на смъртта на тези хора е именно коронавирусът. Забележка – сравнението на борба с епидемия и война е крайно неуместно. Но все пак именно военен предвождаше НОЩ през първата половина на пандемията, така че може би и тук има някаква връзка. В същото време обаче професорът не отчита, че средната продължителност на живота у нас е 71 г. при мъжете и 78 г. при жените – на дъното на Европа. Средната възраст на починалите от или с COVID у нас обаче варира между 68 и 74 г. (От този пък линк можете да направите справка за средната възраст на починалите по дни)

„Имате народ, в който 25% следват указанията, 25% отказват да го направят и 50%, които са несигурни какво да правят. От април 2020 г. започва да се изпълва главата на тези 25%, които смятат, че вирус няма, че няма смисъл от мерки, че вирусът не е опасен, че всичко е конспирация и т.н. Това не беше предотвратено и ето ни днес“, продължи проф. Витанов.

Как точно математикът е преценил, че точно това е процентното съотношение в страната остава неясно. Да го приемем обаче за чиста монета, въпреки че в исторически план населението на редица тоталитарни държави е доказателство за ако не 100%, то поне 90% „следване на лидера“.  Ще припомним обаче, че през същия този април месец, за който Витанов говори, отново по телевизията, в на живо излъчен брифинг, на населението бе обяснявано, как ще има чували с трупове по улиците. Цитатите са дни преди светлия християнски празник Великден и целта им бе опасно предупреждение към населението, че ако празнува, може да умре.

„Виждали ли сте как майка не може да погребе детето си? Аз съм виждал, видях го с очите си. Виждали ли сте, когато поръчвате чували за трупове, да ви кажат, че има само 200 броя? Когато подготвяте хладилните камери в болниците, да ги напълните с трупове и да знаете, че има само 100 места?“. Единият от прогнозиращите тогава впоследствие стана здравен министър. А водачът на щаба, от доста време не се е появявал редовно в медиите, особено в качеството му на военен.

Дали едните, които пропагандират нещо, са по-лоши от другите, които пропагандират нещо друго – това е въпрос на мнение. Фактите обаче сочат, че апокалиптичните прогнози не се сбъднаха, но за сметка на това населението бе сплашено. Но пък тогава у нас все още бяхме на етапа сочене с пръст на всеки, който нарушава мерките. А това, че, по думите на профеосра „25% от хората не вярват в опасността от вируса“ е пряко доказателство за това колко на брой противоречиви твърдения се изказаха от началото на пандемията у нас. 

„Помагачите на вируса са тези, които твърдят, че вирус няма или че е безопасен. Броят на жертвите ще продължава да расте“

„Помагач“ на вируса е всеки, който се зарази. Всеки такъв, има 14-дневен инкубационен период, през който, ако се съди по официалните данни, e заразен, без да проявява симптоми. Тоест, той не знае, че е болен и че заразява хората, с които контактува. Дали това е така е спорно на този етап от научна гледна точка, но в продължение на година и половина се твърди, че това е и основната причина за носенето на маски. Да се вменява вина у „25%“ от хората, които „не вярват“ че има вирус, е нелогично предвид данните до този момент. А относно дали броят на жертвите ще продължава да расте – логично е при продължаваща епидемия с определена смъртност, броят да расте. Това не е предмет на какъвто и да е дебат.

На въпрос дали работят мерките, проф. Витанов заяви: „Когато се стигне от ниво 3 на ниво 4, е трудно да се каже дали работят. По-скоро се касае за флуктуация. Ако мерките работят, картата на България трябваше да е по-жълта, отколкото червена.

Оставяме това без коментар – предвид въведените мерки заболеваемостта продължава да расте, значи мерките не работят, значи мерките са излишни? Или някъде се губи връзката?

„В средата на юли един човек каза (визира себе си), че ще се вдигне вълна и пиковите стойности ще са в средата на месеца (кой месец, не става ясно, вероятно септември). Сега репродуктивното число е 0.93. Тоест 100 излекувани и изписани от болница, оставят след себе си 93 хоспитализирани“, каза още проф. Витанов.

Няма да коментираме защо професорът говори за себе си в трето лице. Това обаче е изключително интересена формулировка на показателя „репродуктивно число (r0)”, която до този момент не бяхме чували. Ще припомним, че досега винаги, когато се е говорило за коефициента R0, той е бил дефиниран като „колко болни заразяват колко здрави“. Например при R0 от 1.1 100 болни заразяват 110 здрави. И обратното – при сегашния, цитиран от проф. Витанов коефициент 0.93  - 100 болни заразяват 93 човека. Тоест имаме обратна тенденция – не на епидемичен ръст, а на епидемичен спад. В този смисъл изборът на думи на математика е действително изключително интересен – да набляга на негативното, вместо на позитивното.

„Има два вида скрита заболеваемост. Миналата година тя беше заболеваемост на безсимптомните. Имаше хора със симптоми, които се регистрираха, имаше и такива без симптоми, които не се. Първо трябваше да ги умножаваме по 8, после... и т.н. Тази година има нов феномен. Хора със симптоми, които не се регистрират. Това се прояви в края на август много ясно. Основно младите. При положение, че този вариант на вируса удря много силно младите. Какво става? Изведнъж вирусът е започнал да предпочита по-възрастни хора? Или имаме заразени млади, които не се регистрират? Ами, второто е, не е първото“, заяви тази сутрин математикът.

Скрита заболеваемост има винаги и винаги ще има. Тя всъщност не е толкова скрита, колкото естествена. Първо не е възможно системата по тестване да обхване абсолютно всички, проявяващи симптоми. Това просто е физически невъзможно. Нещо повече – при лека симптоматика, която така или иначе протича често като обикновена настинка, болният, особено в България, не е склонен да се тества, заради страх – може да не е болен, но да попадне на опашките пред лабораториите, където действително има болни и съответно да се зарази. 

Ако пък приемем, че т.нар. „скрита заболеваемост“ е 8 пъти по-висока от „доказаната“ с тестове бройка, то това значи, че единственият фактор при отчитане на опасността от вируса остава смъртността. Да, обаче тя става драстично по-ниска, ако приемем „скрито болните“ за факт. Така например към днешна дата у нас официално са регистрирани 482 186 случая. Умножавайки това число по 8 получаваме броят на преболедувалите без да си направят тест – 3 857 488. В такъв случай, приемайки за константа броят на жертвите получаваме 20 028 / 3 857 488 = 0.5%

Или иначе казано – драстично под спряганите 3-4% смъртност от или с COVID у нас. Дали това е така, досега остава неясно. Тук обаче е моментът да припомним, че методът, използван за диагностика на COVID – RT-PCR с протокола на Корман-Дростен, е крайно несигурен. Всъщност самият създател на технологията за полимеразна верижна реакция – покойният Кери Мълис в интервю заявява, че изобретението му „не е диагностичен метод“ в контекста на това, че то може да открие всякаква секвенция в генетичен материал, но не може да определи нито нейното количество, нито масовото и наличие. Още по-малко да определи определена РНК секвенция за причинител на заболяване.

Как разбра проф. Витанов, че вирусът „удря много силно“ младите също е интересен въпрос. Може би някой му го е казал, може би го е прочел, а също толкова вероятно е и да го е видял с очите си в някое COVID отделение. Математикът обаче говори с пълна увереност по темата. Дотолкова, че прилича на епидемиолог.

„Какво каза Витанов в средата на юли? (пак говори в трето лице за себе си) Ще има вълна. Тя ще се вдигне и ще има септемврийски пик и максималните стойности ще ги наблюдаваме около средата на септември. Това ли стана? Това стана“, продължи професорът вече рисувайки графики на бяла дъска.

Стана нещо подобно, но нито като предсказваното от математика, нито когато предсказа той. В говорения за него период достигнахме до 2000 на ден и то при 8% позитивни случаи, сравнено с 40% позитивни тестове в предходната вълна, когато броят на дневна база се стабилизира за кратко до 4000. Това обаче стана в края на август, а не в средата на септември. А от тогава насам страната ни се намира в абсолютно плато. 

„Имаме фактори, които натисткат кривата надолу и такива, които я дърпат нагоре. Защо се вдигна тогава? Защото имахме концентрация на хора по Черноморието, туристи. Нормално е“, казва той.

Въпреки, че вече на всички е омръзнало да говорят за тази прословоута "крива", която се очакваше за 2 седмици локдаун да спадне и проблемът да е решен, всъщност "по-нормалното" беше тя да се вдигне още 14 дни след началото на активния летен сезон т.г. – в средата или края на юни. Защото струпванията на хора започнаха още тогава, а мерки категорично не се спазваха – през лятото те бяха някакъв бегъл спомен за месеците преди това. С голямото струпване на хора, ако съдим по математическите модели, трябваше да видим огромен пик още в средата на август. Такъв обаче нямаше. Някой може да каже, че причината за това се крие във високите температури. Да, но за година и половина станахме свидетели на това как независимо от климатичните условия вирусът се разпространява. Така например в разгара на лятото във Великобритания, където и тази година бяха отбелязани температурни рекорди, бе пикът на новата вълна, която се случи при огромен процент ваксинирани. Дневните стойности там достигнаха до 47 000 случая. 

„За това как ще протече пандемията от тук насетне всичко зависи от мерките“, казва още той.

Дали това е така, може да се поспори. Така например статистиката до този момент показва, че в пика на смъртността у нас през ноември м.г.  за последната седмица от месеца са били регистрирани 966 смъртни случая от или с COVID. В същия този период обаче завишената смъртност у нас, по данни на НСИ показва, че са починали общо 4500 човека. Ралзиката между 4500 и 966 е 3534 – толкова човека са починали без да имат нищо общо с COVID. От какво, защо и как? Статистиката не дава отговор. И още – всъщност сериозни рестриктивни мерки срещу онзи пик бяха въведени на 27 ноември – след като вълната премина платото и започна да спада. Каква беше приичната да се въведат тогава те, а не преди достигането на пика? Да се покаже, че мерките работят при прогнози, че заболеваемостта така или иначе ще спада? Оставяме въпросът отворен.

Кореспондиращите графики на смъртността у нас по седмици. В пика на смъртността у нас са регистрирани 4500 починали през последната седмица на ноември. А тогава, по официалните данни страната ни още не е била навлязла в пика на коронавирусната епидемия по отношение на смъртността. Това се случва чак в края на декември, когато пък общия показател на смъртността у нас вече се е нормализирал.

„Най-лошият вариант пред нас е да се застъпят първичния и вторичния пик“, каза проф. Витанов.

На нас, лаиците, термини като „първичен“ и „вторичен“ пик не ни говорят нищо. Поне допреди седмица не бяхме чували за тези понятия в контекста на пандемията. Такова „животно“ не показва и водената досега статистика въпреки че и досега е имало математически предпоставки да се случи това. Например по средата на лятото м.г., когато страната ни отбелязваше ниски стойнсоси предвди продължителите дълго време протести и активния летен сезон. Чак след това сериозната вълна се появи. Но никъде и никога не се е говорело за това, че ще има вторичен или че е имало първичен пик.

Ще спрем анализа до тук. Напълно възможно е и проф. Витанов да е прав в прогнозите си. Но също толкова възможо е и те да са преувеличени. Или казано с "езика на математиката": Шансът е едното или другото да е вярно е 50:50.
 


В категории: COVID-19


64
Коментара по темата
64.
Ужас
23.09.2021 15:23:40
0
2
Най-смешното е, когато журналистите се помислят за математици :)
63.
ааа
22.09.2021 23:09:20
2
3
Кой чете толкова дълга статия?! Aвтора нещо много му е голямо Егото.
62.
Странджански овчар
22.09.2021 12:00:55
4
4
Ваксини, маски, локдауни и т. н. няма спрат, докато шарените хартийки и металните кръгчета се предават от ръка на ръка, заедно с мизериите и вирусите.
Пандемията ще свърши с премахването на наличните пари.
За едни - абсолютен контрол над парите, за други - нашийник и ярем.
Добре дошли в 21 век.
FYI: Третата световна ще е гражданска.
Поздрави от глиганите и мушмулите.
61.
морална катастрофа
21.09.2021 17:16:10
3
14
ако тази статия се появи в англоезичната част на Facebook, авторът ще бъде деактивиран за цял месец
60.
краен антиваксър, издъхна
21.09.2021 14:46:50
8
21
Случаят има потресаваща предистория. Приятелката на починалия, с която той живеел на съпружески начала, се заразила с Ковид, но минала през заразата сравнително леко. Б. Н. оказал да взема лекарства, а пред приятели и познати твърдял, че не вярва нито в съществуването на болестта, нито в необходимостта от ваксиниране.

Въпреки заразата на жената до него, той не потърсил лекарска помощ, обадил се информативно на близък лекар, който го заставил незабавно да вземе мерки, но мъжът повече не се е явил. Минали около 10-тина дни от първото му позвъняване и вече в крайно тежко състояние потърсил помощ.

Едва дишал, имал висока темперaтура и всички симптоми на усложнение след коронавирусна инфекция. Настанен е незабавно в интензивния сектор на болницата, в тежко състояние, и дни по-късно издъхнал.

Починалият, въпреки че е знаел за заразата на приятелката му, не спрял да работи и да пътува. Носител на вируса, безотговорно към собственото си здраве и здравето на другите около него. Да не говорим, че лечението на подобни антиваксъри и невярващи в сериозността на заразата и медицината, е на гърба на данъкоплатците.
59.
Този е прост неставащ физик
21.09.2021 13:09:39
4
22
Като човек, който се занимава със статистика мога да кажа, че за пръв път чета статия, която отразява самата действителност и поразиите, които натвори този индивид. Той не е математик! Той не се занимава с обработка на данни! Той не разбира от статистика! Той не знае нищо за вируси! Той не може да моделира епидемия! В България НИКОЙ не може да моделира болести! Нямаме специалист, който да разбира от статистика и медицина! Този е самозванец и неслучайно говори за себе си в 3л. ед.ч.! Време е да бъде съден и вкаран в затвора за всичката плява, която наблещи!
58.
чичоманчо
21.09.2021 12:09:06
21
12
В България всеки разбира от всичко.
Авторът - от математически модели и статистика, затова спори с професор по математика от Софийски университет.
А форумните тъпанари - антиваксъри ръкопляскат. Защото и те разбират повече. И понеже си ценели свободата и правата.
Обаче една дума не проронват като ги крадат и обиждат герберастите, депесарите и Каскета. Нито ходят да гласуват.
Докато другите народи живеят и се борят за още по-добър живот, ние живуркаме и се подиграваме на учените, науката и технологиите. Затова децата ни бягат на Запад.
Хак ни е...
57.
до55
21.09.2021 11:34:35
2
26
Точно ако не си такъв промит овчи мозък и погледнеш статистиката на НСИ и Евростат ще видиш, че няма съществена разлика, а тежестта е голяма най-вече в социален и икономически аспект заради неадекватните мерки, които затвориха здравите хора без масово тестване.
56.
питам и се чудя
21.09.2021 11:06:56
5
28
Едно не разбирам, защо този човек не се откаже.Толкова отрицателна енергия получава, заплахи, псувни, а той се усмихва самодоволно и дразни хората. Нека някой психиатър ми отговори каква е диагнозата.
55.
Антиваксерите са зависими
21.09.2021 10:56:13
24
14
Профилът им се определя от зависимости,40% са наркозависими,30% са силиконови кифли с филъри,20% са "амбриажи",а 10% са тъпи по рождение с 5см дебел череп!
Можем да погледнем по данните на НСИ какво се е случило през този печален период в сравнение с пет години назад и ще видим, че тежестта на тази пандемия в България е много голяма.
54.
!!!
21.09.2021 10:31:18
4
10
Русчев, само така!
Казвай да шефке, добре шефке и си прави каквото си решил. Така ще санеш журналист и ще напуснеш тона място, което със сигурност ограничава всеки който иска да е журналист
53.
Да се беше сетил по-рано да учи медицина
21.09.2021 10:29:19
6
16
Иска да е епидемиолог, защото сигурно като математик не става. Ами да беше учил медицина бе аланколу
52.
Голям
21.09.2021 10:09:24
21
7
Днес, Полша -240 позитивни, 0 починали. 40 милиона души - 90% покрити с ваксини. А беше време, когато бяха по-зле от нас! Малоумният премиер и министри са за Народен съд.
51.
Дзъндзата
21.09.2021 10:08:46
14
8
Георгий! Математиката е основополагаща, изключително базирана на абстрактни модели, израдени върху реални данни. На базата на тези модели се правят прогнози, с цел предотвратяване на кофти сценарии (не е грешно единствено число). Мърдането с малко на една от всички променливи може да доведе до сериозни резултати. Например: Ако един такъв като теб спре да говори простотии, поне 600 човека няма да ги прочетат, което може да съхрани психичното им здраве!
50.
До 37. Национални предатели
21.09.2021 09:24:44
2
16
Нима вярваш, че ако бай ти х*й беше на власт, щеше да ни убеди доброволно, нас отказващите? Вие гербопитеците сте просто прекрасен продукт на системата, което може само да радва!
49.
Хубав анализ
21.09.2021 09:00:15
8
20
Изхващаха професорчето по бели гащи. Оваксените нещо не се кефят.
48.
wallis
21.09.2021 08:48:47
28
7
Странно е как разни пенкилери, включително автора, чието образование очевидно е достатъчно оскъдно, за да му позволи да си въобразява, че знае повече от професор от Софийския Университет, та странно е как всички многознайници си чешете езиците по форумите, но когато се разболеете виете до бога да получите най-добро лечение, защото имате права. Ами те правата вървят в комплект със задълженията, затова ваксинирайте се, моля. Вирусите са като вас, нисша форма на живот с висока способност за оцеляване, чрез убиване на околните, за съжаление няма да убият само вас , но и нас.
47.
Браво
21.09.2021 08:45:49
5
23
Поздравления,Русчев! Стига с навеждане пред "спасителите",за година и половина вече трябва да сме видяли за какво става въпрос.
46.
_nib_
21.09.2021 08:29:10
5
21
С една дума скоро всичко ще отмине...а всички плашила,паникьори и всяващи страх и паника ще са за трепане и плитко заравяне.
45.
Трол
21.09.2021 08:17:18
0
9
Само си вижте статиите по въпроса и ще си отговорите на въпросите, защо българинът мисли по този начин.
44.
Стоян
21.09.2021 07:34:23
7
18
Браво за статията!
43.
Браво Русчев! Тоя път уцели темата
21.09.2021 07:15:39
9
33
Браво за статията! Такива като тоя професор са гербаджийски слуги. Появяването му по всички медии е част от предизборната кампания на Герб. Не разбирам защо все още се дава трибуна на хора от НОЩ, които освен да плашат хората друго не правеха. Те са пряко отговорни за високата смъртност и неадекватни реакции в самото начало на пандемията и ниското ниво на ваксинация
42.
Hjk
21.09.2021 06:33:57
7
38
Това професорче ни задръсти от цифри. Истина е, че много професори медици разкриха, че ваксина за 1 година не се създава, а това което се случва е експеримент с хора.
И не трийте коментара ми!!!
41.
Защо
21.09.2021 06:30:51
3
29
Защо никой не издаде данните от ГРАО от предходните 20 години помесечната смъртност. Но тогава ще лъснат истини които са нелицеприятни за управляващите здравеопазването.
40.
До 38 и39
21.09.2021 06:25:30
1
5
Като не ви допада Г-н Русчев не го четете бе!Хората са наясно, че ваксините не са преминали изпитателен срок т. е. в момента се изпитват (в/у хора). Имаше достатъчно статии от професори медици, които разкриха колко години са нужни за създаването на една ваксина. Всичко останало е в сферата на експеримента.
39.
хер Флик до 38
21.09.2021 05:34:33
13
10
Що се чудиш? Прочети малко от "творчеството" на "журналиста" Русчев и ще ти стане ясно.
38.
Виктор
21.09.2021 02:18:19
23
25
Абсолютно манипулативна статия. Даже се чудя как е публикувана.
37.
Национални предатели
21.09.2021 02:11:30
34
18
„Служебните“ не успяха и не пожелаха да убедят гражданите да се ваксинират, и то след като последното редовно правителство на премиера Борисов успя да осигури необходимите за всички българи ваксини.
Анти ГЕРБ риториката я вързаха с антиваксерство!
Предател е Радев,който първи оповести,че К19 не е опасен, но не всички имат възможност да се лекуват от последствията,както жена му,дори охранявана от НСО!!!
Според Радев и съветниците му само Спутник V е ваксина,а останалите са гола вода, но не се ваксинират с нея,както и Путин!
Простите мучовци, които вярват на Румен Чизмата, са пътници , изчислена жертва във метежа срещу Бойко!
Чизмата само комисионни и власт,за да краде без да отговаря,го интересува!
За това иска да унищожи Гешев, защото голям страх го тресе!
Не се ваксинирайте,защото живеете в "демокрацията" на зелените чорапчета,
Страхът от ваксините е много голям,предпочитате К19 пред боцкането :)
Страхът изяжда душата,вижте вашия любимец как му се промени физиономията, но той се е ваксинирал,антиваксера КацарооФ също....
36.
Nike
21.09.2021 02:02:34
9
18
Туй Профи има хазарски черти издават го характерните за етноса тъмни петна под очите
Гнусно долен манипулатор игрещ вадвокат на ДЯВОЛА препоръчително е да прочете ФАУСТ и да пресметне в кой кръг на АДА ще се отзове за своята дейост
35.
До 30
21.09.2021 01:34:08
11
20
А ти ако не си преболедувал да ти е як задника щото на всеки 6 месеца ще го бодът с отрови,човек би си помислил че говорите за нещо напълно естесвено като да пиеш вода ..пичове това са гено модифицирани вируси или част от тях който ви бият,ваксината ви е на испитателен срок все още ...Живеем в демокрация и свободна държава а вие малцинството ваксинирани ревете всеки ден и агитирате нашили сте се разбираемо е но мнозинството НЕ иска и НЯМА да се ваксинира примирете се дори след 6 месеца като ви замине сертификата полвината няма да се реимунизират ...
34.
А "журналистите"
21.09.2021 00:55:03
7
6
стават метачи!

Чак такова безочие не бях наблюдавала in real time ! При това в 23:20! Сън не спят и бдят!

Тъкмо пишех коментар относно Зидарска Гара и мина не парцал, ами голямата метла, и измете всичкото градско одобрение и любов! Като си знаят ******* (сещате се какви) задници и какъв ще е отзвукът, да си я бяха пуснали както всяка друга реклама неподлежаща на коментар!
33.
Пръц
21.09.2021 00:22:46
20
16
Може би г-н Русчев иска да провери общественото мнение на булгаропитеците. Иначе не виждам , наука в статията, а празни приказки. Засега статистиката показва, че много ваксинираните нации имат ниска смъртност от Ковид и обратно. Ваксиниран съм и какво, трябва да се чувствам виновен ли? Ако преценя и 3 и 5 игла ще си сложа. И утре като съм зомби, пазете се, че да не ухапя някого
32.
Евгени Минджев учителя Сфинктер
21.09.2021 00:18:15
11
17
Витанов оди при Алибегов де те тресне по помашки табиет,без това си по симпчатичен от Сачева,тури 1 руса перука и подмий бюзюка.
31.
туй
21.09.2021 00:07:04
12
12
Математиците само правят прогнози на базата на официално изнесените данни.
30.
КРЕЩЯЩИЯ ХЕЙТЪР НЕ СПИ
20.09.2021 23:59:49
11
20
Нали така бре маргинал №27,28,защото сън спомен не прави!
Не трябва да се хаби ваксина за такива боклуци като теб!
Ако си хейтър, псуващ като каруцар,ревеш като магаре и виеш като хиена, когато нежната ти ранима душа на оператор на биологична единица (чобанин) или физик на гарата(хамалин), е наранена от истината за ползата от ваксинирането,не трябва да се ваксинираш,защото само хабиш ваксината,по-добре бъди себе си и отърви Земята от тъпотията и простащината!!!
29.
оо_-_
20.09.2021 23:46:01
15
27
Съветският проф.Витанов е един от онези психари, които трябва да се забранят със закон, както и другите щаб-психари от НОЖШ.
28.
До 18 Да
20.09.2021 23:12:58
22
26
САМО ИДИОТИ,КРЕТЕНИ И ОЛИГОФРЕНИ СЕ ВАКСИНИРАТ......И МАЛОУМНИЦИ С ПРОМИТИ МОЗЪЦИ.......АКО ТИ КАЖАТ ТЕЗИ ПОРЪЧКОВИ ПРОДАЖНИЦИ,ЧЕ ТРВБВА ДА ЯДЕШ ЛАЙНА ЗА ДА СЕ ПРЕДПАЗИШ ОТ ГРИПЧЕТО,....ЩЕ ЯДЕШ ЛИ ??? ТЪПАНАР НЕЩАСТЕН
27.
До 26
20.09.2021 23:09:21
18
20
СИГУРЕН СЪМ,ЧЕ СИ ВАКСИНИРАН.....МАЛКОТО ТИ МОЗЪК,СЕ Е ПРЕВЪРНАЛ В ЛАЙНА...
26.
Pen4o Kubadinski те чака
20.09.2021 22:54:52
33
32
Страхът изяжда душата на маргиналите!
К19 Делта удря неваксинираните,така поне ще се намали процента на тъпаците и България ще се оправи!!!
Фелшерът,антиваксер КАЦАрооОФФ до вчера "изчегъртваше" Началниците на големите болници, по заповед на Радев, сега се сетил,че трябва да се ваксинира населението!!!
Уродите на прокопиев и радев,искат да обезлюдят България,за да се заселят афганци и рашки!!!
25.
Pen4o Kubadinski
20.09.2021 22:36:38
13
6
До 22,
Иначе хейтър си научил какво значи, ама с обличането на мисълта в думи, май изпитваш сериозни затруднения!? Ако въобще има мисъл, де.
24.
С.Т
20.09.2021 22:34:27
11
14
Типична отвратителна самодоволна българска мосура.
23.
Браво бе Флагмани!
20.09.2021 22:30:02
10
34
Според последните официални проучвания в САЩ и Великобритания се оказа, че 50% от тези които са били в болниците с Ковид по време на цялата пандемия всъщност са били там за да се лекуват от други оплаквания, а не от Ковид. Ама понеже се прави тест на всеки хоспитализиран положителните са били писани като болни от Ковид. В същото време тези които са били положителни и хоспитализирани за лечение, 50% от тях не са били тежки случаи и въобще не е трябвало да бъдат в болница. Сега започват и делата. Изглежда, че са входирани вече стотици дела, но някак си това убягва на медиите и в двете държави.
Пример: Влязох за операция на херния в Англия и ми направиха тест преди операцията. Ще познаете ли какво стана?!? След операцията се върнах вкъщи на същия ден. Тука е така! А на другия ден ми се обадиха, че съм положителен и трябва да се изолиран. Без симптоми! Само болки от операцията. Като нищо ще се окаже, че съм бил там заради Ковид, а не заради херния. Обаче не съм проверявал щото ама хич не ми се занимава с тия простотии. На всеки вече е ясно, че всичко е силно преувеличено.
22.
антиваксарите
20.09.2021 22:28:10
18
21
Ако си хейтър, псуващ като каруцар и ревеш и виеш, когато на нежната ти ранима душа на оператор на биологична единица (чобанин) или физик на гарата(хамалин),
не трябва да се ваксинираш,защото само хабиш ваксината,по-добре бъди себе си и отърви Земята от тъпотията и чалгарството!!!
21.
Тоя
20.09.2021 22:22:30
15
39
Професор решил да манипулира хората психически, да плаши и пророкува като Ванга е недостоен човек!
Що не си гледа по добре математиката?
20.
,,,
20.09.2021 22:17:59
16
20
Ако умра, непременно ще се ваксинирам!
19.
Pen4o Kubadinski
20.09.2021 22:17:01
16
24
До 18,
На "истинските медици" не им ли е това работата? Да лекуват. Кофти, че резултатите им са плачевни, ма те - хората виновни, че се разболяват. Неслучайно като заминат за чужбина първо започват работа като санитари.
Виж за математиците - не знам. Те кога станаха епидемиолози, не стана ясно.
18.
Да
20.09.2021 22:08:03
39
25
Трепането ти е малко на теб и останалите "мислители". Заради вас истински медици, не могат да излязат от спешното и въртят 16-часови смени от 2020 насам.

Цяла Европа се имунизира, баш пък вие ли, българските говеда останахте най-умни и най-запознати с вирусите, ваксините и тем подобни...

Прост народ, слаба държава, без бъдеще...
17.
градски
20.09.2021 21:52:53
9
25
То и НСИ лъже за броя умрели.... Ама мисирката факти не проверява.
16.
Pen4o Kubadinski
20.09.2021 21:52:32
15
35
До 15,
Тъпо се заяждаш с момчето. Опитва се да мисли, а не само безкритично да попива пропагандата на психично болни хора като Витанов.
15.
E и? г-н Русчев
20.09.2021 21:42:23
29
27
Умираме повече и без Ковид- факт. Какво обаче пречи , точно от Ковид да умираме по-малко? И ако Вашата тъпа статия , не е просто да се видят коментарите отдолу, го тя няма смисъл , защото поне за момента фактите са, че при “по- ваксинираните “ нации в момента се умира по-малко от Ковид. И това не е твърдение , а статистика и наука.
14.
До антиваксарите
20.09.2021 21:31:15
42
16
Ебете си майката мрете,после претенции да нямате.
13.
Тоя
20.09.2021 21:31:11
10
26
Го заслужаваме 100 %.
Прави сметки за живота ни и е доволен
Знаели колко умират по други причини
12.
Мадематик
20.09.2021 21:28:38
12
24
Сметнал ли е , ако го видя колко бича ще вземе!
11.
Зак
20.09.2021 21:03:12
17
35
Спецялноста на професор изветрянов няма нищо общо с вируси химия пандеми и такива информацята е достъпно всеки може до провери неговите твърденя за пандемята са както и нашите на обикновените хора нямат нищо общо с точни прогнози следя го и до сега е познал няколко пъти а е дал десетки прогнози с тази успиваемост могат да се нарекат случайни . Нз сега след като няма щаб защо не се сезират органите той всява страх на базата на изветрелите си и неточни прогнози има истински болни хора родилки по притеснителни който изживяват тези неща .....
10.
Джеси Джеймс
20.09.2021 20:51:11
14
36
Уди Алън беше написал една страхотна книга,, Ако импресионистите бяха зъболекари,,, където накратко се описва, какво става, когато всеки се занимава с работа, от която не Разбира. Ето такъв импресионист е и този професор. Зъболекар, та дрънка. :))
9.
Алоу
20.09.2021 20:48:03
16
36
Тоя мухльо е за затвора. Кретен.
8.
*********
20.09.2021 20:47:48
6
9
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
7.
Някой
20.09.2021 20:47:12
10
36
Днес излезе много хубава статия на Цветеслава Гълъбова по отношение на Витанов! Горещо препоръчвам, всеки да я прочете! Лесно се намира във Фейсбук или интернет!
6.
хер Флик
20.09.2021 20:46:29
38
28
"Критично" мислене: Когато "журналистите" станат математици...
Русчев, професорът показва математически модел, в който има променливи и - естествено - има варианти.
Ти, обаче, разбираш от медицина, ваксини и от математика, и го правиш на "пух и прах".
Сигурно разбираш и от секс, политика и футбол, като 80% от народа...
Затова мрем най-много в Европа от шибания вирус.
5.
Някой си
20.09.2021 20:42:04
22
42
Флагман, само адмирации за тази статия!
Нямам думи!
4.
Бочкокинидис
20.09.2021 20:38:21
12
35
Спрете да отваряте подобни статии с тоя гривек. Админите ще видят, че няма прегледи и няма да се хабят повече да го показват всеки ден тук.
3.
въпрос
20.09.2021 20:37:58
17
37
Още преди ковид сме на първо място. Защо това не се казва? Средна максимална продължителност на живота от естествена смърт е 70г. вечно сме на опашката!
2.
Витанов
20.09.2021 20:37:37
47
36
Най-мръсното нещо е да хвърлиш народа си на смърт, като при това знаеш, че го хвърляш на смърт. Няма никакво оправдание за тези, които тръбяха, че вирусчето е безобидно или че го няма. Жертвите ще продължават да растат и за всяка една от тях, думите "Национални предатели" трябва да кънтят в ушите на тези хора. Излъганите политици и журналисти следва да им потърсят сметка, иначе ще почна да си мисля, че са им съучастници.
Това ми е изявлението по въпроса.
1.
въйййй
20.09.2021 20:33:55
17
11
Ква статия! Смятайййй!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Приятни срещи за Водолея, Близнаците да обърнат внимание на здравето си Приятни срещи за Водолея, Близнаците да обърнат внимание на здравето си Хороскоп за деня – 27 октомври 2021, сряда Агенция „Фокус“ с нов собственик, радиото също влиза в сделката Агенция „Фокус“ с нов собственик, радиото също влиза в сделката Очаква се покупко-продажбата да е факт до средата на ноември В леглото с неопитен мъж: Как да направим секса невероятен? В леглото с неопитен мъж: Как да направим секса невероятен? Ето няколко начина  6 знака, че някой има ниско самочувствие 6 знака, че някой има ниско самочувствие Постоянно споделяне на положителното 5 най-манипулативни зодиакални знаци 5 най-манипулативни зодиакални знаци Зодията Луъв е с най-голямото его и винаги ще манипулира всички, за да бъде на върха 6 години затвор за касоразбивача Илиян Керин, отмъкнал 77 хил. лв от  хотел „Гран Виа” в Бургас 6 години затвор за касоразбивача Илиян Керин, отмъкнал 77 хил. лв от хотел „Гран Виа” в Бургас Кражбата бе извършена навръх Великден през 2018 г.  Рецепта за спагети "путанеска" с аншоа Рецепта за спагети "путанеска" с аншоа Италианската кухня и нейната магия Влиза ли се без зелен сертификат в заведенията Влиза ли се без зелен сертификат в заведенията Използвана е снимка на пропуска, а не цифровият му вариант Предлагат за държавна почит участниците в спасителния екип край Камен бряг Предлагат за държавна почит участниците в спасителния екип край Камен бряг С приключване на действията по разтоварване и обезопасяване на кораба е елиминиран рискът от замърсяване на морските води в района на Яйлата Ямбол вече има общински електромобил Ямбол вече има общински електромобил Електрическото превозно средство ще помага за работата на общински предприятия
150 задържани при операция на Европол срещу Даркнет, сред тях и българи 150 задържани при операция на Европол срещу Даркнет, сред тях и българи Операцията с кодово име "Дарк Хън ТОР" представляваше поредица от отделни, но допълващи се акции Японската принцеса Мако се омъжи и загуби титлата си Японската принцеса Мако се омъжи и загуби титлата си Избраникът й Кей Комуро няма благородническо потекло Кален ад в Италия, има поне един загинал Кален ад в Италия, има поне един загинал  Стихията причини наводнения и свлачища Нарастване на средната цена на тока в Европа около 210 евро за мегаватчас Нарастване на средната цена на тока в Европа около 210 евро за мегаватчас Поскъпването се дължи до голяма степен на по-студеното време Естония забрани на неваксинираните да посещават обществени места Естония забрани на неваксинираните да посещават обществени места Наложени са строги мерки Путин пуска руснаците в отпуск заради COVID-19 Путин пуска руснаците в отпуск заради COVID-19 От днес в шест региона на страната хората няма да работят, но ще получават заплати Тедрос Гебрейесус: Пандемията е далеч от своя край Тедрос Гебрейесус: Пандемията е далеч от своя край  Имаме всички необходими инструменти, но светът не използва добре тези инструменти, каза директорът на СЗО Ковид, грип и RSV вирус удрят Великобритания, властите обмислят нов локдаун Ковид, грип и RSV вирус удрят Великобритания, властите обмислят нов локдаун През последните седем дни 333 465 души са дали положителна проба за коронавирус или с 15% повече от предишната седмица Кой е македонец според скопските „историчари“ Кой е македонец според скопските „историчари“ Адам и Ева, Иисус Христос, Майкъл Джексън...   Гръцки медии: България потъва  в четвърта вълна, ще праща пациенти в чужбина Гръцки медии: България потъва в четвърта вълна, ще праща пациенти в чужбина Здравният министър Стойчо Кацаров предупреди по Нова телевизия, че ако кривата на инфекцията не намалее в рамките на 10 до 15 дни, ще има "огромни проблеми"
Бойко Борисов Бойко Борисов Мен ме е страх от инжекции, но се правих на смел. Виц на деня Виц на деня - Баничките са ви ужасни!
- Г-жо, аз съм правил банички още преди да се родите.
- И що чак сега ги продавате?
Виц на деня Виц на деня - Тебе кой те подстригва?
- Един голям майстор!
- Виждам, че е майстор, ама каква му е професията?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Несръчният любовник доведе любимата си три пъти до сарказъм.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори