×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Акад. Богдан Петрунов: Ваксинацията – ако не може с моркова, трябва с тоягата!


18 Септември 2021, Събота, 19:41 ч.
Автор: Флагман

 Не мога да приема за нормално лекар, който не желае да се имунизира, категоричен е акад.Богдан Петрунов

 

Четвъртата вълна на пандемията от коронавирус вече се вихри в България. Главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев предложи да се въведат по-строги мерки и ограничения в битката срещу заразата. Това обаче доведе до силно недоволство от страна на най-засегнатите бизнеси най-вече в лицето на ресторантьорите. Акад. Богдан Петрунов говори по темата пред колегите от ПИК.
  
- Акад. Петрунов, на какво според вас се дължи бумът на заразата в момента и по-бързо ли от очакваното се случи?

- Мисля, че обяснението е много ясно за всеки един, който видя какво беше истинското лято. През юли и август наблюдавахме пълните плажове, събирането на хората, пълните ресторанти. Видяхме хилядите хора, събрани на едно място. Всичко това беше предпоставка за разрастване на епидемията. Може би по-рано се яви. Аз лично очаквах да се случи някъде в края на септември, даже октомври, но липсата на спазване на противоепидемични мерки доведе до този резултат. Хората не носят маски, ресторантите са пълни. Обслужващият персонал също е без маски, най-много един парцал пред устата, който не покрива дори устата, а стои под брадата.

- Кога очаквате да е пикът да тази четвърта вълна, която вече ни връхлетя?

- Смятам, че вече навлизаме в него и септември, след като и децата ще тръгнат на училище, несъмнено мисля, че пикът ще бъде някъде към края на месеца. Предполагам така, защото той върви и успоредно с факта, че хората не се имунизират. Знае се, че сме на последно място в Европа по имунизационния обхват. Сигурно между 16 и 18% са с втора доза. Голяма част от учителите и лекарите не са ваксинирани.

- Защо у нас имунизацията не върви с желаните темпове?

- Отдавам го на специфичното антиваксърско настроение в българския народ, който е оформен в продължение на дълги години. Сега пък във връзка с епидемията се оказа, че лекари и други хора с високо обществено положение продължават да създават антиваксърски настроения. За съжаление. Това е много странно – един лекар, завършил медицина, да става и да говори, че ще се имунизира само под дулото на пистолета. Това говори за нещо патологично.

- Изглежда, визирате доц. Атанас Мангъров, който изрази въпросната позиция и мнение?

- Да. Визирам нашия колега Атанас Мангъров, който каза това. Не мога да приема за нормално лекар, не само той, но и всички други лекари, които не се имунизират. Но ако ги попитате защо не се ваксинират, трудно ще ви дадат обяснение защо не го правят.

Същото важи и за останалите хора. Това е грубо, насаждано от години настроение в нашия народ. Както виждате, ние сме на последно място в Европа и като резултат от това пък сме на първо място по смъртност. Двете са напълно зависими.

- От думите ви разбирам, че правите взаимовръзка между слабото ниво на ваксиниране и смъртността…

- Голяма част от едното се дължи на другото. Защото основното предназначение на ваксините е да предпазват от тежко протичане на заболяването. Хората просто не желаят и не могат да го разберат. Колкото по-малко имунизирани, толкова повече смъртни случаи ще има. Наскоро беше публикувано, че от над 630 000 души, починали в САЩ, 99% от тях не са ваксинирани. Същото проучване съобщиха и в Европа, а именно, че 98,5% от всички починали на континента не са имунизирани. Не знам какво по-голямо доказателство може да дадем на хората.

- Доц. Ангел Кунчев предложи доста по-сериозни мерки, които, ако бъдат въведени, ще можем да говорим в известен смисъл, че сякаш се задава нов локдаун. Какво е мнението ви за тях?

- Аз съм напълно съгласен с него и трябва да кажа, че сега единственият, който води правилно здравната политика по отношение на Ковида в момента, е именно доц. Кунчев. Той е най-компетентен и е опитен епидемиолог. Според мен всичко, което той казва, трябва да бъде подкрепено. Аз съм твърдо зад него по отношение на решенията му. Защото всички други приказки, които се говорят от наши колеги и не колеги, са свободни интерпретации, без да има сериозни факти.
Ако се случат нещата, нищо чудно да се стигне и до по-сериозни мерки, ако не локдаун, поне някакви по-големи форми на изолация на хората.

- Здравното министерство е необходимо да ги приеме тези мерки, но всъщност ведомството не закъсня ли по отношение на въвеждането на по-сериозни рестрикции?

- Не. Аз мисля, че тук въпросът не е да се въвеждат нови мерки, а спазването на съществуващите. Министерството трябваше да направи по-големи усилия в контрола на съществуващите мерки. И не само то, защото МЗ не може да направи това нещо само, а трябва да бъде цялото общество с всички институции – МВР, общинските служби, и цялата институционна система на страната да се включи в процеса.

Каквито и мерки да се въведат, ако не се спазват, ефектът ще бъде нулев, както и го виждаме.

- Прилагането на предложените мерки обаче е възможно да доведе до затварянето на доста бизнеси, как смятате?

- От тази гледна точка ще бъде много трудно вземането на политическо решение. Вземането на здравното решение е ясно. Политическото ще е много трудно, особено сега, в периода преди изборите. Всяка партия ще се стреми да вземе някаква изгода независимо какво решение ще се вземе. За съжаление, не се мисли за здравето на хората и това, което ни чака.

Особено ресторантьорският бизнес, хотелиерите са наистина в много тежко положение, но трябва да се направи някакъв компромис. Държавата да вземе своята позиция и да компенсира този бизнес, а той да бъде затворен до степен да не води до разпространение на инфекцията, но да бъде съответно компенсирам. Аз ги разбирам.

- Стига се до тежка дилема – опазването на живота или закриването на бизнеси. Как да се вземе правилното решение в тази изключително трудна ситуация?

- Вече 2 години казвам, че никак не искам да бъда на положението, мястото на тези политици, които трябва да вземат тези решения. Става въпрос са много тежки и трудни решения. Но все пак според мен трябва да превалира необходимостта от запазване на здравето на хората. Те от своя страна също трябва активно да се включат в запазването на собственото си здраве.

За мен е странно да стимулираме хората, с най-различни средства и бонуси да ги накараме да пазят собственото си здраве, да се имунизират. Това е неприемливо.

- Според вас през последните месеци служебното правителство успява ли да се справи с управлението на пандемията?

- Мисля, че повече от това не би могло да направи поради факта, че не се спазват мерките от хората, контролът е слаб. Мерките са ясни, точни, има много добра разработена програма, която е достояние на обществото, но тя трябва да се спазва и изпълнява. Не става само с декларация в това отношение.
Тук не виждам единствено много активната политика на министерството по отношение на промоцията на ваксинацията.

- Според вас МЗ не провежда активна кампания за ваксинирането?

- В това отношение министерството търпи критика, защото не провежда достатъчно мощна кампания по отношение на ваксинирането.
Но пак повтарям – каква политика ще провежда МЗ, след като лекари излизат и казват, че са против ваксините.

- Разполагате ли с по-солидна информация за открития нов щам на коронавируса в ЮАР, който е бил с повишена степен на мутация?

- Още не е ясно дали е по-опасен. Тепърва ще се изясняват нещата при него. Не бива да се правят спекулации. Той и още един подобен – Ламбда, който беше в Бразилия, но за радост още го няма в Европа. Вероятно ще видим още много такива подобни варианти на щам, които ще бъдат и много по-заразни и много по-смъртоносни. Няма никакво съмнение в това. Този биологичен процес поне към момента не подлежи на контрол.

- Въвеждането на ограниченията, които изискват ваксинация, възможно ли е да променят тенденцията и нагласите на населението?

- Да. Ще ги промени. Както виждате, например в Гърция има много по-строги мерки в това отношение. Не може да влезете в ресторант, без да имате сертификат, че сте имунизиран, и т. н. В много страни в Европа вече учителите и учениците задължително трябва да бъдат имунизирани. Ако ли не, трябва да си направят два теста, за да докажат, че не са заразени, като се плащат от самите тях.

- Значи и при нас смятате, че това може да доведе до подобна промяна по отношение на имунизацията с оглед на новите мерки и ограниченията, свързани с тях?

- Това трябва да се случи и напълно го подкрепям - че лекари, работещи в здравни заведения, особено с възрастни хора, трябва задължително да бъдат имунизирани. Не само те, а целият персонал, защото застрашават живота на тези хора. Аз мисля, че „ако не може с моркова, трябва да стане с тоягата“. Тогава трябва хората да бъдат задължени да го направят и да го разберат. Очевидно обаче ние разбираме само от по-строги мерки и по-сурови наказания.


В категории: COVID-19


26
Коментара
26
Коментара по темата
26.
Българина
20.09.2021 05:44:31
1
1
Епизод 2: отивам за преглед при очния(друго ДКЦ), същата работа. На регистратурата - поне 20-30 калпака, добре че гишетата са повече. Докато чакаме, си разменяме болките(и вирусите). Няма дистанция, виж маските бяха задължителни. При очния - пак се чака на опашка, няма записване по час.

Извод: самите лекари(доктори) много не вярват в Ковид-а, макар че някои си заминаха от него/или поне така ги писаха, Бог да ги прости.
25.
Българина
20.09.2021 05:40:23
1
2
Отивам при ЖП-то преди година, Корона-та тъкмо върлуваше здраво. Викам - да си запиша час, да не се бутам с други хора. - А, идвай вика, тук с часове не работим. Редиш се на опашката и - като ти дойде реда! - останах много впечатлен, но все пак отидох. ДКЦ, първи етаж. Вътре - поне 50-60човека, един до друг разстояние - 10см. Верно повечето с маски, но имаше и без. Имаше и деца, бягат наляво надясно. Добре че при моето ЖП влязох веднага, даде ми нужната тапия за преглед за очила. Питам го:
- Абе нали вирус има, карантина, какво е това Чудо тук?
- Ами... - вдига рамене!
24.
Xax
19.09.2021 10:29:02
0
9
Време е теб да прибират в старческия дом.
23.
***
19.09.2021 10:07:45
0
9
Нека само опитат с тоягата. Българина е търпелив, но не чак толкова.
22.
292
19.09.2021 09:45:22
2
4
Ами като спрете да ваксинирате с морков и тояга и започнете да имунизирате, може и да се получи групов имунитет. Докато не пуснат следващия вирус или този не мутира до степен да стане наистина неконтролируемо опасен.
21.
***
19.09.2021 09:20:58
1
12
Тоя от кой век е. Иска да върне инквизицията. Този допотопен академик е алерголог , а не вирусолог.
20.
Нещем ваксини
19.09.2021 09:18:48
3
12
Еййй,дърт комунист! Заври си тягата отзад,и не се опитвай да се правиш на милиционер
19.
Наско76
19.09.2021 03:51:44
2
18
Рептил не ни плаши а си ги наври морковите и тоягата където слънцето не огрява
18.
на дърти години се излага
19.09.2021 02:17:21
1
20
Пrтрунов, дaли ще е мoрков или тoяга, ако ти ги наврaт oтзад, все ще рeвеш кат мoма
17.
на дърти години се излага
19.09.2021 02:16:05
0
7
Петрунов, дали ще е морков или тояга, ако ти ги наврат отзад, все ще ревеш кат мома
16.
Бахмааму
19.09.2021 02:13:05
1
18
Какъв академик е тоя с текезесарската физиономия?!
15.
АМАН ОТ
19.09.2021 00:08:12
1
19
Беловласи педераси
14.
Петрунов Овча Вагино
18.09.2021 23:21:57
3
22
С малко име академик лапай моркова,а тоягата си я пъхни в магарешката халка.
13.
_nib_
18.09.2021 22:55:54
4
31
Какво значи ,,ваксинацията не върви с желаните темпове"?Кой и какви темпове желае?Който искаше се ваксинира...Останалите НЕ ЖЕЛАЯТ ДА ИЗПЪЛНЯТ ЖЕЛАНИЕТО НА НЯКОЙ ,,ПЛАНОВИК".
12.
_nib_
18.09.2021 22:51:43
4
24
Ей,изкуфеляк мръсен,белокос.Тоа е дал фирА вече.Трябва да бъде ,,приспан" като болно куче...Какво обикаля навдякъде да се мъчи.
11.
Пендел
18.09.2021 22:46:53
3
21
Дайба родът ти дайба , копеле
10.
до 7
18.09.2021 22:03:47
1
14
Да, но границата е отдавна премината, а нищо не се случва... Няма кой да се жертва за доброто на племето. А и отърването от една гад така или иначе не решава въпроса...
9.
Комунист
18.09.2021 21:27:02
4
21
Дърт комунист! Много ясно тоягата. То вие комунистите само това знаете. Може да няма живи дето да помнят как дойдохте на власт 45 година , но пък други дето ги убихте написаха какви сте ги вършели . Бой , глад, убийства и кражби на чужда собственост ей това сте вие .
8.
Откъде я изкопахте
18.09.2021 21:18:33
3
27
тази мумия? Такива "експерти" навремето ги пускаха само по СКАТ и АЛФА. А за моркова и тоягата.. този си проси тоягата. Аман от ковидиотизъм.
7.
Шмиргел
18.09.2021 20:25:47
3
34
Петруно , пиле шарено,продължавай да дрънкаш глупости,но после да не се оплакваш от заплахи и тормоз. Все ще се намери някой да ти пререди керемидите. То се търпи до едно положение...
6.
Вмч
18.09.2021 20:24:44
1
24
Аман от чорбаджии.
5.
Каква загриженост!
18.09.2021 20:08:05
4
44
Толкова сме загрижени за здравето ви, че ще ви убием с тоягата, но няма да ви позволим да хремясате! Вярно има много тъп народ, но съвсем ни подценяват.
4.
tanatos
18.09.2021 20:05:24
3
38
дементен боклук
3.
aaaa
18.09.2021 20:04:51
2
34
хахахха хахах ахах ахаххахаха. Политиците заявиха преди време, по всички медии, че нито ще има ковид паспорти, нито "ваксините" ще са задължителни.
Няма как да не им вярваме сега, че ваксините са полезни, след като са заслужили това доверие с огромния си труд и саможертви.
2.
dans
18.09.2021 19:57:54
2
31
Академици и Професори са агенти на ДС!
1.
Мери
18.09.2021 19:48:45
5
55
Да се набодеш с някаква течност, която не е одобрена за ваксина, никой не носи отговорност за нея (създателите и, държавата, лекарите, които ти я поставят...), а ти да носиш отговорност, че не участваш в експеримента им? Луда работа!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Извънредно! Жена полетя от балкона на 3 етаж в жк. „Изгрев“ Извънредно! Жена полетя от балкона на 3 етаж в жк. „Изгрев“ Тя е откарана в реанимация, състоянието й е много тежко Кметът на Несебър подписа първия договор по инвестиционната програма на държавния бюджет Кметът на Несебър подписа първия договор по инвестиционната програма на държавния бюджет Ще бъдат изградени закрит плувен басейн в ж.к. „Черно море“,  подземен паркинг до СУ „Любен Каравелов“, нови улици в с. Равда и др.  И днес кандидатите за служебен премиер отказаха на Радев И днес кандидатите за служебен премиер отказаха на Радев Петър Чобанов заяви, че консултациите са на етап, в който няма директно решение, и намекна за други хипотези Стефка Костадинова за ЧРД на Доган: Историята ще оцени най-вярно ролята му Стефка Костадинова за ЧРД на Доган: Историята ще оцени най-вярно ролята му Председателят на Българския олимпийски комитет с послание за почетния председател на ДПС Изпълнителката на „Лиляно моме“ с 15 шева от зъбите на домашния й любимец Изпълнителката на „Лиляно моме“ с 15 шева от зъбите на домашния й любимец Инцидентът станал малко след празника Благовещение, когато на гости й дошъл бившият й съпруг Венци Мартинов Инж. Димчо Радев: Гората е природен дар, но без грижи не би могла да съществува Инж. Димчо Радев: Гората е природен дар, но без грижи не би могла да съществува Директорът на „Югоизточно държавно предприятие“ ДП гр. Сливен инж. Димчо Радев поздравява всички лесовъди и приятели на българската гора по повод Седмица на гората 2024 г. Срочна и добра правораздавателна дейност отчетоха Окръжен съд – Бургас и районните съдилища за 2023 година Срочна и добра правораздавателна дейност отчетоха Окръжен съд – Бургас и районните съдилища за 2023 година „Правораздавателната дейност на съдиите от Окръжен съд – Бургас и осемте районни съдилища в региона може с пълно основание да бъде определена като много добра“, отчете Административният ръководител на Окръжен съд – Бургас Росица Темелкова Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ 11 хиляди места в "Арена София" с цени между 40 и 150 лева са разпродадени като топъл хляб Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Двете са близки приятелки Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Не е ли това фалстарт за политическия проект на бившия главен прокурор, с който ще атакува парламента 
Посланикът на САЩ: Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни Посланикът на САЩ: Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни Не е наша работа да се месим в тези дискусии. Публично окуражихме всички партньори да работят заедно и да намерят добро решение, заяви посланикът на САЩ в България Кенет Мертен Избори в Турция решават дали идва краят на Ердоган Избори в Турция решават дали идва краят на Ердоган Изборите в неделя може да са още по-важни Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори