×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Увеличава се доверието към образованието в Бургас, отчитаме ръст и при първокласниците, и гимназистите


Увеличава се доверието към образованието в Бургас, отчитаме ръст и при първокласниците, и гимназистите
Получаваме много заявки от различни университети да разкриват филиали в града ни, похвали се зам.-кметът по образование Йорданка Ананиева
14 Септември 2021, Вторник, 18:10 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимка: авторът

Дългогодишните ни усилия за подобряване на образователната система дават резултат, като ресорен зам.-кмет съм изключително доволна, каза Йорданка Ананиева 

В навечерието на откриването на новата учебна година Флагман.бг разговаря с зам.-кмета на община Бургас по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики Йорданка Ананиева. Има ли обновени училищни бази, нови паралелки в учебните заведения и каква е организацията за учебната година, вижте:

- Г-жо Ананиева, на прага на новата учебна година сме. Каква е организацията на Община Бургас по случай първия учебен ден предвид епидемиологичните мерки?

- Всяка година датата 15 септември е един от най-вълнуващите дни в учебната година. Тя е ново начало, особено за тези, които за пръв път прекрачват прага на училището. Всяка година се стремим посрещането на първия учебен ден да е тържествено за първокласниците, да бъдат украсени стаите, да са подредени празнично. Така ще бъде и сега. За щастие ще се включим и в присъственото й откриване с оглед на това, че пандемията се развива динамично. Разбира се, ако има риск за здравето с оглед на кризата, колегите имат готовност да преминат веднага и на другите форми на обучение. Системата за началото на учебната година е готова. Здравето е първостепенно и ние се съобразяваме с това. Поетапно ще се проведат тържествата в училищата – ще се даде превес на тези, които за пръв път прекрачват прага на училището да са първи, а впоследствие и другите да са по график, за да могат всички да отпразнуват първия учебен ден.

За радост тази година имаме доста по-висок брой първокласници. Миналата година техният брой бе 1866, сега наближава 2000. До последния момент има движение на ученици, които се връщат от чужбина или други градове. За радост това движение е към Бургас. Търсим непрекъснато възможности да насочим учениците да започнат учебната година в нашите училища.

Шест паралелки повече имаме открити за първокласници през тази година. Същата тенденция се наблюдава и в другите класове. В първи клас обаче е най-видно при нас, защото системата ги регистрира като кандидатстващи. Това е радостно. Аз, като зам.-кмет по образование, съм много доволна. Това показва повишено доверие към образованието в Бургас и явно усилията, които вече толкова години полагаме за подобряване на учебната база и програмите, които разработваме, е видна. Градът се е превърнал в привлекателен за учениците. 

- През последните години Община Бургас обнови голяма част от училищните бази. Това лято бяха ли извършени ремонти в учебните заведения?

- За трета поредна година инициативата на кмета Димитър Николов „Първокласно начало“ е в изпълнение и вече е приключила. Класните стаи са реновирани и е положена съответната настилка, ново осветление, нови мебели, интерактивни дъски. Колегите, които ще обучават първокласниците са преминали през съответните обучения. Всичко необходимо за старта на учебната година е налице. Виждам и желание, и ентусиазъм в очите на учителите да работят и взаимодействат с децата присъствено. Дай Боже, по-дълго време да е така.

- Как Община Бургас успя да превърне града с най-добро средно образование на национално ниво?

- С постоянство и много усилия. Със сигурност не става от днес за утре. Усилията ни са многогодишни и всеки път, когато представяме бюджета, цифрите са достатъчно красноречиви по отношение на това какво правим за училищната инфраструктура. Само тази година правим два нови корпуса към две учебни заведения – Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации (ПГКПИ) и СУ „Св. св. Кирил и Методий“. Отделно строим три нови детски градини – в жк „Меден рудник“, жк „Братя Миладинови“ и в кв. Горно езерово. Изграждаме много инфраструктура на открито. В пандемията е важно за децата да могат да прекарват повече време навън, това е особено важно за детските градини. Да има обособени терени не само за игра, но и за провеждане на занятия. Например по „Околен свят“, „Български език и литература“ могат да се провеждат навън, ако има подходяща инфраструктура. 12 са детските площадки в детските градини, които това лято направихме и продължаваме. По същия начин стоят нещата с площадките в училищата. 

Стремим се да създаваме добри условия. Разбира се, ще похваля и всички учителски екипи, защото каквито и условия да има, ако няма мотивация у педагозите за това да постигат успех, нашите усилия са обречени. Всяка година ние се опитваме освен инфраструктурата да създаваме и мотивация за успехи на училищата. Сега те се конкурират помежду си. Участват към нас по най-различни проекти, които поощряваме по най-различни начини, за да може това да служи като мотив за постигане на резултати. Всяка година награждаваме училищата, които са били най-добри в определена област. Учителите, които са били най-добри в определена област също.

- Успяхте ли да привлечете млади учители от други градове? Имахте идея да им предлагате общински жилища. 

- Това го правят самите педагогически екипи. Понякога дори има „наддаване за специалисти“ – в хубавия смисъл. Организират приема на документи, а като се наложи ние да помагаме с предоставяне на общинско жилище, го правим по съответната наредба и по реда. Самите директори обаче се стремят да привлекат учители. Виждам каква е конкуренцията в Бургас за едно учителско място. Имаме направления, където за едно такова кандидатстват по 50 души. 

Разбира се има и направления, по които специалистите не достигат. Там трябва да увеличим усилията си. Става въпрос за предмети като физика, математика – като цяло природният цикъл на науки. За това вече имаме уговорка с нашите два университета да поощряват хората, които имат желание да придобият педагогическа квалификация в направления физика и математика. Работим и в тази посока – да обезпечим образованието с достатъчно кадри. Когато има голям брой желаещи за едно работно място, конкурентната среда винаги създава възможност за избор и прави по-добър и качествен подбора. Така се гарантират по-добри резултати.

- От тази година има ли новооткрити паралелки в гимназиите и какъв е броят на учениците?

- Имаме ръст. За разлика от всички останали години преди тази, сега не се наложи да закрием нито една паралелка в гимназиалната степен. Напротив – откриха се нови такива. Нови направления има в ПГКПИ. От тази година там вече имаме специалност „Изкуствен интелект“. Много сериозно беше изискването на Министерството на образованието към езиковите гимназии и колегите се съобразиха с него – да добавят към профила си определени направления, свързани с професии на бъдещето. Например Английската гимназия избра това да е свързано с графичен дизайн – специалност, която се търси и има дефицит на кадри. 

Други избраха различни направления – например по-усилената подготовка по природни науки, с оглед на това, че вече имаме факултет по медицина в Бургас и с него вече има и желание сред учениците да продължат в такива специалности. Училищата се стремят действително да се съобразят с действителността и перспективите за бъдещето. Това е много важно да се подчертае, защото образователната система, която освен че е леко консервативна, трябва да се съобрази с това, че кадрите, за които в момента се подготвят нашите ученици, ще се реализират на пазара на труда най-рано след 5 години. Този феномен, при който ние трябва да гледаме напред за това какво ще е необходимо на икономиката, е много важен. Освен устойчивост трябва да има и гъвкавост в образователната система. Нужно е да се осигурят различни възможности, които да могат да се променят динамично в зависимост от перспективите за развитие на града, страната и света. 

- А назря ли времето Бургас да се превърне и в център за висшето образование?

- Първите крачи по това направление вече са направени – както с филиала към НХА, така и с Медицинския факултет, който вече за трета година осъществява прием. Много сериозно виждам отражението на кадрите от Медицинския факултет и факултета по здравни грижи за развитието на системата на здравеопазването. Виждам желанието на нашите лекари да се хабилитират. Сега се провеждат няколко конкурса, които университетът е пуснал, за това да се наберат асистенти. Освен практиката, която имат в лечебните заведения, виждам, че хората имат и желание да вървят по пътя на науката. Когато това е вярно, общото ниво на хората в професията се повишава. Смятам, че скоро ще има висок процент от хора, които освен да се занимават с медицина се занимават със специалността и от чисто научна гледна точка. Това е много важно.

Получаваме много заявки от различни университети да разкриват филиали в града ни. На последното посещение на служебния министър на образованието Николай Денков по повод 50-ата юбилейна годишна конференция на Съюза на математиците, той подчерта, че в Бургас е ясно изразен дефицитът на висшето образование. Той ще е добре да бъде попълнен с различни инициативи. Амбициите на нашите университети са да работят така, че да могат заедно с други универистети в страната и чужбина да вървят към издаване на общи дипломи – тоест да се постигне европейски стандарт. За това те имат готови проекти и кандидатстват към различните организации. Много скоро се надявам и това да е факт. Много сериозно върви напред и висшето образование по посока на вирутуалната и добавена реалност. Имаме лаборатория, която вече представихме. Тя ще заработи в пълна сила с новата академична учебна година. И там се опитваме да подкрепяме университетите, въпреки академичната им автономност, за да могат да вървят напред и да реализират своите програми за обучение.


В категории: Просвета , Бургас


Миро облече змия! Ходи ли му?
Миро облече змия! Ходи ли му? 21/09/2021, Вторник 20:00 5
17
Коментара по темата
17.
До 15-та
15.09.2021 17:18:35
4
7
А ти какво искаш учителите да ти вземат детето да ти го отглеждат и вкъщи ли?! Или да създадат направо 24 часови пансиони?! Учителите си имат работно време и не пушат като теб цигари пред магазина, а после да излизат и в почивка на обяд за един час! Неблагодарнице! Ако не си годна да си гледаш детето по новата процедура могат спокойно да се обадят на “Закрила на детето” и да ти създадат проблем! Като не ставаш за майка не раждай! Овца!
16.
О, Боже!
15.09.2021 11:00:59
3
11
Образованието в Бургас е под всякаква критика. От ясла до университет. Всички, които могат да мислят напускат града! И е време да си признаете, че това е най-ужасният град за живеене!
15.
Вивиан
15.09.2021 09:20:27
5
12
Хахах, доверие в образованието? Нямаме доверие в учителите още от учителките в детската градинка. Подкупни, нагли същества, които взимат по 2,000 лева заплата и са им криви родителите, че блъскат до 18:00ч. и закъсняват да ги вземат. Чакате ли днес ваучери-подаръци , кошниците с алкаж и шоколади ? Чакате. Вдигнаха ли се въшките , вдигнаха се. А що за хора сте ? Вече неграмотни дори, а очаквате да ви се кланяме, че учите децата ни? На какво? Туркините от Балкана завършиха Асен Златаров и ще заемат местата ви без проблем. Купувайте си по една къща с пенсията и най-накрая бъдете доволни и оценени. Изкукали сте от наглост. Общински мишки.
14.
……
15.09.2021 05:25:23
0
14
Считам, че министър Денков е един от министрите в служебното правителство, който нищо не направи в неговия ресор- образователната система и в частност по отношение на Бургас! Той трябва да бъде сменен! В бургаското деградирало образование всички калинки трябва да бъдат изметени до крак!
13.
Майтап ли си прави?
15.09.2021 02:40:18
0
16
"Дългогодишните ни усилия за подобряване на образователната система дават резултат"

И какво сте постигнали? С какво се подобрили образователната система?
12.
учителка
14.09.2021 22:52:04
1
19
Не знам защо се пускат такива новини точно преди очертаващия се трагичен резултат за Бургас на преброяването, в резултат на плачевното управление.

Е, стига от общината да не фалшифицират в последния момент данните, де…
11.
Петър
14.09.2021 22:38:33
6
21
Не е ли крайно време в Бургас да се направи читав университет който да привлече млади хора в Бургас. Не говоря за филиали на други университети. Града е със застаряло население. Хора възрастова група 20-35 в нашия град няма заобграден е само от възрастни хора. Затова няма нито дискотеки нито заведения няма да говоря за бизнеси и т.н. Не можем да стъпим на малкия пръст на София, Пловдив и Варна...
10.
само татко
14.09.2021 21:02:25
2
20
Високомерна лъжа, за нищо не става
Образованието. Средно било). Заглавието е много нагло!!!
9.
Аз
14.09.2021 19:28:11
2
24
.... По скоро смятам заглавието на статията за нещо недействително...
... Кой нормален човек, би намерил това за правдоподобно?!...
8.
Само Важното!!!
14.09.2021 19:01:02
2
38
Важното е кмета да се хвали,
и обслужващият персонал около него.
Флегми -жалки сте
Както хиляди други ,и аз влизам в сайта ви за да чета коментарите и да се смея!
7.
*********
14.09.2021 19:00:33
0
15
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
6.
до 1
14.09.2021 18:48:43
2
21
Това е до болка познат и изтъркан номер. Както след 9/11 - сложиш 2 неща които нямат нищо общо едно с друго в едно и също изречение, повтаряш го до несвяст и voilà... става истина!
5.
*********
14.09.2021 18:44:26
0
22
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
4.
Смях
14.09.2021 18:43:14
1
32
Трагични медии в Бургас + трагичен ПР на Общината произвеждат невероятни бълвочи, като този
3.
*********
14.09.2021 18:39:35
0
10
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
2.
*********
14.09.2021 18:38:43
0
14
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
1.
PR от ЮАР
14.09.2021 18:16:45
3
51
Отчитането на ръст и при първокласниците, и гимназистите, няма нищо общо с доверието към образованието в Бургас. Камо ли пък да се увеличава това доверие.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Неочаквани обрати на съдбата, Лъвът да запази спокойствие! Неочаквани обрати на съдбата, Лъвът да запази спокойствие! Хороскоп за деня – 22 септември 2021, сряда Рецепта за паста с патладжан и доматен сос Рецепта за паста с патладжан и доматен сос Ето какво ви е необходимо за италианска вечеря Айтозлии: Спечелихме битката, но не и войната. Мислете му, ако ни излъжете! Айтозлии: Спечелихме битката, но не и войната. Мислете му, ако ни излъжете! Местните дават една седмица реверанс на институциите, ако не видят уверени стъпки към разрешаването на проблема им, обявяват гражданско неподчинение и излизат на масови протести Туристическият бранш в Бургас зове министър Стела Балтова за ключови промени в сектора Туристическият бранш в Бургас зове министър Стела Балтова за ключови промени в сектора Да се премахне ограничението за наемането на чужд персонал, да се издават визи на летищата и преосмисли стратегията за разполагане на чадъри на плажовете   ГДБОП арестуваха данъчен, поискал си 600 лева подкуп ГДБОП арестуваха данъчен, поискал си 600 лева подкуп Влязъл в магазин, купил нещо, не му дали бележка и поискал пари 45% от българите са категорични: Няма да се ваксинираме 45% от българите са категорични: Няма да се ваксинираме "Галъп": Имунитетът ни не е толкова нисък, но се дължи повече на преболедуване АПИ ще плати 600 хиляде лева кръвнина за убитата жена в тунел Ечемишка АПИ ще плати 600 хиляде лева кръвнина за убитата жена в тунел Ечемишка Пaритe ca зa двeтe дeцa, cъпругa и мaйкaтa нa пoчинaлaтa 15 положителни за COVID пациенти починаха в Бургаско за денонощие 15 положителни за COVID пациенти починаха в Бургаско за денонощие Сред новозаразените има и трима ученици Кметът на Несебър и посланикът на Косово обсъдиха теми в сферата на туризма и културата Кметът на Несебър и посланикът на Косово обсъдиха теми в сферата на туризма и културата Обсъдена бе и възможността голям туоператор да осъществява чартърни полети между България и Косово, с които да се пътува до черноморските ни курорти за около час Депутатите отклонили 22 млн.лева от парите за туризма в 12 без 5 Депутатите отклонили 22 млн.лева от парите за туризма в 12 без 5 И ние останахме изненадани, разбрахме от Държавен вестник след обнародваната актуализация на бюджета, каза министърът на туризма доц.Стела Балтова
COVID-19 бие по смъртност испанския грип, погуби 675 700 американци COVID-19 бие по смъртност испанския грип, погуби 675 700 американци Коронавирусът може никога да не изчезне напълно Кралица Елизабет пак стана прабаба Кралица Елизабет пак стана прабаба Това е първото дете на 33-годишната внучка на кралицата и съпруга й Едуардо Моци Евакуираха хиляди заради изригването на вулкан на остров Ла Палма Евакуираха хиляди заради изригването на вулкан на остров Ла Палма Местни служители казаха, че лавата се придвижва към брега и се очаква щетите да са материални Масова стрелба с много убити в Перм! Какво се случва с нападателя Масова стрелба с много убити в Перм! Какво се случва с нападателя Психопатът обмислял да нападне бившето си училище, но после се насочил към ВУЗ-а Гърция започва да прилага бустерна доза Гърция започва да прилага бустерна доза Прилагането на третата доза няма да има задължителен, а препоръчителен характер Турците не издържат на високите цени, купуват само най-необходимото Турците не издържат на високите цени, купуват само най-необходимото Хранителните стоки са поскъпнали с 30% само за една година Северна Македония започна премахването на визите със САЩ Северна Македония започна премахването на визите със САЩ Министърът на външните работи Буяр Османи е сформирал работна група Укрепването на катедралатата Нотр Дам завърши Укрепването на катедралатата Нотр Дам завърши Реконструкцията се очаква да започне след около година Талибаните забраниха на момичетата да ходят на училище Талибаните забраниха на момичетата да ходят на училище Момичетата учат сутринта, а момчетата - следобед. Учителите преподават на момчета, а учителките - на момичета COVID-сертификат ще се изисква от всички работници в Италия COVID-сертификат ще се изисква от всички работници в Италия Предложението вероятно ще остане в сила до края на годината
Радан КЪНЕВ Радан КЪНЕВ Приравнихме политическия дебат до персоналното ниво на Борисов и Трифонов Виц на деня Виц на деня - Корупцията е узаконена.
- Как така?
- Във всяко учреждение има врати, на които пише “Бутни”
Виц на деня Виц на деня - Комшу, как е синът ти, още ли е в Германия?
- Да, още е там! Завършва правния факултет! После ще местят скелето на медицинския...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук В съвременните приказки всичко е наобратно: голият народ ръкопляска на царя, облечен в костюм "Версаче".

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори