×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Иоаникий си тръгва дълбоко разочарован от лицемерни свещеници и непочтени съветници


Иоаникий си тръгва дълбоко разочарован от лицемерни свещеници и непочтени съветници
Отец Силвестър (вляво) говори за корупционни сделки със земи, а отец Йеротей само за духовната болка на владиката, нанесена от интригите
13 Септември 2021, Понеделник, 16:15 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ снимки: Авторът

 Флагман разговаря с двама от най-близките съветници на владиката - единият е Силвестър, бивш духовен надзорник на Сливенската епархия, а другият е викарий Йеротей от поморийския манастир

Сливенският митрополит Иоаникий e подал молба за оттегляне от поста, който заема вече 41 години не защото има сериозен здравословен проблем или се чувства немощен в своите преклонни 82 години, а защото е дълбоко разочарован отслучващото се около него. Флагман разговаря с двама отци, които през годините са били най-близо до митрополита, считан за свята личност приживе поради своята пословична скромност и зачитане на църковния канон в неговите най-тънки детайли.

Единият е отец Силвестър Янакиев, бивш духовен надзорник на Сливенската епархия, инакомислещ свещеник,  низвергнат преди две години заради несъгласието му с болшинството в Епархийския съвет. Другият е игуменът на поморийския манастир отец Йеротей, викарий на Иоаникий, настоящ негов най-близък поддръжник и най-вероятен негов наследник, ако бъде приета оставката и се премине към процедура по избор на следващ владика.

Сливенският митрополит Иоаникий подаде молба за оттегляне

Отец Силвестър възприема Иоаникий  за свой духовен баща и говори за него с огромно уважение, но изнесе пред Флагман потресаващи твърдения за корупция в особено големи размери..

„Още преди 5-6 години, често в разговори с Негово Високопреосвещенство, усещах,  той се чувста предаден от хората, на които би трябвало да има най-голямо доверие. Смятам, че вече не може да понася обстановката. Ще започна с това, че  е в добро здравословно състояние. Да, с остеопороза, има проблеми с два прешлена по гръбначния стълб, но слава Богу не е смъртоносно. В много добро психично състояние е, умът му е бръснач, помни неща, които дори аз забравям", започва разговора с Флагман Силвестър Янакиев.

Отец Янакиев е председател на Църкавното настоятелство на сливенската църква "Св.София".

Отец Силвестър Янакиев е подал сигнал в прокуратурата ГДБОП
срещу порочна схема на Епархийския съвет към Сливенската митрополия, от който той е отстранен м.г. като духовен надзорник  

Конкретният повод за разочарование е порочна сделка, за която най-близките му съветници опитали да го използват едва ли не като за бездушен и безмисловен печат и подпис..

Сливенската митрополия се ръководи от Епархийски съвет с петима членове – двама духовници, двама миряни и от митрополита, който е председател. Този орган взема решения, които владиката изпълнява чрез заповеди, подпечатване и разписване в съответните административни документи. Практиката е светското крило на Епархийския съвет да има по-големи правомощия по дела от финансово-административен характер, а думата на владиката да тежи при решаване на чисто църковни въпроси.

Според Силвестър имало решение за даване на 40 % комисиона на юридическа кантора, която да осигури  документи и помогне за възстановяването на земите на Сливенската митрополия върху 300 хил.дка гори, от които 200 хил.дка  в Странджа, а 100 хил.дка около морето. Част от тях на първа линия.

„Владиката беше заблуждаван близо 10 години от Епархийския съвет. При условие, че нормалната комисиона за придобиване на имот е 3-4 %, те са го подвеждали системно, че 40 % е нормално ниво, а той е вярвал, защото е доверчив човек.“, смята отец Силвестър.

Проблемната сделка, заради която Светият старец иска да се оттегли, касаела 10 хил.дка възстановени вече земи в район, обхващащ парк „Росенец“, рибарското селище Ченгене скеле и около село Маринка. По схемата 40% от придобитата земя като комисиона на помагача, съветниците на Иоаникий са се опитали да му подадат готов договор за подписване и подпечатване. Той трябвало да парафира прехвърлянето на 4 хил.дка на фирмите, „помогнали“ за възстановяването. Според твърденията на отец Силвестър  подялбата е смущаваща – на комисионерите се полагал голям парцел от 2400 дка срещу Рибарското селище, както и още един голям парцел от 1600 дка в непосредствена близост. Общата им цена била над 100 млн.лева. В същото време за църквата оставали едва 6 хил.дка към вътрешността в посока с.Маринка – треви, храсти и пасища със стократно по-ниска цена.

„Тогава се намесихме аз и родният ми брат, отец Евгений, подадохме сигнал в ГДБОП и прокуратурата, това стана в началото на 2020 г. Предупредихме владиката да не подписва конкретно договора за тези 10 хиляди декара. Смятам, че той е осъзнал, че е използван, приел го е много тежко и е взел това кайно решение за себе си", заключи отец Силвестър.  

Той посочи, че имало започнала идентична сделка за друга подобна скъпа земя – между Царево и Лозенец.

Викарият на Иоаникий отец Йеротей обаче има друга гледна точка за случилото се и вярва, че Светият синод няма да приеме оставката на Иоаникий, така както връща на няколк пъти молбата за оттеглянето на дядо Йосиф Втори - Американски, Канадски и Астралийски митрополит..

"Дядо Иоаникий преживява огромно разочарование от свещеници, които не искат да служат Света литургия заедно, злословят. Той иска да се оттегли и да се отдаде на молитви. Молим го - аз, роднините му, шофьорът му, да не се оттегля, защото той не е допуснал никаква грешка и не заслужава това, но той ни отговаря да не се месим ние в Божиите дела. Това е една сага, която почна преди 16 години и не вижам края й", казва Йеротей. Игуменът на поморийския манастир също бил разочарован от лицемерието на някои свещеници. Изказа съжаление, че Силвестър и брат му Евгений отказвали да служат съвместно с другите отци.

По отношение на земите игуменът смята, че е утопично да мисли за възстановяване. Даде пример с 2 хил.декара на манастира "Св.Георги", които съществуват до 1906 г., когато са одържавени още по време на царска България, впоследствие с част от тях са оземлени безимотни бежанци, държавата е продължила и в следващия обществен строй да ги ползва като горски фонд, пасища и др. Да се мисли в днешно време за възстановяването им при условие, че дори не могат да се идентифицират точни граници, е безпочвена надежда.

"Това се отнася и за земите на Росенец и Ченгене скеле, имаме възстановени 9 хил.декара от общо 30 хиляди, но нямаме въвод, те са пкрай морето  и горски фонд, но злоупотреба няма.", казва Йеротей, като се надява митрополит Иоаникий да си остане на поста. 

Междувременно се разбра, се Иоаникий е упълномощил още преди два месеца Йеротей да го представлява в Епархийския съвет като председател в качеството му на свой заместник и викарий.

Кои са фаворитите за наследник на владиката и лобитата в Епархията!

 


В категории: Бургас , Сливен


Миро облече змия! Ходи ли му?
Миро облече змия! Ходи ли му? 21/09/2021, Вторник 20:00 5
27
Коментара по темата
27.
Уй
14.09.2021 23:11:18
3
1
Още една хубава новина! Сливенският митрополит Йоаникий, който е бил агент на Държавна сигурност с псевдоним „Кирилиевич”, се оттегля от поста си. Владиката е вербуван през февруари 1977 година. До 1990 година са го ръководили общо трима офицера от ДС. Единайсет от 15-те митрополити от Светия Синод на Българската православна църква са били сътрудници на бившата Държавна сигурност, обяви Комисията по досиетата, преди 10 години. Всички са работили като агенти за Шести отдел, който е отговарял за „борба с политическата диверсия”, показва справка в огласените от комисията списъци. Сред тях е и Сливенският митрополит Йоаникий, който е работил за Шесто управление на ДС към МВР-Сливен от февруари 1977 година. По това време е бил епископ в Сливен. Избран е за митрополит 3 години по-късно, през 1980 година. Комисията огласи и писмо от 1990 година за унищожаването на личното и работно дело „Кирилиевич”. Оставката на владиката ще се гледа от Светия синод на 20 септември, но не ми се вярва да бъде приета от българския патриарх, който също е с агентурно минало, с псевдоним: „СИМЕОНОВ”, работил за Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия.
26.
червен русофилски поп - антихрист
14.09.2021 08:19:04
2
4
Българската православна църква е е ликвидирана като независима институция след кървавия ден 9 септември 1944 година. на нейно място е поставен евтин сурогат, чиято цел е обслужване на комунистическия режим. Затова сега свещениците (с малки изключения) са алчни селски тарикати, накичени с тежки златни кръстове и возещи се в скъпи лимузини. А в главите им има само престъпни схеми, лицемерие и педерастия. Или казано по друг начин БПЦ в момента е филиал на руската имперска болшевико-комунистическа църква, а изнесените данни за корупци я и престъпления са само върха на айсберга.
Как комунягите са ПРИВАТИЗИРАЛИ църквата, първо в Русия, а след това и в България, може да научите тук: https://www.youtube.com/watch?v=Zfz4Zd6jXcg&t=2s&ab_channel=EnchoB_
25.
Горски
14.09.2021 03:43:21
1
2
Хектари,не декари! Декар по 10
24.
Нейкова,
14.09.2021 03:38:05
3
2
Най-голямата област в България трябва да бъде самостоятелна епархия. Крайно време е. Земите на Ченгенеския и в Лозенец, а владиката седи на Сините камъни.
23.
*********
13.09.2021 23:53:10
2
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
22.
Drep de Kristne
13.09.2021 22:29:02
7
4
Кви бесове кви 5 лева? Ролксите и лимузините на Никито от Пловдив пак ли са от бесове? И затова са му простени викате - обладали са го ко да праи човека хаха

Мисленето не ви се отдава всичкото ви е цитати от редактираната няколко пъти по църковни събори книжка която навирате като "истината". Житие и страдания на Ичко от Назарет. Айде като много ги разбирате искам да ми отговорите на следните въпроси:

Ако баща ми е Бог то значи и аз съм Бог :)
И след като Бог ми е баща за какво ми е храм или свещеник за да общувам с него? За какво ми е посредник за да общувам с баща си? Все едно ако искаш да общувап с баща си да го правиш само чрез адвокат в негови офис. Айде чакам отговори мерси предварително "право"верни
21.
до 20
13.09.2021 22:14:55
5
7
Е, РАЗКРИ СЕ !
Три поста написа докато ИЗПЛЮЕШ камъчето под езика си, че не си Православен.
Бъди си богомил или индус, кришнар или юдаист. Поднасяй цвета на Боян Магесника заедно с братята си зидари.
Пълна свобода на избор имаш.
Ама след като си вън от Църквата, защо се вглеждаш в нея ?
Защо се опитваш да я съдиш ?
Искаш да покажеш духовното си превъзходство ли ?
Искаш нас при вас ли ?
Е няма как да стане !
Хайде върви си по пътя !
И остави душата на бедният Отец Ромил при нашият Господ Бог да почива в мир !
20.
до 19
13.09.2021 21:49:39
4
6
Значи бесовско нападение и обладаване?!
Значи може всеки свещеник да се обеси; неговите събратя да приемат, че е бил обладан от бесове и следователно НЕ той е сложил сам края на живота си, а БЕСОВЕТЕ и следователно той не се е самоубил, а бил убит от БЕСОВЕТЕ и може да бъде опят от събратята си. А другите, нормалните хора, които се самоубиват? За тях защо църквата не смята, че са били обладани?
Ето го двойния аршин.
Ето защо ще си останем богомили.
Защото при това лицемерие и двоен аршин хората са отвратени от положението да имат посредници в общуването с Бог.
19.
до 17
13.09.2021 20:43:33
5
8
Остави как ние гледаме на случилото се. Човеци сме.
Бегло познавах Отец Ромил. Впечатлението ми бе за деен, слънчев, вярващ човек.
Да опееш самоубиец е тежък грях.
Смяташ ли, че толкова духовници биха си лепнали непростим, смъртен грях на душата си ако не вярваха, че не е точно така, както ни го описват ?
Без свидетели.
Бесовете не спят. А ако е имало бесовско нападение и обладаване ?
Ще си зачертнат службата и вечният живот духовниците ни, за да "пробутват" свой, все едно може да прекараш с връзки човек пред Бог ?
"Наши' И "ваши" е напълно безсмислено когато съдника е Той !
Повече вяра в нещата, за които не ни е съдено да познаваме с ума си !
18.
Хохохохо!Усещате ли? Пак Росенец?
13.09.2021 20:35:45
4
12
"Проблемната сделка, заради която Светият старец иска да се оттегли, касаела 10 хил.дка възстановени вече земи в район, обхващащ парк „Росенец“, рибарското селище Ченгене скеле и около село Маринка."

Старецът явно се е стреснал да не го вкарат в затвора на стари години. Явно разследването за Росенец е в много напреднал стадий. Мачкай Рашков! Старецът явно наистина е добър християнин и може да разкаже това онова. От години се знае, че около църквата витаят много мутренски групировки. Само дето те правят солови акции, а обслужват властта. Има един митрополит, който беше с ролекс още преди 10-15 години и караше някакви хибриди... Абе мътна и кървава е тя. Да не забравяме и варненския Владика Кирил как почина...
17.
До 9
13.09.2021 19:50:17
6
10
Повтарям:
Отвратен съм от лицемерието и двойния аршин на църквата и най-вече в случая на Сливенската митрополия:
Самоубийци не погребват с опяване, а Ромил го погребаха.
Защо? Защото църквата като някаква наддържавна организация решила, че не се е самоубил, а бил убит. Естествено и защото беше любимец на митрополита.
Това ако не е лицемерие и двоен аршин какво е?
Като ще е едно, нека да е за всички. Иначе излиза, че във вярата има "наши" и "ваши".
16.
някой си
13.09.2021 18:54:04
7
15
Пълна безочетност на средствата, които влизат в църквите от кръщенета, сватби, помени. Става въпрос за много пари, както и пари от наеми. В същото време имат огромен бюджет и получават заплати. Бат Бойко беше много щедър и им раздаваше милиони за ремонти. Безочетни пари.
15.
Ангел Куцаров
13.09.2021 18:39:44
6
9
Моля редакцията на Флагман да обърне внимание,ако не желае да е съпричастна с охулването на Църквата.Поставих на два от охулващите коментари "не харесвам" ,а се появиха няколко "харесвам"
14.
*********
13.09.2021 18:26:34
1
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
13.
me to
13.09.2021 18:22:44
2
7
до мен 4
ми стани и ти поп бе ....отворен.....
и ти да караш готини коли и да не си декларираш доходите.....

каквото прави дясната ръка,лявата да не знае......мхмм.....
12.
До Беров
13.09.2021 18:21:28
1
10
Беров с наемите от ул.Александровска за два месеца ще направиш покрива.
11.
Инокентии
13.09.2021 18:04:57
9
12
Боко успя да корумпира и църквата.Прокуратурата не му стига
10.
*********
13.09.2021 18:04:18
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
9.
до 7
13.09.2021 17:52:03
2
11
Т.е. възмутен си защото не си искал Отец Ромил да бъде опят ли ?
Какво точно теб самият те бърка затова как бе изпратен айтоският свещеник ?
На сливенските братя свещеници само земи по морето им в главата и във фейсбука.
8.
То да е само това
13.09.2021 17:26:45
17
20
Едно време работех като сервитьор в кръчмата до църквата Кирил и Методий. На един Никулден ми се падна да обслужвам въпросния Йоаникий с една сюрия попове. Наплюскаха се с пържоли в пости, пийнаха ракийца, винце. Вярно, че в началото се помолиха Бог да им прости този грях, после плющяха пържолите с чиста съвест.
7.
отвратен
13.09.2021 17:22:07
10
17
А аз съм отвратен от двойния аршин на Сливенската митрополия.
Отец Ромил от Айтос, Бог да го прости, се обеси, самоуби се. Винаги църквата е отказвала да погребва самоубийци, но при случая с Ромил не било самоубийство, а убийство. И затова си го погребаха в бял ковчег с опяване от много свещеници.
Църквата решава, че Ромил не се е самоубил и го погребва както трябва.
Ако е обаче някой клет човек - не, самоубийци не погребват.
Изгонихте младите от храмовете, лицемери...
6.
Българин
13.09.2021 17:06:52
6
11
А иначе наглеците реват на държавата за заплати...
5.
Нона
13.09.2021 16:58:03
3
7
Подлеза но университетът "Асен Златаров" има ли асансьор.
4.
мен
13.09.2021 16:51:53
7
13
Като мишки се криеха по бай Тошково време , поп лада не кара , само джип . Скоро бях на кръщене в манастира Поморие всичко бе уредено но нямало поп мишоците дето бяха там били отци и нямали право час и половина чакахме и здраво се опържихме на слънцето . Някой проверявали им доходите как живеят какви коли карат
3.
Апостол
13.09.2021 16:46:00
3
10
Чичо Митко?!2
2.
Бургазлия
13.09.2021 16:35:22
8
14
Не знаех, че и поповете барат . Жалко !
1.
Беров
13.09.2021 16:29:27
5
13
Питайте мен как се прави. От 40 год събирам пари за ремонт на покрива.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Неочаквани обрати на съдбата, Лъвът да запази спокойствие! Неочаквани обрати на съдбата, Лъвът да запази спокойствие! Хороскоп за деня – 22 септември 2021, сряда Рецепта за паста с патладжан и доматен сос Рецепта за паста с патладжан и доматен сос Ето какво ви е необходимо за италианска вечеря Айтозлии: Спечелихме битката, но не и войната. Мислете му, ако ни излъжете! Айтозлии: Спечелихме битката, но не и войната. Мислете му, ако ни излъжете! Местните дават една седмица реверанс на институциите, ако не видят уверени стъпки към разрешаването на проблема им, обявяват гражданско неподчинение и излизат на масови протести Туристическият бранш в Бургас зове министър Стела Балтова за ключови промени в сектора Туристическият бранш в Бургас зове министър Стела Балтова за ключови промени в сектора Да се премахне ограничението за наемането на чужд персонал, да се издават визи на летищата и преосмисли стратегията за разполагане на чадъри на плажовете   ГДБОП арестуваха данъчен, поискал си 600 лева подкуп ГДБОП арестуваха данъчен, поискал си 600 лева подкуп Влязъл в магазин, купил нещо, не му дали бележка и поискал пари 45% от българите са категорични: Няма да се ваксинираме 45% от българите са категорични: Няма да се ваксинираме "Галъп": Имунитетът ни не е толкова нисък, но се дължи повече на преболедуване АПИ ще плати 600 хиляде лева кръвнина за убитата жена в тунел Ечемишка АПИ ще плати 600 хиляде лева кръвнина за убитата жена в тунел Ечемишка Пaритe ca зa двeтe дeцa, cъпругa и мaйкaтa нa пoчинaлaтa 15 положителни за COVID пациенти починаха в Бургаско за денонощие 15 положителни за COVID пациенти починаха в Бургаско за денонощие Сред новозаразените има и трима ученици Кметът на Несебър и посланикът на Косово обсъдиха теми в сферата на туризма и културата Кметът на Несебър и посланикът на Косово обсъдиха теми в сферата на туризма и културата Обсъдена бе и възможността голям туоператор да осъществява чартърни полети между България и Косово, с които да се пътува до черноморските ни курорти за около час Депутатите отклонили 22 млн.лева от парите за туризма в 12 без 5 Депутатите отклонили 22 млн.лева от парите за туризма в 12 без 5 И ние останахме изненадани, разбрахме от Държавен вестник след обнародваната актуализация на бюджета, каза министърът на туризма доц.Стела Балтова
COVID-19 бие по смъртност испанския грип, погуби 675 700 американци COVID-19 бие по смъртност испанския грип, погуби 675 700 американци Коронавирусът може никога да не изчезне напълно Кралица Елизабет пак стана прабаба Кралица Елизабет пак стана прабаба Това е първото дете на 33-годишната внучка на кралицата и съпруга й Едуардо Моци Евакуираха хиляди заради изригването на вулкан на остров Ла Палма Евакуираха хиляди заради изригването на вулкан на остров Ла Палма Местни служители казаха, че лавата се придвижва към брега и се очаква щетите да са материални Масова стрелба с много убити в Перм! Какво се случва с нападателя Масова стрелба с много убити в Перм! Какво се случва с нападателя Психопатът обмислял да нападне бившето си училище, но после се насочил към ВУЗ-а Гърция започва да прилага бустерна доза Гърция започва да прилага бустерна доза Прилагането на третата доза няма да има задължителен, а препоръчителен характер Турците не издържат на високите цени, купуват само най-необходимото Турците не издържат на високите цени, купуват само най-необходимото Хранителните стоки са поскъпнали с 30% само за една година Северна Македония започна премахването на визите със САЩ Северна Македония започна премахването на визите със САЩ Министърът на външните работи Буяр Османи е сформирал работна група Укрепването на катедралатата Нотр Дам завърши Укрепването на катедралатата Нотр Дам завърши Реконструкцията се очаква да започне след около година Талибаните забраниха на момичетата да ходят на училище Талибаните забраниха на момичетата да ходят на училище Момичетата учат сутринта, а момчетата - следобед. Учителите преподават на момчета, а учителките - на момичета COVID-сертификат ще се изисква от всички работници в Италия COVID-сертификат ще се изисква от всички работници в Италия Предложението вероятно ще остане в сила до края на годината
Радан КЪНЕВ Радан КЪНЕВ Приравнихме политическия дебат до персоналното ниво на Борисов и Трифонов Виц на деня Виц на деня - Корупцията е узаконена.
- Как така?
- Във всяко учреждение има врати, на които пише “Бутни”
Виц на деня Виц на деня - Комшу, как е синът ти, още ли е в Германия?
- Да, още е там! Завършва правния факултет! После ще местят скелето на медицинския...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук В съвременните приказки всичко е наобратно: голият народ ръкопляска на царя, облечен в костюм "Версаче".

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори