×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бивша спасителка с разтърсващ коментар за трагедията в Китен


Бивша спасителка с разтърсващ коментар за трагедията в Китен
Людмила Христова застана зад колегите си в Китен, които бяха критикувани в социалните мрежи
12 Септември 2021, Неделя, 18:35 ч.
Автор: Флагман.бг

Знаете ли как се влиза в мъртво вълнение, а как се спира майка, гледала как морето поглъща детето му и да тръгне след него, за да умре и тя?!, пише Людмила Христова

Бившата спасителка Людмила Христова разказа за различната гледна точка за трагедията в Китен - трудната, не тази на очевидеца, а тази на спасител. Тя критикува даващите "експертни" мнения на потребители във мрежата, без да са били от другата страна. 

Припомняме, че инцидентът стана на 9 септември следобед. Две сестрички от София, дошли на почивка по Южното Черноморие, влезли в морето в неохраняемата зона на плаж "Атлиман", но били повлечени от мъртво вълнение. Първи в морето скача случайният турист Алекс Савов и вади 10-годишното дете, не успява обаче да спаси другото - 15-годишната Рамила. В това време пристигат и спасителите. Те са се забавили заради дългото разстояние между охраняемата и неохраняемата зона. Веднага организират акция по издирване на изчезналата Рамира, която обаче не дава резултат. През последните дни морето бе изключотелно бурно и опасно. Безжиненото тяло на Рамила изплува на същия плаж едва днес. 

Намериха тялото на завлечената от мъртвото вълнение в Китен Рамира

Случаят предизвика много остри реакции в социалните мрежи - най-вече заради забавянето на спасителите. Именно заради това Людмила Христова застава зад бившите си колеги. 

Вижте целия й разказ на бившата спасителка:

"Последните няколко дни се изписа много за трагедията с удавеното момиче в Китен... Мислех да не коментирам, но не мога... Чета хилядите коментари под нескопосано написани публикацийки, които имат единствената цел да генерират трафик на гърба на една трагедия и не вярвам на очите си... Някои обвиняват спасителите...

Знаете ли как се влиза в бурно море и мъртво вълнение, за да извадиш давещ се човек? Знаете ли какво е усещането да се чудиш дали ти самия ще излезеш, особено когато си сам, а давещите са повече и как се избира от кого да започнеш, осъзнавайки че за другите може да е късно да се върнеш? Знаете ли какво е усещането да се бориш за глътка въздух, докато някой те натиска под водата в паниката и се бориш не само срещу морето, а и срещу собствените и чуждите страхове? Знаете ли какво е да чуваш как ребрата ти се пукат от ритници, но да не се отказваш, защото знаеш че може би си единствения шанс на този човек? Знаете ли как се тича след като си свършил работа, но прибирайки се виждаш как 30 деца от ученически лагер се давят и как влизаш в морето останал без глътка въздух? И как се прави жива верига от случайни хора на плиткото, защото децата са толкова много, а ние сме толкова малко и няма време да ги изкарваш чак на сушата, защото трябва да се върнеш за другите? Защото аз знам... В продължение на пет години го разбирах...

Ще кажете "за това им плащат"... Ами не... Плащат им за обозначаването на флаговата сигнализация на плажа; да преценят морето, за да е съпоставима с него; да са там при случай на нужда и, разбира се, да подсигурят безопасността на плажуващите.

На червен флаг, обаче, не са длъжни да влизат, защото плажуващите сами носят отговорност за живота си. И въпреки това го правят... И, повярвайте ми, не е заради парите... Ще кажете "флагът е бил жълт" - да, ама не. Жълт е бил в охраняемата зона, на неохраняемата не се знае какъв е бил, защото всяка част от всяка плажна ивица има своята специфика. Дори аз, която съм плувец и съм се учила от най-добрите, знам че към морето трябва да имаш уважение и страх. И да не си играеш с него, защото обикновено то печели. А когато играта я печелим ние, точно спасителите (дали назначените или тези по призвание, като в този случай) правят разликата. Да, има хора, които не са за тази професия... Но те бързо окапват точно след първия път, в който трябва да направят точно това...

Някои обвиняват, че не се е влязло с джет... А знаете ли как се търси с джет в бурно море? Или как се минават 3-метрови вълни с джет? Или как се чудиш коя вълна да се разбие върху теб, за да е по-вероятно да останеш на джета? Защото аз знам.... Но, разбира се, е по-лесно да "разбираш" докато си гледал клипчета в нета.

Някои обвиняват родителите... Без да си дават сметка, че те самите със сигурност се обвиняват най-много... Но знаете ли как се променя лицето на родител, който е видял как морето поглъща детето му? Знаете ли как се спира майка, която не може да плува, да влезе след детето си, за да умре и тя? Знаете ли какво е чувството да кажеш на родител, че няма смисъл да продължаваш да обдишваш детето й, защото е дошъл краят? Знаете ли какво е да виждаш тази майка година след година да седи сама на плажа на същото място, вперила очи в морето и да плаче? Защото аз знам... И дори и да е вярно, че най-често подобни инциденти стават заради безотговорността на родителите, цялата тази злоба и ненавист със сигурност не им помага да преживеят тази болка...За коментиращите, това е просто губене на 5 секунди от деня им. За родителите тези думи остават за цял живот и могат да са пагубни...

Някои обвиняват държавата... Дори и да е вярно, че разпоредбите за водното спасяване са нелепи в основната си част, докато нямаме инстинкт за самосъхранение и все някой друг ни е виновен, такива инциденти няма да са рядкост... Защото ако сами не носим отговорност за собствените си действия, след това най-лесното е да плюем по всичко и всички, а смисъл няма...

Един човешки живот е погубен и връщане назад няма.... Пътят е само напред с надежда, че такива истории някога ще станат ценни уроци за всички - и за родителите, и за спасителите, и за институциите, и за коментиращите във Фейсбук..."

Източник: Glasnews.bg


В категории: Приморско


15
Коментара
15
Коментара по темата
15.
ХХ
13.09.2021 12:48:26
0
2
Мноого писано, а един форумец го беше казал кратко и ясно: Ако спасителят напусне поста си да ходи да спасява в неохраняемата зона и в това време се удави някой в неговата зона - ще му скъсат ... и ще търка наровете.
14.
12ти
13.09.2021 08:19:32
0
5
В тая държава, на тея хора вече нищо не давам! И не ме интересува САЩ. Тук като помогнеш и после ти търсят отговорност. Стига с тая солидарност. С мен никой не е солидарен!
13.
До 12
13.09.2021 08:15:35
2
3
Ако прочетеш последното изречение дали пак не критикува? Всъщност направо обижда!
12.
до 11
13.09.2021 07:31:30
3
7
Коментиращият под №10 не обвинява никого. Но ако видите в Америка например как се хващат за ръце стоящите на плажа и така безопасно за себе си помагат за изваждането на удавник, ще си помислите, че има смисъл да се помогне. Това е казала и авторката на статията. Лесно се критикува, но по- блажено е да даваш.
11.
До То
13.09.2021 02:38:32
1
17
Никой от хората на плажа не е длъжен да влиза в морето и да спасява някого! Не мога да плувам и изпитвам страх от много вода. Не влизам да спасявам никого поради никаква причина. За това и на жълт флаг детето ми е на пясъка. И той знае защо! Не обвинявайте хората на плажа, че не се хвърлят да спасяват! Не знаете кой какви ограничения има! Ако има някой, който да е виновен, то това са хоратя, които стават причина спасителите да обикалят и да свирят по цял ден! Ей тея са проблема!
10.
То
12.09.2021 23:06:47
5
29
Точно и ясно им го каза на тия фейсбук мишки . Всички са професори ,но лично съм виждал как се дави човек и как влизам сам и моля за помощ а 100 човека гледат сейр и тръгват ама назад . Обществото се превърна в всеразбиращи професори а фейсбук и подобни платформи им даде поле да се изживяват на големи умници а всъщност да едни дребни мушици .
9.
*********
12.09.2021 22:28:25
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
8.
До номер 5
12.09.2021 21:38:03
0
21
Изрод,
ти губил ли си дете? Не искам да ти го пожелавам, но не си играй със съдбата!!!

Съболезнования на семейството!
7.
ССУМОР
12.09.2021 21:26:16
2
17
който не се е давил,той не знае..
6.
Уа
12.09.2021 20:31:22
12
4
To gerb/dps/bkp/mvr cqlata strana uni6tojiha
5.
С
12.09.2021 20:26:47
36
6
" а как се спира майка, гледала как морето поглъща детето му " ...... МУУУУУУУУУ пак слаб 2 !!!
4.
Концесиите са в основата на проблема
12.09.2021 20:21:39
16
26
Не са виновни спасителите, а държавата която раздаде с криминални концесии плажовете. Алчните концесионери си броят пачките и спестяват от спасители.
3.
До спасителката
12.09.2021 20:08:16
40
11
Понеже в обръщението си ползвате 40-50 пъти “знаете ли”,ще ви питам “знаете ли какво говорите?”В едно изречение пишете ,че е абсурд да се обвиняват родители в такъв момент и в следващото пишете да не се обвинява държавата,защото всеки си носи отговорност.Ами така,драга спасителко отговорност за непълнолетни,носят родителите им.Та ,знаеш ли ,че това писмо ,което си написала в стил “поема”,не ни каза нищо ново с него.
2.
Права е!
12.09.2021 19:49:38
3
56
По смислена статия не бях чел!!!Жалко ...за родителите!Не ми мисли това дете...как ще преживее загубата на сестричката си!!!!Докато родителите....все пак ще имат...мъничка утеха ,то сестричката ще няма!!!Трагедия.....откъдето и да погледнеш!!!Моите съболезнования!
1.
АБСОЛЮТНО
12.09.2021 19:04:49
3
82
ТОЧЕН КОМЕНТАР....
Жалко за горкото дете.....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години Отровна гъсеница вкара в болница бременна жена Отровна гъсеница вкара в болница бременна жена Созопол очаква 15 % ръст на туристите през лятото, много хотели отварят още за Великден Созопол очаква 15 % ръст на туристите през лятото, много хотели отварят още за Великден Към средата на май кметът ще организира среща с бизнеса и всички ангажирани със сезона институции Ето кои държавни шефове вземат по 1400 лева на работен ден Ето кои държавни шефове вземат по 1400 лева на работен ден В много предприятия ограничението от 18 минимални заплати за шефовете отпадна миналата година Затворник осъди държавата за 16 лева Затворник осъди държавата за 16 лева Пандизчията поискал общо 20 бона обезщетение за теснотия и дървеници Преди 5 години те убиха и разфасоваха богато семейство, но още не са осъдени Преди 5 години те убиха и разфасоваха богато семейство, но още не са осъдени Тревожна секс статистика сред мъжете ни: Един от десет не вдига самолета Тревожна секс статистика сред мъжете ни: Един от десет не вдига самолета При младите тя може да е в резултат на психологически проблем Глория катастрофира, автобус се вряза в белия й Мерцедес (СНИМКИ) Глория катастрофира, автобус се вряза в белия й Мерцедес (СНИМКИ) Няма ранени, има само материални щети Има ли съкращения на работници заради навлизането на изкуствения интелект у нас Има ли съкращения на работници заради навлизането на изкуствения интелект у нас Той е сравнително скъпа инвестиция – по голямата част от бизнеса все още се ориентира как да го приложи в своята работа, за да повиши продуктивността Студентите от Колежа по туризъм представиха великденски кулинарни изкушения Студентите от Колежа по туризъм представиха великденски кулинарни изкушения От следващата учебна година в Колежа се разкриват три нови бакалавърски специалности – „Мениджмънт на хотели и ресторанти“, „Туризъм и здравословно хранене“ и „Туризъм и предприемачество“
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори