Как здравословното хранене намалява риска от COVID-19
Данните сочат, че рискът от боледуване е значително по-малък при хората, които се хранят здравословно
Здравословното хранене намалява риска от развитието на новия коронавирус, сочат данните от изследване на британски учени, цитирано от "Медикъл експрес".
Експертите от лондонския Кралски колеж и от Медицинския факултет на Харвардския университет анализират данни на почти 600 хиляди души. Те попълват анкета, свързана с храната, която са консумирали през февруари 2020 г., преди началото на пандемията от COVID-19. Около 19% от участниците по-късно се заразяват с новия коронавирус.
Данните сочат, че рискът от боледуване е значително по-малък при хората, чиито хранителен режим включва висококачествени растителни продукти като плодове, зеленчуци, пълнозърнести стоки, а също мазна риба, по-малко преработени храни и рафинирани въглехидрати. При тях вероятността да развият COVID-19 е с 10% по-ниска отколкото при участниците, които консумират много преработени продукти и малко плодове и зеленчуци.
При първата група е с 40% по-малка възможността тежко да преболедуват от новия коронавирус, ако се разболеят, според анализите на британските специалисти.
Това е първото подробно проучване за евентуалната връзка между диетата и COVID-19. Досега са проучвани определени хранителни продукти, но не и цялостен режим.
Източник: Дарик
Камери в Гърция хващат нарушенията на момента и веднага уведомяват шофьора
САЩ спира обработката на визи и зелени карти за имигранти от 19 страни
Серина Уилямс каза дали се завръща на корта
Лаура Кьовеши идва в България
Връхлитат ни геомагнитни бури
Ще бъде ли изтеглен Бюджет 2026
Кой православен празник посрещаме днес, има важни предания
Каква е пътната обстановка в страната тази сутрин, сряда - 3 декември
Облачно време на 3 декември, очакват се валежи в Западна България
Българският кечист Русев взе отношение относно протестите
Украйна заяви, че боевете в Покровск продължават
Серина Уилямс "взривява" тениса?
