Как здравословното хранене намалява риска от COVID-19
Данните сочат, че рискът от боледуване е значително по-малък при хората, които се хранят здравословно
Здравословното хранене намалява риска от развитието на новия коронавирус, сочат данните от изследване на британски учени, цитирано от "Медикъл експрес".
Експертите от лондонския Кралски колеж и от Медицинския факултет на Харвардския университет анализират данни на почти 600 хиляди души. Те попълват анкета, свързана с храната, която са консумирали през февруари 2020 г., преди началото на пандемията от COVID-19. Около 19% от участниците по-късно се заразяват с новия коронавирус.
Данните сочат, че рискът от боледуване е значително по-малък при хората, чиито хранителен режим включва висококачествени растителни продукти като плодове, зеленчуци, пълнозърнести стоки, а също мазна риба, по-малко преработени храни и рафинирани въглехидрати. При тях вероятността да развият COVID-19 е с 10% по-ниска отколкото при участниците, които консумират много преработени продукти и малко плодове и зеленчуци.
При първата група е с 40% по-малка възможността тежко да преболедуват от новия коронавирус, ако се разболеят, според анализите на британските специалисти.
Това е първото подробно проучване за евентуалната връзка между диетата и COVID-19. Досега са проучвани определени хранителни продукти, но не и цялостен режим.
Източник: Дарик
Жители на Айтос стартираха петиция срещу синята зона
Още арестувани след голям скандал в Турция
Къде в Европа рискът от бедност е най-висок?
Ето коя подправка може да помогне в борбата с „лошия“ холестерол
Крути мерки срещу електрическите тротинетки в Атина
23/11/2025, Неделя 11:40
0
Хиляди останаха без ток в една от най-големите страни в света
Какво се случва, ако гумите се монтират обратно
Спор на паркинг прерасна в престрелка
Пламен Константинов с коментар след фурора на Мони Николов в Русия
Природен закон ли е жените “винаги” да закъсняват
Какви са условията за туризъм в планините
Откраднаха спрян от движение автомобил и го продадоха за скрап
