×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Приходите на хотелиерите се увеличиха с над 17% през март спрямо същия месец на м.г., сочи статистиката
  • Илиан Илиев повика 14 футболисти от чужбина за мачовете на националния отбор
  • Филмът "Кралството на планетата на маймуните" оглави боксофиса на Северна Америка
  • Прокуратурата иска половин милион лева гаранция за Божков, за да бъде пуснат на свобода
  • Хакерите, които пуснаха по телевизии в Латвия парада в Москва на 9 май, са ползвали сървър в България
  • Британец се ще скочи със специален костюм от 8516 м в Хималаите, това е за пръв път в бейсджъмпа
  • Бившият министър Бишинбаев от Казахстан, който закла съпругата си от ревност, е осъден на 24 г. затвор
  • Турция спира покупките на автомобили в публичния сектор за три години, почват икономии
  • Новият ковид води до гадене и диария
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

30 % скок на цените за строителство "на тапа" в Бургас, ето какви са причините


30 % скок на цените за строителство "на тапа" в Бургас, ето какви са причините
За строителите е много трудно да бюджетират правилно, тъй като материалите непрекъснато поскъпват
11 Септември 2021, Събота, 14:03 ч.
Автор: Флагман, снимката е илюстративна

Строителните материали поскъпнаха значително, а майсторите вдигнаха драстично надниците си

 

Заради драстичното поскъпване за кратко време на материалите себестойността на строителството в Бургас е скочила драстично. Цената "на тапа" се е увеличила с 30 % от началото на годината, а инвеститорите бюджетират съвсем насляпо, без да имат устойчив модел.

Те твърдят, че в момента, ако се строи качествено, минималната цена е 600 евро за кв.м. без в тази цена да е включена стойността на парцела. Едновременно с това двойно са скочили и надниците на работниците. До миналата година заплащането при зидари, мазачи и кофражисти е било 50 лева на ден, а сега пазарлъкът започва от стотачка за ден. Фаянсаджиите пък са вдигнали цените от 15 на 30 лв. за квадрат, разкриват инвеститори.

В днешния си брой вестник Монитор прави анализ по темата и уточнява, че в национален план новите жилища са поскъпнали с 18 % от началото на годината заради скъпите материали. 

„Топлоизолационните материали са поскъпнали с 50%. Циментът също, но с 30%. Най-голям е скокът при арматурата - цели 60 на сто. Засега бетонът не е поскъпнал, но сигурно скоро и неговата цена ще бъде повишена. Това всичко довежда до 18% нарастване на цената на крайния продукт - новопостроените жилища“, каза Георги Шопов от организацията на строителните предприемачи.

Той добави, че една от основните причини за нарастването на цените на строителните материали е ръстът на стойността на транспорта от Китай, който е в рамките на  2-3 пъти. „Оттам се внася хидрофобен шперплат, използван за кофражите, плочки, санитария, които се използват у нас“, поясни предприемачът.

Според него обаче поскъпването на новите апартаменти няма да доведе до намаляване на търсенето, защото все още има много свободни пари в България. „Освен това ускоряващата се инфлация кара все повече хора да инвестират в нещо сигурно като имоти, за да защитят парите си от обезценяване.

От един от складовете за строителни материали в столичния кв. „Модерно предградие“ казаха, че засега циментът не е поскъпнал. Служителката поясни, че в първите 2-3 месеца на всяка година винаги имало леко поскъпване, но след това цените на тухлите при тях не са се качвали. Същото било положението и с керемидите. Георги Стоичков, собственик на магазини и складове за строителни материали, каза, че от началото на януари всички метали, използвани в строителството, са поскъпнали. Например един лист ламарина, която преди се продаваше за 15 лв. на едро, сега я предлагаме за 27 лв. Дървеният материал също поскъпна много. ОСБ плоскостите от 20 лв. цената също им е скочила почти двойно, а те не са вносни и се произвеждат в България. Грундовете и латексите са поскъпнали, защото в Европа са малко заводите, които ги предлагат. Латексът е поскъпнал с около 20%.

За увеличаващите се цени на други строителни материали Стоичков посочи голяма чужда фирма, която в началото на всяка година през април  оскъпява продукцията си съобразно инфлацията. Тази година обаче промени на цените нагоре са били направени и през юни, и сега от септември. На практика са се получили две допълнителни поскъпвания от по 5%. По същия начин процедират и други доставчици, които променят офертите си доста често. Търговецът добави, че тераколът и другите зидарски разтвори и смески са поскъпнали с около 10%. С около 30 на сто е поскъпването на внасяните от Китай крепежни елементи и помощни материали. Арматурното желязо е скочило с над 30-40%. Търсенето остава високо, защото сега през лятото хората са започнали нещо да строят или да ремонтират и трябва да го завършат. След това обаче не се знае какво ще стане.

Янислав Янчев от една от строителните борси в София каза, че едно от най-големите поскъпвания - почти двойно, е на екструдирания пенополистирол - XPS, използван за топлоизолация. Същото е положението и при дървения материал. Строителните смеси запазиха цените си, както и тухлите и керемидите. Основно поскъпването засяга материалите, произведени с вносни суровини.

В резултат на много места в страната хората се запасяват за планираните ремонти.

В Добрич купуват сега  изолация, която ще правят след 2 месеца. Лист OSB там от 34 лева вече се купува за 80 - 99 лева; гипс картонът от 2.40 е поскъпнал на 3.10 лв. за кв. м. Всички строителни лепила са с 30 процента нагоре.

Във Варна майсторите установяват невиждано за последните години поскъпване на всичко. Според тях това е резултат най-вече на високото потребление и създаващия се недостиг на стока на пазара.

Майсторите в Хасково се оплакват най-вече от поскъпването на инструментите, металите и сплавите, използвани за инструменти и леки режещи машини като дрелки, винтоверти и шлайфове, където  цените са скочили до 60-70 на сто. Всичко това рефлектира върху крайните цени в новото строителство. Поскъпнали са и кабелите за електрически инсталации, както и всички инструменти, необходими на елтехниците.

В Пазарджик пък е един от малкото градове, където не е отчетено осезателно поскъпване, а в 2 от строителните хипермаркети е имало промоция на фаянсови плочки и гранитогрес.


В категории: Бизнес


Рецепта за пай с кайма и картофи
Рецепта за пай с кайма и картофи 13/05/2024, Понеделник 21:00 0
21
Коментара по темата
21.
След още 5 статии ще продавам :-)
12.09.2021 16:14:11
0
2
Хвала на такъви статии! Още малко ще почакам и като стане гарсонката 200 хилки, мисля да продавам.
20.
Лъжливото Овчарче
12.09.2021 15:42:12
0
2
Колко ви платиха за статията?
Цената до ключ е между 230-330 €/м2
Всичко друго е спекулация и интереси , а тези статии и псевдо журналя за някой лев си продават г*за и пишат глупости и манипулации ..Разбираемо , цени беззаконие и хаос и всеки селски тарикат търка ръце , да не говорим за брокерите и те са едни ла*на по тази верига ..
19.
mutrata
12.09.2021 00:33:07
0
6
то и в слънчев бряг бяха по 1000 1500 еуро сега са по 300
18.
Пеев
11.09.2021 21:18:02
0
6
Искали безплатно да им санират сградите а, Иначе сега като са отворили гушите, нямат наяждане. Когато им искат дори само 20 процента съфинанситане реват до небеста как нямали пари. Сега тръгнали да купуват като бесни на зелена поляна. Ама банките дават, но помнят !
17.
до 16
11.09.2021 18:30:56
11
8
баш така ще е вЕрвай ми. Просто който има пари ще има още повече понеже ще изкупи имотите и после ще ги продава на още по големи цени. Пък ти си вярвай че ще има евтини жилища.
16.
До Сталин
11.09.2021 18:06:37
1
12
Не погасяването на жилищните кредити към банките от там ще почне спукването а жилищният сектор е част от доминото което ще падне и ще поведе много сектори .ще паднат жилищата това е сигурно но е сигурно също че инфлацията +безработицата ще допринесе непокупватвелната сила на българина с две думи и евтини жилища няма.да има кой да ги купува .Кризата е огромна инфлацията в Европа е над 12%още през 2007 смятам се сети колко ще е сега 2021 :)
15.
До Дидо
11.09.2021 18:01:39
16
8
ех мечтите на бедняка. Чакай ти да се спука балона. Колкото и балона програмисти се спука толкова и тоя ще се.
14.
Сталин
11.09.2021 17:37:35
16
16
До 13
Той балона се надува 20 г и не се е спукъл.И аз чаках криза да паднат цените а те скочиха С 30%
13.
Дидо
11.09.2021 17:10:00
5
20
Балона се надува надува и още година две Макс и е спукан !
12.
брокер
11.09.2021 16:15:45
0
48
При това бързо намаляващо население на Бургас, каква е логиката цените на имотите да растат?
11.
пецата
11.09.2021 16:04:24
19
8
цените вървят нагоре и никога няма да паднат, нормално е да има покачване на продажбите 10-15-20 години хората събираха пари , удари криза и виждат че повече не могат да събират затова трябва да ги вложат, ето от тук идва и бума на продажбите
, следва инфлация заради изпечатаните милиарди миналата година, те стигнаха и до нашите банки и се раздават в несвяст на строители , бизнеса и частни лица
След инфлацията цените няма да паднат а ще останат същите и плавно ще вървят отново нагоре докато хората отново събират пари , това са нормални процеси в капитализма винаги паричния оборот се "рестартира" шоково и после отново всичко тръгва нагоре, тези които са купили имоти сега след 10 години имотите им ще струват двойно.

Но ако някой инвестира в имот по добре да не го прави в апартамент в момента има прекалено много празни апартаменти които се отдават под наем и прекалено малко желаещи да наемат говорим за Бургас, най-добре да се инвестира в търговски имоти, фирмите ще започнат да се възстановяват много по бързо от частните лица защото ще получават финансови инжекции и много бързо наемите ще скочат както и цените на търговските площи, сега има много помещения на ниски цени сега е момента да се купи , има помещения на булевард , обикновенно на булеварди никой не продава но сега е момента да се купуват търговски площи
10.
Legal
11.09.2021 16:00:45
0
32
Един, единствен строител, който се сети да рекламира, че строежът му е с изпълнена ЗВУКОИЗОЛАЦИЯ, ще убие пазара.
Все по-ясно се открояват междусъседските проблеми, свързани с вдигането на шум.
А, ако ни затворят, съвсем ще се видят и то ясно.
Нормално, града се напълни с чобани!!!!!
9.
Гербаджия
11.09.2021 15:40:59
5
50
Едни измислени строителни фирми завършващи на СТРОЙ, БИЛД... спекулират... Реално квадрата им излиза между 280-340€ квадрата паркоместата и гаражи те са им чиста печалба.... Хахахахх да има за мерцедеси, едни бели БМВета, едни поршета.... Хаахахахаххаж с една банда мангали въртят милиони, фиктивни фактури, ДДС хаахахах
8.
123123123
11.09.2021 15:24:25
9
24
Мега измислените статии, явно строителните материали само в Бургас поскъпват. И за кво качествено строителство става дума, погледнете новите сгради с кви тънки стени и колони ги правят. Едно земетресение ако стане тук с 5-6 степен, ако епицентъра е около някой град и ше гледаме сеир. После могат направо да ни махат от картите и атласите.
7.
Бай Ганьо
11.09.2021 14:53:54
8
18
!!!! Ще има доста изгоряли!!!! Ще чакат заедно с тея дето чакат санирането да продължи
6.
ZZZZZ
11.09.2021 14:46:06
6
32
Да ебъ и пеликани алчни да ебъ,,Нарциси да ебъ ненаядени , гладни и жадни. Напротив когато цената се увеличава търсенето намалява. Печалбата ще е малка за алчните, дето увеличават цените.
5.
Бай....
11.09.2021 14:36:53
6
38
Какво значи "на тапа"? Да влезеш, да си събуеш обувките и да отвориш тапата на шампанското, нали?!
4.
Аааа
11.09.2021 14:32:53
4
32
Цимента не е мръднал.
3.
ѝАѝАѝААѝ
11.09.2021 14:14:57
3
27
ХАХАХАХХХХААХ ЕМ ДА ТЕ ВСИЧКИ СЕ ИЗНАСЯТ ОТ ТУК А ВИЕ НАДУЙТЕ ОЩЕ ЦЕНИТЕ ДА ВИДИМ В ЕДИН МОМЕНТ КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ ПУК ПУК
2.
така така
11.09.2021 14:11:39
9
64
Хич да не ми се жалват строителите!! Само от "общите" части където ги набутват на хората при това на същите цени на квадрат като за апартамент си избиват целият строеж на сградата!!
1.
?
11.09.2021 14:09:22
21
30
купувайте имоти, че парите се обезценяват ден след ден.ако имаш 500 хил в банка губиш по 3-4 хиляди на месец само от инфлацията
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Феноменалният Влади Зомбори спечели "Капките" Феноменалният Влади Зомбори спечели "Капките" Той е победителят в 12-ия сезон на шоуто за имитации "Като две капки вода" Веско грубо нареди тази певица: Ти показа, че можеш и да мислиш Веско грубо нареди тази певица: Ти показа, че можеш и да мислиш Фолкаджийката получи висока оценка за певческите си възможности и интелекта си 4 начина да разберете дали партньорът ви крие нещо от вас 4 начина да разберете дали партньорът ви крие нещо от вас Ето кои са те  4 малки неща, които всеки мъж иска в една жена, без съмнение 4 малки неща, които всеки мъж иска в една жена, без съмнение Истинските мъже искат жена, която ги вдъхновява, защото в живота ѝ се случват страхотни неща Зодиите, които карат родителите си да се гордеят с тях Зодиите, които карат родителите си да се гордеят с тях Кои знаци имат безмилостен стремеж майка им и баща им да се гордеят с тях Представители на европейската комисия ще заседават утре в Бургас и ще пътуват с електрическите ни автобуси Представители на европейската комисия ще заседават утре в Бургас и ще пътуват с електрическите ни автобуси Ще има и празничен концерт с ефектно шоу от дронове, за да се види какво е постигнато от по Оперативна програма "Транспорт" Рецепта за пай с кайма и картофи Рецепта за пай с кайма и картофи Вкусно и засищащо ястие 5 гряха, които ви пречат да отслабнете в областта на корема 5 гряха, които ви пречат да отслабнете в областта на корема С възрастта става особено трудно да се премахне коремът - понякога дори диетата и спортът не помагат Рачков влезе в образа на Веско Маринов, изпоти се яко Рачков влезе в образа на Веско Маринов, изпоти се яко Двамата изпълниха дует - обичания от всички хит "Лятна жълта рокля" Над 12% от българите нямат сметка в банка Над 12% от българите нямат сметка в банка Стотици хиляди бягат от вземане-даване с финансовите институции заради високите такси
3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър  Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Хороскоп за деня – 13 май 2024, понеделник Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Жена, всичко поскъпна. Трябва да се къпем заедно, да пестим от ток и вода.
- Аз вече се изкъпах при комшията.
Виц на деня Виц на деня При кардиолога:
- Бай Марине, колко бутилки вино изпиваш на ден?
- Две.
- Как така две, аз нали ти разреших само по една?!?
- Аз ходя и при друг доктор...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Обява:
Изгубена шофьорска книжка на жена ми. Който я намери, да я изгори! Възнаграждение
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори