×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как София щеше да има море - историята за безумния проект на Вълко Червенков


04 Септември 2021, Събота, 14:21 ч.
Автор: Флагман

Несъмнено както историята на социалистическа България, така и тази на всяка държава от бившия Източен блок се „слави“ с някои доста мащабни строителни планове, но Софийското море бие всички

„Софийски вечери, рибарски мрежи…“ – така е било възможно да звучи днес една от най-обичаните песни на няколко поколения, изпята през 1999-а от „Фамилия Тоника“. В съзвучие с модерния просвещенчески идеал за прогрес, трансформиран от социалистическата култура в грандомански неусмирим подтик за осъществяване на неосъществимото, в средата на миналия век един от другарите управници на България се жегнал от казаното от Хемингуей, че „всичко, което е далече от морето, е провинция“, и решил да поправи тази стара грешка на природата. Родила се (може би) най-нелепата приумица на режима, която на пръв поглед би могла да възникне единствено в мозъка на редовен пациент в психиатрична клиника – изграждането на т.нар. Софийско море, припомня днес вестник Монитор.

Но преди да ви разкажем, отделете няколко секунди да си го представите – събота е, августовското слънце все още обсипва столицата с голям брой слънчеви снопове всеки ден, вие не сте на работа, полага ви се кратка пролука отдих измежду натоварената седмица и решавате да се спасите от жегите…

Къде? На морето в София, разбира се – с малко волейбол на плажа, събиране на тен или просто с някой свеж коктейл. И то само на няколко минути от града, без да е нужно да навъртаме едни излишни 340 километра…

Несъмнено както историята на социалистическа България, така и тази на всяка държава от бившия Източен блок се „слави“ с някои доста мащабни строителни планове, но Софийското море бие всички

– за дълго неговият дух броди из спомените, разговорите, дори и вицовете на софиянци. Всъщност, както пише Георги Марков, доста време в Павлово висяла една табела „Тук ще бъде пристанище Павлово“, която да напомня за тази колективна соцмечта за надделяване на природата.

Всичко започнало точно през 1950 г., когато начело на ЦК на БКП застанал Вълко Червенков – зет на споминалия се през изминалата година Георги Димитров, който сам въздишал за плавателен канал в столицата. Заради кончината му обаче честта да сбъдне мечтата му се паднала на тъкмо на новия Голям брат, който искал не просто изграждането на канал или река по подобие на Москва, ами цяло море. София трябвало да се свърже Черно море и това е!

За целта първоначалният план бил течението на река Дунав да бъде пренасочено към София. Или с други думи – Искър да потече наобратно чрез система от шлюзове. Достигнала до т. нар. Софийско море, водата, идваща от далечната планина Шварцвалд, трябвало да се свърже и с река Струма. Другата връзка щяла да бъде с Марица, която по друг прокопан канал да стига до Черно море. По тези канали трябвало да плават кораби от Балтийско море, с което Дунав е свързан при Германия, да минават през Софийското море и така по Струма да достигат Бяло море, а по Марица - до Черно море. А защо управниците бързо се отказали от тези проекти няма нужда да ви обясняваме. Невъзможното си е невъзможно.

Но Червенков и компания не се отказали от това чайки и гларуси да полетят над София

Следващите планове включвали с помощта на реките около София езерото „Ариана“ да бъде свързано с Панчарево и… мореплавателен канал до Княжево. Все пак и тази идея се оказала неосъществима и управниците се принудили да измислят трета опция: плавателен канал между „Павлово“ и Панчарево покрай града с „пристанища“ „Павлово“, „Красно село“-север, „Лозенец“, „Студентски град“, „Младост“ и „Панчарево“. Предвиждало се „морето“ да бъде 17 км дълго, 5 дълбоко, а проектът се оценявал на близо 66 млн. лв. В тази цена обаче не се включвали разходите по изграждането на пристанищата, ремонтните бази и т.н.

По план строежът трябвало да започне през 1959 и да бъде завършен само за две години. Учени и експерти многократно предупреждавали за опасностите и абсурдността на тези действия, но това по никакъв начин не допринесло за прекратяването им. На мащабната конструкция била дадена зелена светлина и строителите били инструктирани да започнат работа от двете крайни точки – „Павлово“ и Панчарево.

А кои били тези „строители“? Както се досещате, се наложило софиянци „доброволно“ да си изкопаят морето. На работната площадка съвсем галантно били поканени всички добри граждани на столицата на Народна Република България. Сред тях имало и мъже, и жени, и хора, които никога преди това не били хващали кирка и лопата, учени, писатели, лекари, пианисти и т.н. С две думи работещи хора, които се налагало да копаят за родината най-често през почивните дни или отпуските им, а понякога и по време на самия работен ден, тъй като нормативът за брой работни дни на обекта бил от 3 до 20 месечно. Точно затова, както пише Марков в „Задочни репортажи за България“: „Едва ли друг обект в България е предизвикал повече псувни и проклятия от Софийското море

Колко пъти чиновничките от предприятието, в което работех, са плакали пред мене, че не могат да дадат неделите на децата си, а трябва да ги жертват заради маниащината на шепа безотговорни ръководители.“

Така всяка сутрин по 2000 софиянци се събирали на различни сборни пунктове, за да копаят и кофа след кофа, постепенно направата на Софийското море се превърнало в неизменна част от бита на столичани… И от вицовете – хуморът винаги се изостря в кризисни ситуации, тъй като ни помага по-лесно да ги понасяме. „Зная, че някои от слушателите веднага ще си спомнят анекдота за крокодилите, които ще се въдят в софийски води, за вицовете как ще да превърнем лопатите в гребла, за въпроса - след като ще имаме вода за море и канал, ще можем ли да си поливаме чат-пат и цветята. Но повечето от тях ще си спомнят за онази тъжна поредица от неделни дни, през които всеки простосмъртен гражданин на София трябваше да дава своя безплатен труд за създаването на софийското море“, спомня си още убитият от ДС писател в Лондон.

С годините обаче (общо 7 според Марков) темповете на работа се забавяли значително, а медийната пропаганда споменавала все по-рядко за грандиозния проект. Докато не станало ясно, че, както по-рано експертите предупредили, реализирането му е напълно невъзможно. Простата причина – напълни ли се прокопаният канал, градската част на София ще бъде наводнена. Вождовете, заплели се в рибарските мрежи на грандоманските си идеи, се сетили, че „нАуката е слънце“ (представете си го, изречено с гласа на Тодор Колев), но било късно. Годините сизифов труд не можели просто да бъдат изоставени. Софиянци пак трябвало да хванат лопатите – този път, за да запълнят огромната дупка, зейнала в полите на Витоша. През 1966 г. със заповед започва закопаването на 9-километровото Софийско море и столичани завинаги се сбогуват с тази идея.

Но не и със спомена и с археологическата находка, свидетелстваща за абсурда. „Остатъци“ от Софийското море и до днес можем да видим на различни места в градското пространство. Близо до стената на Панчаревското езеро например е запазено началото на канала заедно със специално построения мост над него, а в „Младост“, близо до Окръжна болница, няколко огромни изкопа все още „говорят“ за размерите на някогашния проект. Дори името Плавателен канал се използва и до днес за местности в кварталите „Красно село“ и „Драгалевци“… Химерата за морския бриз остава завинаги част от историята на любимата ни София.


В категории: Ретро Флагман


Миро облече змия! Ходи ли му?
Миро облече змия! Ходи ли му? 21/09/2021, Вторник 20:00 5
5
Коментара по темата
5.
Един
05.09.2021 10:02:18
0
4
Идеите за плавателни канали из цяла България, свързване на Дунав със Струма, канал от Пловдив до Бургас и т.н. - може да звучат доста безумно на някои хора, но не са лишени от икономическа логика. Икономиката на една Германия се базира до голяма степен на евтиния воден транспорт чрез системата от канали, която е опасла цялата им страна. Дали са глупави германците да копаят канали? Да, природата на нашата страна е различна и комунистическите диваци са подходили глупаво (щот са си такива), но примерно воден канал от Пловдив до Бургас - който е напълно постижим - би дал силен тласък на индустрията по цялото му протежение.
4.
Незнаещите да не се правят на знаещи!
04.09.2021 19:29:54
1
4
Иван Ванев е роден през 1938г в Бургас и е починал на 25.12.2007г в Бургас. През 2003г е стананал почетен гражданин на Бургас. Още ли смяташ, че не е бургаски поет?
3.
ККККК
04.09.2021 17:30:41
2
1
поета Иван Ванев не е "бургаски", а музиката и изпълнението е от бургаския състав на "Техникума по индустриална химия" Бургас, изпята от Симеон Събев - Монката!!
2.
Тоя е плющял чумбери на бай Тошо
04.09.2021 15:26:19
1
9
Иначе Тодор Живков се е насирал от страх като види Вълко Червенков.
1.
Познания като за двойкаджия второкласник
04.09.2021 15:24:53
1
17
„Софийски вечери, рибарски мрежи…“ - нямало е дори най-малка възможност така да звучи песента, защото поета е бургаски и е писал песента специално за Бургас. Ама с тези журналисти живели на една туба бензин от Бургас няма как да знаете
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Неочаквани обрати на съдбата, Лъвът да запази спокойствие! Неочаквани обрати на съдбата, Лъвът да запази спокойствие! Хороскоп за деня – 22 септември 2021, сряда Рецепта за паста с патладжан и доматен сос Рецепта за паста с патладжан и доматен сос Ето какво ви е необходимо за италианска вечеря Айтозлии: Спечелихме битката, но не и войната. Мислете му, ако ни излъжете! Айтозлии: Спечелихме битката, но не и войната. Мислете му, ако ни излъжете! Местните дават една седмица реверанс на институциите, ако не видят уверени стъпки към разрешаването на проблема им, обявяват гражданско неподчинение и излизат на масови протести Туристическият бранш в Бургас зове министър Стела Балтова за ключови промени в сектора Туристическият бранш в Бургас зове министър Стела Балтова за ключови промени в сектора Да се премахне ограничението за наемането на чужд персонал, да се издават визи на летищата и преосмисли стратегията за разполагане на чадъри на плажовете   ГДБОП арестуваха данъчен, поискал си 600 лева подкуп ГДБОП арестуваха данъчен, поискал си 600 лева подкуп Влязъл в магазин, купил нещо, не му дали бележка и поискал пари 45% от българите са категорични: Няма да се ваксинираме 45% от българите са категорични: Няма да се ваксинираме "Галъп": Имунитетът ни не е толкова нисък, но се дължи повече на преболедуване АПИ ще плати 600 хиляде лева кръвнина за убитата жена в тунел Ечемишка АПИ ще плати 600 хиляде лева кръвнина за убитата жена в тунел Ечемишка Пaритe ca зa двeтe дeцa, cъпругa и мaйкaтa нa пoчинaлaтa 15 положителни за COVID пациенти починаха в Бургаско за денонощие 15 положителни за COVID пациенти починаха в Бургаско за денонощие Сред новозаразените има и трима ученици Кметът на Несебър и посланикът на Косово обсъдиха теми в сферата на туризма и културата Кметът на Несебър и посланикът на Косово обсъдиха теми в сферата на туризма и културата Обсъдена бе и възможността голям туоператор да осъществява чартърни полети между България и Косово, с които да се пътува до черноморските ни курорти за около час Депутатите отклонили 22 млн.лева от парите за туризма в 12 без 5 Депутатите отклонили 22 млн.лева от парите за туризма в 12 без 5 И ние останахме изненадани, разбрахме от Държавен вестник след обнародваната актуализация на бюджета, каза министърът на туризма доц.Стела Балтова
COVID-19 бие по смъртност испанския грип, погуби 675 700 американци COVID-19 бие по смъртност испанския грип, погуби 675 700 американци Коронавирусът може никога да не изчезне напълно Кралица Елизабет пак стана прабаба Кралица Елизабет пак стана прабаба Това е първото дете на 33-годишната внучка на кралицата и съпруга й Едуардо Моци Евакуираха хиляди заради изригването на вулкан на остров Ла Палма Евакуираха хиляди заради изригването на вулкан на остров Ла Палма Местни служители казаха, че лавата се придвижва към брега и се очаква щетите да са материални Масова стрелба с много убити в Перм! Какво се случва с нападателя Масова стрелба с много убити в Перм! Какво се случва с нападателя Психопатът обмислял да нападне бившето си училище, но после се насочил към ВУЗ-а Гърция започва да прилага бустерна доза Гърция започва да прилага бустерна доза Прилагането на третата доза няма да има задължителен, а препоръчителен характер Турците не издържат на високите цени, купуват само най-необходимото Турците не издържат на високите цени, купуват само най-необходимото Хранителните стоки са поскъпнали с 30% само за една година Северна Македония започна премахването на визите със САЩ Северна Македония започна премахването на визите със САЩ Министърът на външните работи Буяр Османи е сформирал работна група Укрепването на катедралатата Нотр Дам завърши Укрепването на катедралатата Нотр Дам завърши Реконструкцията се очаква да започне след около година Талибаните забраниха на момичетата да ходят на училище Талибаните забраниха на момичетата да ходят на училище Момичетата учат сутринта, а момчетата - следобед. Учителите преподават на момчета, а учителките - на момичета COVID-сертификат ще се изисква от всички работници в Италия COVID-сертификат ще се изисква от всички работници в Италия Предложението вероятно ще остане в сила до края на годината
Радан КЪНЕВ Радан КЪНЕВ Приравнихме политическия дебат до персоналното ниво на Борисов и Трифонов Виц на деня Виц на деня - Корупцията е узаконена.
- Как така?
- Във всяко учреждение има врати, на които пише “Бутни”
Виц на деня Виц на деня - Комшу, как е синът ти, още ли е в Германия?
- Да, още е там! Завършва правния факултет! После ще местят скелето на медицинския...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук В съвременните приказки всичко е наобратно: голият народ ръкопляска на царя, облечен в костюм "Версаче".

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори