×
Парламентарни избори 2022 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъск иска всички хора да бъдат чипирани
  • Доходите скочили с 16%, а разходите -с 18%
  • Борислав Сарафов: Човешка грешка е водещата версия за катастрофата на магистрала "Тракия"
  • 67% от учителите готови на протест срещу удължаване на годината
  • Честит рожден ден, Янка Рупкина! Народната певица става 84 г.
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как София щеше да има море - историята за безумния проект на Вълко Червенков


04 Септември 2021, Събота, 14:21 ч.
Автор: Флагман

Несъмнено както историята на социалистическа България, така и тази на всяка държава от бившия Източен блок се „слави“ с някои доста мащабни строителни планове, но Софийското море бие всички

„Софийски вечери, рибарски мрежи…“ – така е било възможно да звучи днес една от най-обичаните песни на няколко поколения, изпята през 1999-а от „Фамилия Тоника“. В съзвучие с модерния просвещенчески идеал за прогрес, трансформиран от социалистическата култура в грандомански неусмирим подтик за осъществяване на неосъществимото, в средата на миналия век един от другарите управници на България се жегнал от казаното от Хемингуей, че „всичко, което е далече от морето, е провинция“, и решил да поправи тази стара грешка на природата. Родила се (може би) най-нелепата приумица на режима, която на пръв поглед би могла да възникне единствено в мозъка на редовен пациент в психиатрична клиника – изграждането на т.нар. Софийско море, припомня днес вестник Монитор.

Но преди да ви разкажем, отделете няколко секунди да си го представите – събота е, августовското слънце все още обсипва столицата с голям брой слънчеви снопове всеки ден, вие не сте на работа, полага ви се кратка пролука отдих измежду натоварената седмица и решавате да се спасите от жегите…

Къде? На морето в София, разбира се – с малко волейбол на плажа, събиране на тен или просто с някой свеж коктейл. И то само на няколко минути от града, без да е нужно да навъртаме едни излишни 340 километра…

Несъмнено както историята на социалистическа България, така и тази на всяка държава от бившия Източен блок се „слави“ с някои доста мащабни строителни планове, но Софийското море бие всички

– за дълго неговият дух броди из спомените, разговорите, дори и вицовете на софиянци. Всъщност, както пише Георги Марков, доста време в Павлово висяла една табела „Тук ще бъде пристанище Павлово“, която да напомня за тази колективна соцмечта за надделяване на природата.

Всичко започнало точно през 1950 г., когато начело на ЦК на БКП застанал Вълко Червенков – зет на споминалия се през изминалата година Георги Димитров, който сам въздишал за плавателен канал в столицата. Заради кончината му обаче честта да сбъдне мечтата му се паднала на тъкмо на новия Голям брат, който искал не просто изграждането на канал или река по подобие на Москва, ами цяло море. София трябвало да се свърже Черно море и това е!

За целта първоначалният план бил течението на река Дунав да бъде пренасочено към София. Или с други думи – Искър да потече наобратно чрез система от шлюзове. Достигнала до т. нар. Софийско море, водата, идваща от далечната планина Шварцвалд, трябвало да се свърже и с река Струма. Другата връзка щяла да бъде с Марица, която по друг прокопан канал да стига до Черно море. По тези канали трябвало да плават кораби от Балтийско море, с което Дунав е свързан при Германия, да минават през Софийското море и така по Струма да достигат Бяло море, а по Марица - до Черно море. А защо управниците бързо се отказали от тези проекти няма нужда да ви обясняваме. Невъзможното си е невъзможно.

Но Червенков и компания не се отказали от това чайки и гларуси да полетят над София

Следващите планове включвали с помощта на реките около София езерото „Ариана“ да бъде свързано с Панчарево и… мореплавателен канал до Княжево. Все пак и тази идея се оказала неосъществима и управниците се принудили да измислят трета опция: плавателен канал между „Павлово“ и Панчарево покрай града с „пристанища“ „Павлово“, „Красно село“-север, „Лозенец“, „Студентски град“, „Младост“ и „Панчарево“. Предвиждало се „морето“ да бъде 17 км дълго, 5 дълбоко, а проектът се оценявал на близо 66 млн. лв. В тази цена обаче не се включвали разходите по изграждането на пристанищата, ремонтните бази и т.н.

По план строежът трябвало да започне през 1959 и да бъде завършен само за две години. Учени и експерти многократно предупреждавали за опасностите и абсурдността на тези действия, но това по никакъв начин не допринесло за прекратяването им. На мащабната конструкция била дадена зелена светлина и строителите били инструктирани да започнат работа от двете крайни точки – „Павлово“ и Панчарево.

А кои били тези „строители“? Както се досещате, се наложило софиянци „доброволно“ да си изкопаят морето. На работната площадка съвсем галантно били поканени всички добри граждани на столицата на Народна Република България. Сред тях имало и мъже, и жени, и хора, които никога преди това не били хващали кирка и лопата, учени, писатели, лекари, пианисти и т.н. С две думи работещи хора, които се налагало да копаят за родината най-често през почивните дни или отпуските им, а понякога и по време на самия работен ден, тъй като нормативът за брой работни дни на обекта бил от 3 до 20 месечно. Точно затова, както пише Марков в „Задочни репортажи за България“: „Едва ли друг обект в България е предизвикал повече псувни и проклятия от Софийското море

Колко пъти чиновничките от предприятието, в което работех, са плакали пред мене, че не могат да дадат неделите на децата си, а трябва да ги жертват заради маниащината на шепа безотговорни ръководители.“

Така всяка сутрин по 2000 софиянци се събирали на различни сборни пунктове, за да копаят и кофа след кофа, постепенно направата на Софийското море се превърнало в неизменна част от бита на столичани… И от вицовете – хуморът винаги се изостря в кризисни ситуации, тъй като ни помага по-лесно да ги понасяме. „Зная, че някои от слушателите веднага ще си спомнят анекдота за крокодилите, които ще се въдят в софийски води, за вицовете как ще да превърнем лопатите в гребла, за въпроса - след като ще имаме вода за море и канал, ще можем ли да си поливаме чат-пат и цветята. Но повечето от тях ще си спомнят за онази тъжна поредица от неделни дни, през които всеки простосмъртен гражданин на София трябваше да дава своя безплатен труд за създаването на софийското море“, спомня си още убитият от ДС писател в Лондон.

С годините обаче (общо 7 според Марков) темповете на работа се забавяли значително, а медийната пропаганда споменавала все по-рядко за грандиозния проект. Докато не станало ясно, че, както по-рано експертите предупредили, реализирането му е напълно невъзможно. Простата причина – напълни ли се прокопаният канал, градската част на София ще бъде наводнена. Вождовете, заплели се в рибарските мрежи на грандоманските си идеи, се сетили, че „нАуката е слънце“ (представете си го, изречено с гласа на Тодор Колев), но било късно. Годините сизифов труд не можели просто да бъдат изоставени. Софиянци пак трябвало да хванат лопатите – този път, за да запълнят огромната дупка, зейнала в полите на Витоша. През 1966 г. със заповед започва закопаването на 9-километровото Софийско море и столичани завинаги се сбогуват с тази идея.

Но не и със спомена и с археологическата находка, свидетелстваща за абсурда. „Остатъци“ от Софийското море и до днес можем да видим на различни места в градското пространство. Близо до стената на Панчаревското езеро например е запазено началото на канала заедно със специално построения мост над него, а в „Младост“, близо до Окръжна болница, няколко огромни изкопа все още „говорят“ за размерите на някогашния проект. Дори името Плавателен канал се използва и до днес за местности в кварталите „Красно село“ и „Драгалевци“… Химерата за морския бриз остава завинаги част от историята на любимата ни София.


В категории: Ретро Флагман


Ерата на полети по 10 евро приключи
Ерата на полети по 10 евро приключи 15/08/2022, Понеделник 18:21 0
5
Коментара по темата
5.
Един
05.09.2021 10:02:18
0
4
Идеите за плавателни канали из цяла България, свързване на Дунав със Струма, канал от Пловдив до Бургас и т.н. - може да звучат доста безумно на някои хора, но не са лишени от икономическа логика. Икономиката на една Германия се базира до голяма степен на евтиния воден транспорт чрез системата от канали, която е опасла цялата им страна. Дали са глупави германците да копаят канали? Да, природата на нашата страна е различна и комунистическите диваци са подходили глупаво (щот са си такива), но примерно воден канал от Пловдив до Бургас - който е напълно постижим - би дал силен тласък на индустрията по цялото му протежение.
4.
Незнаещите да не се правят на знаещи!
04.09.2021 19:29:54
1
4
Иван Ванев е роден през 1938г в Бургас и е починал на 25.12.2007г в Бургас. През 2003г е стананал почетен гражданин на Бургас. Още ли смяташ, че не е бургаски поет?
3.
ККККК
04.09.2021 17:30:41
2
1
поета Иван Ванев не е "бургаски", а музиката и изпълнението е от бургаския състав на "Техникума по индустриална химия" Бургас, изпята от Симеон Събев - Монката!!
2.
Тоя е плющял чумбери на бай Тошо
04.09.2021 15:26:19
1
9
Иначе Тодор Живков се е насирал от страх като види Вълко Червенков.
1.
Познания като за двойкаджия второкласник
04.09.2021 15:24:53
1
17
„Софийски вечери, рибарски мрежи…“ - нямало е дори най-малка възможност така да звучи песента, защото поета е бургаски и е писал песента специално за Бургас. Ама с тези журналисти живели на една туба бензин от Бургас няма как да знаете
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Плувният маратон „На вълната на Поморие“ се превърна в атрактивно лятно изживяване за участници и публика Плувният маратон „На вълната на Поморие“ се превърна в атрактивно лятно изживяване за участници и публика Ето кои бяха първенците Извънредно! Затвориха пътя към АМ "Тракия" до Бургас, гори автобус до "Джъмбо" (СНИМКИ) Извънредно! Затвориха пътя към АМ "Тракия" до Бургас, гори автобус до "Джъмбо" (СНИМКИ) Забраната за движение е и в двете посоки   Косово стана първата страна в Европа, която въведе режим на тока Косово стана първата страна в Европа, която въведе режим на тока Потребителите ще имат 6 часа ток, а след това 2 часа няма да имат Ценни автографи в книгата на Бургас оставиха "Артик Мънкис", Джейсън Деруло и Араш Ценни автографи в книгата на Бургас оставиха "Артик Мънкис", Джейсън Деруло и Араш Вижте какво написаха те в Книгата на Бургас, където през изминалите години своите пожелания са оставили десетки световноизвестни личности Бесен бургазлия проговори за двойния аршин при репатрирането Бесен бургазлия проговори за двойния аршин при репатрирането Eдно МПС е санкционирано, а друго за същото нарушение - не Андреа и Моника Валериева са скарани заради мъж Андреа и Моника Валериева са скарани заради мъж Фолк певецът Меди е причината двете приятелки да не си говорят напоследък Ромите от кв. Победа превърнаха ул. „Хан Кубрат“ в сметище Ромите от кв. Победа превърнаха ул. „Хан Кубрат“ в сметище Малкото българи, които живеят в района, вече са вдигнали ръце от набезите им Вадят 8500 катаджии на терен, полицейски патрули ще се внедряват в трафика, за да следят за рисково шофиране Вадят 8500 катаджии на терен, полицейски патрули ще се внедряват в трафика, за да следят за рисково шофиране МВР почва битка с пътния тероризъм 6 линейки ще транспортират децата от Стара Загора до Сърбия 6 линейки ще транспортират децата от Стара Загора до Сърбия Пострадалите са в добро общо състояние Бургазлийката Лидия с визията на Бритни Спиърс за новата си песен Бургазлийката Лидия с визията на Бритни Спиърс за новата си песен Протежето на Галин даже пее и вие снага пред огледало като американската поп принцеса в известния й клип „I’m slave 4 you”
Ерата на полети по 10 евро приключи Ерата на полети по 10 евро приключи Майкъл О'Лиъри очаква средната цена на билетите на Ryanair да се повиши от около 40 евро през миналата годината до около 50 евро през следващите пет години Населението на Земята достигна 8 милиарда души Населението на Земята достигна 8 милиарда души Китай продължава да бъде най-многолюдната страна с 1 456 049 258 жители Двама загинаха след взрив на водна мина край Одеса Двама загинаха след взрив на водна мина край Одеса Трагедията е станала пред почивната станция „Рута“ в Затока Гърция пред рекордна туристическа година Гърция пред рекордна туристическа година Българите сериозно допринасят за ръста Изоставените дворци на наркобосовете Изоставените дворци на наркобосовете Или какво става с бившите имоти на мафиотите, след като те попаднат в затвора Туристи платиха близо 800 лева за два коктейла и порция стриди. Собственикът: Като ви е скъпо, не идвайте! Туристи платиха близо 800 лева за два коктейла и порция стриди. Собственикът: Като ви е скъпо, не идвайте! Случката е от ресторант в Миконос  Иран категорично отрича всякаква връзка с нападателя на Рушди Иран категорично отрича всякаква връзка с нападателя на Рушди Мъжът, обвинен за нападението в петък, не се признава за виновен в опит за убийство Бившият зам.-директор на ФБР след атаката срещу Тръмп: Една шепа хора политизират Бюрото за своя изгода Бившият зам.-директор на ФБР след атаката срещу Тръмп: Една шепа хора политизират Бюрото за своя изгода Повечето американци ясно съзнават, че претърсването на дома на бившия президент е опитът на една политическа партия да неутрализира опонентите си, категоричен е Кевин Брок Арестуваха трима българи за обири по плажовете на Гърция Арестуваха трима българи за обири по плажовете на Гърция Според пострадалите туристи крадците вземали от колите каквото намерят - чанти с пари, мобилни телефони, бижута Една година от падането на Афганистан под властта на Талибаните Една година от падането на Афганистан под властта на Талибаните Какво се промени в страната
Кирил Петков Кирил Петков Мафиотите, които искат да ни спрат да им вземем парите, ни заливат с помия Виц на деня Виц на деня Как пие българинът?
- Първо, пие това, което иска, после каквото може, и накрая, това, което е останало.
Виц на деня Виц на деня Една блондинка се обажда на друга:
–Ало,ти ли си?
–Не.Аз съм.
–Ааа Извинявай тогава. ЧАО
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Казармата - място, където човек се съвместява неприятното с безполезното.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори