×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Приморско иска да развие иновативен проект за опазване на черната мида, но какво разбуни рибарската общност


Приморско иска да развие иновативен проект за опазване на черната мида, но какво разбуни рибарската общност
Кметът Димитър Германов прие аргументите на рибарската общност и прехвърли администрирането на проекта към тяхното сдружение. Той призова да се изпълни на всяка цена, за да не допусне екокатастрофа в Черно море
03 Септември 2021, Петък, 22:00 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ снимка: Авторът

Сдружението не се съгласи Фондация да управлява проекта

 

Сериозен дебат се получи днес в Приморско по предложението на Общината за изграждането на платформа за възстановяването на популацията на черната мида.

Кметът д-р Димитър Германов покани експерти в морското дело и рибарската общност.

Идеята на Община Приморско бе да създаде фондация, която да реализира пилотен екологичен проект, който да съхрани ресурсите на морето, защото черната мида е застрашена от изчезване.

Основната причина е засилената популация на рапаните, които се разпространяват бурно и на практика унищожават мидите. В резултат на този натиск черната мида практически намаля до състояние, от което не може да се възстанови по естествен начин, а изчезването й може да предизвика екокатастрофа в Черно море.

Община Приморско предложи интересната инициатива за създаването на платформите.

Плановете са на две места, които не се използват от рибарите – до скалите на плаж „Перла“ и в залива между Китен и Приморско да се изградят две площадки от по 10 кв.м. Те ще представляват специализирано весло, опънато върху скалите и ще пазят мидите.

Подобен проект е реализиран в Русия и Украйна и резултат там е впечатляващ.

Д-р Димитър Германов подчерта, че не е необходим голям бюджет, дори напротив. Трябват изключително малко средства, за да се закупят материалите, които безвъзмездно ще бъдат монтирани от водолази.

За да се задвижи и съгласува цялата процедура с държавни институции бе предложено да се създаде въпросната фондация, чието съществуване разбуни духовете на общественото обсъждане.

Рибарите отхвърлиха тази част от идеята, а за да се стигне до консенсус кметът предложи рибарското сдружение да участва в администрирането на проекта, вместо фондацията.

„Във времето назад, преди години, са били създадени различни форми на сътрудничество, които не са били успешни и заради това сега се получават негативи. Приех аргументите на рибарската общност, въпреки че фондацията щеше да е общинска със широко участие, включително и на рибарите. За мен най-важното е да бъде направен опит да се реализира тази инициатива. Длъжни сме да опитаме, за да спасим черната мида. Факт е, че изчезва, а тя е естествен филтър на морето, част от хранителната верига и рано или късно ще има и други тежки последствия за морето, ако не я запазим“, каза кметът Димитър Германов.

Не е ясно доколко рибарската общност в Приморско може да се справи с управлението на подобен проект, който изисква сериозна административна работа и съгласуване в редица държавни институции – Българска агенция по безопасност на храните, Изпълнителната агенция „Рибарство и аквакултури“, Регионалната екоинспекция, Морска администрация и други.

Ще успеят ли да изпълнят всичко, което се иска от тях - времето ще покаже.

„Жестоко е, че рапанът изяде мидата, а тя е основният биофилтър на морето. Трябва да се вземе мерки и това е един добър вариант“, каза д-р Йордан Господинов, председател на Консултативния съвет за опазване на Черно море, която е структура на Европейския съюз.

Как рапанът унищожи благородната черноморска стрида и какво ще се случи с черната мида, ако не се вземат мерки, вижте в експозето на д-р Йордан Господинов.

 




В категории: Приморско


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
14
Коментара по темата
14.
Приморско
06.09.2021 21:16:57
0
1
Дайте думата на Минчо Бомбат :) хахаххах той е професор по всичко
13.
Вейке ни додя
04.09.2021 17:14:18
0
8
Най ни е лошо кога каже (всички знаете) и (елементарно е). Начи това като го каже бягайте с 300. Елементарен елемент да говори за елементарни работи си е катастрофа. Има уловка не му позволявайте.
12.
RE-1
04.09.2021 11:55:12
0
5
Няма ли минимални изисквания за облекло при явяване на обществено място ? Най-вече сесия на общински съвет. Едва ли не по бански. Ако това е елитът на градчето, по добре да разтурват общината.
11.
рибар
04.09.2021 06:35:34
0
10
Толкова некомпетентни хора на едно място - не бях виждал ! На всичкото отгоре и страшно алчни !
10.
Всичко хубаво
04.09.2021 02:10:17
0
13
Ами дайте да чуем и рибарите какво казват ! Защо само едната страна представяте ?
9.
Хахахахаха
04.09.2021 00:17:07
0
6
Какъв парадокс,малкото управляват многото и им казват какво да правят и как да живеят.Няма такъв сериал.Партията много е натиснала пак.
8.
Roy
03.09.2021 23:52:06
0
19
На всеки борун по една статуя копие на белия ямболски кукер така ще плашим рапаните и ще спасим мидите!
7.
Преатно ми е Асан
03.09.2021 22:48:43
2
17
Няма ли опция за наливане на смирение и изкореняване на егоцентризма? Града е заплашен от безхаберие смятай до къде я докара да се излага с миди този човечец. Нарцис овехтял
6.
Имам човек
03.09.2021 22:36:34
2
19
Приморско е фокусирано в раздаване на разрешения за добетониране на остатъците от черноморието от мутри. Бялата мида я тралят и през деня вече - смятайте колко не им пука. Разорават и дъното на плажовете. Черната мида пък я култивират на въжета в плантации по европрограми на концесия. Цялата далавера с този проект е "предприемачи" от ГРОБ и ДПС да опънат поредниата порция пари от Европа. Част от тях отиват в Чекмеджето.
5.
Хахахахаха
03.09.2021 22:17:22
0
15
Кой каквото да ти говори става дума за пари,ако пък ти го натрапват всяка година значи става въпрос за много пари.Аз предлагам това да го отстъпим на общините Царево ,Созопол,Несебър да видим резултатите и после д направим и ние.Като гледам и гора не остана,ама никой не агитира да се залесява,изтрепаха и животните ама никой не агитира за развъждане на дивеча в гората говоря.Няма поста там и затова за енти път се предлага тази измишльотина.Няма ли да е по добре,има толкова клубове по подводен риболов,примерно общините да финансират разходите по консумативи за гмуркане и гориво,а водолазите да вадят рапани и да ги продават за своя сметка,така ще се стимулира един бизнес и ще намалее популацията на рапана и о чудо 2 в 1 полезни неща.Има ли обаче такива управляващи които чисто и екологично ще решат проблема,май май май кой май ще е.Все пак става дума за пари,не е толкова за екология даже изобщо.
4.
Varak
03.09.2021 21:25:17
0
26
Ти с твойте процедури та видяхме колко ни помогна като са затлачи реката на входа. Чакахме процедури за 1 багер хората убиха паламудите през тва време. Ние клептяхме да ти чакаме процедурите. Марш с мидите си в ясна поляна.
3.
*********
03.09.2021 21:21:44
0
12
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
2.
До 1
03.09.2021 21:14:07
0
24
Д-р Германов ако беше толнова, заинтересован за морето и филтрацията му щеше да започне с неговите консомолци които всяка вечер дръгнат за бяла мида по плитчините на плажовете с драгите. Треската за бяла мида е толкова голяма че и едни шампиони изгоряха.
1.
Койчо Русев
03.09.2021 20:51:06
10
11
Мидата си е мида, човекът си е човек!!!
Д-р Германов е човек от сой, кореняк Бургазлия,начетен умен и възпитан!
Вече трета петилетка води неравна битка с местния едър рогат добитък останал да обитава село Кюприя,с ЕДИНСТВЕНАТА ЦЕЛ ДА ГО ОБЛАГОРОДИ И КУЛТИВИРА!
На последните местни избори,РАЗБИ С МНОГО-местното човече на"МИШЛЕН" с благородни еленски рога,любител на "птичките и техните къщички"!
"Да ама не"... както казваше навремето покойния вече проф.д-р Петко Бочаров.
Манталитета на тези селяндури, трябва да се промени!?
Всичкото по "оправно" население на Кюприя (стар Приморчански лаф,за нахалните,прости но увълчени,за пари и облаги ограничени бизнесмени)... отдавна се пресели в най добрия град за живеене.
Останаха само стари ергени не успели да се отбият и задомят заради злобните си и алчни майки сакън некоя булка да не си събуе чехличките и влезе наготово в хотела от Соца с пристроени нужници, изкуфяли даскали и алчните им съпруги и култивирани мангали които предопределят бъдещия облик на селото!
УВАЖАЕМИ Д-Р ГЕРМАНОВ....ЗА ТЯХ СЕ ПОГРИЖЕТЕ..
ОКОНЧАТЕЛНОТО РЕШЕНИЕ:
село Кюприя да стане квартал на Големия град....
Ще ги очоловечим...като събратята им от Ямболско и Сливенско...ще ги направим ГРАЖДАНИ И НА ДЮКЮМЕНТ (чичи Митко преди трийсет години ги направи,за съжаление само на хартия)...
Направи градините безплатни, даде им по три бона..на всяко пръкнало се новородено на бял свят...бъдещо селянндурче..
И кво, сринаха го и оплюха!
После и честната Лиляна, последва участта му.
Ама сега не СТАВА....щото "БИРАТА Е ДРУГА'!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби Парламентът е цирк – обиждат се на „Копейка“ и "Сороса", а отвън бургаска депутатка вдигна протест с 6 души Парламентът е цирк – обиждат се на „Копейка“ и "Сороса", а отвън бургаска депутатка вдигна протест с 6 души Добрата новина е, че 49-ото НС ще излезе в почивка до няколко дни и доколкото е възможно авторитетът на парламентаризмът ще бъде запазен При 20% от случаите на домашно насилие у нас насилници са жени При 20% от случаите на домашно насилие у нас насилници са жени Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие „Пратете екип, защото престъпността расте, появяват се и все повече нарушители на ЗДвП, зоват местните жители
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори