×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Българка, работила в Афганистан: Талибаните палеха училищата, които строим, народът не обича американците


Българка, работила в Афганистан: Талибаните палеха училищата, които строим, народът не обича американците
Талибаните контролираха цели села, издържаха се с отглеждането на опиум, каза инж. Екатерина Мермерски
Ключови думи: талибани, Афганистан
02 Септември 2021, Четвъртък, 08:36 ч.
Автор: Флагман.Бг

Смятаха ни за завоеватели, споделя Екатерина Мермерски, която отишла в Кабул, за да строи пътища

Талибаните палеха училищата, които ние строим. Това каза в интервю за "Тази сутрин" по бТВ Екатерина Мермерски. 

Тя е машинен инженер. През 2003 г. вече се е установила в Съединените щати, но заминава за Афганистан. Отива, за да помогне на страната при възстановяването ѝ след годините на талибанско управление. Прекарва 16 г. в Кабул. 

По времето, по което тя заминава, американските войски вече са успели да се преборят с „Ал Кайда“. 

„Започнах работа в една инженерна фирма, която беше спечелила държавни контракти в Афганистан. Първата ми работа беше да работя по селекция на инженери, които да строят магистралата от Херат до Кандахар, познат като част от „Пътя на коприната“, обясни инж. Мермерски. 

Тя разказа, че първото ѝ впечатление било от летището в Кабул: „Заприлича ми на старото българско летище, защото беше строено от руснаците и въздухът беше – мъгла. Първо си помислих, че това са водни капчици, но се оказа, че е страшно прашно“. 

По думите ѝ местното население е гледало с недоверие на американците – смятали са ги за завоеватели. 

„В първите години, след като бяха построени училищата – имаше много тържества и посещения. Преди 5-6 години, когато тези проекти приключиха и остана само американската армия там, започнахме да получаваме информация, че талибаните в отделни селища горят училищата. Разрушаването започна малко след възстановяването“, допълни тя. 

Според нея талибаните никога не са напускали Афганистан. „Някои от тях успяха да направят споразумение с американците и да живеят мирно, други – контролираха цели села. Издържаха се с отглеждането на опиум“, допълни българката. 

Мермерски посочи, че бъдещето пред Афганистан в момента не изглежда светло.
 


В категории: Животът


16
Коментара
Флагман.БГ Почина рок легенда Почина рок легенда 02/05/2024, Четвъртък 10:19 0
16
Коментара по темата
16.
Добре че е избягала
02.09.2021 21:44:43
2
2
Личи си че е била хубава жена като млада. Добре че е избягаба оттам, че такива рязани щеше да яде до края на живота си, че не е истина
15.
още
02.09.2021 19:43:45
6
4
като прочетох ,,в предвид,, и ми стана ясен.....хахахаха

до 13-и
14.
13-и
02.09.2021 19:31:57
6
4
много се обясняваш ,,професоре,,
5 пари не давам за шантавото ти мнение.....М
Мнението е като задника,всеки си го носи....Кофти е ,че е такива ,,дървени философи като тебе,постоянно ни го навират в лицата....Нейсе......
Бях пределно ясен в коментара-те си....
Това,че не ти отърва това което съм коментирал си е твой проблем,така ,че продължавай в същия дух.....пиши...пиши....все някой ще ти се върже на бълвочите.....
13.
_nib_
02.09.2021 19:03:55
4
6
Не знам....На прост ли се правиш.....Пиша за инвазиите на армията им в други държави....за това че се бъркат в делата на чужди държави....че разпалват конфликти....че там където,в която и да е част на света няма назначен послушко,изпълняващ безпрекословно и защитаващ американските интереси....му спретват една-,,арабска пролет"...,,цветна революция"....или маймунът колин пауъл показва една епруветчица в оон и казва-,,това е химическо оръжие от Ирак".
СЕГА ЩЕ ТИ ОБЯСНЯ ПО-ПОДРОБНО....ЩОТО БЪРЗО СХВАЩАШ....АМА МНОГО ТРЯБВА ДА ТИ СЕ ОБЯСНЯВА.ПОД МРЪСНИЯ АМЕРИКАНЕЦ НЯМАМ ПРЕДВИД БАЙ ДЖОН КОЙТО СЕ ПРЕПИЧА ВЪВ ФЛОРИДА.... ПИЕ СИ ,,КУБА ЛИБРЕ" И СЕ НАСЛАЖДАВА НА СПОКОЙНИ И ЗАСЛУЖЕНИ СТАРИНИ.....НЕ ВИЗИРАМ И БАБА САРА,ПРИГОТВЯЩА ПУЙКАТА ЗА ДЕНЯ НА БЛАГОДАРНОСТА.....МРЪСНИЯ АМЕРИКАНЕЦ ТОВА Е АМЕРИКАНСКАТА ВОЕННА МАШИНА...РАЗПАЛИЛА 78 ВОЕННИ КОНФЛИКТА ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 50 ГОДИНИ....МРЪСНИЯ АМЕРИКАНЕЦ-ТОВА СА ПОДРИВНИТЕ ОПЕРАЦИИ НА ЦРУ....ЗАД ТАЗИ ВОЕННА МАШИНА....ЗАД ТАЗИ ДУМА СТОЯТ КОРПОРАЦИИТЕ....ЕНЕРГИЙНИ,ФАРМАЦЕВТИЧНИ....ВСЯКАКВИ......ТОВА ИМАТ В ПРЕДВИД И ХОРАТА,НАРОДИТЕ НА КОИТО СА ИМ ,,ЗАПАЛИЛИ ЧЕРГАТА" КОГАТО СКАНДИРАТ---ЯНКИ ГОУ ХОУМ.Нема намерение да ти обяснявам повече какво имам в предвид....Ако можех и исках да обяснявам щях да стана даскал.А аз съм си проЗ шлосер.
12.
7-ми
02.09.2021 14:58:20
6
4
до 11 nib
Баш така си е,както съм го написал.....щото слагаш всички под един знаменател....
Има и хора които ги обичат и не са национални предатели......
Аз пък съм видял хубаво от чужденци,в т. ч. и американци,а не от българи......
И всички българи ни слагат под един знаменател,че сме боклуци,но не всички са такива......Има и много стойностни и лоялни хора между нас,но заради някои лекета,всички ни слагат в един кюп......
Така е и с всички нации по света......
Всяко стадо си има мърша така,че дай го по-спокойно и дишай....дишай.....
11.
_nib_do 7
02.09.2021 12:51:19
4
5
Какви глупости си писал?Къде прочете да споменавам нашите емигранти че са виновни за нещо,или че са предатели?Използваш тактика на мръсните соросоиди-вадиш дума от контекста и съчиняваш цял роман измислици...Стани писател фантаст....Там са решили-там са отишли хората...Мен не ми харесва...Канада беше докъм 2008 спокоен остров....и там стана г.вняна дупка...Нема да одя никъде....Всеки да оди де си сака.
10.
Пешо
02.09.2021 11:39:23
1
3
Тая пък оправи пътищата, болниците и училищата България, после оправиха всички проблеми в Америка, че отишла и Авганистан да оправя.
Хората искат да си живеят по техния си начин, държавата си е тяхна, решенията кой и как ще я управлява също са техни. Разбира се, че ще палят училища, построени без да бъдат съобразени с техните нужди и изисквания, а по американски желания и начин на архитектура.
Ако някой дойде у вас, във вашия двор и започне да срои, без да ви пита трябва ли ви тази сграда, харесва ли ви мястото на което е решил да ти я построи, архитектурния план харесва ли ви и в същото време ви каже, че строи за да задължи дъщеря ви да учи в нея ММА спорт, защото в неговата държава такова обучение се смятало за нормално, вие няма ли да палите?
Не искат хората образование по американски тертип в Американска сграда, в собствената си държава, кое ви очудва? И защо в момент в който някой каже, че не иска американци да го командват, веднага казвате че искал руснаци? Защо не ви идва на акъла че иска живот според собствените си разбирания? Защо не предположите че иска авганистански начин на управление?
9.
do 4
02.09.2021 10:36:54
10
10
бе никой не ги обича,ма никой не се натиска да оди у РАШАТА ....ама всеки избира ,,гнилия капитализъм,,
що така бе...?????
8.
ПАК СЪМ АЗ
02.09.2021 10:33:06
3
6
що ме триете ве...
не е ли истина....
7.
ДА....АМА НЕ
02.09.2021 10:31:27
5
7
до 4 nib
To затова 2 милиона и кусур нашенци,са навън (в чужбина) в т.ч. и Щатите.....
Щото са ,,национални предатели,, и щото е ,,кофти,,......ма никой не се натиска да оди у любимата на повечето Раша......
Защо ли....?????
Само питам и отговор не искам....
6.
Гражданин
02.09.2021 09:49:08
6
14
Трезвомислещите хора НЕ обичат американците , дори не ги понасят! Не харесват и Евроценностите , както и Руснаците и Турците с мангалите!
5.
Sony
02.09.2021 09:29:16
5
9
Училищата се строиха именно от американците. А също и болниците, пътищата... Другарката да няма връзка с онова ченге Мермерски?
4.
_nib_
02.09.2021 09:20:50
9
17
Че кой ги ,,обича" тези мръсни империалисти?Националните предатели само....
3.
до 1
02.09.2021 09:15:52
7
19
Щом руснаците и китайците си оставиха посолствата в Афганистан, ти си прецени! :-))
2.
Тази фамилия не е често срещана
02.09.2021 09:15:04
2
11
С тази фамилия сигурно е някаква близка на проф. Мермерски
1.
А обичат ли руснаците?
02.09.2021 09:06:44
13
14
А обича ли окупационната Съветска армия?!? Що не емигрират в Русия?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кифлите от "Ергенът" ще вият сарми и бъркат мелекуни Кифлите от "Ергенът" ще вият сарми и бъркат мелекуни Тази вечер ще има кулинарно състезание  Те бяха една най-креативните двойки на "Денсинг старс", но напуснаха шоуто Те бяха една най-креативните двойки на "Денсинг старс", но напуснаха шоуто Танците са вълшебство, което открих. Благодаря на Михаела, че не се отказа от мен, каза Виктор Още една връзка се зароди след "Хелс Китчън" Още една връзка се зароди след "Хелс Китчън" Само в 6-ия сезон на кулинарното риалити вече има цели две съвсем нови двойки, който се залюбиха по времето на шоуто Цирк в бТВ с участието на тази водеща Цирк в бТВ с участието на тази водеща Цънцарова не може да си прочете текста Боядисват 2024 червени яйца в Бачковския манастир Боядисват 2024 червени яйца в Бачковския манастир Те ще бъдат раздавани на социални домове и нуждаещи се хора Велико Минков притеснен за децата на Габриела, можело да им навреди Велико Минков притеснен за децата на Габриела, можело да им навреди Утре или във вторник се очакват резултатите от ДНК-теста, който трябва да определи дали той е биологичен баща Българите полагаме най-малко извънреден труд в целия ЕС Българите полагаме най-малко извънреден труд в целия ЕС Според данните на Евростат през 2023 г. 7,1 на сто от заетите в страните от ЕС са се трудили повече часове на основното си работно място Земетресение разлюля български град Земетресение разлюля български град Трусът е в района на Пазарджик Бивш волейболист се бори с тумор, жена му моли за помощ Бивш волейболист се бори с тумор, жена му моли за помощ 20 хил. евро на седмица струва лечението му, каза тя КЕВР реши: Газът поевтинява през май КЕВР реши: Газът поевтинява през май От дружеството информират, че предложената цена за май е със 7% по-ниска от действащата за предходния месец април
Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори