×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Китай разпространява нова пропаганда: Обвинява САЩ за произхода на COVID


25 Август 2021, Сряда, 14:00 ч.

До дни трябва да излезе докладът, поръчан от Джо Байдън

Кампания за дезинформация, в която се твърди, че COVID-19 произхожда от американска военна база в Мериленд, придоби популярност в Китай преди публикуването на доклад на американското разузнаване за произхода на вируса.

През май американският президент Джо Байдън разпореди 90-дневна проверка дали пандемията от COVID-19 не е пламнала в следствие на лабораторен инцидент или е възникнала от контакт на човек със заразено животно.

Дотогава теорията за "изтичане на лаборатория от Ухан" беше отхвърляна от повечето учени като конспиративна теория, пише dnes.bg.

Но сега, малко преди докладът да види бял свят, Китай премина в офанзива. През последните няколко седмици китайски източници разпространяват твърдение, че COVID-19 е създаден в САЩ.

Използвайки всичко от рап музика до фалшиви публикации във Facebook, експертите казват, че пропагандните усилия са успели да убедят местната китайска аудитория да развие скептицизъм срещу международната критика към ролята на страната в пандемията от COVID-19. Но експертите казват, че слуховете не са направили много за легитимирането на Китай пред външния свят.

Какви са обвиненията?

Повечето американци може би никога не са чували за Форт Детрик, но той се превърна в популярно име в Китай.

Китайски пропагандисти пробутват теория, предполагаща, че коронавирусът е създаден и изтекъл от военната база във Фредерик, Мериленд, на около 80 км северно от Вашингтон.

Някога Форт Детрик е бил център на американската програма за биологично оръжие, но в момента там се помещават биомедицински лаборатории, изследващи вируси, включително Ебола и едра шарка. Сложната му история предизвика спекулации в Китай.

Рап песен на китайската националистическа група CD Rev, която предполага нечестиви заговори, измислени от лабораторията, беше наскоро одобрена от Джао Лицзян, говорител на китайското външно министерство.

"Текстът на песента "Колко сюжета излязоха от лабораторията ви/От колко мъртви тела виси етикет/Какво криете/Отворете вратата към Форт Детрик“ - е неудобен, но нейното чувство отразява нашето мнение", написа Джао в Twitter.

Джао, който е известен с агресивния си стил на дипломация, изигра важна роля в разпространението на теорията за "произхода от САЩ". Няколко туитове от акаунта му от миналата година за първи път привлякоха широко внимание към Форт Детрик. "Какво стои зад затварянето на биолабораторията във Форт Детрик?“, написа той през юли 2020 г. "Кога САЩ ще поканят експерти да разследват произхода на вируса в САЩ?"

През последните месеци към неговите обвинения се присъединиха китайски дипломати, базирани в различни страни, а китайската държавна телевизия CCTV дори излъчи специален репортаж с продължителност един час "Тъмната история зад Форт Детрик", съсредоточен върху нарушенията в лабораторията от 2019, за да затвърди твърденията за слаба лабораторна сигурност, повтаряни от китайски служители и държавни медии. Свързан хаштаг е имал повече от 100 милиона гледания на Weibo, китайски еквивалент на Twitter.

"Виждаме по-продължителна кампания, включваща по-многобройни и географски разпространени факти за популяризиране на разказа", казва Айра Хюбърт, старши разследващ анализатор във фирмата за социални анализи Graphika.

Друга популярна теория, разпространявана от националистическия таблоид Global Times, се опитва да свърже произхода на вируса с американски експерт по коронавирус д -р Ралф Барич и изследователи от Форт Детрик.

Вестникът предполага, че д-р Барич е създал нов заразяващ хората коронавирус, тъй като той е изследвал коронавирусите при прилепите.  Вестникът също така стартира онлайн петиция, призоваваща китайските потребители на мрежата да подпишат отворено писмо с искане на Световната здравна организация (СЗО) да разследва Форт Детрик. Хората биха могли да "подпишат" писмото с едно щракване, а според съобщението жалбата събра повече от 25 милиона "подписа".

Пропаганда от Швейцария до Фиджи

Експерти казват, че Пекин се стреми да привлече некитайска аудитория в спора за произхода на COVID-19, за да размъти допълнително водите.

Ясен пример се появи през юли, когато китайските държавни медии започнаха безмилостно да докладват за критики, публикувани във Facebook страницата на Уилсън Едуардс - потребител, претендиращ за швейцарски учен.

Едуардс твърди, че Вашингтон е "толкова обсебен от атаката над Китай по въпроса за произхода, че не е склонен да отвори очите си за данните и констатациите".

Но посолството на Швейцария в Китай по-късно заяви, че няма швейцарски гражданин с това име, и призова китайските медии да премахнат фалшивата новина.

Експертите смятат, че Уилсън Едуардс вероятно не съществува, а вместо това е измислен пропаганден профил. Страницата му във Facebook стартира в деня, в който публикува "разкритията си" за COVID-19. Нов акаунт в Twitter под името Уилсън Едуардс публикува същата информация в същия ден.

Историята на Уилсън Едуардс изглежда е била съобщена за първи път чрез неясен двуезичен китайско-английски канал, базиран във Фиджи - Voice of South Pacific.

Въпреки че не е ясно дали Voice of South Pacific се подкрепя от китайската държава, мобилното му приложение е разработено от изцяло притежавано дъщерно дружество на държавната информационна агенция China News Service, първото голямо китайско държавно издание, което докладва за претенциите на Edwards.

BBC установи, че дори преди публикацията на Едуардс във Facebook да привлече широко медийно внимание, тя е била споделена от стотици акаунти във Facebook, които твърдят, че са базирани в Югоизточна Азия.

Какво говори това за китайската пропаганда?

Последната глобална кампания на Китай за промяна на мнението относно произхода на COVID-19 може да не е създала много нови приятели за страната в чужбина, но анализаторите казват, че е успяла да убеди местната публика в Пекин.

"В по -голямата си част най -голямата грижа на китайското правителство е вътрешната легитимност", казва асистентът по глобална комуникация на Държавния университет в Джорджия Мария Репникова пред BBC.

Все повече китайски дипломати наскоро се появиха в Twitter, който е забранен в страната, но техните бойни послания изглежда са насочени към местна аудитория.

Проф. Репникова казва, че Китай размива границите между вътрешна и външна пропаганда, но тази стратегия не идва без рискове, тъй като по-малко ефективните външни съобщения могат да натоварят външните отношения на Китай.

Междувременно китайските държавни медии са избрали повече чуждестранни източници, а чуждестранните видео блогъри играят все по-важна роля в дезинформационната кампания на Пекин. Тези усилия имат за цел "легитимиране на Китай отвън", според проф. Репникова.

Нарастването на чуждестранните елементи в китайската кампания за дезинформация сигнализира за промяна в пропагандната стратегия на Пекин.

"Не става въпрос само за разказване на история", казва проф. Репникова, "Става въпрос за създаване на история".




5
Коментара
Започва Светлата седмица
Започва Светлата седмица 06/05/2024, Понеделник 08:02 0
Флагман.БГ Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден 06/05/2024, Понеделник 07:54 0
5
Коментара по темата
5.
В САЩ като не се справиш и си ходиш
25.08.2021 17:27:50
2
2
Ако Байдън беше президент, щеше да спечели Тръмп. Просто е, като не се справиш с пандемията и си ходиш. То и ние тогава прогледнахме, че Бойко не става, ама това е друга тема. А иначе може и Китай да са спечелили, защото се справиха най-бързо с вируса. Но трябва да се изгледат филмите в ютюб за това с каква дисциплина и организация се справи Китай, като населението и е над 1,3млрд души. Aмерика с 330 млн. нaселение не се справи. Зaщо? Кaкво не им достигна?
4.
КороноТъпак
25.08.2021 16:41:39
1
6
А въпроса : Кой има полза ?
Кой спечели от появата на този вирус ?
Кой през януари 2020г. не можеше и да си помисли, че може да се докопа до трона на света, президентският пост в САЩ ? Естествено спечелиха либералите на Байдън. Преди появата на САРС-2, нямаше политолог, социолог или врачка,която да предскаже, че Тръмп може да изгуби.
3.
_nib_
25.08.2021 15:24:19
2
8
Глупости.Изобщо не е пропаганда а ИСТИНАТА.Почнала мръсна американска лаборатория да си прави опити със SARS и поискала да и се издаде патент.Властите в собствената им лай.яна дупка не им разрешили и те си открили лаборатория в Ухан.И от там го изтърваха бетерите некадърни.
2.
Може и да са прави
25.08.2021 14:38:28
2
16
Повече вярвам на Китай отколкото на ФАЩ.
Обикновено крадецът вика дръжте крадеца
САЩ първи обвиниха Китай, но забравиха да кажат кой също има лаботария в Ухан.
1.
Дернев
25.08.2021 14:30:03
17
1
Още едно доказателство, че света трябва да се изолира от Китай бързо и максимално ефективно. С такъв ход, те могат да нанесат нов удар с нещо още по-опасно. Китай е най-голямата опсност пред човечеството.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Венцислав Мутафчийски още умува защо за COVID-19 в Китай се действало толкова строго Венцислав Мутафчийски още умува защо за COVID-19 в Китай се действало толкова строго Не намерих отговор, има нещо, което не знаем, сподели генералът „Храбри“ и „Смели“ ще пазят границата, адм. Емил Ефтимов заговори за заплахи в Черно море „Храбри“ и „Смели“ ще пазят границата, адм. Емил Ефтимов заговори за заплахи в Черно море Той уверява, че българската армия не е статична и стои стабилно на югоизточния фланг на НАТО Веселба до извора с лековитата вода в Поморие, където жена се спаси от рак Веселба до извора с лековитата вода в Поморие, където жена се спаси от рак За чудото разказа игуменът Паладий, а кметът Иван Алексиев сподели, че се надява Илия Луков да зарадва хората с песните си Започва Светлата седмица Започва Светлата седмица С това се поставя завършек на великденския празничен цикъл Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Вторият ден на Великден тази година съвпада и с Деня на храбростта и на Българската армия Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна
Голямата подмяна е факт! Европейските народи капитулираха пред мигрантското нашествие Голямата подмяна е факт! Европейските народи капитулираха пред мигрантското нашествие Никъде по света, освен в Европе, лидерите не се радват на факта, че скоро народите им няма да са мнозинство в собственште си държави САЩ изпраща армия в Украйна, ако падне Киев? САЩ изпраща армия в Украйна, ако падне Киев? Бившият командир на батальона „Айдар“ Евгений Дикий коментира, че битката в Часов Яр е за целия Донбан и призна, че положението на ВСУ е лошо Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън пък прогнозира, че руснаците ще търсят оръжията, дадени на Украйна, докато не ги унищожат Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори