×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Лидери в тежка самоизолация управляват най-влиятелните партии в България


Лидери в тежка самоизолация управляват най-влиятелните партии в България
Ахмед Доган повлече крак, след него Борисов и Трифонов също управляват процесите от дистанция
18 Август 2021, Сряда, 19:31 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Доколко са адекватни решенията им, може да се спори, но такова нещо в консолидираните демокрации няма

Политиката по принцип е сложно и тежко занимание, което отнема много време и енергия. Тя изисква ежедневни срещи с партийни структури, граждани, браншови организации, преговори с други политически сили, както и взимане на множество решения за кратко време. Това важи особено за политическите лидери.

Не така стоят нещата обаче в България в последните десетина години.

Водачите на най-влиятелните партии у нас потъват във все по-голяма самоизолация, което обаче не им пречи да продължават да печелят обществено доверие.

Пръв крак повлече лидерът на ДПС Ахмед Доган. След 2010 г., когато той все още бе депутат в 41-ото Народно събрание, публичните му прояви рязко намаляха. През 2013 г. той уж реши да се оттегли от активната политика.

В ДПС измислиха и нова длъжност за Доган – почетен председател на партията. Практиката обаче показа, че това не е просто церемониален пост.

Според Устава на ДПС почетният председател има право да свиква заседания на Централния съвет, на Централното оперативно бюро и на Централната контролна комисия.

Най-големият тест бе през 2015 г. Тогава председател на ДПС бе Лютви Местан. Той се опита да води собствена линия в партията, докато в един момент на Доган не му „преля чашата“. Сокола свика в рамките на часове в Боянския си сарай ръководството на ДПС, свали Местан от поста и дори го изгони от партията.

Оттогава номинален лидер е сравнително безличният Мустафа Карадайъ. За никого няма съмнение, че реалният водач продължава да е Ахмед Доган, който обаче почти не се появява на публични места. Можем да го видим само как гласува по време на избори, без да дава изявления. Сокола от години живее изолиран в прочутите си „сараи“, тежко охраняван от държавни или частни гардове. Решенията си за партията той взима опосредствено, а не като пряк участник в събитията на партийни форуми, в парламента, президентството и т.н. Въпреки това през този период се смята, че ДПС придоби изключително влияние в съдебната власт и особено в прокуратурата, както и в медийния сектор - а оттам и в цялата държава.

В подобна посока е тръгнал и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. През последните години като премиер той рязко намали телевизионните си участия. И до ден днешен предпочита режисирани изяви с „джипката“ по различни места в страната. Отказа да бъде депутат както в 45-ото, така и в 46-ото Народни събрания, макар че водеше две листи – в София и Пловдив.

Решенията в ГЕРБ се взимат еднолично, без партийни форуми.

По време на предизборните кампании тази година срещи с избиратели Борисов фактически нямаше, ако изключим няколко събрания. За сметка на това излъчваше във „Фейсбук“ разговори с млади активисти на ГЕРБ в централата в София, които обичайно завършваха с негови монолози.

Дали партията му ще излъчи кабинет, дали ще вземе и кога ще върне мандата, кой ще е кандидатът за премиер и кои ще са проектоминистрите, как ще се гласува по ключови въпроси в парламента определя лично Борисов от къщата си в Банкя, или там, където живее в момента, охраняван от кохорта държавни гардове.

Въпреки този стил на управление ГЕРБ бе на власт цяло десетилетие, все като първа сила. И в момента тя остава водеща формация, макар и в изолация.

И Бойко Борисов, и Ахмед Доган имат голям опит в активната политика, така че отдръпването им зад кулисите донякъде може да се оправдае.

Какво да кажем обаче за новата звезда на политическия небосклон – Слави Трифонов?

Партията му „Има такъв народ“ (ИТН) спечели последните избори, макар че той отказа да се кандидатира за депутат. Трифонов очевидно решава еднолично всички ключови въпроси в ИТН. Доколкото лица от партията започнаха да се изявяват по медиите, те просто препредават и интерпретират думите на лидера си.

Особено показателно бе излъчването на първия проектокабинет на ИТН с премиер Николай Василев. Това се случи предиобед в деня след изборите, преди още да са оповестени окончателните резултати от вота. Слави просто се появи по телевизията си, обяви, че няма да правят коалиция с никого, изреди приоритетите на правителството, които нямаха много общо с предизборната програма, както и министрите.

Със същия замах няколко дни след това той оттегли проектокабинета.

Последваха преговори с парламентарни формации, в които Слави Трифонов, разбира се, не участваше. Както е известно, той има сериозни проблеми със здравето, не се появява на публични места и се придвижва с тежки джипове и сериозна охрана, засега частна. Подобно на Борисов и Доган.

Дали дългата ръка на ДПС и ГЕРБ нареди втория проектокабинет на ИТН, каквито съмнения се появиха, не е ясно. Със сигурност обаче дългата ръка на невидимия Слави Трифонов имаше ексклузивна роля в определянето на премиера и министрите.

По същия начин той отряза разговорите с другите формации за третия мандат, предизвиквайки поредни предсрочни избори, и даде подкрепата на ИТН на Румен Радев за президентския вот.

Интересно е доколко може да са адекватни решенията на политически лидери, които не смеят да покажат носа си навън, пазени са от тежка охрана и са с разклатено физическо и психическо здраве.

Със сигурност обаче такова нещо в държавите с консолидирани демокрации няма.


В категории: Политика


25
Коментара по темата
25.
Лунатик
19.08.2021 10:41:55
0
5
Всичко е олигофрения в тази незаконна държава.
24.
сокола
19.08.2021 08:31:54
0
5
ТОВА НЕ СА ПОЛИТИЦИ,ТОВА СА ИЗЗЕДНИЦИ ,ПИЯВИЦИ НА НАРОДНА КРЪВ !!
КОВИДА ДА ГИ ТРЪШНЕ СКОРО ДАНО !!!
23.
Ало, Хюстън ...
19.08.2021 02:42:35
0
8
Какъв политик е Слави Трифонов? Не ставайте смешни. Колко време е управлявал, какво е постигнал? Шеф на едни сценаристи...
П.С. Ще правим мисии до Марс, колкото трябва, толкова!
22.
Случайно преминаващ гражданин
18.08.2021 23:07:14
1
14
Политическа класа? Едни хора като им гледаме физиономиите всекидневно , с тънките усмивчици и как се кълнят ,че го правят в името на народа? Част от тях наследници на комунистически прекръстени на социалистически, други партийни бивши от Държавна сигурност/бивш комунист?/, трети в сянка с многото пари придобити от далавери и разбойническата приватизация дърпат конците! Някаква крадлива шайка ! Политическа партия? В името на народа! ДБ - дай България , амбициите на Майчето, движението с нарушените права, Славчо ,който вече подкрепи президент без да е чул за други? За съжаление , не е "мила родна картинка"!
21.
Дернев
18.08.2021 22:19:15
2
16
"Лидери в тежка самоизолация управляват най-влиятелните партии в България" Само доказва, че са от едни котило.
20.
Десен
18.08.2021 22:09:16
4
15
Дошло е време разделно : Или мафията,или ние !
19.
Изолатор
18.08.2021 22:03:51
1
10
Едната структура е мафиотска,за другата ще разберем скоро.
18.
Всички са криви.Само Радев прав.
18.08.2021 21:43:29
14
19
Изживява се като голям борец срещу Борисов и ГЕРБ, но разчита на малоумната „памет“ на този народ, който бързо забрави как се прегръщаше с Борисов, спечелвайки изборите, подарени му всъщност от Боко след като му дари Цецка Цачева за „противник“.
17.
Фигуранта
18.08.2021 21:39:35
9
13
Уродите от миналото лято защо ги няма под храстите на Феса да молят за баница и сладолед?
За едни джендъри гелосани пендели питам?
Фуражков също има голямо его и гледа да се уреди за втора петилетка, но не сега в сънищата си може би.
16.
Гражданин
18.08.2021 21:38:07
9
8
Няма задкулисие от 20г. Има чуждо посолство! Осъзнайте се! Няма Комунисти , социалисти , а Демократи....но зад океана! Кукловодите са на козяк 16 ! Роби сме всички , но почти всички ментално....
15.
да сложиш двойният гражданин за министър
18.08.2021 21:38:03
18
9
Актуализация, та актуализация! Продъниха ни ушите Харвардската двоица светци как нямало да има пенсии за хората без тях. И какво се оказа? Че актуализираме премиите на енерготалибаните КЕВР, купуваме още ваксини, значи актуализираме ваксоталибаните и трябва да заделим пари за да се платят присъдите срещу КЕВР за решенията им. Има и други причини за актуализация на бюджета, но тези са основните. И така, кажете ми кои от посочените са пряко свързани с народа и неговите нужди? Защото аз виждам само уреждане делата на КОРПОРАТИВНАТА РОДНА И СВЕТОВНА СРЕДА, нищо повече. А да, станало дума и за пенсиите, ама за октомври, а преди него за септември нищо не се казало.
14.
ТЪЖНО
18.08.2021 21:23:01
4
20
В БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ С ГОДИНИ УЧАТ ЗА ПОЛИТИЦИ, У НАС ВЛАСТТА Е В РЪЦЕТЕ НА САМОДЕЙЦИ-ЕКСПЕРИМЕНТАТОРИ ОТ ТАТОВИТЕ КАДРИ,ЛОШОТО Е ЧЕ Е НА НАШ ГРЪБ
13.
КОЙТО РАзБРАЛ РАзБРАЛ
18.08.2021 21:09:17
4
13
ОБЩОТО МЕЖДУ ТРИМАТА Е, чЕ С ОГРОМНОТО СИ ЕГО СА СИ ПОВяРВАЛИ , чЕ С А МЕСИИ . САМО, чЕ БОГ Е ЕДИН зА ВСИчКИ ПО зЕМяТА. ДЪРЖAВAТA Е МAЛКA И КОГAТО СA ПОВЕчЕТО НЕ МИСЛЕЩИ, ТОВA СЛЕДВА- ТРИМА МЕСИИ И ХИЛАВА ДЪРЖ АВА ЩОТО МЕСИИТЕ ХИч НЕ СА МЕСИИ
12.
Корадо Катани
18.08.2021 21:06:09
6
6
Много убийци са признали в съдилищата, че не са убили някого, защото са имали интерес да го убият, а просто искат имената им на първа страница на вестниците.

Мъж е убил някого отзад. Той дойде и го намушка, а той дори не беше виждал човека преди. Той беше абсолютно непознат за него; те не бяха запознати, нямаше приятелство, нямаше вражда. Никога не го беше срещал. И този път също не беше видял лицето на човека, когото беше убил. Не го беше виждал, просто го уби отзад. Мъжът седеше на плажа и гледаше вълните, а този човек дойде и го уби.

Съдът беше озадачен, но мъжът каза: "Не се интересувах от самия човек ... когото убих. Той беше без значение, всеки би постъпил. Отидох там, за да убия някого. Ако този човек не беше там , след това някой друг. " Но защо? И той каза: "Защото исках моята снимка и името ми на първа страница на вестниците. Желанието ми е изпълнено. За мен говорят в цялата страна, щастлив съм. Сега съм готов да умра. Ако ме осъдите до смърт мога да умра щастливо: бях известен, бях известен. "

Ако не можете да станете известни, се опитвате да станете печално известния.
11.
Чалгаджийница.
18.08.2021 20:38:46
4
18
Славчу лидер ? Той е долен ляв пед.... чалгар.
10.
монопол
18.08.2021 20:33:45
3
7
защо ли
капитата на 'мафията' се самоизолират
в БГ промяна няма да има скоро
Световният-елит не дава нещо
а и статуквото не ще да се реди нов пъзел
9.
Smith
18.08.2021 20:33:44
5
24
Доган, Борисов и Трифонов са от едно котило. ДС уродите на задкулисието продължават да тикат България в блатото и така ще е още дълго време, но все пак има светлина в тунела. Дано не е насрещно дмижещ се влак!
8.
Филия с мас
18.08.2021 20:31:45
11
20
Бойко бил най-кадърния и подготвен... каза го лично той... хвалипръцко. Работещ бил министъра на образованието, защото той бил направил всичко в образованието и нямало вече какво да се прави. Ааа, да... и бил подготвил олимпиадата... сиреч приписа си заслугата за медалите от олимпиадата. Абе бойчееее, абе **** главо... ти в ред ли си?
7.
Дявола
18.08.2021 20:21:19
5
14
Най хубавото е , че тези дърти чревоугодници скоро си идват хри мен. Ура колкото и да са нахални са смъртни. После като умрат......роднините им ще бягат през 9 планини в десета.
6.
BTG
18.08.2021 20:16:47
11
15
Не е Нужно Лидерите на партиите да са на Видни позиции! Важни са Делата! Но, Защо ИТН Ръководят от диванчето и от ФБ?! Борисов, Лош-Крив, Поне се показваше На Живо! Как ще се Управлява е Важно! А да се Знае Как е Още По-важно!
5.
KOKO
18.08.2021 20:08:05
6
8
EDIN 4I4KO S NUSTA4KI ZA VAS-MRASNIZI NENAJADENI
4.
Хм
18.08.2021 19:57:43
14
15
Къде са троловете шизофреници на герб в коментарите тук?
3.
Знаещ
18.08.2021 19:55:00
4
27
Бъркате.Първи беше най големия престъпник и предател в Бълтария.
Иван Костов
2.
Горе е отражение на долу, и долу е отражение на го
18.08.2021 19:54:54
1
12
Гледали ли сте малко дете, седнало пред огледалото? Той се опитва да хване детето в огледалото, защото смята, че детето е „там отвън“. Ако не може да се хване, то обикаля и поглежда към задната част на огледалото - може би детето се крие там? Но от време на време то започва да знае, че то е това, което се отразява. И тогава той започва да чувства някаква приемственост: вчера беше същото лице, днес също същото лице в огледалото. Когато децата се загледат за първи път в огледалото, те се очароват от огледалото. Те не го напускат. Отиват отново и отново до огледалото.
1.
Дълбоката Държава
18.08.2021 19:52:52
5
20
Политическата система на България лека-полека си отива пред очите ни и ще стигне до задънената си улица. Тя е навлязла в най-ужасната си криза за последните 30 години.
Тя не е причина за политическата делегитимация на политическата система, а е симптом на тази делегитимация.
Всички политици говорят, че предстои голяма криза, но голямата криза вече е факт.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Държавната хазна излиза от релсите Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Ето как да използвате репелент Стана ясно какво е състоянието на детето, блъснато до "Родевата къща" в центъра на Бургас Стана ясно какво е състоянието на детето, блъснато до "Родевата къща" в центъра на Бургас Вчера момиченцето бе пометено от товарен автомобил на ул. "Славянска" Рекет пред КАТ: Дай пари или ти съсипвам колата Рекет пред КАТ: Дай пари или ти съсипвам колата Който откаже да плати - си пати жестоко   Защо някои домакини не мият суровото месо преди готвене Защо някои домакини не мият суровото месо преди готвене Всъщност измиването може само да увеличи риска от разпръскването на бактериите в месните сокове по други храни, прибори и повърхности в кухнята Фермерите искат да се създаде гаранционен фонд при щети в земеделието Фермерите искат да се създаде гаранционен фонд при щети в земеделието Те призовават служебния кабинет за навременна помощ и съдействие Жена пострада на паркинг, удари я кола на заден ход Жена пострада на паркинг, удари я кола на заден ход Пострадалата е с фрактура на прешлен, без опасност за живота Роден фермер проговори за огромна далавера с млякото у нас Роден фермер проговори за огромна далавера с млякото у нас Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечните продукти да са с такива надути цени по магазините Битката за националния вот започна. Вижте къде ще има челен сблъсък на лидери Битката за националния вот започна. Вижте къде ще има челен сблъсък на лидери Експремиерът Николай Денков ще води в Бургас на мястото на Константин Бачийски, Пеевски с голяма вероятност ще води и в Кърджали, тъй като вече е партиен лидер, под въпрос като цяло е Лена Бориславова Иван Звездев приготвя морски ястия за бургазлии на Летния Никулден Иван Звездев приготвя морски ястия за бургазлии на Летния Никулден На площад „Тройката“ Звездев ще направи рибена чорба по специална рецепта
Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори