×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

46-ят парламент вече е пътник


46-ят парламент вече е пътник
Татяна Дончева призова парламентарната шефка Ива Митева да не се държи като болонка на някой сценарист
12 Август 2021, Четвъртък, 21:04 ч.
Автор: Труд

Бой и “дебели задници” огласяха Народното събрание

Според библейската притча три дни преди Успение Богородично, архангел Гавраил се явил с палмово клонче в ръка и дал знак на божията майка, че скоро синът є ще я прибере при себе си.

Три дни преди Успение Богородично, което е в неделя, 46-ят парламент получи хабер, че вече е пътник.

Скандали, крясъци, обиди и обвинения огласиха Народното събрание вчера. Повод се оказа гласуването на оставката на неизбрания кандидат за премиер на „Има такъв народ” Пламен Николов. Проектът за решение „Мандатът за съставяне на правителство приключва неуспешно” взриви председателския съвет.

От ГЕРБ и ДПС категорично обявили, че няма да подкрепят подобен текст, който нищо не означава и дори не казва кога точно приключва въпросния първи мандат. Председателката на НС Ива Митева демонстративно скъсала проекторешението с нейния подпис и с тези на Николай Хаджигенов и на Татяна Дончева. Дончева станала права и обявила, че тя ще разпише документа. Казала, че и омръзнало от номерата на разни тошковци... 

Тошко Йорданов прекъснал тирадата и наредил Дончева “да си сяда на дебелия задник”. Вместо да изпълни искането, Дончева налетяла на Йорданов и само призивите на представителите на ГЕРБ и ДПС за укротяване на емоциите спасили сценариста, разказаха участници в председателския съвет. След приключването му Татяна Дончева призова парламентарната шефка Ива Митева да не се държи като болонка на някой сценарист. Повод за това се оказа отказът на Митева в крайна сметка да разпише проекта за решение.

В зала „Има такъв народ” разиграха поредния фарс - отказаха да участват в гласуването и напуснаха залата. Преди това Ивайло Вълчев от ИТН изчете декларация от името на партията. „Спрете да обвинявате нас, ние не сме проблем, ние сме решението. Но това явно ще се случи на следващите избори. Защо сте се вторачили в „Има такъв народ”, след като имате 3/4 от парламента и всички сте заедно. Вашето минало го доказва. Едва ли помните толкова малко. БСП бяха с ДПС, Манолова беше от БСП и беше заедно с ДПС, Татяна Дончева също. Христо Иванов беше министър на Бойко Борисов. Подкрепата на ДПС беше публична тайна, те гласуваха толкова закони заедно, че практически бяха в коалиция”, каза Вълчев.  

„В главите на тези хора има само сценарии, но държавата е актове, процедури и правила”, заяви от трибуната Татяна Дончева и посочи: Държат се като деца!”.

Росен Желязков от ГЕРБ предложи парламентът да гласува, че отхвърля кандидатура на Пламен Николов, а не че приема „волеизлиянието” на номинирания за премиер. Предложението му не бе прието. Шефът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че парламентът не бива да се превръща в „гумен печат на президента”, но колегите є от другите групи не се съобразиха с предупреждението.

В крайна сметка в отсъствието на „Има такъв народ” и на кандидата им за премиер Пламен Николов бе гласувано решението, с което се развръзват ръцете на президента Румен Радев за връч­ване на третия мандат.

Депутатът от ГЕРБ Любен Дилов-син коментира ситуацията така: “Обстановката в резюме - кандидатът за премиер отказва да прави правителство, председателката на парламента отказва да води заседанието на парламента... В селото на въртоглавите всеки ден е панаир!” 

В кулоарите на парламента ГЕРБ припомниха, че веднага ще върнат втория мандат, а трите партии, които твърдяха, че с третия било възможно да се направи правителство, обясниха, че това няма как да се случи при положение, че от „Има такъв народ” са сърдити и категорично отказват каквито и да е преговори за съставяне на правителство с т. нар. кризисен мандат.

Радев връчва мандат на ГЕРБ във вторник

Във вторник се очаква президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат на ГЕРБ. „Не мисля, че на 13 август, в петък Борисов би се съгласил да приеме мандата. Президентът свика консултативен съвет на 16 август, предполагам, че след като се мине консултативен съвет, ще бъде обсъден и този въпрос”, коментира в ефира на БиТиВи доц. Наталия Киселова.

От ГЕРБ потвърдиха, че когато им бъде връчен мандатът, Даниел Митов веднага ще го върне. Депутати категорично отхвърлиха възможността да седнат на масата на преговори за реализиране на третия мандат.
На въпроса на репортери дали ще подкрепят предлаганата от служебното правителство актуализация на бюджета отговори депутатът Александър Иванов от ГЕРБ.

„Няма да коментираме цифри в чувал, не можем да бъдем отговорни при разписването на такъв празен чек на втори служебен кабинет на президента Радев”, каза Иванов.

„Бюджетната процедура се формира при сформиране на бюджетната комисия в НС. Такава до момента не виждам. Виждаме един хаос между парламентарните групи и отношенията им, заради които не може да се формира мнозинство”, каза още Иванов.

Той обясни, че бюджет на държавата се гледа при мнозинство, което не можело да се формира в 45-ото НС, заради „дирижирането на президента Радев”.

„Защо трябва да се актуализира бюджет, след като твърдят, че имат добра събираемост”, попита депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев.

Трифонов за Христо Иванов:
Да го бяхме предложили за премиер, но е от комунистически род

Участвал в тайни срещи за сформиране на нов политически проект

„Днес Христо Иванов отново е коментирал биографиите на номинираните министри от „Има такъв народ”. По този повод искам да споделя една хипотеза. Ако „Има такъв народ” беше номинирал за министър-председател Христо Иванов, от „Демократична България” и кръга около тях щяха да кажат следното: „О, не - не става! Бащата на Христо Иванов е бил член на Българската комунистическа партия. Майката на Христо Иванов също е била член на Българската комунистическа партия. Тя е известна и с един митинг, на който държи пламенна реч в защита на Ахмед Доган, който според нас днес реди правителството на Слави Трифонов. Христо Иванов е бил строителен работник, завършил е право, но не е известно да е работил като адвокат и не е известно да е имал клиенти.” Това написа във фейсбук Станислав Трифонов.

Той припомня, че Иванов е вписан като адвокат през 2002 г., но поради неплащане на членски внос в Софийска адвокатска колегия е бил глобяван нееднократно и е бил лишен от правото да упражнява адвокатската професия.

„Христо Иванов участва в тайни срещи за сформиране на нов политически проект. В основата на срещите е бизнесменът Иво Прокопиев, сочен за кадровик и лобист в няколко министерски съвета. В срещите участват и редица съвременни журналисти и анализатори, които днес громят Слави Трифонов из интернет, че някой му реди правителството. По-късно Христо Иванов става един от главните виновници за разцеплението на десните. Разцепление, което оставя всички десни партии извън парламента за срок от цели 4 години. Така че, ако обичат, от „Има такъв народ” да си сменят кандидата за премиер и да предложат друг”, завърша постът на Трифонов.

Кирова към Дончева: Знаем кой ви плаща

Двете зам.-председателки на парламента Росица Кирова от ГЕРБ и Татяна Дончева от ИБГНИ си размениха колегиални любезности.

Дончева предупреди Кирова да си сяда на мястото, защото не се намирала в общинския съвет във Видин и предложи да є плаща за съвети как да си води заседанието.

Кирова поиска право на отговор към председателстващата Татяна Дончева:
„Никога не съм председателствала общинския съвет на Видин и не съм взимала думата по такъв грозен начин, защото не е имало никога такъв грозен водещ на заседанията. Няма нужда да ви плащам за консултации, защото много добре знаем кой на вас ви плаща. Бъдете така добра да проявявате уважение, защото ще получите това, което викате насреща си”.

Служебният министър на финансите Асен Василев:
Няма пари за полицаи и пенсии без актуализация

Свършват средствата за 60/40

Няма да има пари за заплати на полицаите и за допълнителните 50 лв. към пенсиите, ако не бъде направена актуализация на бюджета. Това стана ясно от думите на служебния министър на финансите Асен Василев след заседанието на Министерски съвет.

Приходите в бюджета вървят добре и до края на годината очакванията са да бъдат събрани 2 млрд. лв. допълнително над първоначално предвиденото. Прогнозата е направена при тежка ковид-криза, както през ноември и декември миналата година. Според Василев, ако няма тежка ковид-криза, приходите може да са с над 2 млрд. лв. повече. „Но даже и да имаме 2 млрд. повече приходи, нямаме право да ги харчим без актуализация”, заяви министърът.

„Така от септември може да спре мярката 60/40 за бизнеса, а след това да се наложи орязване на социалните мерки и на заплатите във важни сектори като полицията и затворите”, допълни той.

5% от парите за всички бюджетни организации са вкарани в буфер, който може да се харчи по преценка на Министерски съвет. Това са 578 млн. лв. С решения на кабинета от тези пари вече са похарчени 179 млн. лв. за здравния сектор, а останалите средства са 398 млн. лв.

„Ако буферът бъде използван напълно, това означава, че министерствата, които бюджетират на реално наети хора, а не на щатни бройки, ще останат без пари за заплати. Това ще засегне особено силно МВР, Министерството на правосъдието - в частта за затворите и охраната, Министерството на труда, както и плащанията, които Министерството на регионалното развитие трябва да извърши към строителите”, заяви министърът.

Парите са събрани, включително и за актуализация на пенсиите от 1 октомври, но без санкция на парламента не може да бъдат похарчени, заяви Асен Василев.


В категории: Политика


13
Коментара по темата
13.
Моряка
13.08.2021 10:58:00
5
6
А бе ,къде е сега кауна Радев...........?!Да вдигне пак юмручето си и да поведе протестите. Или сега са неговите хора на власт и ...................тихоооооооооооооооо!
12.
Пожарникарче
13.08.2021 10:55:13
3
5
Комунистите от ГЕРБ потриват доволно ръце,нали точно това искаха-хаос , безредие.Президента бил виновен,служебния кабинет бил некомпетентен,а когато оня идиот наричаше Председателя на Народното събрание ПКП,когато лъснаха пачките пари и златните кюлчета в чекмеджето на мутрата,то било измама.Гербаджийски неволи-все някой им е крив,все някой им пречи,да ама никой не иска с тях да има вземане-даване,щото са много хубави.
11.
Пецата
13.08.2021 10:30:00
1
3
Щом тези долни капиталисти не могат да се разберат време е за народовластие
10.
Прокопи и Майстора....
13.08.2021 09:14:46
9
12
Три месеца служебните министри безчинстват безнаказано и безконтролно. Резултат е този-страната е в колапс.

Радев сглоби кабинет на 11 май с хора на Дай България-Асен Василев и Кирил Петков-Харварда, партийни врагове на Нинова като верният ученик на другаря Лилов Янаки Стоилов и говорителят Антон Кутев, сталинистът Бойко Рашков, бивш комунистически следовател и депутат от БСП, кадри на Мая Манолова-Стойчо Кацаров и „гробарят“ Минеков и негови доверени лица като бездарния военен чиновник Стефан Янев.

Последният обеща-Почтеност, Прозрачност и Професионализъм в действията на кабинета му.

Получи се обичайното. По поръчка на кукловода Радев стартира масирана и безразборна чистка в държавните структури. Без законови основания, а с опорки за „борба с мафията“.

Правителството на Радев трябваше да извади „кирливите ризи“ на „Борисов, ГЕРБ и мафията в държавата“, да разкаже истината за „кражбите на 8 милиарда лева“.

Нищо подобно не се случи. Две седмици слугите на Радев се стараха, но се получиха кьорфишеци, компромати и празни приказки.
9.
Scrooge McDuck
13.08.2021 06:59:57
4
5
Много ти се иска Блъсков. Ама не. Плащай си наема и по добре се пенсионирай.
8.
Емигрант
13.08.2021 05:14:39
2
15
По вероятно е маймуни да се разберат отколкото нашите политици. Жалко… Тошко Африкански със тази постоянно отворена уста като шимпанзе не става за парламентьор.
7.
Сега пак ли ББ е виновен?
13.08.2021 01:01:37
14
29
За рубладжиите от ДС, ББ е виновен,че чисти Авгиевите обори на червените кхмери!ББ е виновен за сушата!ББ е виновен за наводненията!ББ е виновен,че разравя депата с отпадъци,зарити още през 2004г.,ББ е виновен,че Радев лобира за сенчестия бизнес,ББ е виновен за увеличението на катастрофите,защото строи магистрали,ББ е виновен, че го има!ББ е виновен,че се бори за фондове от ЕС,ББ е виновен,че ЕС спира фондовете,ако БСП е на власт,ББ е виновен,че въпреки калта,хвърляна от КГЛ и РР, инвеститорите идват и строят,ББ е виновен,че го уважават по света и у нас,за разлика от РР и КН,които само по села и паланки ги посреща актива на БСП,ББ е виновен и за спаружената слива на Биволицата!ББ е виновен и за падналото самолетче на РР!ББ е виновен и за изригването на вулкани!За всичко е виновен ББ!
6.
Не берете гайле
13.08.2021 00:01:30
15
13
За 46-я парламент,софра патрЕотите ще гледат и 47-я по ТВ!
5.
АТАНАСОВ
12.08.2021 23:00:14
1
9
Десетте Божи заповеди
3. ”Не изговаряй напразно името на Господа твоя
Бог”.
4.
Терминал2
12.08.2021 22:24:29
12
24
Докога тези утрепки ще правят цирк и ще харчат нашите пари за избори колко ли струва 200-300 милиона предполагам?! То вместо да се по оправяме май по зле става и докога така? Не е ли по добре една народна партия да се създаде и каквото такова Аман от псевдо герои и измислени спасители на държавата. Лично аз гласувах за тоя тъп дългуч и май направих грешка ама хайде нали уж надежда за нещо ново нещо различно те пълни помияри излязоха. И така като си мисля и като се връщам назад във времето се питам толкова лошо ли беше при бай Тодор, къща не съм заключвал циганин да наглее не съм виждал такива убийства изнасилвания палежи грабежи също, и не ми излизайте с номера, че нямало какво да си купиш от магазина или пък, че имало режим на тока или че хляба и олиото бяха с купони а сещате ли се колко струваха, сещате ли се как родителите ви бяха способни да си купят жилище с честен труд и без да го изплащат до гроб както ще правят повечето от вас без да се обиждате,жилища в които навярно вие все още живеете хайде мразете Бай Тодор
3.
Дернев
12.08.2021 22:16:49
12
2
Театъра си следва сценария. Правителство ще има, Нено Димов-ци ще има и ГЕРБ и ИТН ще контролират парламента.
2.
интернет
12.08.2021 21:59:15
2
12
Десетте Божи заповеди
1. Аз съм Господ, Бог твой; да нямаш други богове освен Мене.

2. Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята, не им се кланяй и не им служи.
1.
От Германия
12.08.2021 21:58:18
30
7
Няма страшно, ще си изберем 47-ми!! Докато ИТН съставят правителство! И така...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина
Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години 
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори