×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес започват Младежките музикални дни "СоЛиСиМи" - фестивал, насочен към класическата музика
  • ПП-ДБ ще дадат мощен старт на кампанията си, в 18 часа водачът за Бургас акад. Николай Денков се среща със симпатизанти в експоцентър Флора
  • Водачът на листата на БСП за 2 МИР Бургас инж. Петър Кънев днес ще открие кампанията на социалистите в региона в 18:00 часа на шатрата на Часовника
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кацаров с прогноза: До 10 дни страната ни ще влезе в "оранжева зона"


06 Август 2021, Петък, 18:00 ч.

Това означава второ ниво на опасност по брой заболели", каза служебният здравен министър 

Спешно трябва да се актуализира бюджетът заради изчерпани средства за работещите на първа линия, както и за нуждите за системата при следваща вълна от коронавирус. Това каза служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров по време на среща с президента Румен Радев, на която се обсъждат развитието на пандемията от коронавирус у нас и необходимите здравни и социално-икономически мерки за минимизиране на последиците от евентуална нова вълна, предаде БТА.

"Актуализация на бюджета на НЗОК също се налага, тъй като тя играе основна роля", добави още министър Кацаров. Той обоснова нуждата от допълнителни средства и със заложените в плана за справяне с пандемията допълнителна отговорност и финансиране за лекарите от извънболничната помощ. "Добре е, ако Народното събрание приеме плана с решение, така че той да не е план само на МЗ, а на цялото Народно събрание и политическите партии, като така те да заявят своя ангажимент за изпълнението му", допълни още Кацаров. "Тестове, предпазни облекла и дезинфектантите са достатъчни на този етап и не се налагат извънредни мерки за осигуряването им", увери Кацаров.

"Тенденцията показва, че до 10 дни страната ни ще влезе в "оранжева зона", което означава второ ниво на опасност по брой заболели - над 100 на сто хиляди души на 14-дневна база. Планирани са всички необходими мерки по отношение на здравната система, както и единен протокол за поведение спрямо COVID-19", увери Кацаров.

"МЗ е предприело процедури за осигуряване на допълнителни количества лекарства. Страната ни в голяма част е готова да посрещне следващата вълна спокойно", добави още Кацаров. "Не можем да променим в момента ниското ниво на ваксинация, което е в резултат на катастрофалното стартиране на ваксинационната кампания, на липса на разяснителна кампания и противоречиви послания, което създаде добра почва за развитие на нагласи срещу ваксинирането, а те много трудно се променят в момента, предава vesti.bg.

Задоволително е, че близо 70 на сто от лекарите са ваксинирани. Известни надежди дава и сравнително високият брой на ваксинираните възрастни хора", допълни още той. По думите му това, че тази група не е била приоритет през януари и февруари, е коствало 10 хиляди човешки живота.

"Важно е да има ясни и надлежно разписани мерки и действия на правителството за справяне с пандемията от коронавирус.

Целта не е да затваряме бизнеса и държавата, а да се знае какво може да се направи, че да остане в максимална степен да функционират държавни учреждения, бизнес и системата на образованието. Това каза президентът Румен Радев на работната среща на "Дондуков"2 за развитието на пандемията от коронавирус у нас и необходимите здравни и социално-икономически мерки за минимизиране на последиците от евентуална нова вълна, предаде БТА.

"Видяхме какво означава и какви са последствията да се управлява пандемията при предишните вълни - неадекватно, некомпетентно, с безхаберие, с хаос на мерките, без критерии и план, с използване на НОЩ като параван за користни политически цели и решения", каза още държавният глава.

Румен Радев поздрави МЗ в лицето на служебния здравен министър, че не само за кратко време е извършен задълбочен анализ на справянето с предишните вълни, но за първи път имаме подробен план с ясни критерии и показатели какви мерки трябва да се прилагат и как да се действа, какво осигуряване трябва да има, как да се разгърне здравната система, за да се минимизират последствията от пандемията.

Президентът цитира данни, според които до момента България е на трето място в ЕС по смъртност, но при значително по-висока заболеваемост, и на 8 място в света сред 222 страни. "Това е много тревожно за всичко извършено до момента от здравната система и държавното ръководство за справяне с пандемията", коментира Радев. "Хиляди българи загубиха живота си, затова е важно да имаме ясна информационна кампания, хората и институциите трябва да знаят какво и как се прави", каза още президентът.

Румен Радев очаква на срещата днес да се чуе каква е готовността на здравната система като леглова база, екипи, осигуреност с медикаменти и консумативи, с необходимото оборудване, каква е запасеността на аптечната мрежа с лекарства за домашно лечение, планът за привеждане на болниците в необходимото състояние за т.нар чисти отделения от Ковид, дали единния протокол за лечение и диагностика е стигнал до всички болници.

"Всичко това са критично важни неща, защото при евентуална нова вълна всеки българин трябва да може да намери в аптечната мрежа необходимите лекарства, да може да стигне с Бърза помощ до съответната болница и всеки българин трябва да може да бъде настанен в болница при необходимост", каза Радев и допълни, че това е най-важното условие, за да се справим с кризата.

Президентът очаква да чуе и лични гаранции на здравния министър за "осигуряване на спокойни, нормални условия за работа на лекарите и медицинските специалисти" и как те ще се чувстват оценени морално и материално при тяхната високоотговорна дейност. Радев очаква и пълна мобилизация на МЗ за организацията за посрещане на евентуална вълна.

Да се изработят гъвкави мерки за бизнеса и администрацията при нова вълна от коронавирус, разписани в плана за овладяване на пандемията от коронавирус, призова премиерът Стефан Янев.

"Мерките по отношение на бизнеса трябва много внимателно да бъдат прецизирани, не бива с лека ръка да затваряме бизнеси, защото някои може и след това да не отворят", добави Янев.

Ситуацията с пожарите Янев коментира, че противопожарните ни екипи са изпратени в Република Северна Македония, тъй като анализ е показал, че пожарът може да тръгне и към нашата граница, което е факт. И в момента противопожарните ни служби са в близост до границата, за да направят полоси и да не се разраства огънят.

В МС сме единодушни, че трябва да се действа бързо и адекватно, каза още Янев и посочи, че има финансов ресурс за подпомагане на жителите на пострадалите села, както и пострадалата общинска и държавна инфраструктура. В рамките на закона има механизми, добави още Янев и призова общинските власти възможно най-бързо да задействат комисиите, които оценяват щетите, за да може бързо да се реагира и да ги подпомогнем.

В момента управляваме няколко кризи, каза премиерът Стефан Янев. Той коментира, че пожарите са овладени, но това не трябва да ни успокоява, защото опасността е налице и трябва да бъдем бдителни.

Вицепремиерът Гълъб Донев посочи, че предвидената сума от 540 лв. не е достатъчна да компенсира семействата на загиналите при изпълнение на служебния си дълг, защото не може да компенсира това, което двамата служители биха допринесли. В конкретния случай за семействата на загиналите служители ще бъде предложена и гласувана целева помощ, каза Донев.

В срещата участват служебният премиер Стефан Янев, вицепремиертът по икономическите и социалните политики и министър на социалната политика Гълъб Донев, министрите на здравеопазването, на финансите, на образованието и науката, на туризма - Стойчо Кацаров , Асен Василев, Николай Денков и Стела Балтова.


В категории: COVID-19


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
18:00 ч. 540 лв. fucking 99! 222
06.08.2021 19:07:55
1
4
Ах! Снимка с намордник! Фотоапаратът носеше ли намордник? Дан' земе да те зарази? Палячовци гнусни! Демони!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Не нарушавайте тези забрани днес или защо петък се счита за лош ден Не нарушавайте тези забрани днес или защо петък се счита за лош ден В народните вярвания обаче петъчният ден е натоварен с друга енергия Евакуираха изплашени старци след приливна вълна, къщите им са наводнени Евакуираха изплашени старци след приливна вълна, къщите им са наводнени Реката в село Делейна е излязла от коритото си, а в Плевен 400 болни и възрастни хора остават без храна, защото социалният патронаж е наводнен Защо Кирил Маричков влезе в болница Защо Кирил Маричков влезе в болница Любимецът на българските рокаджии вече е минал през всички необходими прегледи и е установено, че състоянието му не е чак толкова страшно Чудо с шофьор! Дърво падна и унищожи колата му, но той оцеля Чудо с шофьор! Дърво падна и унищожи колата му, но той оцеля Автомобилът му е толкова смачкан, че мъжът не можел да излезе през вратата, но пък успял да се измъкне през люка Тя щеше да е царица на българите, но загуби съпруга си и днес се врече във вярност на арабски благородник Тя щеше да е царица на българите, но загуби съпруга си и днес се врече във вярност на арабски благородник Овдовялата хашемитска принцеса е сключила тайно брак с първия братовчед на йорданския крал Абдула II - принц Гази бин Мохамед Арестуваха кандидат-депутат след бясна гонка с полицията Арестуваха кандидат-депутат след бясна гонка с полицията Отказва проба за наркотици "Хелс Китчън" е по-интересен отвсякога, ясни са финалистите "Хелс Китчън" е по-интересен отвсякога, ясни са финалистите Един от участниците ще спечели пръстен с диамант Тази участничка от "Ергенът" призна за проблеми в главата Тази участничка от "Ергенът" призна за проблеми в главата Тя бе напъдена от интригантското шоу Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" "Алек мразеше да я целува, дори личеше, че го е гнус", коментират в нета Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Блъснали са се бус и тир
Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Тежко ранен е и нападателят Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на масови пропалестински протести Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на масови пропалестински протести Над 5000 души протестираха по улиците на Малмьо, за да се обявят против участието на  Еден Голан Светът пред климатична пропаст, очакват се глад и масова миграция Светът пред климатична пропаст, очакват се глад и масова миграция Климатолозите предупреждават за топлинни вълни, горски пожари, наводнения и бури с много голям интензитет и честота Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Осъдиха я на суров затвор Сърбия купува от Китай девет електрически влака Сърбия купува от Китай девет електрически влака В Белград Си Цзинпин ще отбележи 25 години от бомбардировката на НАТО над китайското посолство Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Ранените момчета са играели футбол по време на взрива "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва От сделките гигантът може да получи около 150 милиона долара Полски съдия избяга в Беларус Полски съдия избяга в Беларус Томаш Шмид поиска политическо убежище в Минск и бе обвинен в шпионаж Почина уважавано име от академичните среди Почина уважавано име от академичните среди Проф. Джингова активно участваше в създаването на специалността "Ядрена химия" във Факултета по химия и фармация на Софийския университет Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Климатолозите вече потвърдиха, че изменението на климата е причинило някои специфични метеорологични крайности
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори