×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Внимавайте! Масови проверки за носенето на маски в обществения транспорт, ще има солени глоби


Внимавайте! Масови проверки за носенето на маски в обществения транспорт, ще има солени глоби
Бургазлийка си нахлузи чанта на лицето, за да не я глобят
05 Август 2021, Четвъртък, 13:00 ч.
Автор: Флагман.бг, снимка: Краси ИВАНОВ

До дни България влиза в оранжевата зона, ще има известно затягане на мерките

 

Масови проверки за носене на маски в междуградските автобуси планират от следващата седмица от здравното министерство, съобщи зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов, цитиран от "Монитор".

Проверките ще са част от по-голям пакет мерки, който управляващите възнамеряват да стартират още от следващата седмица заради все по-големия брой болни от коронавирус у нас. За да се овладее разпространението на вируса, ще се проверяват средствата за масов транспорт като автобуси и маршрутки. Проверките ще се извършват както в началната и крайната точка, така и по време на движение, уточни още Златанов.

„Има голямо струпване по черноморските курорти в заведенията за бързо хранене, ресторанти, заведения за забавления и т.н. Установихме, че спазването на мерки - дезинфекция, дистанция, носене на маски, не се спазват стриктно. Затова изготвяме заповед, според която всички, имащи право да извършват контрола и да налагат санкции - РЗИ, служителите от Инспекцията по безопасност на храните, органи на полицията, общинските власти, ще се включат. Освен това установихме, че е доста засилен трафикът по граничните ни пунктове - Калотина, Капитан Андреево, Кулата, Дунав мост, и по пътя всички бензиностанции, заведения за хранене и други подобни обекти са претоварени от хора. Мерките не се спазват, а именно по тези места рискът е огромен от предаване на COVID-19. Затова на тези места ще се приложи строг контрол за прилагане на мерките“, обясни още Златанов и подчерта, че все още страната ни е в зелената зона, но действащите мерки трябва да се спазват.

Снимка: Краси Иванов, читател на Флагман.бг

„Мерките на закрито не са отменени. Ако ги спазваме - всички граждани и служебните лица, имаме много голям шанс да влезем много по-бавно в следващата жълта и оранжева, а да не говорим за червената зона. Искам да подчертая нещо. Да се спазват противоепидемичните мерки, за да изкараме туризма до края на сезона. Виждате - в Гърция той приключва вече. Виждате, че и в други страни не е добре положението. Ние сме по-добре от тях. Второто, което искам да подчертая, са ваксините. Дайте сега да прилагаме ваксини, за да може в действителност да сме в безопасна зона. Мерките не са, за да плашим хората или да събираме пари в бюджета. Основната цел е да запазим здравето на обществото и възможността да задържим страната на това ниво колкото се може повече“, допълни още Златанов. За подобни мерки призова и проф. Тодор Кантарджиев пред „Монитор“ ..

„Имам предвид спазване и контрол в градския транспорт, междуградския транспорт и спазване на контрол в помещенията на закрито, където има много хора, както и осигуряване на приток на въздух в затворените помещения“, заяви още той.

„До дни България влиза в оранжевата зона, ще има известно затягане на мерките. На този етап МЗ не може да препоръча поставянето на трета доза, докато не се произнесе по този въпрос регулаторният орган - Европейската агенция по лекарствата. Преди да стигнем до трета доза, нека да поставим първата и втората“. Това пък обяви пред bTV заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

„В момента България е в зелената зона, до дни, максимум до понеделник, ще влезем в оранжевата зона. Ще има известно затягане на мерките, основно става дума за затягане на противоепидимичния контрол“, уточни д-р Петров.

Затягането на мерките ще засегне преди всичко заведенията. Например дискотеките по морето, където мерките за дистанция и предпазване не се спазват. Друг потенциален източник на разпространение на опасния вирус са струпванията по границите и транзитното преминаване на гастарбайтерите от Турция за Западна Европа. Д-р Петров уточни, че ще се засилят мерките по граничните пунктове и местата за отдих по пътищата, където преминават гастарбайтерите.

Той посочи, че вече са проведени срещи с Министерството на туризма, а днес най-вероятно ще има такава и с туристическите асоциации. Заразяванията не стават на плажа, а най-вече в заведенията за хранене по морето, каза още д-р Петров.

Той обясни, че ако ръстът на заболелите продължи, тогава не е изключено да влезем и в червената зона, където противоепидемичните мерки ще бъдат доста по-строги. Те ще засегнат преди всичко заведенията на закрито

Д-р Петров призова да използваме оставащото време за ваксиниране на хората, които все още не са го направили, за да ограничим разпространението на коронавируса. Той изрази учудване от изказванията, че е необходимо политическо решение за поставянето на третата доза.

„Поставянето на трета доза изисква експертно решение. То трябва да бъде одобрено от регулаторен орган, в случая Европейската агенция по лекарствата. Най-вероятно ще се стигне до нейното слагане“, поясни д-р Петров.

„На този етап ние не може да препоръчаме такова нещо, ако няма ясни препоръки от Европейската агенция по лекарствата. Не по-рано от шест месеца, вероятно ще бъде и по-дълъг срокът. Преди да стигнем до трета доза, нека да направим първата и втората“, призова заместник-министърът на здравеопазването.


В категории: COVID-19


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
31
Коментара по темата
31.
.
05.08.2021 22:49:10
2
9
Аман от глупости... Нали ако маските бяха толкова необходими и без тях ще умрем, как така изкарахме цяла година със парцали под брадичката и пак сме си тук? ... Защо при положение, че ковид е най-опасен за хората с наднормено тегло, не се направи кампания срещу това, да не би да се притесняват, че ще ги засегнат като им кажат, че е опасно да си дебел? .. То в днешно време... Защо никой от тези платени експерти не препоръчва спорт и здравословен начин на живот като основна превенция. Ама кво питам предния здравен минстър толкова искаше да лансира ваксините, че твърдеше, че света бил оцелял щото се е ваксинирал - все едно има сват от 20ти век насам.. И още нещо: идиот е този, който вярва на медии и политици(особено когато звучат загрижени).
30.
Асен ама не съм циганин
05.08.2021 21:31:46
0
0
Аз знам кой подаде сигнала.
Който са го глобили да търси П.С от М.Р
29.
*********
05.08.2021 20:57:36
2
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
28.
Митко
05.08.2021 17:13:36
6
10
Днес глобиха един собственик на магазин в Славейков и клиентите му .Единият клиент се направи на оборотен и даже го натовариха в патрулката .
27.
Яко
05.08.2021 17:09:44
11
12
Яко проверки и по кварталните магазини и заведения , навсякъде масово не се спазват никакви мерки всички дебили са с маски под носа все едно да си с биксерки и патлака да е отвън . Има много болни но се крият зада избитат сезона да лапнат паричките на хората .
26.
ГЕРБАВИ ТУМОРИ
05.08.2021 16:59:28
9
13
Затваряйте се в кончината, слагайте си маска, шлем, ръкавици, не излизайте да не ви хване вируса. БОЖЕ КАКВИ ИДИОТИ КАКВИ ГЛУПАЦИ, БУХАЙТЕ СИ ОТ ВСИЧКИ ВАКСИНИ НЕ ПО 1,А ПО 4 ИГЛИ, ТЪПИ ЗАБЛУДЕНИ ОВЦЕ. НИКАКВА ЖЯЛ ЗА ВАС БОКЛУЦИ СМОТАНИ, МОЛЯ СЕ ПО БЪРЗО ДА ВИ ДЕЙСТВА ВАКСИНАТА, ДА СЕ ПОРАЗРЕДИТЕ МАЛКО ИДИОТИТЕ ЗАГУБЕНИ
25.
Хахах
05.08.2021 15:51:40
14
14
Болниците са празни и тъпото здр.министерство иска да нахлузите маски за да има болни от туберкулоза,пневмония

Кунчев е виновен да му ебем мамата
24.
Х
05.08.2021 15:36:33
7
7
Пазете се Бойко 19 се завръща на есен !!!
23.
До 9
05.08.2021 15:36:24
4
23
Точно така е! В хотелите е пълна анархия, те тръгнали автобусите да проверяват. Аз не видях чужденец да пази дистанция, за маска да не говорим…
22.
до Спас
05.08.2021 15:32:52
3
11
Много си прав като беше Бойко всички казваха че той и неговите хора опъват пари , а сега като го няма пак има ковид и Кой ще вземе парите сега ААААААА ! Да са живи и здрави Радев и Слави и тяхните избиратили !!!!
21.
Бесен
05.08.2021 15:26:32
7
9
Добре де защо Септември , защо не Юни , или Юли , или тогава няма ''болни'' или няма да може България тогава да влезе в оранЖавата зона и няма да можете да усвоите парите който ще бъдат отпуснате пак от Европа !!! Гадни сте вие който ги говорите тези неща--- Златанов---Кантарджиев ---Петров !!!!
20.
До 12
05.08.2021 15:12:35
6
6
А някакъв линк за тази статия от компетентен източник да дадеш? Или е от някой пишман сайтче като Ежелъжник и компания?
19.
Спас
05.08.2021 15:10:08
3
26
Абе, нали Бойко вече не е на власт? Защо продължава да има Ковид?
Нали заради това го свалихме, че ни затваря и измъчва да носим маски?
Нали според Радев и Слави - Ковид няма?
Май и те ви натаковаха с 200!!!
18.
Abe
05.08.2021 14:58:38
7
12
Искам в новата заповед от 29 юли да ми посочите къде пише,че трябва да Сме с маски на закрито ? Започната е 1. Образователни центрове, преминава се през мерките за влизащите в Бг, после са маски за персонал в увеселителни заведения, но никъде не е посочено носене на маски на закрито. Има само за тържища и борси.
17.
1919
05.08.2021 14:56:51
7
15
бахти и кефа пак ще проверяват , значе са изяли парите !!!!
16.
1212
05.08.2021 14:50:28
7
16
Трай си народе песента започва на есен , маски , затворени заведения, магазини , учиниците в къщи, ееее стига толкова една година ми стига !!!! Време е да изгоним бацила и всички който го приказват!!!!
15.
Чипс зоната
05.08.2021 14:45:36
7
16
Единственият щастлив от влизането ни в оранжевата зона ще е льокунчев, защото ще каже с кеф: "Аз казах ли ви"
14.
Смях
05.08.2021 13:59:20
16
21
Глобите за неносене на парцал са незаконни и падат винаги в съда,само пълен кретен може да носи маска и още по-голям такъв да плаща глоби!
13.
уууу
05.08.2021 13:50:45
1
28
Що не отидете в Сл,бряг там да проверявате може да изкарате повече пари !
12.
до 8
05.08.2021 13:40:35
11
18
Запознайте се с проучванията, които са направени имено за носене на маски по време на операция, много преди пландемията. Операциите проведени без маски са довели до по-малко инфекции, отколкото тези без маски.

Ето ви и цитат от статията "С учудване колективът установява, че процентът на инфектираните рани по време на експеримента е по-нисък с повече от 50%, сравнено с периодите, когато всички в операционната са носели маски. Констатацията на медиците от Колчестър гласи: „Оказва се, че маските са стандартна процедура, която може да бъде изоставена“."
11.
До 3
05.08.2021 13:27:15
14
1
Тези басни за "придружител" от ДС на екскурзиите (групите), дядо ти ли ти ги разказа ?
И този служител, ако някой решеше да бяга , какво правеше-удушаваше го на място или го изчакваше да се отдалечи и тогава го застрелваше ?!
Какво казва дяда ти?
10.
мислещ
05.08.2021 13:24:14
3
32
И като всички са изрядни с маски /ама под носа/ от какво точно се пазим с парцалите....естествено че от глобата, а не от вируса ! А какви меркииии имаше в началото, не ни даваха в парка да се разхождаме, понеже вируса летял по 14 метра и като се разминеш с ковидясал....айде готов си :)
9.
Хахахахахахахахаха
05.08.2021 13:21:05
9
34
Напълниха курортите със заразени руснаци, германци и британци с делта. Проверяват в градския транспорт дали спазват правилата! Хахахаха.
8.
До 5
05.08.2021 13:20:00
15
16
Ами не, няма доказателства...Пустите му бацили , ако пускаха по една бяла следа както самолетите , за да ги виждаме, а те...нищо !
Как да повярваш, че нещо влиза или излиза през маската, като го не видиш!??
Но пък ако гледаме повече филми, там ще видим , че хирурзите слагат по един парцал на устата си, когато порят корема на някой завалия...!
Сигурно ги слагат за да не им мирише ...?!
7.
до 1
05.08.2021 13:14:22
6
14
Как ще ги пускат?! Нали може да не се задушиш ефективно! Лятото умираш от жега, зимата от студ! През зимата кретените държаха прозорците отворени. В София деца са били дори на "училище" през зимата на отворени прозорци!
6.
И нека
05.08.2021 13:12:02
16
6
плюенето и пръскането на слюнки започне сега !
Непременно при свалена маска!
5.
паткан
05.08.2021 13:11:34
16
36
не съм виждал до сега доказателства че маските помагат. Ако някой има нека сподели.
4.
!!!
05.08.2021 13:10:39
16
12
Албански реотани - сетиха се. А какви ще са проверките - като в Турция или проформа, ще видим. И само в автобусите ли или..?
3.
И какво ще правят?
05.08.2021 13:10:32
15
24
По един тиранин ще пътува в автобуса през целия курс и ще дърпа гнусните мръсни парцали върху устите и носовете на хората и ще ги задушава? Или може би ще натиска възглавници върху лицата им за да ги "предпази" още по-добре? Както навремето всяка група пътуваща в чужбина имаше по един "придружител" от ДС.
2.
Всички антиваксъри
05.08.2021 13:09:53
11
5
и ковиневерници на амбразурата !
Немедленно !
Изключения се допускат само за заболелите от Ковид !
1.
Климатиците
05.08.2021 13:06:58
3
29
В автобусите пуснаха ли ги?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори